A baba altatása 0-3 hónapos korban

Az ember laikusként azt hinné, hogy az újszülött, az egészen kicsi baba csak alszik-alszik, és ez még jó darabig így is marad. Ezzel szemben sokan szembesülnek azzal, hogy a néhány hetes baba többet van ébren, mint amennyit alszik, és akkor is nyűgös, sírdogál, nem tudod mit tegyél vele.

A baba altatása 0-3 hónapos korbanKezdő szülőként tudnod kell, hogy most tudod leginkább elrontani a gyereket. Ha a kicsi egész nap nyűglődik, az anyukák többsége különféle praktikákkal igyekszik megnyugtatni: fenékrázás, popsiveregetés, sétálgatás a lakásban fel-alá, babakocsiztatás stb. Az alapfeltevés az, hogy majd kinövi a baba, megtanul magától elaludni és akkor minden jó lesz. A rossz hír az, hogy a csecsemőknek csupán egy kis része hajlandó erre, a többiek megtanulják, megszokják, hogy mindig segítséget kapnak az elalváshoz és valamilyen formában még akár óvodáskorban is segítséget fognak kérni.

Mindez nem azt jelenti, hogy hagyd sírni az újszülöttet, hogy ne adj neki segítséget, épp ellenkezőleg! De minden törekvésed afelé mutasson, hogy a baba ne szokjon rá semmi olyasmire, amit később, fél évesen, egy évesen már nem tudsz megvalósítani (pl. azért, mert egy tíz kilós babát már nehezebb kézben ringatni). Mielőtt megpróbálnád elaltatni, nagyon fontos, hogy megtaláld a probléma okát, gyökerét és azt kezeld.

A biztonság hiánya A baba 9 hónapon át a pocakban kellemes, szinte állandó hőmérsékleti viszonyok mellett, tompa zajokkal körülvéve, félhomályban éldegélt. Ezzel szemben idekint szól a rádió, a tévé, hangosan beszélnek az emberek, vakító fények vannak, nem csoda, ha ez felzaklatja a kicsiket. Az „odabentről” ismerős zajok, az anya szívhangja, a megszokott körülmények, megnyugtatják a babát.
Éppen ezért, ha nagyon nyűgös, látszólag felzaklatta valami, ha a mellkasodhoz öleled, megnyugszik.
Apa mellkasával is hasonló a helyzet, ezért zűrösebb esetekben őt is be lehet vetni 🙂

A magzati póz is sok esetben segíthet a megnyugvásban. Ehhez hordozókendőbe teheted vagy Tummy Tub fürdetővödörbe ültetheted a kicsit, mind a kettőt nagyon fogja szeretni.

Az alvás ilyen kicsi korban jobban megy félhomályban, szűk fekvőhelyen (bölcsőben vagy mózeskosárban), mivel ezek hasonlítanak a pocakból már ismerős helyzetre. Ha csak kiságyatok van, akkor egy szivacsdarabbal vagy nagypárnával beszűkítheted a teret, így jobban alszik majd a baba.

A hasonalvást is azért szeretik a babák, mert közelebb áll a magzati pózhoz, ezért ha nem tudod háton altatni a kicsit, akkor érdemes megpróbálni hason.

Sok anyukának beválik az is, hogy alposan bebugyolálja a babát, takaróba, magához öleli, ebben segít neki megnyugodni. Ezt a taktikát akár később is bevetheted a túlmozgásos, túlpörgött baba megnyugtatására, alvás előtti ellazítására.

Éhség Az első növekedési ugrásnál, 3-4 hetes korban sok anyuka kétségbeesik, hogy máris elfogy a teje, és hogy megint 2 óránként kell szoptatni, azt hiszik más miatt sír a baba, ezért gyakrabb szoptatás helyett más trükkökhöz folyamodnak – pedig a baba pontosan jelzi mit akar.
Érdemes 3-4. hetesen, 6 hetesen és 3 hónapos kor körül számolni ezzel a jelenséggel és ha észreveszed, hogy egyik napról a másikra többször kér enni a baba, akkor adni neki, mert éppen ettől a gyakrabb szoptatástól gyarapszik majd a tej olyan mennyiségre, amit ezután igényel majd a baba.

A növekedési ugrástól eltekintve, nyáron, kánikulában számolnod kell vele, hogy többször kell szoptatnod, hiszen a kicsi is lehet szomjas.

Hasfájás Nagyjából 3 hetes kortól számíthatsz arra, hogy a baba hasfájós lesz (főként fiúknál jellemző, de lányoknál is előfordul). A hasfájás oka, hogy amikor a baba eszik, levegőt is nyel. Ezek a légbuborékok a gyomrában kellemetlen feszülő érzést, fájdalmat okoznak. Éppen ezért nagyon fontos evés után az alapos büfiztetés, ami legalább 10 percet kell, hogy tartson, de legalább addig, amíg a baba nem büfizik, pukizik.
Nem érdemes szoptatás után azonnal ágyba dugni a babát még akkor se, ha egyébként a szopi alatt elaludt. Ha elaludt, akkor is büfiztetni kell, különben 20-30 perc múlva felébred a saját bélmozgásaira és visszaaludni már csak nehezen tud. Büfi után érdemes tisztába tenni (úgyis a legtöbbször szopizás közben, illetve utána kakil a baba) és még ébren hagyni addig, amíg nem álmosodik el.

Napirend A csecsemők a napirend alapján tájékozódnak a világban. Nem kell szigorú napirend, nincs szükség kötelezően 3 óránkénti etetésre és hasonlókra, de fontos, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt környezet vegye körül a kicsit és a nap eseményei nagyjából hasonló időpontban történjenek. Minden baba máshogyan érzékeny a változásokra. Van, amelyiket megviseli, ha megszokta a délelőtti sétát és egy alkalommal kimarad, vagy ha helyette délután mentek, van, amelyik babát nem zaklatja fel a változás.

Általános tévhit, hogy ha hozzászokott a kicsi a jövés-menéshez, a változatos programokhoz, akkor jobban viseli majd a változásokat. Épp ellenkezőleg. Ha a csecsemőnek rendszeres napirendje van, sokkal jobban viseli az esetleges változtatásokat, mintha egyik nap így, a másik nap úgy alakul. A kiegyensúlyozott napirend még kisgyermekkorban is sokat számít majd a gyerek életében, éppen ezért nem árt már az elején elkezdeni kialakítani.

Például úgy, hogy a napi tevékenységek sorrendjéhez ragaszkodsz: alvás után büfi, játék egyedül, aztán játék közösen, ha elfáradt alvás, ha felébredt megint evés és így tovább. Ha a baba tudja, hogy alvásidő következik és kellőképpen fáradt már akkorra, könnyebben alszik el, ami a nyűgösebb napokon is nagy könnyebbséget jelent.

Néha lehet engedékenynek lenni. Ha már mindent kipróbáltál és semmi sem hatott, akkor lehet néha engedményeket tenni, és 1-1 alkalommal cicin altatni, vagy betenni a babakocsiba és járni egy kört, de ezek a praktikák mindig csak egy alkalomra vonatkozzanak.

Egyre kevesebbet alszik A baba az első 2-3 hétben még viszonylag sokat alszik napközben, azonban kb. 3-4 hetes korban elkezd csökkenni a nappali alvások időtartama és száma. Elsőként a késő délutáni elalvás szokott elmaradni, a baba már nem akar visszaaludni vagy korábban felkel az utolsó nappali alvásából.

Néhány napon belül bekövetkezik az is, hogy ha evés után rögtön elalszik, akkor 20-30 perc múlva felébred és már nem akar visszaaludni vagy evés után nem akar elaludni. Ilyenkor fontos, hogy -ha eddig nem tetted- ezután ne fektesd le evés után rögtön aludni, hanem előbb legyen ébren, nézelődjön, játszatok közösen és csak akkor kerüljön ismét ágyba, amikor már nagyon álmos.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

112 Comments

Comment navigation

  • anikó

    2011. május 22. vasárnap

    kedves ági a babám nagyon nehezen büfizik mit csináljak hogy enyhítsek a fájdalmán? mennyi ideig büfiztessem válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      tedd a válladra úgy, hogy a két karja a hátadra lógjon, így a vállad kicsit nyomja a pocakját és segít a légbuborékok távozásában. Legalább 10 percig büfiztesd.

  • anikó

    2011. május 21. szombat

    Kedves Ági Anikó vagyok a kisbabám most lesz 2 hetes és az a nagy problémám hogy nagyon sokat idegeskedek minden féle dolgon a baba körül hála a jó istennek minden rendben van szopizik rendesen kérlek adj valami tanácsot hogy ne legyek ennyire ideges mert már saját magamat készítem ki meg az élettársamat is válaszodat előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. június 04. szombat

      Nem kell aggódni, szeretgesd sokat a babát, szoptasd meg, tartsd az öledben, bújj össze a pároddal, pihenjetek együtt sokat, menjetek el minden nap sétálni közösen, ez neked, a babának, és a családnak is jót tesz.

  • Évi

    2011. május 08. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányunk 2 hetes múlt, és egyre problémásabb az alvása. Olvastunk már sok mindent, amit írtál, hogy mik lehetnek a megoldások, de semmi sem tűnik úgy, hogy beválna, és már rémesen kimerültek vagyunk.
    A pici hajnaltól szinte délig alig alszik valamit, folyamatosan ringatni kell, de úgy sem alszik, maximum picit bóbiskol időnként. 2250 grammal született, pici baba, és nem jutunk el az alvásig, mire megint etetni kell, de nem akarjuk túletetni sem.
    Délutánonként nagy nehezen sikerül letenni, akkor alszik egy hosszabbat, de talán már csak, mert nagyon fáradt. Próbálkozunk azzal is, hogy evés, 10-15 perc büfi, pelenkázás. Evés közben egyébként rendre elalszik, büfi közben szintén, de azért csináljuk. Játék is meg van, és azt olvastam a te blogodban, hogy a pici babák kb. 1 órát tudnak fenn maradni, de ő láthatóan jóval tovább bírja.
    Ez főként hajnalban rémesen kimerítő, de napközben se tudok tőle pihenni, mert sokat nyűgös. Nem tudom, mi lenne a megoldás, hogyan lehet őt megnyugtatni, amikor sír, ha letesszük, ha ölben van, akkor is sír. A hátsimogatás nem igazán válik be, cumit kap alváshoz, de rendre kiköpi, kiveri a szájából egy idő után, hiába teszem vissza.
    Várom válaszod, hogyan lehetne elaltatni őt könnyebben, hogy én se legyek ennyire kimerült.

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      2 hetesen még minden normálisnak számít, hiszen még csak most szokja meg a baba a világot. Próbáld meg, hogy kedvére szopizhat, ameddig csak elfogadja, utána ébren van, ameddig jókedvű és nem nyűgös, majd egy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.
      Mindig alvás-evés-játék-alvás legyen a sorrend, így az igényeihez igazodhat a napirend.

  • Csilla08

    2011. május 08. vasárnap

    Szia!
    Nekem az lenne a kérdésem,hogy szeretnénk a babánknak függőágyat,mivel az jól utánozza a magzati pózt.Mi a véleményed róla?Mik az előnyei,hátrányai?

    Köszi,egy leendő anyuka

    • Vida Agi

      2011. május 18. szerda

      Nyugodtan vehettek neki, sok baba szereti, a biztonságos használatra (ne essen ki belőle a baba) figyeljetek.

  • csesztákné

    2011. május 01. vasárnap

    jonappot kivánok én nem tudom mit csináljak nem tudom leszoktatni a most 2 hetes 3 napos csecsemőt arrol hogy nagyon sokat eszik 30 percenként sir és csak a mellen tud megnyugodni hogyan birnám rászoktatni a 3oránkénti evésre

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      2 gond lehet nála:

      1. Éhes, nem lakik jól, ezért éhezik meg olyan hamar

      2. Álmos, de te ezt félreértelmezed és olyankor is megeteted.

      3. Unatkozik, ezért kezd el sírni, de te ilyenkor is megeteted.

      A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 2 hónaposan 1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik.

      Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed nézelődni, játszani ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játsszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
      Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

  • Kata

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági!

    A lányom 7 és fél hetes. Az a baj, hogy nem szeret hason lenni. Nagyon rikta az, amikor nem torkollik sírásba a hasonfekvés. Azon is gondolkodtam már, hogy lehet, hogy nem jókor próbálkozok vele. Szerinted mikor érdemes hasra fordítani? Háton fekve nyugodt, megfordítom és sírni kezd. Lehet, hogy banálisnak tűnik a kérdés, de nekem ez mégis problémát okoz.
    A másik problémám, hogy nagyon erőlködik. Két hetes korában kezdődött, amikor egy napig nem tudott kakilni. Hőmérőt vetettem be, amire azóta nem volt szükség. Viszont az erőslködés megmaradt. A védőnő azt mondta, hogy ez természetes, mivel a végbélben nem gyűlt össze elég salakanyag, de az inger már meg van. Csak sok étel is visszafolyik az erőlködés miatt. És nem tudom, hogy mikor fog elmúlni ez az nyomási inger. Ha a kezemben van nem erőlködik annyira. Éjszakai etetés után is, amikor visszarakom az ágyába nagyon nyom. Nem sír, nyom. Még van hogy álmában is erőlködik. Szerinted is természetes dolog?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem gond, ha még nem szeret hason lenni. Minden nap 3-4 alkalommal pár percre tedd hasra, segíthet, ha a mellkasodon teszed hasra, így egymásra tudtok mosolyogni, ez neki is tetszeni fog majd.

      Az erőlködésben igaza van a védőnőnek, ez gyakori ebben a korban, kinövi majd.

  • Ibolya

    2011. április 15. péntek

    Kedves Ági!

    Esti fürdetéssel kapcsolatban lenne szükségem a tanácsodra. 10 hetes lányom napirendje hellyel-közzel beállt, azonban az esti fürdetést nem igazán tudom konkrét időponthoz kötni tekintettel arra h lehet h épp alszik fürdésig (2-3 óra múlva lesz esedékes így a következő alvás)vagy nem éhes még és a fürdetés után kell következnie az evésnek majd az alvásnak. Összezavarom a gyermeket ha 19-21 órás időintervallum közé szorítom a fürdetést hogy tudjam tartani a fentieket?

    Köszönöm a válaszod!

    Ibolya

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Nem kell órához igazítani a fürdetést, hanem az esti lefekvés időpontjához. Miután az utolsó délutáni alvásból felébredt a kicsi, legyen ébren, ameddig el nem álmosodik, ekkor menjetek fürdeni, majd következhet a lefektetés.

  • Orsi

    2011. április 13. szerda

    Kedves Ági!

    Korábbi tanácsaid is nagyon jól jöttek.
    Kisfiam 3 hónapos lesz. Az utóbbi két hétben a nappali alvásokkal voltak gondok, nagyon keveset aludt és utána szopikra nagyon elfáradt és akkor aludt be és már csak keveset bírt enni.
    Eddig a nappali alvásoknál nem sötétítettem be gíáltalán, ment tv is halkan, még egy szobában vagyunk. Hét elejétő behúzom a függönyt és betekerem a reluxát és nem megy a tv, azóta ha ébren leteszem kb 10 pec múlva már alszik is. Behajtom az ajtót és mellette főzök, mosok…
    Azt szeretném kérdezni, hogy nem baj-e ha így alszik, nem fogja e így azt hinni, hogy éjszaka van, bár nincs teljesen sötét a szobába, inkább csak félhomály. Azóta jókedvűbb, szépen eszik és inkább a következő szopi előtt szoktunk játszani ha hamarabb megébred.
    A hétvégén akarjuk külön szobába költöztetni, mert így viszont mi nem nagyn tudunk napközbe a félhomályba semmit csinálni. Elég kicsi a lakás, nagyon közel vannak a szobák, szinte egy légtér, úgyhogy sztem így ő is nyugodtabb lesz és mi is tudunk majd napközben tvzni, dvdzni, beszélgetni….
    Azt mondják nem szabad, hogy hozzászokjon a csendhez, de ettől nem félek, mert most is csinálok minden házimunkát, ill. bérházban lakunk ahol gyakran fúrnak, zajonganak szóval sztem ez a veszély nem áll fenn. És sztem ez is csak azt jelenti, hogy annyira legyünk hangosak amennyire mi is tudnánk aludni.
    3 óránként eszik, így nappal a szopik között 2-2.5 órát alszik, esti fürdés előtt általában hosszabban játszunk. fél8-8 körül szoktuk fürdetni, utána szopizik és fél 9-9 körül elalszik, utána én már nem szoktam ébreszteni. 1 órakkor és 4 kor kel enni, de pár napja már csak 2-3 között felkek, eszik és utána 6 -7 között ébred.
    Olvastam, hogy sokan 10-11 körül fürdetik, etetik utoljára és így átalussza az éjszakát. Ha ez a menetrendünk marad vajon sokáig meg fog maradni az éjszakai evés? Mert sztem ez a menetrend a későbbiekben is jó lesz, ha már nagyobb lesz.Egyébként kis súllyal született, 2400g, mostmár 4530 g. Lehet, hogy e miatt is igényli még az éjszakai evést.

    Köszönöm válaszát

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Egyáltalán nem gond, ez még ajánlani is szoktam.
      A menetrendetek teljesen jó, nem kell változtatni semmin, 3 hónaposan még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként felébred enni.

  • Bea

    2011. március 16. szerda

    Kedves Ági,

    Először is szeretném megköszönönni a sok segítséget amit eddig is adtál.
    Kisfiam 14 hetes és a fürdetés-alvás időpontjával kapcsolatosan az lenne a kérdésem, hogy egy ilyen idős babának mikor lenne megfelelő a fürdési időpont. Az utolsó etetés nálunk 11-kor van, eddig 10-kor fürdettünk és kb 11,30-kor már aludt is a baba, de a védőnő azt tanácsolta, hogy tegyük át a fürdetést a 8-as etetés elé a jövőre gondolva. Nem zavarja meg a babát az, hogy 11-kor még felébresztem enni? Most 7,30kor fürdetünk, de a mostani éjszaka úgy alakult, hogy először 3.40-től, majd5-től (6-kor van az első etetés) folyamatosan cumiztattunk. Megzavartuk a picit? Térjünk vissza az eddigi menetrendre?
    Előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 19. szombat

      A fürdetés mindig az esti fektetés előtt legyen, mert ez az esti rutin része, hozzátartozik az elalvás előtti ellazuláshoz, ennek később nagy jelentősége lesz, tehát jobb volt úgy, ahogy eredetileg csináltátok.

      • Bea

        2011. március 19. szombat

        Kedves Ági,

        Nagyon szépen köszönöm a választ! Szerinted most térjünk vissza az eredeti fürdetéshez, vagy akkor amikor már ötször etetünk? (nagyon szépen fejlődik, tegnap voltunk orvosnál 7190 gramm – 2 hét alatt 70 dkg-ot hízott- tegyük hozzá, hogy tápszeres). Előre is köszönöm!

  • Erika

    2011. március 15. kedd

    Kedves Ági!

    3,5 hetes a kisbabám, és újabban nagyon sokat alszik. Éjjel 5-6 órát, nappal az etetések között 4órát. Anyatajet és tápszert is kap. Most derül ki, hogy esetleg laktóz érzékeny-e, de a tápszere már laktózmentes. Amióta a laktózmentes tápszert kapja, azóta alszik ilyen sokat. Lehet hogy mivel nem fáj a pocija már, azért tud ilyen nyugodtan aludni? Vagy esetleg ez már kóros? Ja, és néha 1-1 etetés kimarad, mert az előző etetés után 2 órával alszik csak el, addig úgy tűnik, hogy enne még (a védőnő azt mondta, ne etessem 3 órán belül, mert nem emészti meg addig a táplálékot), de aztán elalszik, mire a köv. kaja jönne. És ez után meg alszik 5-6 órát.
    Kérdésem, hogy ez most baj, hogy ennyit alszik, vagy egyszerűen ő így van „programozva”?
    Üdv: Erika

    • Vida Agi

      2011. március 21. hétfő

      Nem kell aggódni emiatt, 3-4 hetes korban még minden normális. Néha kevesebbet, néha többet aludhat a baba. Az is normális, ha sokat van ébren és az is, ha evés után mindig elalszik a következő evésig, nem kell aggódni emiatt. Az is lehet, hogy eddig nyugtalanabb volt, mert még nem szokta meg teljesen a „kinti” világot és mostanra megszokta, ezért mélyebben alszik. Nappal azonban ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni soha, mert ez idővel az éjszakai alvás rovására megy majd.

  • Zsuzsi

    2011. március 08. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam hason szokott elaludni vagy esetleg még az oldalán, de ez ritkább. Olvastam több helyen, hogy a hason alvásnak vannak veszélyei, ezért inkább háton aludjon. Háton alvásnál nem áll fenn a veszélye, hogy ha bukik, akkor félrenyel? Így nem jobb mégiscsak a hason alvás?
    Előre is köszönöm a választ!

    Zsuzsi

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Mind a kettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Háton, ha bukik, félrenyel, megfulladhat, hason pedig a bölcsőhalál kockázata nagyobb. Viszont a fulladás gyakoribb, mint a bölcsőhalál, ezért mégiscsak kicsit inkább a hasonalvás felé billen a mérleg nyelve. Ráadásul a bölcsőhalálnál vannak további kockázati tényezők is a hasonalváson túl, amik megelőzhetőek (ne dohányozzatok a lakásban, ne legyen puha a matrac, ne legyen túl sok, túl vastag ágynemű, nem szabad túlöltöztetni a babát, tegyetek alá légzésfigyelőt)

  • Eva

    2011. február 28. hétfő

    Szia Agi!
    A kisfiam 3 hetes majdnem 4 es van gond az ejszakai alvassal. Felebred ejjel es azutan elkezd sirni es barmit csinalunk nem nyugtatja meg hanem kb 20 perc siras utan elhallgat de 10 perc es kezdi elolrol.Mit tehetek vele?Vigyem el a doktorhoz? Vagy nem gond ha annyit sir?
    Elore is koszonom a valaszod

    • Vida Agi

      2011. március 05. szombat

      Egy ilyen kis babát nem szabad sírni hagyni egyáltalán, ő még ösztönből cselekszik, ha sír, akkor valami baja van, és segíteni kell rajta. Ami “becsapós” lehet, hogy ebben a korban bármi baja van a babának, ösztönösen szopizni szeretne. Több dolog is okozhatja nála ezt az éjszakai nyűgösséget:

      1. Ha nappal nagyokat alszik és csak 3-4 óránként ébred enni, egyébként meg alszik, akkor összecseréli a nappalt az éjszakával. Ezesetben nappal ne hagyd 3 óránál hosszabban aludni, hanem ébreszd fel, etetsd meg, és -főként a késő délutáni-esti órákban- ne a kiságyába tedd le evés után, hanem a nappaliba, oda, ahol ti is vagytok, hogy legyen “élet” körülötte, megtanulja a nappalok éjszakák ritmusát.

      2. Az is lehet, hogy éjjel fáj a hasa evés után és ezért nyűgösebb, ezen segíthet az Espumisan (1 hónapos kor után a Gripe Water)

      3. Ha nappal sem alszik túl jól: vannak olyan babák, akik szinte folyton szopiznának, és hiába eteted 50-60 percig igény szerint, ez sem elég nekik, ilyenkor segíthet a játszócumi az elalváshoz. Amikor már evett, jóllakott, büfizett, és álmos, akkor lehet neki adni. Ha csak alváshoz kapja, később szépen le fog szokni róla.

  • Nikolett

    2011. január 31. hétfő

    Kedves Ági!
    Segítséget szeretnék kérni.Kislányom 3,5 hónapos, kb . 2 hónapos kora óta napközben csak kézben,vagy mellkason hajlandó aludni,mikor ébren van akkor is tartogatni kell mert rázendít a sírásra.1-1,5 órát elgőgicsél de megunja és sír,így telik el a napunk.este fél 7 kor megfürdetjük,utána eszik,elalszik a kiságyban és hajnali fél 1 – 2- ig el is alszik.utána meg nagyon nehéz elaltatni és akkor képes egész hajnalban fent lenni beszélgetni, de mikor ezt is megunja kezdődik a napunk előlről.
    Hogyan tudnám leszoktatni a tartogatásról,hogy ne kezdjen el sírni és hogy napközben is az ágyában aludjon?

    Előre is köszönöm a segítségét és a válaszát!

    • Vida Agi

      2011. február 06. vasárnap

      Ebben a korban a babák max. 3x alszanak napközben és 2 alvás között 2 órát tudnak ébrenlenni. Ha ő 1 órát elvan magában az tökéletes, utána játssz még vele te is kicsit, amikor unatkozik és akkor tedd le aludni, amikor már nagyon álmos. Azért ébred fel olyan hamar, mert amikor lefekteted még nem igazán álmos. Az ébrenléti ciklus úgy néz ki, hogy amikor először az álmosság jeleit mutatja a baba, akkor még nem igazán álmos, ezt követően megint felélénkül, majd következik egy hosszabb álmos periódus, ez az, amikor már semmi nem jó neki, nem tud játszani, nyűgös stb. Ilyenkor kell lefektetni.

      Nagyon fontos, hogy a napirendje ugyanúgy alakuljon, neki még nincs időérzéke, ezért a napirend alapján tájékozódik a világban. Az evés mindig az alvás után következzen, majd büfi és játék, amíg el nem álmosodik, ha a sorrend felcserélődik, az őt is megzavarja. Próbáld meg, hogy kis dédelgetés-ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

      Az esti elalvás előtt általában hosszabban vannak fent, akár 3 órát is, ilyenkor akkor fektesd le, amikor már nagyon álmos. Ha a nappalok rendeződnek, akkor az éjszakai alvás is rendbe fog jönni.

  • Andrea

    2011. január 22. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hetes. Sajnos nem elég a tejem, hozzá kell táplálnom, de nem vészesen, most úgy alakítottam ki hogy 3x anyatej 1x táp. Adagolással van gondom, mert Hanka megeszi már a 80-at, de nem tudom ez elég e neki, mert sokat bukik és ha evés után a kisujjamat a szájába teszem még erősen szívja. Végigalussza ezzel a 3 órát, bár most két napja sok volt a hiszti sokat van fent napközben.
    Ha felkel, minden egyes alkalommal addig ordít amíg nem kap enni…sehogyan sem lehet megnyugtatni, viszont felébreszteni nem szeretném…
    A fürdést is mindig végigsírja, mert fürdés után adok csak neki enni, fárasztom még kicsit aztán nehezen de elalszik. Pár napja pedig nagyon nyugtalanul alszik, sokat nyög, mocorog…bebugyolálni is próbáltam már, nyugodtabb is volt de aztán a végén már kiszabadította a kezeit mindig aztán már nem mertem…
    Válaszaidat előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Andrea

    • Vida Agi

      2011. január 25. kedd

      3-4 hetesen a babák már nem mindig akarnak visszaaludni evés után, ezért, ha nem alszik el, akkor maradjon fent büfi után, nézelődjön (ne a kiságyban, legyen veletek) ameddig nem álmosodik el, és utána tedd le aludni.

      5 kiló alatt testsúlykilogrammonként 150 grammot, afelett 120 grammot kell ennie naponta, tehát ha pl. ő 4 kilós, akkor 600 grammot kell ennie egy nap, ha pl. 6x eszik, akkor evésenként 100 grammot.

      A legjobb, ha az ő ösztöneire hagyatkozol a mennyiségek tekintetében, addig egyen, ameddig csak szeretne és elfogadja, ha 80 gramm után még enne, akkor nyugodtan ehet. A bukás miatt nem kell aggódni, ez azért van, mert kicsit mohón eszik, ami főként adottság kérdése, de az etetések gyakoriságától is függ (ha 4 óránként etetsz, akkor mohóbb a baba) Az, hogy szeret még cumizni evés után is, szintén adottság kérdése, a babánál a szopizás ösztön, van, akinél erősebb, van, akinél gyengébb.

      Az jó, ha alvás után mindig enni szeretne, mivel a napirendet ez a sorrend határozza meg, ezalapján tájékozódik a baba.

      Estefelé nyugodtan etetheted gyakrabban kicsit, ez a tejet is jól szaporítja, akár óránként is ehet, így nem lesz nyűgös a fürdetésre és könnyebben elalszik majd utána, és ezzel éjszakára is jobban jóllakhat.

  • Anna

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ági, a segítségedet szeretném kérni, mert októberben ikreim születtek és éppen most szenvedünk az alvás kérdéssel. A gond az, hogy kiságy-fóbiások és eddig főleg a kis bölcsőikben aludtak (ott hajlandóak aludni, nem is értem miért), illetve nappal arra sem voltak hajlandók, hanem csak az autós üléseikbe lehetett őket betenni (tudom, hogy nem szabad ezt csinálni, de kezdetben semmi segítségem nem volt és egyedül így tudtam egy kicsit aludni, ráadásul nem tudtam őket szoptatni és ezért az üléseikben cumisüvegből esznek, mert az evést muszáj volt szinkronizálni).
    A gond az, hogy nagyon nőnek és lassan kinövik a bölcsőket és fogalmam sincs, hogy szoktassam őket a kiságyba. Egyrészt úgy látom, hogy nagyon mozgolódnak álmukban és lehet, hogy nem is lenne jó már nekik együtt aludni, másrészt fogalmam sincs, hogy az ágyhoz egyáltalán hogy szoknak hozzá. Ha nagy ritkán (nappal, úgy döntöttem nappal kezdem a szoktatást) elalszanak az ágyban, akkor tíz perc után üvöltés van, de leginkább nem alszanak el, hiába ringatom őket kézben, amint betenném őket, kipattan a szemük és ordítanak, a múltkor vagy egy órát ordítottak; persze ez lehet, hogy része a szoktatásnak, fogalmam sincs, meg tudom, hogy ez az „ordítani hagyás” megosztja az embereket, de most tényleg tanácstalan vagyok és megköszönném, ha lenne valami jó tipped erre. Kínomban elkezdtem őket a kiságyban etetni, a kisfiammal be is jött, egész sokat aludt evés után az ágyban tegnap, de fogalmam sincs, hogy ez nem hülyeség-e. Remélem nem haragszol, hogy ezzel nyaggatlak, örülnék ha válaszolnál, szia

    Anna

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      A babák azért szeretik a bölcsőt, mert ott szűkebb a hely. Általában fél éves korra kezdik kinőni (illetve addigra már át akarnak fordulni és az nem megy benne), addig aludhatnak benne nyugodtan. Ha mégsem szeretik, akkor szűkítsd be a kiságyat egy szivacsdarabbal vagy nagypárnával keresztbe, így szűkebb lesz a hely, hasonlóan a bölcsőhöz, így át tudod őket szoktatni.

      Ne altasd őket kézben. Amikor már legalább 1,5-2 órája fentvannak és álmosak, simogasd meg őket, tedd le a kiságyba, adj nekik cumit és legyél ott velük, amíg el nem alszanak. Ha másként nem megy, lehet ilyenkor etetni is, de a gond az, hogy erre nagyon rászoknak. Ilyen kis korban még 1-2 sírás után megtanulnak maguk elaludni, ezért célszerűbb ezt megpróbálni, nekik is jobb, ha most egy kicsit szigorúbb vagy ebben, de cserébe ők is, te is kipihentek lesztek.

  • Zsuzsa

    2011. január 13. csütörtök

    nekem olyan problémám van hogy 2 hónapos a kisfiam és nem mindig alszik vissza etetéskor már,ilyenkor egy darabig elvan aztán kezd nyügős lenni,,cicin alszik el,,de olyankor már olyan álmos hogy elkezd vonaglani,,sírni,,nem kell a cici néha szív egyet .egyet aztán sír alig birja kinyitni a szemét,,ha felállok vele felveszem kiccit aba hagyja ,,aztán kezdödik elöröl,sajnso a cumitól öklendezik nagyon ritkán beleszív aztán kiköpi,ilyenkor várok 10-20 percet had üvöltsön..aztán cici,,elalszik,,a nagy ágyon,,de csak 5-110 percekre,,felkell és keresi a cicit de csak cumizik,,mit csináljak,,??2 napja kezdte ezt el,,egyébként is cicin alszik csak ,és ha sétálunk babakocsiba,,és éjjel is mellettem van..elöre is köszönöm
    ,

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      2 hónaposan már nem alszanak vissza etetés után azonnal a babák napközben, mert már többet szeretnének ébren lenni. Éppen ezért etetés után büfiztesd meg és tedd le járókába vagy játszószőnyegre játszani (ne kiságyba, azt csak alvásra használjátok). Kb. 1-1,5 óra után el fog álmosodni, ekkor tedd le aludni (nem kell altatni, kis dédelgetés után tedd le a kiságyba és kész, hagyd, hogy magától aludjon le.

      • Zsuzsa

        2011. január 17. hétfő

        Kedves!köszi a válszt,,de sajnos az van hogy elkezd sírdogálni,,és aztán egyre erőteljesebben
        ,,nem alszik magától,,a cumit pedig nem nagyon fogadja el..

        • Vida Agi

          2011. január 25. kedd

          Próbálj meg félig besötétíteni a szobában és egy takaróba csomagold be pólya-szerűen. Lehet, hogy elsőre nehezen alszik el, de ha kitartóan kivárod, akkor el fog aludni, még ha egy fél-1 órás sírás előzi is meg.

  • Andrea

    2011. január 02. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kisbabánk 11 hetes, az evéssel vannak problémáink. Eddig sokat bukott (mióta a Nutriton-t eszi, nem bukott), 3 óránként 100-120 g-kat evett 4-5 perc alatt. (Voltunk kórházban pylorus stenosis kizárása céljából, hasi UH készült, reflux-ot állapítottak meg.)
    Most meg 60-kat eszik napközben (több mint 3 óra eltelik), már a cicin elkezd sírni, és nem lehet megnyugtatni. A dr. nő tápszerezni akarta, de se pótlásnak, se „rendes” adagnak nem fogadta el. + az anyatejet sem kérte cumisüvegből.
    Az éjszakák nagyon jól telnek, egyszer kel fel enni, akkor viszont megeszi a 100-110-et, volt már, hogy 160-at is.
    Mostanában sokat köhögött, ezért visszavittük a dr. nőhöz, bronchitise van, váladékos a torka, kapott Suprax-ot, Ambroxol-Q-t, Fenistil-t, Spiropent-et. Eltelt 1 hét, és még mindig köhög, és ugyanúgy 2 perc cicizés után elkezd vígasztalhatatlanul sírni.
    Eddig napközben jókat el lehetett vele játszani, de mióta ez a nem evéses korszaka van, nem lehet vele rendesen kommunikálni sem. Mi lehet az oka? Mit tehetek? Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. január 12. szerda

      Az lehet az oka, hogy fáj a torka, vagy nem kap rendesen levegőt a megfázás miatt. Ameddig a betegség tart, kínáld meg többször, hogy biztosan jóllakjon.

      • Andrea

        2011. január 16. vasárnap

        Kedves Ági! Elnézést, hogy nem a megfelelő rovatba írtam. Köszönöm a válaszát! Minden jót!

  • Eszti

    2010. december 19. vasárnap

    Kedves Ági!

    A segítségedre lenne szükségem!
    A kisfiam még csak két hetes, és komoly problémáink vannak az altatással.
    Van, amikor 3 és fél órát is fenn van akár, és akármit csinálok vele, nem hajlandó elaludni.
    Nappal szinte semmi nem segít, csak órákig tartó csatározások árán alszik el.
    Éjszaka nincs csatatér, viszont a helyzet nem jobb: csak cicin képes elaludni, és ha átrakjuk a bölcsőbe, felébred, és sír, csak mellettem alszik rendesen.
    Attól félek, hogy végérvényesen el van rontva minden, nagyon kétségbe vagyok esve!
    Mit tegyek?
    A cumi tűnik jó megoldásnak, hiszen ha szopómozdulatokat tesz, akár apa ujján, akkor elalszik.
    Viszont a cumi elég távol áll tőlem, nem szívesen teszem meg ezt a lépést.
    Tennem kell azonban valamit a lehető leghamarabb, mert a férjem is egyre nehezebben tolerálja a helyzetet!
    Kérlek, segíts!

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Jó hír, hogy 2 hetesen még nem lehet végérvényesen elrontani a babát 🙂 Nyugodtan használj altatáshoz cumit, ha csak ilyenkor használod, akkor nyugodtan cumizhat, később simán le fog szokni róla. Sokat segíthet, ha nappal etetés után büfizteted, majd ébren van (nem a kiságyban, hanem járókában vagy babafotelben, hordozóban), amikor álmosodik (kb. 40-60 perc ébrenlét után), akkor cumival elaltatod a saját ágyában (segíthet, ha egy nagy takaróba csavarod, ez biztonságérzést ad neki, nem véletlenül használtak régen pólyát) Az esti lefektetés előtt még hosszabban lehet ébren, akár másfél-2 órát is, így pár nap alatt megszokja a nappalok és az éjszakák rendjét és nem akar már éjjel ébrenmaradni. Éjszaka is segíthet, ha takaróba pólyálod, valamint, ha bölcsőben vagy mózesben altatod (ha nincs, akkor a kiságyat szűkítsd be vízszintesen egy szivaccsal, így otthonosabbnak fogja érezni a teret)

      • Vera Klára

        2011. január 10. hétfő

        Kedves Ági

        Nekem ugyanez volt a problémám,mikor kéthetes volt a kislányom. ESztinek irt tanácsodd szerint jártam el én is, be is jött, sőt néha cumi nélkül sikerült elaludnia. Most háromhetesen „midnent elfelejtett” és nagyon sokat sir. akkor nyugszik meg, ha cicire teszem. Igy akár nappal 4 órán át is fent vagyunk.Pl: 530 kor kelt, szopizott 30 percet, büfi majd beraktam a kiságyába, 20 perc nézelődés után követelni kezdte a cicimet.-) se cumi, se dalocska, se a pólyázás semmi nem segített. Majd mikor végül ráraktam 1 órán át nyakalta az anyatejet.Majd még kétszer próbálkoztam ágyba rakni sikertelenül, végül negyedik cicizés és hordozókendőbe rakás után aludt el a testemen 10 20 kor. Az utolsó két szopija alatt pár szpi után bealudt cicin, 15 percre rá beraktam a kiságyába és 14 00-ig aludt. Védőnő szerint nem kéne hagynom egy óráig rajta, de akkor meg sír.Állitólag még nem lehet növekedési ugrása ilyenkor. Arra kért próbáljam meg sírni hagyni akár 10-15 percig. legyek ott simizzem a hátát, nyugtasasm meg, hogy ott vagyok, beszéljek hozzá de ne vegyem ki és ne rakjam cicire. Mit gondolsz?

        • Vida Agi

          2011. január 15. szombat

          Ennek az az oka, hogy 3-4 hetesen van egy növekedési ugrás, amikor több tejre van szüksége a babának. Hagyd nyugodtan hosszasan szopizni, akár 50-60 percet is, ha annyit kéri, ha esetleg el is engedi közben, próbáld meg, hogy elfogadja-e megint. Ilyen kis korban még az a legfontosabb, hogy igény szerint tápláld a babát, nem szabad simogatni, elterelni a figyelmét stb. amikor éhes. Néhány nap után, ha igény szerint eteted, helyre fog rázódni a napirend is.

  • H. Andrea

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági,

    Gratulálok az oldalhoz, sokat olvasom,sok hasznos dolgot lehet tanulni.
    Eddig még nem irtam, viszont most szeretnék tanácsot kérni.
    Kicsi fiam október 16.-án született 4700 grammal és 64 cm-el.Mikor a kórházból kijöttünk 4480 gramm volt.Most 5 hetesen 5850 gramm.A kérdésem az lenne hogy normális ennyi súlynövekedés 5 hét alatt?
    A kicsi szopik és pótlást is kap NAN1 tejport.Az igaz hogy a tejporból keszitett tejet nem szabad 3 óránál sűrűbben adni a kicsinek mert nem emésztődik meg?A tejet amit nem iszik meg lehet-e utána hűtőbe tárolni?
    Másik kérdésem az lenne hogy a kicsi miután alszik 2-3 órát elkezd rugdalózni,
    hadonászni a kezével, hörögni, de ezalatt még nincs ébren.Ez normális dolog?

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Igen, tökéletes a hízása, az a jó, ha az első hónapban 800 gramm és 1200 gramm közötti a baba súlynövekedése.

      Valóban igaz, hogy a tápszert lassabban emészti meg a kicsi, ezért érdemes két etetés között 3 órát várni, ha korábban éhezik meg, akkor kaphat anyatejet. A tápszert lehet hűtőben tárolni akár 24 órát, de csak azt, amibe még nem ivott bele, mert a nyállal érintkezve a tápszerben baktériumok jelennek meg, ezért amibe már beleivott a baba, azt nem szabad tárolni és később odaadni.

      Igen, ez normális, azért van, mert a mélyalvásból felszínes alvásba kerül és ilyenkor mozgékonyabban alszik egy darabig, amíg megint a mélyalvás állapotába nem kerül.

  • LZsuzsa

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!

    Gyermekem 3 hónapos, s problémám a nappali alvással, altatással van. Magától nem tud elaludni, altatásra van szükség, kb. már három hetes korától. Az altatás pedig ringatást jelent szoptatóspárnán, babakocsiban, vagy hordozóban. Így három hónaposan úgy néz ki a napirendünk, hogy szopizás+büfiztetés után én fejek, addig a gyerek a játszószőnyegen kalimpál vagy a hordozóból nézelődik. De csak rövid ideig, mert elkezd elég hamar sírdogálni. Ekkor próbálok vele én játszani. Úgy egy órával a szopi megkezdése után elkezd ásítozni a gyerkőc. A harmadik ásítás után azonban már jön a sírás, hogy fáradt, s annyira fel tudja hergelni ilyenkor magát, hogy szinte vörös a sírástól. Ha az első-második ásítás után állok neki a ringatásnak, akkor szinte tiltakozik, hogy ő nem álmos. Ha várok a harmadikig, akkor jön a sírás. Van, hogy pár perc keserves sírás után ha beteszem a hordozóba, s lóbálom, ringatom, megnyugszik, s elpilled, de ez nagyon fárasztó, s hosszú távon nem kivitelezhető szerintem. Amikor sír a fáradtság miatt, a kezemben csak ficánkol, erőlködik, s keservesen sír, így nem is lehet őt hatékonyan ringatni. A hason alvást meg nem szereti, attól egyből ordít. Oldalfekvésből pedig kiforogja magát. Cumit sem fogad el. Viszont cicin el tudna aludni napközben, de ezt a megoldást én nem szeretem, mert így eszik is, s ettől csak gyarapszik. Másrészt hosszabb távon ez sem jó megoldás szerintem. Így a nappalaink elég nehezek, küzdés a sírás ellen, illetve lóbálás, ringatás, ami fizikailag meg lelkileg is megviseli az embert. Esti alvásnál egyelőre nincs túl sok gond. Fürdés után szopizik, s van,hogy becsukja a szemét, s úgy eszik, van, hogy nyitott szemmel. Amikor az ágyába teszem, miután jóllakott, van, hogy nyitva vannak a szemei, van, hogy csukva. De ha nyitva vannak, el tud aludni magától, nem kell visszamenni ringatni őt vagy tovább szopiztatni. Várom tanácsodat, hogy milyen módszerrel próbáljam meg napközben elaltatni a gyereket, vagy megtanítani neki a magától való elalvást. Köszönöm! Zsuzsa

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
      Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 2-2,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

      Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Anita

    2010. október 20. szerda

    Szia!
    A problémám az, hogy 8 hetes kislányom állandóan csak aludna. Mivel nem elég a tejem, igy kap tápszeres pótlást, az evés kb fél óra, azt ébren tölti, de utána van ugy hogy picit nézegelődik, de van hogy rögtön büfi után el is alszik, ha nem tud elaludni akkor pedig nyügös, és sokat sír, valószínű fáj a hasa. Láza nincs.
    Kérdésem az, hogy normális e ez a dolog.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Teljesen normális, nem kell aggódnod miatta.

  • zolyomi Timea

    2010. október 17. vasárnap

    jo napot kivanok.Az en problemam az hogy van egy 1eves es 6 honapos kisfiam es egy 3 honapos kisbabam.A problemam a picivel van,szuletese ota nagyon gorcsos volt,nem akart bofizni,pukizni de szerencsere ez most kimaradt(pedig nem ettem olyasfelet ami gorcsot okozzon neki,de most mar mindenfelet eszek).Nappal tobbszor szundit,es ha elalszik akkor max.1orat aluszik es ejjel tobbszor ebred meg.Nappal nem tudok majdnem semmit csinalni tole hiaba is vagyok latotereben,mert ugyis sir es ha felveszem rogton elhalgat,nem tudom mi tevo legyek mert ugy erzem hogy „ram van kapva,felvan kapva”es ott van a masik gyerek,meg o is kicsi vele is kell foglalkoznom.A pici amiota megvan csak 2 aludta at az ejszakat es ha vissza aluszik mar nem tudom visszatenni a kicsiagyba mert ebred meg.Az igaz hogy este 7.15,7.30-kor vagy 8.00 leteszem lefekudni es a pici 12.30,1.30fele kell fel szopizni,pedig az ujjat elkapta es nappal is tobbszor szopizza.Probaltam cumit adni neki de nem fogadja el ,nem is eroltettem.Zorgot,jatekot is adtam es jatszok vele de egy ido utan megunja es akkor kesz,mar kell olbe neki mert nem hallgat.Mi tevo legyek?Elore is koszonom a tanacsat.

    Válasz: Az önálló játék kb. 10 percre köti le őket ebben a korban, addig te menj a dolgodra. Ha megunta kapjon más játékokat, aztán megint játsszon egyedül. Ha megint megunta, játssz te vele egy kicsit. Ha ezt is megunta, akkor játssz vele te egy kicsit, de ne vedd fel, csak legyél ott vele és úgy játsszatok. Átviheted más szobába is, legyen a lakás több pontján játszósarka, ahol ellehet, így jobban leköti magát. Amikor már ezt is unja, akkor tedd oda magad mellé a hordozóban és végezd a dolgodat. Az a lényeg, hogy ne kapd fel mindig azonnal, amikor unatkozni kezd. Ez nem azt jelenti, hogy hagyd órákig sírni, de ha éppen a rántást kavargatod, akkor ne kapd fel a babát csak azért, mert már unja magát. Ha nincs mindig irányítottan lekötve a figyelme, az jobban ösztönzi arra, hogy maga fedezze fel a világot.

  • Judit

    2010. október 16. szombat

    Szia!

    Az Én kicsikém 15 hetes. A gondom a nappali alvásaival van, ami kb 2 hetes korától napi többször fél óra. Ma már 3szor alszik fél órát, ebbe benne van a séta közbeni alvás 4 körül, mikor a nővéréért megyünk az iskolába. Fürdésig azonban már nem elszik és 7 órára nagyon fáradt. Fürdünk, amit végig sír, aztán max 8-ra alszik. Éjjel max 3 órát alszik egyhuzamban,többször felébred régebben pedig 4-5 órát szunyókált. A változás azóta történt, hogy betöltötte a 3 hónapot. Ez már így marad? Hogy érhetném el, hogy napi 1szer aludjon kb 1,5-2 órát éjjel pedig ne ébredjen fel annyiszor?

    Válasz: Az a helyzet, hogy a gyerek 3 hónaposan már nem olyan, mint 2 hetesen, folyamatosan változik és a szokásai is változnak. Ebben a korban 3x kell aludni napközben és két alvás között 2-2,5 órát tud ébrenlenni a baba. Ha korábban fekteted le, akkor nehezen alszik el és csak röviden alszik, mert még nem elég fáradt, amikor lefekszik.
    Az teljesen normális, ha ebben a korban éjjel 3 óránként kel, mivel a súlynövekedéssel párhuzamosan egyre többet eszik. Valószínűleg most azért szaporodtak meg az éjjeli felkelések, mert átesett a 3 hónapos növekedési ugráson és éhes. Segíthet, ha estefelé többször, akár óránként szoptatod, így jobban jóllakik majd, így kimaradhat az első éjszakai felkelés.

  • Pancsa

    2010. szeptember 17. péntek

    Kedves Ági!!
    Kisfiam Mendel most 12.hetes a problémám az esti napirendünkel van, fürdés előtt mindig megetetem mert úgy jön ki a lépés és nem sír fürdés közbe ha nem éhes fürdés kb. 19.00.-kor van ami altart kb. 19.30.-ig utánna kb. 20.00.-ig elvan úgyahogy… de utánna elkezd hisztizni és csak úgy nyugszik le ha cicre teszem,mindent kipróbáltunk…játék,hinta,csörgő, ringatás… de semmi nem jön be neki.A probléma az,h Ő képes addig cicizni amíg el nem alszik és az 21.00-22.00. óra között van ha leveszem akkor sír keservesen és semmi nem jó neki. Tegnap próbáltam cumit tenni jobban mondva tömnia szájába mert nem nagyon kell neki..egy ideig bennt volt és utánna kiköpte.A kezét még nem találta meg így azzal sem szopizik… tanácstalan vagyok.. próbáltam azt,h tovább húzom a sírásokat de hiába..Kérlek Ági adj tanácsot,h hogyan lehet erről leszoktatni illetve,h hogyan helyetesíthető a szopi vagy lehet e, szabad e egyáltalán erőltetni azt,h a cumira rászokjon???!!
    Segítségedet köszönöm előre is!!

    Válasz: Szerintem nem a szoptatással van a gond. Etesd meg este, ahogy szoktad, de ne fürdessétek még 7-kor, hanem csak közvetlenül a lefekvés előtt 9 körül. Közben pedig egyen, amikor magától kéri, vagy amikor ideje van. A lefekvés előtti menetrend azonban mindig fürdés és utána szopi legyen, ne legyen közben még játék is, ez csak összezavarja a babát.
    ui: Mindig hasznos tanácsokat adsz ezeket nagyon köszönöm mégegyszer!!

    Üdv:Pancsa

  • Melinda

    2010. augusztus 10. kedd

    Kedves Ági!

    9 hetes a fiam. Az alvással van gondunk. Sajnos eddig ringatással és szoptatással aludt el + köztünk aludt. Szertném megtanítani önállóan elaludni és az ágyába szoktatni. Amikor látom, hogy álmos ( ez ébredés után 1,5 és 2 órával később van) beteszem az ágyába, de keservesen el kezd sírni. Ahogy felveszem lecsukodik a szeme, de ahogy vissza teszem az ágyába rögtön felsír. Eddig csak így tudtam elaltatni. Mit csináljak, hogy ne sírjon és eltudjon aludni. Nem akarom, hogy álomba sírja magát. Simogatom a hasát és az se vigasztalja meg. Néha elalszik hason, de mostanság úgy se megy. Már másfél hete próbálkozom. Előre is köszönöm a választ.

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Van, olyan, hogy egy baba csak sírva tud elaludni, ennek nem kell jelentőséget tulajdonítani.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Mónika

    2010. június 05. szombat

    Kedves Ági!

    5 hetes a kislányom. Nálunk a probléma délután kezdődik amikor már nem akar aludni (a nap többi részében 2-3 óránként eszik, nyugodt, magától elalszik) csak szinte fél órákat akkor is inkább evés közben. Ha felébresztem büfizéshez nem tetszik neki és sír. Aztán persze fáj a pocija, a szelek bántják, erőlködik majd újra az éhesnek tűnik (eszi a kezét, vagy éppen ami a szájához kerül)és csak a cicin nyugszik meg. Már kipróbáltunk sok mindent a lenyugtatására sikertelenül.Aztán újra elalszik szopás közben és kezdődik minden előlről. Ez így megy fürdetésig, amikor már halálosan fáradt de akkor sem tud álomba merülni. Ilyenkor már tanácstalanok vagyunk, arra gondolok hogy nem elég a tejem hiszen az óránkénti ciciléstől már az az érzésem hogy kiürültek.Ő is csak mondhatni játszik a mellemmel húzogatja mintha tényleg nem jönne neki belőle semmi. És akkor jön a tápszer (amit mohón behabzsol kb 60ml)és elalszik vagy pedig egy óriási hasfájás veszi kezdetét. Persze lelkiismeret-furdalásom van, hogy miért hagytam neki ilyen sokat enni. Szerintem most lehetett egy fejlődési ugrás (vagy éppen benne vagyunk) amikor is már nem volt elég az egyik mellem neki és azóta mindkettőből eszik. Azt még tudni kell, hogy 36.hétre született 2550g-mal és 1 hónap alatt 1kg-ot hízott csak anyatejjel és most már van hogy 120ml-t is megeszik. Aztán sajna bestresszeltem mert mindenki azt kérdezte „van e elég tejed és biztos hogy elég? ha nem adjál neki tápszert mert kiszárad” szóval ez rám hatott és tényleg csökkent és így kénytelenek voltunk tápszert venni vészhelyzetre. Azóta továbbra is igény szerint szoptatok hogy több tej termelődjön, tejserkentőt szedek,szoptatós teát iszok.
    Kicsit bonyolult a problémám de remélem tudsz valami hasznos tanácsot adni.

    Köszönöm

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Az altatást úgy csináld, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    Fontos, hogy az esti elalvás előtt sokkal többet van ébren a baba, mint két nappali alvás között, ezt is kalkuláld bele a napirendbe.

  • Dóraanyu

    2010. június 03. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 1 hetes múlt. Mióta itthon vagyunk, az éjszakák elég mozgalmasak. Tudom, hogy még csak most fog kialakulni a napirendünk.
    A nappalokkal többnyire nincs gond, eszik-alszik, ritkán sír, csak ha nagyon éhes. Éjszaka viszont sokat van fenn, általában hamizás után nehezen tud büfizni, van, hogy egy óra múlva büfizik, vagy bukik egy kicsit, de aztán rögtön követeli az újbóli hamit. Olyan, mintha 0,5-1 óránként megéhezne, viszont a levegő nem távozik, így csak vergődik szegénykém. Így éjszaka többet vagyunk fenn, mint amennyit alszunk.
    Hogyan, mivel tudnám elősegíteni, hogy ügyesebben jöjjön ki az a büfi?
    A másik kérdésem, hogy milyen színű és állagú a normális széklete egy ilyen pici babának, ha anyatejet és tápszert is kap?

    Válaszodat előre is nagyon szépen köszönöm!
    Dóraanyu

    Válasz: 1 hetesen még minden normálisnak számít. Lehet, hogy összecseréli a nappalt az éjszakával, ezért alszik nappal jól, éjjel meg nem jól, de ez bármikor változhat. Adhatsz neki Infacolt szopizás előtt, ez segít a felesleges levegő távozásában. Biztosan nem éhes óránként éjszaka, és nem is biztos, hogy hasfájásról van szó, ez szimplán a születés utáni alkalmazkodási zavarnak tudható be. Alváshoz bugyoláld be, ez biztonságérzetet nyújt a számára és lehetőleg hason altasd, mert így könnyebben tud távozni a levegő és jobban biztonságban érzi magát a baba.

    Ha főként anyatejet kap, kevés tápszerkiegészítéssel, akkor aranysárga és kicsit sűrűbb széklet szokott lenni.

  • Móni

    2010. június 01. kedd

    12 hetes a lányom. Mikor kell elkezdenie használni a kezét? Az ujját már 4 hetesen szopta de semmit nem fog meg csak hadonászik. Ha hasrafektetem sem rakja le a kezét persze hasonfeküdni sem szeret azt sem szereti ha megfogom a kezét. A lábát mozgatja egyfolytában és azt nézi azt meg is foghatom sőt pelusozásnál puszilgatni szoktam és dugja is hogy még. A kiságy felett vannak neki macik azt is lábbal probálja piszkáli már majdnem gyertyázik 🙂
    A kezét miért nem használja?

    Válasz: Hasrafeküdve 4-5 hónapos kor között fogja letenni a kezét. Tedd naponta legalább 5-6 alkalommal 5-5 percre hasra és szórakoztasd addig, hogy ne sírjon, ettől megerősödik majd. A játékok után nyúlni 3-4 hónapos kor között kell, de még ekkor sem sikerül mindegyiket megfogni. Ha sokat játszol vele és olyan játékokat nyújtasz neki, amiket meg tud fogni, akkor most már hamarosan elkezd majd nyúlni utánuk.

  • Beus

    2010. május 19. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam 3,5 hónapos. Éjjel kétszer ébred. A napirendünk szépen beállt: reggel 8-9 körül ébred, majd indul a szopi-büfi-játék-alvás menet. Az alvások közül az első általában 2 órás, a többi 3/4-1,5 órás. Így általában úgy jön ki a lépés, hogy este a harmadik alvás után 7-kor van egy szopi, majd 8 és fél 9 között elkezdünk fürödni, attól függően mikor látom rajta, hogy fárad. Ezek után jönnek azonban a gondok. A fürdés közben még jókedvű baba nyűgős lesz. Se cicivel, se ringatással, énekkel nem tudom elaltatni egészen 10-ig. Próbáltam azt is, hogy nem altatgatom, hanem hagyom a hátán nézelődni, de általában nincs kedve hozzá, nyöszörög. Nem tudom hogyan kéne átalakítanunk az esti rutint ahhoz, hogy ne kelljen 1,5 órán keresztül altatni, aminek a végére én is kimerülök.

    Előre is köszönöm a segítséget.
    Beus

    Válasz: Este a babák többet vannak fent, mint nappal két alvás között, ebben a korban ez nagyjából 2,5-3 óra szokott lenni. Ha tehát este 7-kor kel fel az alvásból, legkorábban fél10-kor lehet lefektetni. Tehát fürdesd később, 9-fél10 felé és fektesd le 10-kor, így nem lesz huzavona, mert addigra már elég fáradt.

  • ÉVA

    2010. május 16. vasárnap

    Kedves Ági!

    Nekem van egy 5 hónapos kislányom és az alvásával vannak gondjaim.sajnos nem hajlandó csak kézben elaludni vagy pedig szopizás közben.egy idejig csak hason maradt meg kézben és úgy aludt el,de mára azt elértem hogy szembe velem szorosan odabújva elalszi.Csak közben szereti ha rázva van a segge.probáltam hogy odarakom mellém mikor ásítozik,vagy mikor már majdnem elaludt a kezembe,de akkor meg elkezd órdítani mint akit ölnek.szeretném ha melletem elaludna és aztán úgy raknám a hejére,de azt sem szeretném ha ez ordítással menne.ehhez kérnék segitséget.a másik gondom hogy éjszaka 10 körül alszik el és már felébred hajnal 1 körül aztánn eszik és alszik max 6 ig.szerintem ez nem túl sok nappal 3 órát alszik.hogy tudnám elérni hogy tovább aludjon?

    Elöre is köszönöm a választ.Éva

    Válasz: Az a gond, hogy most már megszokta ezt, ezért nehéz változtatni rajta. Bármit is változtatsz, biztosan sírni fog miatta az első pár alkalommal, aztán elfogadja majd.
    Az éjszakai alvása teljesen jó, ez így normális ebben a korban, nem kell változtatni rajta, most még éhes éjjel, ha már nem lesz, akkor nem ébred majd.

  • Anita

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Tetszik az oldalad,ezért gondoltam kérek tőled tanácsot kislányom altatásával kapcsolatban.A lányka 11 hetes múlt és kézben altatjuk el.Ezzel még nem is lenne gond,de ha lerakjuk a kiságyba max.fél órán belül felébred és sir.Gondolom mert kézbe szeretne aludni de nem tudjuk egész nap fogni!Igy is sok időm elmegy az etetééssel,igény szerint etetem.Általában elalszik a cicin.Az esti fürdés után kb.negyed órát alszik(7-kor fürdünk),majd megint cici,van hogy 1 órát is,és 1 óra altatás.Vagy több…Próbáltam ,hogy nem veszem ki ha megébred,hátha visszalszik.
    Mit tanácsolsz?Mit tegyek,hogy nappal többet és nélkülem aludjon?Este ha elalszik,kb.4 órát alszik a kiságyba,majd eszik.Utána nemtudom visszarakni az ágyába,igyhát megint anya mellett köt ki.
    Köszönöm válaszod!
    Anita

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1,5-2 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1,5-2 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    A babának kb. 20 perc kell az elalváshoz, valószínűleg nálatok az a baj, hogy néhány perc után ő elbóbiskol, de ilyenkor még a zajokra, mozgásra könnyen felriad és akkor kezdődik megint a 20 perc előlről. Kb. 20 perc után viszont már nem riad fel, mert akkor már mélyen alszik, ezt kéne kivárni.

  • Lili

    2010. március 22. hétfő

    Kedves Ági!

    Kisfiunk 3 hetes, és a nappali alvással vannak problémáink. Azt követem, amit tanácsolni szoktál. Szopi, büfi, pelenkacsere. Utána lerakom a járókába vagy a hordozóba, de kb. 2 perc múlva már sír is. Egy hete ez még egész jól működött, elnézelődött, aztán magától, vagy egy kis simogatással, esetleg 1-2 perces sírdogálással elaludt. Most semmi nem jön be (játék, beszélek hozzá, simi), csak sír keservesen, nem is nézelődik. Még ölben ringatva is sír. Próbálkoztam már ismételt szopival,hátha éhes maradt, ilyenkor mindig megnyugszik, de ha lerakom, akkor újra sírni kezd. Ilyenkor belerakom a hordozókendőbe és kb. 1 perc után már alszik is. Viszont ha megpróbálom kivenni és lerakni a kiságyba, akkor pár perc múlva felébred, és ismét jön a sírás. Pedig megvárom a mélyalvást. Van cumija, de az sem nyugtatja meg. Azt tudom, hogy hasfájós, de éjszaka nincs ilyen problémánk, szopi után rögtön alszik tovább. Vagy csak nagyon ritkán kezd el úgy sírni, mint napközben, és akkor meg is tudom nyugtatni. És ugye kendőben sincs semmi baja. Meg persze séta közben, a babakocsiban sem sír. Mi lehet a baj? A hordozókendőhöz hozzá tudnak szokni a babák? Nem „rontom el”, ha mindig abban alszik el?
    Köszönöm előre is a válaszod!

    Válasz: Egy alapszabály: a kiságyba játszani ne tedd soha. Kapjon járókát, vagy teríts le a földre egy vastag takarót vagy babaszőnyeget és ott játsszon. A kiságy csak alvásra legyen. Amikor ébren van, legyen mindig veletek és ne mindig ölben.
    Akkor fektesd le aludni, amikor már nagyon fáradt, ebben a korban ez kb. 1-1,5 óra ébrenlétet jelent. Ne az álmosság első jeleire tedd le, hanem amikor már tényleg nagyon álmos.

    Próbáld meg, hogy ringatás után leteszed a kiságyba félálomban és ha sír, akkor a hátát simogatod, susoghatsz neki, vagy dúdolhatsz, ezek is szoktak segíteni, mert a monoton zajra kezd figyelni a kicsi és ez eltereli a figyelmét a külső ingerekről. Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

    Ha nagyon nem alszik el, akkor altathatod hordozókendőben is néha, ebben a korban még nagyon igénylik a kicsik a testközelséget, megnyugtatja őket.

  • Livia

    2010. március 17. szerda

    Kedves Ági!

    Kisbabánk 7 hetes és a következő egyenlőre 3 órás „napirendet” próbáljuk tartani: reggel kilenckor kelés, szopi, majd délig visszaalszik. Délben szopi, utána fél órás, órás játék, de soha többet nem alszik vissza. Délután háromig ébren van, akkor megint szopi, újra játék és megint nem alszik egyáltalán. Ilyenkor szoktam elvinni egy órás sétára, ami alatt általában alszik. Hatkor szopi, utána ismét játék, nézgelődés, majd mikor megunja magát, akkor ismét égtelen üvöltés fél kilencig, amikoris fürdés idő következik- amit egyébként imád – kilenckor ismét szopi és ilyenkor már olyan fáradt, hogy a szopizásba bealszik, azonban leteszem és 10-20 perc után újra felkel és kezdődik a sírás. Éjfélkor szopi, utána kicsit bealszik, majd tovább sír, hajnali háromig a következő etetésig. Nagyjából 100-150 grammot eszik minden szopizás alatt, szépen és egészségesen fejlődik. Közvetlenül utána hagyom, hogy egy kicsit magát szórakoztassa, majd amikor elkezd fáradni megpróbálok én játszani vele egy kicsit és közben bealtatni. Van, hogy egész éjszaka fent van és csak hajnali 3-4 körül sikerül elaltatnom a családi ágyban. Este kilenc után csak akkor van csönd, ha a kezembe veszem, és hiába alszik el ilyenkor, amint leteszem, újra sírni kezd. A délelőtti alvást leszámítva szinte semmi sem alszik hajnali 3 ig.

    Miután hét hete együtt vagyunk, kimerültek és végtelenül fáradtak vagyunk, hiszen folyamatosan csak vígasztaljuk, egyfolytában sír, semmit sem alszunk. Kifogytam teljesen az ötletekből. Kérlek segíts!

    Válasz:A megoldás a napirendben keresendő. Az újszülöttek többsége az első pár hétben csak eszik és alszik, de 3-6 hetes korban a többség elkezd kevesebbet aludni, és ilyenkor a szülők nem tudják, mitévők legyenek. Az ébrenléti idő egyre hosszabb lesz – ez természetes. 1 hónaposan 1-1,5 órát van fent két alvás között a baba ébren és mivel 3 óránként eszik, két evés között általában 1-1,5 órát alszik. Ha csak fél órát alszik az azért van, mert nem magától aludt el, hanem elaltattátok, illetve gyakori hiba, hogy evés után elalszik a baba azonnal, lefektetik, aztán 20-30 perc múlva a saját emésztése ébreszti fel. A szopizás ugyanis kiváltja a kicsiből az emésztési ingert is.

    Ebben a korban a babák alvás után kb. 1-1,5 órát tudnak egyhuzamban ébren lenni, utána már nagyon fáradtak. Próbáld meg, hogy szopi után ezentúl alaposan büfizteted (10 perc legalább), aztán tisztába teszed és leteszed hanyattfekve nézelődni, ha már kezdi unni, szórakoztasd egy kicsit, játszál vele. Ne tedd le aludni az álmosság első jeleire. Ha már nagyon álmos (kb. 1-1,5 óra ébrenlét után), tedd le (hason) a kiságyba, adjál neki cumit az elalváshoz, de ne altasd el, hagyd hogy magától aludjon el. Így a következő etetésig biztosan aludni fog.
    Amíg elalszik, mellette lehetsz, simogathatod a hátát, ha nagyon sír, ez is megnyugtatja majd.

    Segíthet, ha egy takaróba csomagolod pólya-szerűen elalvás előtt, ez megnyugtatja, valamint ha bölcsőben vagy mózesben altatod (a szűk hely a kicsiknek nagyon fontos, a testközelséget idézi), ha ez nincs, akkor a kiságyába betehetsz egy nagy párnát, amitől szűkebb lesz a hely. Nappal is félig sötétítsd be a szobáját az alváshoz, mert a fény is zavarhatja.

  • Erika

    2010. február 18. csütörtök

    Kedves Ági!

    Megint egy kérdéssel fordulok hozzád. A múltkori jól bevállt tippedet hátha követi másik:)
    Kislányom 10 hetes múlt, és újabban nem tud elaludni csak babakocsiban vagy hordókendőben magamon. Engem ez annyira nem zavar, az annál jobban, hogy amikor megprobálom a kendőből lerakni(pár hete még simán sikerült), akkor bármilyen mély álomból felkel, és elkezdi húzogatni a lábait, és nagyokat nyög hozzá, mintha görcsölne, nagyokat pukizik és a vége mindig az, hogy felkel:(Hasfájósságra már mindent kipróbáltunk, infacol, espumisan, angol víz, de semmi. Nagyrészt anyatejes, napi kb. 200-250 ml tápszert kap pótlásként, mert sajna nem elég a tejem. Már az is eszembe jutott, hogy lehet a tápszer. Váltottunk, de ugyanaz a helyzet. Minden este ugyanugy zajlik, ő is szereti, sőt erősen reklamál, ha netán pár percet késik a fürdés, utána evés és látom rajta, hogy már aludna, de magától nem tud. Ölben hamar elalszik, de ugyanaz a helyzet, amint próbálom letenni, rögtön görcsöl, rángatózik, sír és felébred és megint az ölemben köt ki. Azt is próbáltam, hogy csak félálomban teszem le, amikor még tulkép bóbiskol, na úgy talán 2x sikerült:(
    Már nem tudom mit tegyek. Várom válaszod és ötleted altatáshoz.
    Köszönettel, Erika.

    Válasz: A babának 20 perc kell az elalváshoz, ekkor alszik olyan mélyen, hogy már nem ébred fel, ezt kéne kivárnod.
    Ha ilyenkor mégis megriad, akkor maradj ott mellette és simogasd a hátát, amíg vissza nem alszik.

  • Timi

    2010. február 17. szerda

    Kedves Ági,
    A kisfiam most szombaton lesz 4 hetes. Vasárnap óta elkezdtünk egy napirendet, mert a melleim nem birták az igény szerinti szoptatást ( volt, hogy óránként kért cicit és csak csócsálta ). Nagyon meglepődtem, de már az első nap minden óramű pontossággal működött. Magától kel azóta is 3 óránként és eszik bőséggel. Nyilván minden anyuka álma, hogy egyszer eljusson oda a babájával, hogy átaludják az éjszakát. Nekünk eddig éjjel 3kor volt kelés és utána 6kor ( utolsó étkezés 20.30 – 21h körül szokott lenni ). A mai éjjel viszont meglepetést hozott, mert fél 8-ig aludt a babánk. Én kicsit megijedtem és próbáltam keltegetni, de ő csak durmolt. Nem hosszú ez egy kicsit? Vagy megnyugodhatok, mert ha éhes úgyis szól?
    Köszönöm és várom válaszát!
    Timi

    Válasz: Nem gond, ha éhes, akkor szól, nem kell költögetni.

  • Lilla

    2010. február 03. szerda

    Kedves Ági

    Tanácsot kérnék 5 hónapos kislányom alvásával, elaltatásával kapcsolatban. Beállt napirend szerint a lányka reggel 7-8 óra körül ébred, délelőtt kb háromnegyed órát alszik a babakocsiban séta közben, majd délután kb 2-3 órát, aztán este 8 körül fürdetjük és fél 9 -9 körül alszik el. Napi össz-vissz 12-13 órát alszik. Ez elegendő ilyen korban? A fő probléma viszont az, hogy a délelőtti alvást kivéve (babakocsiban) mindig csak cicin tud elaludni, tehát délután és este is. Éjjel 2-3 óránként ébred, amikor megint csak cicin tudom visszaaltatni és úgy óvatosan visszatenni a kiságyaba. Próbáltam a cumit, de kiköpi, próbáltam dajkálással megnyugtatni és ugy visszatenni a kiságyba de semmi sem segit, csak sir-sir, igy mindig szopi a vége. Nem hasfájós a lány, bár néha mikor arra gyanakszunk Espumisan cseppeket adunk neki, de alapjában véve nem hat ki az alvására, 2-3 óra múlva ugyanúgy ébred. Nem hiszem hogy szükség van ilyen korban már ennyi éjjeli etetésre, csak szerintem megszokás ez neki. A súlya szépen gyarapszik, ilyen téren nincs gond. Valóban ennyiszer éhes lenne éjjel? Hogyan tudnám leszoktatni a cicin elalvásról és az éjjeli szopikról?

    Segitségét előre is köszönöm.

    Lilla

    Válasz: Teljesen elég az alvása. Az teljesen normális, ha éjjel 3 óránként ébred 5 hónaposan, mert még éhes. Ha viszont ennél gyakrabban ébred, annak más az oka, pl. fogzik. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A cicin elalvásról úgy tudod leszoktatni, hogy nem cicin altatod el. Ha álmos, dédelgesd meg, amikor már félálomban van, tedd le a kiságyba, és simogasd a hátát, amíg el nem alszik. Nem kell kivenni, ha sír, legyél ott vele és simizd, susoghatsz, vagy dúdolhatsz is neki, ez is segíthet neki az ellazulásban. Az első alkalmakkor ez még 1 órát is eltarthat, de egyre jobb lesz majd.

Comment navigation