A titokzatos pavor nocturnus nyomában

A kisgyerek az éjszaka közepén felébred és hangosan sír. Te igyekszel megnyugtatni, de ő torka szakadtából üvölt, látszólag semmire nem reagál. Néha beszél, a szeme nyitva, máskor csukott szemmel sír. Visszafektetni nem lehet, sem megnyugtatni. Egy idő után abbahagyja és alszik tovább. Mi az oka ennek az ijesztő jelenségnek és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus az alvás-ébrenlét zavara, egyféle kisgyermekkori alvajárás, csak éppen mászkálás nélkül. Az oka az, hogy a kisgyerek a mélyalvásból vagy a mélyalvást követő felszínes alvási szakaszba érve felriad, de mivel nagyon fáradt, ezért nem ébred fel teljesen, hanem álmában sír vagy beszél.

Néha úgy tűnik, ébren is van ilyenkor, mert ha szeretnéd átölelni, eltolja a kezed vagy még hangosabban sír, valójában azonban ezek csak ösztönös reakciók, amiknek nincs tudatában és reggel nem emlékszik rá, mi történt, sem arra, hogy ő ébren volt.

Totyogókorban (1-3 éves kor között) gyakran nagy éjszakai hiszti formájában jelentkezik a pavor nocturnus, óvodáskorban pedig inkább az ágyban való felüléssel jár, a gyerek mereven néz maga elé, összefüggéstelenül beszél, kiabál vagy sír.
Megfigyelhető, hogy néha valamilyen külső inger váltja ki, erre „ébred” fel a kisgyerek, például, ha a testvérek egy szobában alszanak, akkor a kisebb testvér felriadhat arra, amikor a nagyobb lefekszik, de olyan esettel is találkoztam már, amikor a lakásban üvegezett ajtók voltak és bár a kicsi szobájának ajtaja be volt zárva, rendszeresen „felriadt” arra, amikor a szülők elmentek lefeküdni és lekapcsolták a villanyokat.

Pavor vagy valami más?

A szülők gyakran megijednek, hogy talán valamilyen komolyabb baja van a gyereknek és emiatt viselkedik így, hiszen a tünetek gyakran epilepsziára emlékeztetnek. A pavor jellegzetessége, hogy leggyakrabban a lefekvést követő 3-4 órában fordul elő és egy éjszaka csak egyszer. Ha egy éjszaka többször is előfordul vagy pedig nem a lefekvést követő 3-4 órában, hanem pl. hajnalban jelentkezik, illetve, ha heti 3-nál többször fordul elő, akkor érdemes orvoshoz fordulni és alváslaboros kivizsgálást kérni, mert pl. éjszakai légzéskimaradás vagy más probléma állhat a háttérben.

Mi okozza és mit tehetünk ellene?

A pavor nocturnus pontos okát nem ismerjük. Genetikai és idegrendszeri fejlődési okok állhatnak a háttérben.

Gyakrabban jelentkezik a pavor, ha a kicsit túl sok élmény érte napközben vagy az átlagosnál jobban elfáradt, esetleg a megszokottnál később feküdt le. Ha rendszeresen jelentkezik, érdemes minden nap felírni, mit csinált a gyerek aznap, mikor feküdt le, mennyit aludt napközben és ezt követően mikor jelentkezett a pavor-roham, ez 1-2 hét feljegyzései után rávilágíthat arra, milyen életmódbeli változásra lehet szükség, hogy megszűnjenek az ébredések.

Segíthet a megelőzésben, ha a délutáni-esti program már nem annyira megerőltető, ha délután is alszik a gyerek, ha este, lefekvés előtt már nem néz tévét, ha időben fekszik le esténként, ha az esték nyugodtak, ügyelünk a lassuló tempóra lefektetés előtt, valamint alaposan kiszellőztetünk lefektetés előtt és nincs túl meleg a gyerek szobájában.

Felébreszteni ilyenkor nem lehet a kisgyereket és nem is szabad. Ne kapcsoljunk lámpát, amikor felriad, mert így általában tovább tartanak a „rohamok”! Amit tehetünk, hogy mellette maradunk, nehogy kárt tegyen magában vagy leessen az ágyról, majd pedig a roham múltán betakargatjuk, megszeretgetjük.

Jellemzően legkésőbb 7-8 éves korra teljesen elmúlik a pavor nocturnus, de a legtöbb esetben csak 1-1 alkalommal és átmenetileg jelentkezik, leggyakrabban 2-5 éves korban.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.