7 félreértés a baba alvásával kapcsolatban

Vannak berögzött félreértések a babák alvásával kapcsolatban, amik makacsul tartják magukat. Például az, hogy a baba csak a cici miatt kelne fel éjszaka. Hogy a gyakori ébredés csak rossz szokás. Tegyük rendbe most ezeket a tévhiteket!

1.félreértés
„Csak a szopizás miatt kel fel”

Nincs olyan baba, aki csak a szopizás miatt kelne fel. A baba mindig azért kel fel éjszaka, mert valami baja van és segítséget kér tőlünk. Ha cicit (teát, tápszert) adsz neki, nem a cicire „szokik rá”, hanem azt szokja meg, hogy ha felébred, akkor cicit kap, ez nyugtatja meg. Persze jó dolog ez, hiszen a baba megnyugszik az anyamelltől. Ha így gyorsan visszaalszik, ez nem káros szokás, számára biztonságot, megnyugvást nyújt. Fontos azonban tudni, hogy ugyanez a cukros teára, kakaóra, gyümölcslére már nem igaz! Nem egy esettel találkoztam, amikor éjjel ilyen cukros italokat kapott a baba, amik valóban megnyugtatták őt és visszaaludt, azonban az ébredések száma nem csökkent. Ennek az az oka, hogy a cukorra (amellett, hogy a fogakat is ronthatja) rá is szokhat a baba és a vércukorszint esése ébresztheti fel, míg a kakaó amellett, hogy cukros koffeint is tartalmaz.

2.félreértés
„Nem alszom vele, mert akkor rászokik és soha nem fog kiszokni az ágyunkból”

Még az érettségire is a ti ágyatokból fog menni :o) Az a helyzet, hogy ez így tévedés, nem igaz. Sok baba megnyugszik tőle, ha veletek aludhat, neked pedig könnyebbség, mert egyik percről a másikra sokkal nyugodtabban aludhatsz. Idővel maga fog érdeklődni a saját ágyikó iránt és szépen kiköltözik majd a tiétekből (és tudod, hogy mennyire fog hiányozni majd akkor?)

3.félreértés
„Legkésőbb hajnali hatkor felkel és nem akar már visszaaludni, tényleg elég ennyi alvás neki?”

A hajnali kelő babák általában korán fektetett babák. A baba, a kisgyerek éjszakai alvásigénye fokozatosan csökken, újszülöttként még akár alszik 12-13 órát is, 8-9 hónapos korra ez általában már kb.10-11 órára csökken, majd óvodás korra már csak 9-10 óra. Természetesen egyéni eltérések előfordulhatnak.

Alapszabály, hogy ha egy baba kialudta magát, akkor jókedvűen kel, ilyenkor tehát nem kell aggódni amiatt, hogy korán ébredt. Ha viszont ébredés után nyűgös, látszólag fáradt és utána hamarabb elfárad, álmos lesz, mint szokott, akkor valóban korán kelt, szüksége lett volna még alvásra.

4.félreértés
„Nem a fogzás miatt kel fel, mert már próbáltunk fogzás elleni szert és nem történt semmi.”

A fogzás meglehetősen elhúzódó dolog, nagyjából másfél éven át folyamatosan jönnek a fogak. Ebből az első 8 metszőfog áttörése szokta a legtöbb akár heteken át folyamatosan tartó alvásproblémát, éjszakai felriadást okozni, később az őrlőfogak és a szemfogak esetén már egyértelműen látszik, melyik az a 4-5 nap, amikor áttöri a fog az ínyt, ilyenkor láthatóan nappal is nyűgös a baba.

Számos szert lehet alkalmazni a fogzási panaszok ellen, ezek mindegyikére igaz, hogy az egyszeri próba nem próba. Ha egyszer beadtad neki és nem hatott, az nem azt jelenti, hogy nem fogzásról van szó. A hatástalanságot okozhatja, ha nem a megfelelő szert használtad, illetve a homeopátiás szerek esetén az, hogy ezek fokozatosan hangolják át a szervezet működését, néhány napig folyamatosan kell adni őket, mire hatásuk lesz.

Tudni kell azt is, hogy gyakran az ilyen szerek nem szüntetik meg teljesen az ébredéseket, legfeljebb ritkítják őket, hiszen nem csak a fogzás az elsődleges ok, az új ételek okozta emésztési gondoktól kezdve a mozgásfejlődésen át a növekedési ugrásig számos dolog okozhatja, hogy felkel éjjel a baba.

5. félreértés
„Már mindenféle módszert kipróbáltunk, de még mindig nem alszik: tehát ez csak rossz szokás.”

Sok anyuka esik abba a hibába, hogy egyik nap kipróbálja az egyik szert, másik nap a másik szert, harmadik nap pedig egy új módszert, amit a neten olvasott és valahogy egyik sem működik. Szögezzük le: a baba nem kísérleti nyúl. Szegényt a sok ilyen-olyan módszer és bogyó csak teljesen összezavarja, pedig az éjszakai nyugalom legfőbb alapja a rendszeres napirend és a kiegyensúlyozott szokások. Szóval, bármilyen módszert is válassz mindig adjál időt neki, néhány napot, hogy a kicsi is megszokja az új módit. Lehet, hogy elsőre az együttalvás katasztrófa lesz, de másodszorra, harmadszorra sikerül. Lehet, hogy a gyereked elsőre üvölt, amikor apa megy be hozzá éjjel, de másodikra már nem lepődik meg annyira. Lehet, hogy elsőre még ugyaúgy fel fog kelni hajnalban, hiába fektetted le este 10-kor, de néhány nap alatt átáll a bioritmusa és minden a helyére kerül. Csak időt kell hagyni a babának a változásra.

6.félreértés
„Biztosan nem azért kel fel, mert éhes”

De bizony előfordulhat, hogy már 1 vagy éppen másfél éves és még éhes vagy szomjas éjszaka!
Fél éves kor előtt jó eséllyel azért kel fel a baba, mert tényleg éhes, de 4-6 hónapos korra, ha egyébként már mutatkoznak rajta a fogzás jelei (nyálzás, rágás stb.), azért már óvatosabb lennék. Fél éves kor után, ha már rendesen eszik napközben a baba és menetrend szerint hízik, akkor kicsi az esélye, hogy csak az éhség keltse fel (pláne nem félóránként-óránként).

Ha az ébredések rendszertelenek, nagyon gyakoriak, akkor általában nem az éhség az ok.
Ilyenkor állhat a háttérben fogzás, reflux, megnagyobbodott orrmandula, orrdugulás, betegség és még egy sor másik probléma.

A rendszertelen ébredés is összefügghet az éhséggel, ha:
– a baba felébredt és az ébredéskor nem kapott enni, ezért bár visszaaludt, éhes maradt, így kis idő múlva újra ébredhet,
– a baba felébredt, kapott enni, de hamar visszaaludt, ezért nem fejezte be, nem ette meg a teljes adagot.

Ha az ébredések rendszeresek, nagyjából 3-4 óránként következnek egymás után vagy egy nagyobb időszakasz (5-6 óra) átalvása után ébred fel a baba egymás után 3-3 óránként, akkor szinte mindig arról van szó, hogy éhes a baba. Újszülött korban ez akár másfél-2 óránként is lehet, de olyan baba is van, aki még 3-6 hónapos kor között is igényli a 2-2,5 óránkénti evést.

7. félreértés
„Majd kinövi”

Igen, idővel mindent kinő a baba, másfél-2 éves korára megérik rá, hogy hosszabb etapokat átaludjon, ahogy egyre jobban alkalmazkodik a világhoz, egyre kevésbé fogják zavarni a zajok vagy éppen a fájdalom és az idegrendszer is megérik idővel az éjszaka átalvására. Azonban a rossz szokásokat nagyon nehezen növik ki a gyerekek. Ügyelni kell tehát arra, hogy bármilyen szokást is alakítotok ki, az olyasmi legyen, ami hosszú távon is tartható a számotokra.

20 Comments

  • Adri

    2011. február 15. kedd

    Kedves Ági!

    A kisfiam a héten lesz 4 hónapos. Eddig éjszaka mindig nyugodtan és jól aludt. 9-10 között evett utoljára és éjszaka egyszer felkelt enni, de utána mindig visszaaludt és reggelig fel sem ébredt. Éjjel nem mindig ugyanakkor ébredt fel volt hogy már 2-kor, de volt, hogy csak 4-kor kelt fel először.
    Három napja azonban egyszer felkel enni olyan 2 körül és utána sokszor felébred és nagyon sír. Próbáljuk megnyugtatni, de elég nehezen alszik vissza. Van hogy szopizás közben is csak hirtelen elkezd sírni.
    Nem tudom, hogy ez lehet e a fogzás miatt??
    A nyála már szinte 2 hónapja folyik és a kezét is gyakran rágja.
    Mit tegyünk, hogy újra nyugodtan aludjon éjszaka???

    • Vida Agi

      2011. február 20. vasárnap

      Ezeket a tüneteket a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Diana

    2011. január 28. péntek

    Kedves Ági.én teljesen kétségbe vagyok esve.kislányom 2hét mulva lesz 7hónapos.mindig velünk aludt éjszaka,és nappal sem volt a kiságyban.mindig felket éjszaka,de mostanában 30 percenként,mindig cicire rakom eszik de 30 perc és megint sir nem lehet megnyuktatni.szeretném rászoktatni a kiságyra.de nem tudom hogy tegyem.a tápszert sem eszi meg.tejem meg már nem sok van.alig alszunk éjszaka csak ha felveszem vagy magamon altatom el.és nappal ugyan ez a helyzet magától nem alszik el.válaszát elöre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Úgy tudod megtanítani önállóan elaludni, hogy lefekvés előtt kicsit dédelgesd meg, annyira, hogy ellazuljon, de ne altasd el teljesen. Ha már félig alszik, akkor tedd le a kiságyba, ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, ha ellazult, megint tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz. A lényeg, hogy minden egyes altatásnál következetesen ugyanazt csináld.

  • Kriszti

    2011. január 20. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 10 hónapos és szerencsések vagyunk, mert 1 hónapos kora óta este 7-től reggel 5-ig alszik (én fejtem a tejet és este volt,hogy 260ml is megette). Nappal is alszik 8-9 óra között és délben 1 óra altatgatás után 1-2 órát. Kérdésen mit csinálok rosszul, hogy mindig sírva ébred. Csak a déli alvásnál van altatás, mert este és de. magától alszik el a kiságyában.
    Tisztelettel és köszönettel: Krisztina

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      A sírva ébredés oka, hogy a baba a mélyalvás végén közvetlenül felébred, és nem csak a felszínes alvási szakban. Ennek az lehet az oka, hogy valami megzavarja (pl. a saját mozgása vagy zaj, esetleg fogzás) és erre riad fel. Ebben te nem vagy hibás. Viszont a déli altatást told ki egy órával, hogy ne kelljen ilyen hosszan altatni, mert ebben a korban már 4-5 órát tudnak ébrenlenni a babák, a 3 óra nagyon kevés, ezért alszik el olyan nehezen.

  • Gábor Tímea

    2011. január 19. szerda

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos lesz és egy hónapja kezdődött, hogy egyre korábban kel fel. Eddig átaludta az éjszakát. Később a fél 7ből, fél 6, majd fél 5 most már fél kettőnél tartunk. Ugyanúgy történik a z elalvási rituálénk, mégis felkel a baba, mi pedig egyre kimerültebbek vagyunk, mert nem tudunk visszaaludni. Mit csinálunk rosszul??

    • Vida Agi

      2011. január 26. szerda

      Nem rontottál el semmit. Ahogy nő a baba súlya, úgy a tápanyagigénye is megnő, tehát teljesen normális, ha a korábban éjszaka nem evő baba éjjel megint megéhezik. 6 hónapos korig teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként megéhezik a baba, ilyenkor nem szabad cumit adni neki, vízzel vagy teával itatni, mert akkor általában még gyakrabban ébred és éhes marad, hanem meg kell etetni.

  • Krisztina

    2010. december 21. kedd

    Kedves Ági!

    Olyan problémával fordulok hozzád, hogy a 10 hónapos kisfiam reggel 4-5 óra között ébred, és nem akar visszaaludni. Persze 8 órára már álmos.
    Este 8 után fektetem le, gyorsan elalszik. Napközben 2×1,5 órát alszik. Egyszer délelőtt, majd délután 1-től.
    Foga még nincs (a bátyusnak is későn bújtak ki), éjjel még kap tápszert.
    Valóban csak ilyen kevés lenne az alvásigénye? Esetleg térjünk át a napközbeni egyszeri alvásra?
    Válaszodat előre is köszönöm: Krisztina

    • Vida Agi

      2010. december 30. csütörtök

      Ha nappal még gond nélkül elalszik mindkét alkalommal, akkor nem kell áttérni az egy alvásra, viszont este próbáld meg kicsit később, 9 felé fektetni, így 3-4 nap alatt szépen átszokik a későbbi kelésre majd és a nappali alvásai is ehhez igazodnak.

  • Bogi

    2010. december 02. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 1 éves és nagyon rossz alvó, ez újszülött kora óta így van. Valószínű, hogy az első hónapokban hasfájása miatt nem tudta magát kipihenni, de mi szülők se. Ezért sajnos rászoktattam a cicin alvásra, ráadásul eleinte csak köztünk ( a szülői ágyban)volt hajlandó aludni.
    11 hónapos volt, amikor a mellgyulladásom miatt a gyerekorvos és a nőgyógyász is azt tanácsolta, hogy szoktassam le az éjszakai ciciről (ekkor úgy döntöttük külön szobába is altatjuk).
    Már 1 hónapja küzdünk éjszakánként a rossz szokás leküzdése ellen, minden éjjel lefekvés után 4 órával felébred és torkaszakadtából üvölt…de ez főleg akkor van, ha én megyek be hozzá. Anyósom pillanatok alatt visszaaltatja, és a férjem is. Csak nekem csinálja ezt (volt, hogy 4 órán keresztül fent voltam vele, ebből 1.5- 2 óra sírás volt):(!
    Kérem segítsen mit csinálhatok rosszul? Hogyan segíthetnénk neki?
    Üdvözlettel:
    Bogi

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Te nem csinálsz semmit rosszul, a gyerekek ilyen kis fifikásak :), hogy tudják, ha Anya megy, nála egy kis sírással többet lehet elérni. Próbáljátok meg, hogy néhány napig este a mama vagy Apa fekteti le és ők is mennek be hozzá, ez az éjszakai ébredést is megszüntetheti, mert a kicsi azt tapasztalja, hogy bármit csinál nem Anya jön be.

  • neutralis

    2010. augusztus 22. vasárnap

    Tisztelt Vida Ági!

    22 hónapos kisfiaink eddig gyakorlatilag 3 hónapos koruk óta mindig átaludták az éjszakát (este 8-tól reggel 6-ig). 2 hete beszereztek szegénykék valami vírusos nyavaját, ami miatt többek között folyt az orruk. E miatt, mármint hogy nem kaptak rendesen levegőt az első 1-2 napon óránként keltek fel éjszaka. Hogy egyszerűbb legyen a dolgom és ne kelljen rohangálni a szobánk és a szobájuk között odafeküdtem melléjük a földre, és ha felkeltek, megtöröltem a nózijukat és megsimiztem őket hogy visszaaludjanak (nem vettem ki őket az ágyból).

    Azóta már jobban vannak, de az egyik kismanó, ha éjszakánként megébred nem alszik vissza, hanem elkezdi követelni, hogy bemenjek és odafeküdjek a kiságy mellé a földre. Ordít, sír, hisztizik. Hiába nyugtatom meg, ahogy kiteszem a lábam, ismét feláll a kiságyban és balhézik. Ha az anyjuk megy be, nem hagyja abba, ordít, hogy „papa” és mutogat a földre.

    Negyed óránként, húsz percenként szoktam bemenni hozzá és megtörlöm az orrát, elmondom neki, hogy nekem kint az ágyam, neki bent, ne sírjon. Kivittem és megmutattam, én hol alszom és hogy ő hol alszik. Adtam neki alvós macit, kutyát, cicát stb. Beraktam hozzá a fényképemet. Adtam neki éjszaki pici fényt (zseblámpát). Megtöröltem az orrát és adtam neki vizet. Plusz tette és teszi ezeket az anyjuk is. Mindezek kombinációja megy éjszakáról éjszakára, de semmi nem segít.

    Az elmúlt másfél hétben átlagban éjszakánként hajnali 2 és 5 között 2 órát üvöltött a kismanó. A tesókája pedig közben mutogat felé és mondogatja hogy „sír, nem, nem , nem”.

    Minaddig nem hagyja abba, amíg be nem megyek hozzá. Az már elég, ha ott vagyok. Még simiznem sem kell.

    Olvasgattam mindenféle altatási jótanácsot, de igazából semmi olyasmit, ami segítene. Hagyjam, nehagyjam, mi van ha fél éjszaka sír? Már így is nagyon fáradt ő is napközben és mindenki más is.

    Mit csináljunk? Mit lehet még kipróbálni?

    Válasz: Az a gond, hogy ebben a korban nagyon ragaszkodnak a szokásaikhoz és ő most ezt szokta meg, amíg beteg volt. Tehát most az a feladat, hogy egy másik szokást alakíts ki, ez pedig időbe telik, tehát nem megy egyik napról a másikra. Mondjuk kipróbálhatod, hogy ha ébred, bemész, megsimized és odaadod a macit, de nem maradsz ott. És ezt következetesen minden egyes alkalommal. Nagyjából 4 nap kell, mire elfogadja, hogy akkor mostantól macival alszunk és nem sír tovább.

  • Krisztina

    2008. június 25. szerda

    Kedves Ági!
    Megnyugtatásképpen szeretném a mi példánkat leírni azoknak,akik aggódnak,h a gyerekük magától sosem fogja átaludni az éjszakát.4 gyerekünk van,a kicsik ikrek.Minden gyereknél szinte egyformán történt minden.Este szopival aludtak el,éjszaka ha ébredtek,szopival aludtak vissza.2 éves koruk körül mind a négyen maguktól elkezdték átaludni az éjszakát,ébredés nélkül.A szopiról pedig átszoktak az esti mesére.:))Úgyh van remény,sok türelmet kívánok hozzá mindenkinek!

  • Andi

    2008. június 17. kedd

    Köszönöm szépen a gyors válaszodat . Nem tudom mennyire tudok kőszívű lenni , bár az eddigi taasztalataim ( az elmúlt 6 hónap és 4 nap ) alapján semennyire . Ha sír a pici , úgy rendesen , nem csak amolyan hisztiféle , hanem amikor ott csillognak a könnyek ártatlan kis szemében teljesen rosszúl vagyok . Egyszerűen nem tudom még rövid ideig sem „jól” viselni a sírását . Pedig hát lesz még benne részem elég . Amúgy 1 szobában alszunk , az ő ágya a miénk mellet van , úgyhogy ha csak megmozdul , már ébredek . Férjem szokott megnyugtatni „csak megfordult , nyugi” . Mindenesetre ki kell hogy próbáljam , mert így mivel én is fáradt és álmos vagyok , ezért néha türelmetlenebb , feszültebb , amit ő is megérez . Üdv: Andi

  • Vida Agi

    2008. június 17. kedd

    Andi, két lehetőséged van: vagy szigorú leszel és leszoktatod az éjszakai ciciről (cici helyett altatáskor és éjszakai ébredéskor is, csak felveszed, megnyugtatod és visszateszed, ez biztosan sírással jár majd, első alkalommal akár 1 órán át is tarthat, mire visszaalszik, de 1-2 alkalom után megérti,hogy nincs más esélye), vagy együtt alszol vele egy darabig, amíg nem alszik jobban, így kedvére cicizhet és te is jobban alszol majd, aztán, ha már kinőtte ezt az időszakot, visszaköltözhet megint az ágyába.
    Esetleg még azt megpróbálhatjátok,mi van akkor, ha éjjel apa megy be hozzá. Az első alkalommal nehéz lesz neki visszaaltatni, de könnyebb, mintha te mennél, mert apának nincs tejszaga :o) 2.-3. alkalomra már 1-2 perc alatt visszaalszik majd és ezután általában meg is szűnnek a felkelések (apáért nem érdemes felkelni ;))

  • Andi

    2008. június 16. hétfő

    Kedves Ági !
    Az én kisfiam éjszakánként 2-3 óránkét ébred , de van , hogy még sűrűbben . Kb. 1,5 hónapja tart ez . Csak cicizés közben alszik vissza . Próbáltam csak felvenni és nyugtatgatni , de ez nem vált be . Tudom , hogy fogzik , de ő is nagyon fáradtan , sírósan ébred reggel és én sem vagyok a „toppon” . Estére már szinte álva is eltudnék aludni . Mit tehetnék , hogy kicsit többet tudjunk pihenni ? Nappal is csak nyulfarknyikat 20-30 perceket alszik átlag 3x . A fogzásra adok neki homeopátiás golyócskát és a tünetek mérséklődtek , csak az éjszakáink iéyen kis furcsák . Válaszodat előre is köszönöm : Andi

  • Wirth Andrea

    2008. június 12. csütörtök

    Én csak azt szeretném tudni, hogyan szoktassam le az éjszakai szopiról? Mert mindenhol csak azt mondják, hogy szoktassam le, de hogyan? Ehhez van hozzászokva, sír különben.
    Köszi: Andesz

    Válasz: Ha téged zavar, akkor szoktasd le, de ha nem, akkor nem kell, majd leszokik magától.

  • admin

    2008. május 23. péntek

    Ila_mama, minden nap alszom 6-7 órát 🙂 A gyerekek reggel 8-9 ig alszanak és délután is 2-3 órát, addig bőven van időm írni. A többi időben meg rengeteget játszunk, kirándulunk, játszótér stb. A házimunkát közösen csináljuk, a nagyobbik fiam főzőcskézni szeret, a kicsi meg a porszívót tologatni 🙂

  • Ila_mama

    2008. május 21. szerda

    Kedves Ági!
    Az 1. félreértés kapcsán:
    Rendben, azért kel fel, mert valami baja van. De mi baja van? Ha megvárom, amíg elmondja, hosszú éjszakánk lesz. Éhséget-szomjúságot kizártuk azzal, hogy nem tejre vágyik. Ellenőrzöm: melege nincs, hasa nem fáj, pelus nincs tele, mégis megébredt, ahogy mi is megébredünk felnőttek, csak mi már magunktól visszaalszunk. Ő nem, mert… Ébredtél már
    úgy hirtelen, hogy azt sem tudtad, hol vagy, hogy az ágy melyik oldalán van a fal? Nos, valami hasonlót érezhet, talán. Ha erre válaszként finoman, szeretettel simogatni kezdem, valószínű, hogy inkább felébred. … ha várnék kicsit, mozdulatlanul a sötétben, talán magától abbahagyná… És tényleg, van, amikor ez bejön. De ha nem, és nem cumizza sem a kezét, sem az ujját megnyugvásul, akkor mi marad neki? A „mamacumi”. És én sem járok rosszul, mert belealszom, vele alszom.
    Hogy mi a helyzet a kinövéssel? Mármint, hogy „a rossz szokásokat nagyon nehezen növik ki a gyerekek”. Az a szokás rossz, ami nekem kényelmetlen? Tehát végülis mindegy, mikor növi ki, mivel nekem terhes, úgy fogom érezni, nagyon nehezen szabadul tőle, ha nekem nem volna terhes, ráhagyhatnám az időre, az érésre a megoldást. A kulcs tehát bennem van, és az utolsó mondatban, valamint ebben áll a szülői feladat nehézsége. Meg kell próbálnunk előre gondolkodni. És folyamatosan mérlegelni hatást, hasznosságot.

    Különben a kétévesekkel már egészen jól lehet egyezkedni. A fiam mostanában kapott rá, hogy különféle ürügyekkel kimászkál a szobájukból lefekvés után. Tegnap elmondtam neki, mennyire zavar, mert nekem ez a tanulóidőm, ha nem fekszik le, nem tudok tanulni, illetve később tudom elkezdeni, így később is fekszem le, másnap fáradt leszek és türelmetlen. Ma úgy feküdt le: „Ha odaadod a majmodat, hogy vigyázzon rám, akkor tanulhatsz és gépezhetsz. Most mehetsz, elalszunk mi ketten.” (Mármint a majommal.)

    *-*-*
    Köszönet a sok érdekes írásért. Te sosem alszol? Mennyi idő mindezt végiggondolni, utánanézni, megírni! Azért, ugye, a gyerkőcökkel is játszol?
    További jó munkát!
    Ila mama