Aludhat kint a baba?

Aludhat a baba odakint a hidegben? Egészséges, ha a baba ősszel és télen kint alszik? Hogyan öltöztessük fel? Milyen időjárásban ne aludjon kint? Nem lesz a babakocsiban alvásból rossz szokás? Mit tegyünk, ha másként nem tud elaludni?

Altathatjuk a babát odakint télen és ősszel is?

Igen.

Nem fog megfázni?

Nem, jól fel kell öltöztetni., betakargatni és semmi baja nem lesz.

Mikortól lehet kint altatni?

20 fok felett, akár már az első napoktól kivihetjük a babát sétálni. Ilyen szép őszi időben, amikor 10-15 fok van napközben, először csak kisebb időszakokra menjünk ki a babával, hogy szokja a levegőt, 15-20 percre délelőtt és délután, aztán minden nap egyre hosszabb időszakokra.

Baba altatása babakocsiban télen

Milyen időjárásban ne altassuk kint a babát?

Ködös, szmogos időben ne altassuk kint a kicsit órákig. Ha csak köd van, akkor sétálhatunk vele, de inkább többször kevesebb ideig legyünk kint vele (30-40 percet). Minden egyéb időszakban nyugodtan sétálhatunk vele jól felöltöztetve.

Vannak előnyei annak, ha kint alszik a baba a szabadban?

Igen:

– oxigéndúsabb levegőben könnyebben elalszik a baba és mélyebben, ezért hosszabban alszik,

– a fűtött lakás száraz levegője kiszárítja az orr-, a száj- és a mandula nyálkahártyát, ezért kapunk el a téli időszakban több betegséget, ha viszont rendszeresen kimegyünk a kinti, nedvesebb levegőre, azzal megelőzhetjük ezt.

Viszont:

– nem tudjuk pontosan egészségesebbek-e azok a babák, akik sokat alszanak kint a szabadban. A skandináv országokban valóban szokás kint altatni, sőt nyilvános helyeken is szokás kint hagyni a babát a kocsiban az üzlet előtt és vannak olyan kutatások, amik az izlandiak európainál magasabb átlagéletkorát is annak tulajdonítják, hogy ott a csecsemők, de még az óvodások is kint alszanak télen. Egyes kutatások szerint ritkábban betegek a télen is kint altatott gyerekek, más kutatások nem találtak összefüggést a kint altatás és a betegségek gyakorisága között.

De ez nem rossz szokás?

Ameddig a baba naponta 2-3x alszik napközben, addig nem szokott különösebb gondot okozni, ha a nappali alvások egy része séta közben vagy a teraszon/kertben a babakocsiban történik.
Mivel itt mélyebben és hosszabban alszik, ezért lehet, hogy a baba hamarabb fog áttérni a kétszeri altatásra (délelőtt és délután is alszik egy hosszabbat), de ez nem okoz problémát.
Jó, ha az egyik nappali alvás ilyenkor is a kiságyban történik, mert később, amikor a baba áttér az egyszeri alvásra, gondokat okozhat, hogy nem szokta meg a kiságyat, nem tud ott elaludni.

Ha legalább az egyik alvás a kiságyban történik, amikor azt látjuk, hogy hosszabban tud ébren lenni a baba napközben, alvásidőben egyszerűen a kiságyába fektethetjük le. Nehézséget szokott okozni ilyenkor az, hogy a kiságyban nehezebben tud elaludni a kicsi, mint a babakocsiban, ezért csábítóbb lehet mégis inkább a babakocsiba tenni és gyorsan elaltatni, azonban az a tapasztalat, hogy néhány nap próbálkozással, tanítgatással megtanul a kiságyban is gyorsabban elaludni. A legjobb, ha az első napokban legalább 30 percet szánunk az altatásra, türelmesen megvárjuk, míg elalszik, nem akarjuk siettetni a dolgokat. Ezért jó, ha már korábban is néhány nappali alvás a kiságyban történt, mert így tudni fogjuk, hogyan tud ellazulni a babánk, hogyan segíthetünk neki elalvás előtt. Az mindenképpen hasznos lehet, ha fűtési időszakban lefekvés előtt kiszellőztetjük a szobát, mert az oxigéndúsabb levegőben könnyebb elaludni.

Amikor már csak egyszer alszik a baba, praktikus okokból jobb a kiságyban aludnia. Egyrészt addigra már a babakocsit is kezdi kinőni (1-1,5 éves kor), másrészt, könnyebben felriad az alvásból, éberebb, valamint ilyenkor már általában hosszabban alszanak a totyogók, jó, ha ez az egy alvás zavartalan. Az anya számára is kényelmetlen, ha 3-4 órát kell sétálgatni délutánonként, hogy a kicsi aludjon, ha pedig nem séta közben alszik, nehézséget okozhat, hogy ebben a korban már nagyon mozgékony, ezért ha felébred és nem vagyunk ott, kimászhat a kocsiból, baja eshet.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

11 Comments

  • Evelin

    2016. január 04. hétfő

    Kedves Ági!
    Mutkor még altatási problémánkal fordultam hozzád, de segítségeddel megoldódott, amit köszönök szépen! A kérdésem az lenne, hogy mikor nagyon hideg van kinnt mint például ma -8 celzius fok volt, akkor is hagyhatom, hogy kinnt a aludjon? Nem fázhat meg?Ha kiviszem sétálni akár 2órát is alszik. Előre is Köszönöm szépen a válaszod!

  • Nagy Andrea

    2015. december 14. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 6 hónapos. Nehezen alakult ki a napirendje. Mióta elkezdtük a hozzátáplálást, mondhatni azóta sikerült valamennyire kialakítani, mivel előtte elég rossz étvágya volt, de mióta pépeket kap, úgy néz ki ha lassan is de megjött az étvágya. A problémám a nappali alvásaival van. Elég változó az alvása, van hogy nappal 3x alszik, van hogy 2x. A háromszori alvások kb. 30-60 perc közöttiek. Ha kétszer alszik, akkor az egyik alvása általában 1,5-2,5 órás. De ma például 3 órát aludt, mivel kint aludt a hidegben, 3 óra után én keltettem fel, pedig még aludt volna. Ez néha előfordul nála, hogyha elég hideg van, akkor képes órákat aludni odakint a teraszon és persze így borul a napirend is. Ilyenkor mi a teendő? Ne altassam kint a hidegben? Vagy hozzam be 1 óra után és keltsem fel? Viszont akkor még aludnia kell egyet. Hogy kell átállítani őt a kétszeri alvásra így hogy sosem alszik egyformán? Sajnos elég nyűgös ha én keltem fel és nem magától ébred. Éjszaka viszont kb. 11-12 órát alszik, két felkeléssel. Van hogy a hajnali felkelés után nehezen alszik vissza, ilyenkor van az, hogy nappal van egy hosszabb alvása. Ezen lehet valahogy segíteni hogy könnyebben visszaaludjon? Általában hajnali 2-3 között kel még egyszer enni, utána reggel 6-7 között, és aztán még alszik kb. 1-1,5 órát. Ilyenkor nem szoktam beszélni hozzá, és nagyon halvány fénynél, síri csendben eszi meg a tápszerét. De van hogy teljesen éber állapotba kerül és utána 1-1,5 óra míg visszaalszik. Ilyenkor piszkál az ágyban minket (mivel éjszaka velünk alszik együtt), és van hogy „szövegel” is hozzá. Ez mondjuk ritkán fordul elő, kb. 2 hetente egyszer-kétszer, de elég kellemetlen. Próbáltam a kiságyába visszaszoktatni, de egyelőre nem ment, nagyon sokszor fel kell kelni hozzá, igényli hogy ott legyek mellette. Nappal viszont semmi gondja a kiságyban alvással, pár perc „elégedetlenkedés” után szépen alszik benne. Esetleg van erre is valamilyen praktika hogyan lehetne őt éjszaka is rászoktatni hogy benne aludjon nyugodtan? Köszönöm ha válaszol.

  • B.né Eszter

    2015. december 12. szombat

    Szia Ági.

    Nagyon szeretem olvasni a tanácsaidat,észrevételeidet, első gyermekes anyukaként nagyon megnyugtató,ha olyan problémával, illetve válaszával találkozom, ami nálunk is fenn áll.

    Nekem kislányom étvágya a gond.
    5 hónapos, 1 hetes. 3900grammal, es 53 centiméterrel született. Mivel ezután a kiszáradás jelei jelentkeztek,- ne tűnt fel a nővéreknek,gyerekorvosnak,h nincs elég tej- az 1. sz gyerekklinikára került 4 napra. Innen 3710 grammal jöttünk haza. Ezután nem volt hajlandó a cicit elfogadni, lefejt anyatejet kapott. Hogy jobban beinduljon a tejem, próbáltam sokszor mellre tenni, ennek irdatlan nagy sírás lett a vége. Költözés, lakásvásárlás miatt nem mindig volt időm fejni, így 2 hónapos korára nem lett tejem, tápszert kapott.
    Nem mondanám, hogy nagyevő lenne. IDőnként egy-egy étkezésnél beindul, de ennyi.
    Először a BEBA HA-s tápszerét kaptuk, de mivel nem evett sokat, váltottunk. Doktornőnk a Humana BabyFit-et ajánlotta.
    Kezdetben úgy tűnt, megoldódik a probléma. De, múló állapot volt.
    5 hónapos státuszon 6700 g, es 65 cm. Védőnő szerint szép baba, minden rendben. Viszont így hogy duplázza meg a súlyát 6 hónapos korára? Én nem gondolom, hoy jó lenne így. Napi átlagban kb 700-800 ml-t eszik. Mivel már hozzátáplálunk, így ez tápszerrel, gyümivel, főzivel ennyi.Ezt is nagy tukmálás árán. Reggelről nemhajlandó 130-nál többet sem enni, úgy, hogy kb 7kor kel, este 6kor van fürdés, utána vacsi, kb 7kor már alszik.
    12 óra után csak ennyire éhezne meg? Az éjszakát egyébként másfél hónapos kora óta átalussza.
    Foga már majndme kibújt 2.
    Ahoyg olvastam, ebben a korban ennéltöbbet kéne ennie? De mostanában már attól sír,ha a cumisüveggel közelítek.
    Ön mit tancsol? Ön szerint elég ez a mennyiség? HA nem, akkor mit lehetne javítani?
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Vida Ágnes

      2015. december 13. vasárnap

      Ha a védőnő szerint nincs ok az aggodalomra, akkor tényleg nem kell a súlya miatt aggódni. A súlyához képest megfelelő mennyiséget eszik (ezt nem a korhoz mérten kell nézni, a napi tápanyagigény a testsúlykilogramm x 120 gramm/nap, tehát nála kb. 700-800 gramm között kell ennie. Az, hogy mennyire hízik, alkati kérdés is, a lényeg, hogy eleget eszik, jókedvű, kiegyensúlyozott baba. Ha éhes lenne, nem lenne elég neki, hidd el, hogy jelezné. Esetleg, ha nagyon aggaszt, meg lehet nézni, nincs-e esetleg egy kis vashiánya, ami miatt étvágytalanabb lehet, de valószínűleg nem ez a gond, egyszerűen csak ennyi elég neki.

  • Anna

    2015. november 12. csütörtök

    Kedves Ági!
    2 hónapos a babám, és eddig teljesen jól alkalmaztuk a napirendet, mi szerint evés-alvás-játék sorrendet tartottuk. Mostanában viszont mintha egyre kevesebbet aludna. Etetni viszont nem tudom olyan gyakran, mert tápszer pótlást is kap, így is nehéz kitalálni, hogy mikor mennyit adjak neki. Evés után max másfél órát van ébren,de inkább csak egyet, és ebben benne van az evés is, utána legtöbbször csak fél órát alszik. 2 óránként adjak neki tápszert is? Vagy ezek szerint a napirendet már elfelejthetem?
    Köszönöm,
    Anna

    • Anna

      2015. november 12. csütörtök

      Elírtam, evés-játék-alvás volt a sorrend. 🙂

    • Vida Ágnes

      2015. november 14. szombat

      A napirendet még nem kell azért elfelejtened 🙂 Csak más sorrendet kell most tartanotok, a baba ezt is megszokja, a lényeg, hogy nagyjából követhető legyen és soha ne jöjjön evés után rögtön alvás (kivéve este lefekvéskor), hanem még kicsit legyen ébren, játsszatok.

  • Júlia

    2015. november 06. péntek

    Kedves Ági!

    Az én hozzászólásom sem teljesen ide illik, de kicsit mégis, a megfelelő bejegyzéshez már nem lehetett írni.
    A babám 2-án múlt négy hónapos, nagyon kiegyensúlyozott, ügyes baba. Sokat alszik kint, mert szeretünk sétálni, egy darabig nem aludt el a babakocsiban, de most már szereti, mikor álmosodik, felöltöztetem, beleteszem, és sétálunk. Ez azonban ahhoz vezet, hogy nagyon megszokja a babakocsiban elalvást. Sajnos jelenleg a szomszédban felújítanak, ezért egy darabig séta nélkül is a babakocsiba tettem le, teszem le most is, mert a szobájában elég hangos a munkazaj. Volt egy pár hét, amikor ügyesen elaludt egyedül, az ujját szopta. Most ezt elhagyta, néha a lakásban is tologatni kellett. Mivel ezt hosszútávon nem szeretném, ma megpróbáltam, elalszik-e, ha cumit adok neki. Elaludt, cumival egyedül, kicsit nyűgösen,álmosan, de nem sírva letettem, a cumit amíg elaludt, cumizta, utána elvettem tőle. A kérdésem ennyi lenne: Ha cumival lazul el, alszik el, az tekinthető önálló elalvásnak? A cumizavar négy hónapos korban még előfordulhat? Anyatejes baba, nagyon ügyesen szopizik, hatékonyan, gyorsan, nem szeretném, ha ezt elfelejtené. Szoktam hagyni addig szopizni, amíg szeretne, este és éjjel el is alszik vele, de nappal játszunk alvás előtt, nem szeretném felrúgni az evés-játék-alvás sorrendjét, mert ezt már nagyon szépen tudjuk tartani. Szóval a fő aggodalmam a cumizavar, kérlek, nyugtass meg, hogy nem lehet baj. 🙂 A választ előre is köszönöm!
    Szép hétvégét!
    Júlia

    • Júlia

      2015. november 20. péntek

      Kedves Ági!

      Nagyon fontos nekem ez a kérdés a cumizavarral kapcsolatban, és nagyon érdekel a véleményed. A fenti hozzászólás óta többször is sikerült a cumival alvás, csak a napközbeni alváshoz használjuk, este és éjjeli evés után a cicin alszik el. A kiságyban is és a babakocsiban is körülbelül öt-hat perc alatt elalszik vele annyira, hogy elvehetem tőle, és nem kéri már vissza sem. Ezen kívül egyáltalán nem használjuk a cumit. Egyenlőre nincs baj a szopással. Tegnap volt egy kis ugrabugrálás közben este, illetve kiköpte a cicit, sírt is. De végül arra jutottam, hogy kellett még neki egy kis tejci, kellett a másik mell is. Szóval lett megoldás, és a másik mellből szokásos módon evett még kicsit aztán a cicin elaludt. De megijedtem, mert én nem akarok neki rosszat, azért találtam ki ezt a cumis altatást, mert azt gondoltam, hogy nagyon jó lenne, ha megtanulna egyedül ellazulni, elaludni, annak ellenére, hogy imádom ringatni, meg ölelgetni. Ha nyűgös nagyon, vagy fáj valamije, vagy nagyon kellek neki, akkor nem helyettesítem magam a cumival. Mi a véleményed? Kell tartanom a cumizavartól? Ha kialakul, akkor a cumi elhagyásával „visszahozhatom” a jó szopási szokást?
      Válaszod előre is köszönöm!
      Júlia

  • Claudia

    2015. november 05. csütörtök

    Kedves Agi!

    Bocsanat, nem teljesen ide tartozik a kerdesem, de a megfelelo cikkhez mar nem lehet hozzaszolni. Helyzetunk a kovetkezo: Kicsi lanyom tegnap lett 15 hetes, 3120 g-mal szuletett, ma mar 7,5 kg, kizarolag anyatejes baba. Mint a legtobb ujszulott, o is cicirol kerult agyba, amikor meg csak az alvas-eves fazisban voltunk, viszont jo par hete mar hozzaszokott ahhoz, hogy magamhoz „szoritva” setalgatok vele. Egyaltalan nem is volt nehez az atallas szerencsere, annak ellenere sem, hogy (igen tudom, minden baba, de O) kulonosen cicizos. Azert ereztem szukseget az altatas modjanak valtoztatasara, hogy az alszik-eszik-jatszik sorrendet megtanuljuk, majd tartani is tudjuk. Eleg jol megy is, bar most a 3. honapot elerve kicsit razosabb a dolog, de igazabol amivel gondunk van, amiert irok, az bizony az ejszakai kelesek. Nem tartozok azok koze az edesanyakhoz, akik mindenaron arra torekednek, hogy a baba vegre atalduja az estet, nem itt van a problema. Altalaban 3,5-4 orat alszik egyhuzamban, felkel, megetetem, visszaaltatom. A masodik ebredes sokszor bekovetkezik 1,5-2 oran belul, legtobbszor a gazok miatt. Ilyenkor tudom, hogy nem ehes, viszont az Istenert sem tudom szoptatas nelkul visszaaltatni, hiaba csinalom ugyanazt, mint nappal, ejszaka nem mukodik a dolog. Hogy ertheto legyek, nem magaval a szoptatassal van bajom, fizikailag meg sokkal konnyebb is lenne, mint setalgatva elaltatni, plusz meg megvarni azt a bizonyos 20 percet is es csak utana letenni. A problema az, hogy eszik->megnyugszik, beszundit a cicin->bufiztetek, ami vagy sikerul, vagy nem, es altalaban sir(dogalas)sal jar, raeszmel, hogy mar nem a cicin van-> valahogy nagy nehezen elalszik-> megint a gazok miatt ebred, jo esellyel csupan egy ujabb ora elteltevel. Tehat gyakran kel, igy gyakran eszik, ami nagyon sok gazhoz vezet. Egyebkent iszonyatosan hasfajos volt, ezen szerencsere mar tuljutottunk, napkozben nincsenek ebbol adodo nehezsegeink. Termeszetesen gripe water-t meg a mai napig kap. Mit csinalok rosszul, Agi? Bocsanat, hogy hosszura sikerult a hozzaszolasom, de reszletes szerettem volna lenni, hogy tiszta kepet kapj. Csak siman legyek kovetkezetes ejjel, es ha hamarabb kel, mint az a bizonyos 3-4 ora, akkor csak probaljak vele setalgatni…? Megprobaltam mar, de szegenykem olyan fajdalmasan sir ilyenkor, nincs szivem bombolni hagyni meg akkor sem, ha ott vagyok vele, hiszen magamhoz fogva tartom, nyugtatom… nyugtatnam. Cumit nem fogad el egyebkent, nem egyszer probaltuk adni neki, persze nappal, nyugodt allapotban. Igazabol semmit sem szeret a szajaba venni meg, ami muanyag, szilikon, vagy egyeb kemenyebb anyagbol keszult. A novekedesi ugras is kilove ezen a ponton amugy. Mit tanacsolsz, kedves Agi? Valaszodat, segitsegedet elore is koszonom es nagyra ertekelem!

    Claudia

    • Vida Ágnes

      2015. november 06. péntek

      Még kicsi, simán előfordulhat, hogy tényleg megéhezik éjszaka, az előző etetésnél talán nem eszik eleget, gyorsabban visszalszik. Ilyen kis korban még normális, ha éjjel 2-3 alkalommal megéhezik a baba.