7-10 hónapos baba alvása

7 hónapos baba nehezen alszik el, eddig jól aludt, de most mindig felkel – ilyen és ehhez hasonló problémákkal elég sok anyuka keres meg mostanában. A baba alvása szempontjából 6-7 hónapos kortól nagyjából 10-12 hónapos korig van a legrosszabb korszak, amit a fogzás, a mozgásfejlődés és a szeparációs szorongás együttese okozhat.

7-10 hónapos baba alvásaNagyon intenzív időszak ez a csecsemő életében (és az anyukákéban is:o)): egyhelyben békésen nézelődő babából ekkor válik a kicsi önálló személyiséggé. Először csak kúszni kezd, majd egyre hatékonyabb mozgásformákkal éri el a játékokat és a féltett holmikat is, emiatt egyre többször szegül szembe egymással az akaratotok. Néhány hónapja még az ő akarata körül forgott a világ, most meg egyszercsak anya kénytelen naponta többször is azt mondani, hogy „nem, ezt nem szabad. nem lehet. veszélyes.” Ő folyton akar valamit, Te pedig állandóan kénytelen vagy szembefordulni vele – ez teljesen normális dolog, de ezt az élményt fel is kell dolgozni valahogy a babának. Megjelennek az első hisztikezdemények.
A mozgásfejlődés folyamán ráadásul szegény nemcsak a teáltalad állított falakba ütközik, hanem olyan akadályokba is, amiket nem tud megoldani. Szeretne elérni egy játékot, de nem tud még odamenni, megfogja a labdát, de elgurul, megszerzi a távirányítót, de hiába nyomogatja, nem csinál semmit… Nap, mint nap a saját korlátaiból származó kudarcokkal kell szembenéznie, és ezek a kudarcok ösztönzik arra, hogy fejlődjön és napról napra, hétről hétre többet tudjon megcsinálni.

Miközben a kicsi akarata szárnyait bontogatja olyan kellemetlenségekkel is szembe kell néznie, mint a fogzás, ami nemcsak fájdalmas, hanem a húzódó íny miatt kellemetlen érzés is. És bizony akár 1-2 hónapig is eltarthat, hogy a kicsi fájlalja a növekvő fogacskát.

Az értelem rohamos fejlődése is megzavarja a kicsi lelki békéjét: furcsa zajokat hall, számára érthetetlen képeket lát pl. a tévében, a megszokott napirend olykor felborul. Amikor leteszed az ágyába és várod, hogy elaludjon, ő meg nem tud, mert nem a megszokott időben került az ágyba, nem a megszokott cselekvéssor történt lefekvés előtt, és olyan érdekes zajokat hall közben az utcáról, vagy a szomszédból. Ezek mind-mind megnehezíthetik az elalvást. Az alvásigény is csökkenhet egyik napról a másikra. Ilyenkor történik az, hogy szegény anyuka leteszi a megszokott időpontban a babát aludni, de a kicsi -köszöni szépen- esze ágában sincs még elaludni. Ilyen esetben egy nappali alvást el kell hagyni és máris rendbejön a helyzet.

A kicsi hamar rájön, hogy a legbiztosabb pont az életében anya, aki viszont nincs mindig ott vele, ezért úgy dönt, hogy érdemes őrizni és néha éjszaka is ránézni, megvan-e még. Ez a jelenség a szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor környékén okozhat alvásgondokat.

Mit tehetünk?

  • A nyugodt, kiegyensúlyozott napirend előfeltétel. Nem az a fontos, hogy mindig ugyanakkor egyen meg aludjon a kicsi, inkább az a fontos, hogy a cselekvések sorrendje ugyanaz legyen (alvás után mindig evés, aztán játék jön stb.).
  • Az esti rutincselekvések elalvás előtt mindig ugyanazok legyenek, soha ne változtassunk a sorrenden.
  • Ha lehet, ebben az időszakban ne utazzunk sehova és ne aludjon éjszakára máshol a baba, ez hetekre felkavarhatja a napirendjét.
  • A babának 20 percre van szüksége az elalváshoz. Ebben az időszakban legyen csend, ne zajongjunk. Később majd kinövi ezt, kevésbé lesz zajérzékeny, de 7-10 hónapos korban nagyon érzékenyek erre.
  • Ha altatjuk a babát (cicin vagy ringatva) vegyük figyelembe, hogy 20 perc múlva lehet csak letenni, ennél korábban előfordulhat, hogy a kiságyba letéve, felébred és kezdhetjük előről az egészet.
  • A fogzásra adjunk a baba alkatának megfelelő homeopátiás szert, ha ez nem hat és egyértelműen fájdalomról van szó, kapjon Panadol Babyt vagy Nurofent, de ezeket csak 1-1 alkalommal lehet adni, maximum 4 napig folyamatosan!
  • Sokszor az is rendbeteszi az éjszakai alvásproblémákat, ha 1-2 éjszaka alatt visszazökken az alvás a normál kerékvágásba. Ezt elérhetjük úgy, hogy pl. együtt alszunk 1-2 éjszakát a kicsivel, vagy nagyon szélsőséges alvászavarok esetén adhatunk Sedatif PC homeopátiás nyugtatót, 1 szemet vízben feloldva alvás előtt, de ezt nem szabad folyamatosan adni. A baba sokszor azért alszik rosszul, mert ezt szokta meg, azaz 1-2 alkalommal felkelt éjjel, megtanulta, hogy olyankor mi történik, és utána már mindig felkel a korábbi időpontokban. Ha néhány éjszakára visszabillen az egyensúly, akkor utána már minden bűvészkedés nélkül is jól fog aludni.
About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

126 Comments

Comment navigation

  • Tóth Ági

    2010. november 10. szerda

    Kedves Ági!
    Kisfiam jövő héten lesz 7 hónapos. 5 hónapos koráig éjszaka nagyon jó alvó volt, utána kezdődtek a problémák. Két hétig kb. 2 óránként sírva, szinte ordítva ébredt. Jelenleg, ha este fél 9-kor elalszik, akkor hajnalban, egykor ébred először, megetetem és utána egyszerűen nem tud elaludni. Mellettem, fekve szopizik, majd miután úgy látom, hogy elaludt, visszateszem az ágyába, és attól kezdve, jobbra és balra az oldalára forog, valamint 90 fokban is megfordul az ágyban, majd állandóan hasra akar fordulni és hasra is fordul. Úgy látom, hogy mindeközben nincs teljesen ébren, a szeme csukva van, viszont ezt a forgást kb. 1-1,5 órán keresztül csinálja. A hasáról természetesen visszafordítom mindig a hátára. Viszont mivel ezt többször meg kell tennem, erre újra felébred. Nagyon nehezen végre elaltatom. Majd 4-5 óra fele újra ébred, ekkor magam mellé veszem, szopizik újra és már nem rakom vissza az ágyba, hanem mellettem alszik (így nem forog annyit és alszik, kb 7 óráig, de úgy hogy amikor el kezd ébredezni, akkor újra a szájába teszem a cicimet, hogy ne ébredjen fel)
    Nem tudom miért van ez, kérem segítsen, hogy tudnék ezen változtatni. Napközben is csak úgy alszik, hogy mellettem fekszik és amikor fél óra után el kezd ébredezni, akkor újra szopizik, hogy ne ébredjen fel. Az a baj, hogy elég nagy a súlya (9,5 kg) és ezzel az alvási módszerrel szinte egész nap eszik.
    Kérem segítsen!
    Előre is köszönöm a segítségét!

    • Vida Agi

      2010. november 13. szombat

      Ha félálomban forgolódik, akkor nem kell ott lenned, evés után tedd vissza és menj aludni. Magától megtanul hamarosan átfordulni álmában is, ha folyton visszaforgatod, akkor később fogja csak megtanulni.
      Az egyébként normális, ha éjjel 1-kor és 4-5 felé eszik, ez ebben a korban normális.
      Nappal az éber alvás oka egyrészt az lehet, hogy nem elég fáradt, amikor lefekteted (ebben a korban minimum 2,5-3 órát fent kell lennie két alvás között ,különben nem lesz elég fáradt, mire lefekteted. A másik ok a fogzás lehet (és ez állhat az éber éjszakai alvás hátterében is) Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Nagyné Gyovai Tímea

    2010. október 22. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 hónapos mászik, feláll nagyon ügyes,erős baba.Nappal alszik 2x 1 vagy 1,5 órát.Ez rendben van.Viszont éjjel felkel 2x vagy 3x és nem igazán éhes,csak cicizni akar.A baj az,hogy közös a szobájuk a 4 éves lányommal és nem akarom,hogy a sírástól felkeljen Ő is,így inkább nem hagyom sírni.Viszont jobbnak látom,ha éjjel is még szopizik,mert remélem erősebb lesz az immunrendszere.Angliában élünk albérletben és sajnos mindent kipróbáltunk már,de penészesek a falak.A férjem asztmás és félek,hogy a gyerekeknek is bajuk lesz esetleg.Decemberben költözünk haza végleg Magyarországra és ott külön szobájuk lesz(penészmentes).Addig mindenképpen szeretném éjjel is szoptatni.Gondolod,hogy az új szobájában hagyjam sírni és leszoktatni a ciciről?Kicsit aggódom,hogy a helyváltozás vajon mennyire viseli meg.Szeretném már kicsit kialudni magam,mert fáradt vagyok.Próbáljuk tartani a rendszert,sorrendben csinálni mindent,de akkor se alussza végig az éjszakát.2-3 óránál többet nem aludtam egyhuzamban már 7 hónapja.Köszönöm előre is válaszodat!Nagyné Gyovai Tímea

    Válasz: Ebben a korban még előfordulhat, hogy az éhség miatt kel fel a baba, de gyakoribb, hogy a fogzás az oka. Először ezen kell segíteni, mert ez önmagában csökkentheti az ébredések számát, de emellett a saját szoba is segíthet majd a nyugodtabb alvásban.

  • Merci anyu

    2010. október 10. vasárnap

    Szia ,a következő lenne a problémám.11 és fél hós a lányom és 1 hete nem akar aludni,ha leteszem a kiságyba rögtön hanyattvágja magát és üvölt.Eddig ilyen problémám nem volt,mert 2 hónapos kora óta szépen aludt egész éjjel és nappal 2x is.Már több hónapja magától alszik cici sem kell.Csaj az ujját szopja.Most egy picit náthás és járunk heti 3x hrgre ill gyógytornára mozgásfejlesztés miatt.Megváltozott a napirend is ,de csak a délelőtti.Most csak úgy alszik el ha ringatom,és ez éjjel is megy.Mi lehet a baj??A nátha vagy az új programok???A fogzással eddig nem volt baj már 5 foga kibújt sírás nélkül…Nagyon ki vagyunk merülve a nemalvástól.Visszaáll egyszer a régi rend?Várom mielőbbi válaszod!Köszönöm szépen!

    Válasz: A régi rend sajnos soha nem áll vissza, mert a gyerek megszokja az újat. A megváltozott napirend okozhatja ezt a változást. Először is: az altatás előtt legalább teljen el 4 ébren töltött óra, így biztosan elég álmos lesz. Utána pedig találj ki egy ellazító rutint,amit minden nap ugyanúgy csináltok: közöd redőnylehúzás, ringatás, félálomban leteszed a kiságyba, simogatod a hátát, amíg el nem alszik. És ezt következetesen minden nap ugyanúgy csináld, ne változtass rajta. Ha ezt teszed, akkor napról napra egyre jobb lesz a helyzet, mert megtanulja, hogy ilyenkor alvás következik és ő is gyorsabban alszik majd el.

    Minden baba átmegy a „nem akarok este elaludni”-korszakon. Erre vagy az a megoldás, hogy kicsit később fektetitek, amikor már nagyon-nagyon álmos (legalább 5 órát legyen ébren az esti lefekvés előtt), vagy pedig itt az ideje, bevezetni azokat a szokásokat, esti rutint, ami segít neki az ellazulásban: vacsora, fürdés, alvósállatka lefektetése, meseolvasás, éneklés stb. Ezek segítik számára az átmenetet a nappal és az éjszaka körül. Persze ezt folyamatosan kell csinálni, tehát elsőre nem biztos, hogy eredményhez vezet, de néhány hét alatt teljesen megtanulja a kicsi, mikor mi következik. Fontos, hogy valóban ellazítsák ezek a szokások, segítsenek neki elszenderülni.

    Éjszaka az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • agneska

    2010. október 01. péntek

    Az en kisfiam 7 honapos,de nagyon rossz alvo.Nappal egyaltalan nem akar aludni,csak max 20 percet egyszer-ketszer,de ez is nagyon ritka.Me mindig cicin alszik el.Van mar 4 foga de a fogzassal soha nem volt problema,mi nem vettuk eszre h fajt volna,mindig jo kedv volt,Csak annyi h mindig nagyon regot,es mindent be falt.Tehat ezzel nincs gond.Reggel 7-kor fel kel es este 9-10-ig nincs alvas.Csak jatszani akar setalni,es figyelozni.

    Válasz: Először is: az altatás előtt legalább teljen el 4 ébren töltött óra, így biztosan elég álmos lesz. Utána pedig találj ki egy ellazító rutint,amit minden nap ugyanúgy csináltok: közöd redőnylehúzás, ringatás, félálomban leteszed a kiságyba, simogatod a hátát, amíg el nem alszik. És ezt következetesen minden nap ugyanúgy csináld, ne változtass rajta. Ha ezt teszed, akkor napról napra egyre jobb lesz a helyzet, mert megtanulja, hogy ilyenkor alvás következik és ő is gyorsabban alszik majd el.

  • Dorici

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 9 hónapos múlt. Már kérdeztelek alvásproblémáról, mert ringatva aludt el a kicsi. Úgy javult a helyzet, hogy hagytam a kiságyban, hogy nézelődjön, fáradjon, és ha sírt felvettem, megnyugtattam, visszatettem, stb..egész jól alakult, bár jó sok időbe telt, egyszer volt, hogy letetettem es 5 perc múlva el is aludt teljesen egyedül. De csak egyszer. 1-2 hete viszont ha leteszem, már akkor sír, pedig dörzsöli a szemét előtte és ki akar ugrani a kezemből. Legtöbbször ha kiveszem, hogy megnyugtassam tovább sír, van, hogy még jobban mint a kiságyban. Mivel 7,5 hónapos kora óta áll, így nem marad fekve ha leteszem. Ha kimegyek a szobájából, hogy próbáljon elaludni,mert régebben zavarta ha ott vagyok, és jobban elaludt ha nem voltam bent, akkor nagyon sír egy kicsit, de pár mp. után abbahagyja és csendesebben nyűjlődik. Ha újra sír term.-en bemegyek hozzá. Az esetek nagy százalákában cicin alszik el végül. Éjszaka ált.ban 3szor kel, de van, hogy 8szor és a cicit kéri. Nem mindig eszik, pláne ha óránként kel, van, hogy csak rágódik. Napközben 4szer kap szilárd ételt, mellette ha kér, akkor szopizik. Férjemet nem nagyon tudom éjszaka felkelteni, illetve nem akarnám, mert a munkája után az építkezésen van, tehát sokat dolgozik, inkább hagyom pihenni. Alul van két fog, felül tegnap tört át az egyik és jön a másik is mellette. Tudom, hogy a foga szerepet játszik, de lehet a szorongás is? Hogy szoktassam egyedül alvásra? A teszted alapján ő egy belevaló kisgyerek, és nagyon akaratos! Már morog is 🙂 Előre is köszönöm! Dóri

    Válasz: Először is: az altatás előtt legalább teljen el 4 ébren töltött óra, így biztosan elég álmos lesz. Utána pedig találj ki egy ellazító rutint,amit minden nap ugyanúgy csináltok: közöd redőnylehúzás, ringatás, félálomban leteszed a kiságyba, simogatod a hátát, amíg el nem alszik. És ezt következetesen minden nap ugyanúgy csináld, ne változtass rajta. Ha ezt teszed, akkor napról napra egyre jobb lesz a helyzet, mert megtanulja, hogy ilyenkor alvás következik és ő is gyorsabban alszik majd el.
    Lehet, hogy most azért alszik el nehezebben, mert később fárad el, mint eddig és lassan áttérne a 2 alvásról az egyre, vagy legalábbis a második alvás már csak később következne be. Ez egy átmeneti időszak a 2 és az 1 nappali alvás között, ilyenkor azt lehet csinálni, hogy a második alvás már csak egy fél órás séta babakocsival késő délután, amikor egy kicsit szundikál, de akkor sem történik semmi, ha néha ilyenkor már csak cicin alszik, viszont a délelőtti alvás mindig legyen kiságyban és nyugodt körülmények között. Egyébként, ha cicin gond nélkül elalszik, akkor az sem gond, ha mindig ott altatod.

    Éjszaka ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • toth agnes

    2010. szeptember 23. csütörtök

    SZia Agi kerdesem lenne. Nekem van egy 9 honapos kisfiam aki meg eddig egyetlen ejszakat sem aludt at sajnos…es mostmar egyre rosszabb, fogai meg nincsenek, de mar stabilan ul felall es ha kapszkodik akkor megy is…meg szoptatom, de az ejszakak szornyuek napi ket harom alkalommal alszik 1 orat,egesz nap mozog egy percre sem all le csak ha mar almos, kicsit aktiv baba, mindig altaom sajnos ezt mar megszokta nagyon , de ejjel almaban megy az agyikoban felall es sir nagyon…probaltam a hatat simizni de neha muszaly volt kivennem, most probaltam az agyunkban altatni de ott is mindig mozog, van amikor fel orankent felsir nem akar csak hason aludni es ugy maszni, mar en is faradt vagyok, ejszaka elofordul 5 vagy 8 felsiras ejjel…..de ez eddig is igy volt, sirni nem tudom hagyni, a hozzataplalassal nagyon jol haladunk, most majd megprobalom Sedatif Pc t hatha segit neki, de ettol enm lesz semmi baja?vagy tudnal valami modszert janlani?koszonom

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Andi

    2010. szeptember 13. hétfő

    Kedves Ági!
    Tanácsodat kérem, mert a férjemmel már teljesen elbizonytalanodtunk. 6 és fél hós a kislányom és nem alszik. Minden este 8-kor fektetjük. 1.5 hós koráig még 3-kor felébredt,majd fél 6-kor, 1.5hós kora óta 8-tól reggel 5-ig egyetlen felébredés nélkül végigaludta az éjszakát. Délelőtt és délután is aludt 1-2 órát. 5 hónaposan elalvás után 1 órával felébredt. Azóta volt olyan éjszaka, h óránként ébredt. Az orvosunk szerint biztos fogzik, bár még nincs jele. Homeopátiás golyócskát, kúpot használunk. Az elmúlt 1.5 hónapban volt, h javult a helyzet, de az elmúlt 1 hétben ismét romlott. Mostmár nappal is alig tudom elaltatni, volt olyan éjszaka, h félóránként kelt. Látszik rajta, h nagyon fáradt, az állandó sírástól már berekedt. 2 napja mellém fektettem és úgy elaludt. Soha nem aludt még velünk, most viszont csak úgy alszik, ha ott vagyok. Mi lehet az oka? Lehet, h nem is a foga? Fura, h alszik velem, ha leteszem, meg folyton sír. Mit tegyünk? Nem szeretnénk hozzánk szoktatni, hiszen eddig olyan szépen aludt egyedül.
    Köszönöm a választ!

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

  • dahnerné Szabó ildikó

    2010. szeptember 10. péntek

    Szervusz kedves Ági!
    Az én kisfiam a napokban múlt el 9 hónapos, de sajna még egyetlen éjszakát sem aludtunk át! Császármetszéssel szültem 15 ó. vajudtam és picit oxigénhiányos lett, emiatt gyógytornára hordtam (dévény módszerre)amire már nem kell mert már mászik, sőt fel is áll. neurologushoz is viszem két havonta, sőt babapszihológushoz is vittem és egyenlőre semien problémát nem látnak. Viszont újszülőttként is nagyon keveset aludt nappal is evések után 20-45 percet.
    A fogzásra chamomillát szedünk 12mg két kis fogacskája van kint kb. két hónapja, éjszakánként kb.4-10 alkalom is lehet hogy felébred, olyankor kis tea, majd cumika a szájba és vissza alszik, van-e valami ötleted a nyugodt alvás reményében? ja egyszobában alszunk és naponta 2*1 ill.1,5 órát. köszönöm a segítő válaszodat előrre is!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Rita

    2010. szeptember 08. szerda

    Kedves Ági

    Kislányom 12 hós,nagyon nehezen alszik el pedig mindent egyforma sorrendben csinálunk,eszik utánna fürcsi játszunk együtt már 8 foga is kint van és most jön a 9.ik és már megy is és hiába már látom rajta,hogy mennyire álmos ő akkor is menni szeretne és sajnos esik bukik velem egyáltalán nem alszik el..sokszor apukája hozzá bujik és ugy elalszik,már arra gondolok hogy mellette jobban érzi magát. a másik problémám az lenne,hogy éjszakánként sokszor felkell olyankor csak a cummis üvegre vágyik mert nem is cumizik csak teát iszik és azonnal visszaalszik.kb 2 üveg teát iszik ki és gondolom ez sok és ha elveszem a cuclis üveget tőle érzi azonnal és felkell.tudom hogy fogzik de nem találtam neki való homeopátiás szert,,mert nincsen semmi panasz még csak nem is lázas hál istennek és piros arca sincsen nagyon jol tür mindent és nem is nyügös.te mit tanácsolsz.

    köszönöm

    Válasz: Az esti nehéz elalvás: ebben a korban a gyerekek szeretnek odabújva elaludni, ez nem gond, ki fogja nőni, addig pedig altassátok így, mindenkinek jobb lesz.
    Éjjel a fogzás miatt kel fel, a cumisüvegtől azért nyugszik meg, mert ezt szokta meg, de valójában a fogzáson kéne segíteni. Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • E

    2010. szeptember 04. szombat

    A fiam 2 és fél éves már azt hittük hogy megoldódik az éjszakai alvás,ugyanis kb 7 hónapos korátol átaludtta. Este 7-kor letettük reggel 8-ig színét se lehetett látni.Most 3 hete visszafele fejlődünk úgylátszik,ugyanis nem lehet fektetni ha elalszik kb minden 2 órában felsír!Visszatértek a 5-6 hónapos babák gondja!
    Ilyet még soha nem csinált! igaz koraszülött volt 26-hétre 920 grammal.De már mostmár nagy! mi lehet a gond!

    Válasz: Ez nem visszafejlődés, hanem ebben a korban kezdődnek az éjszakai félelmek. tegyetek egy kislámpát a szobájába éjszakára, ami világít és kapjon egy macit, aki éjjel vigyáz rá, meséljetek neki róla. Ha pedig át akar menni a ti ágyatokba, mert fél, akkor hagyjátok neki.

  • Alcsika

    2010. augusztus 24. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hónapos és még egyszer sem aludta át az éjszakát.. 🙁 Kezdetben jobb alvó volt, olyan 2 hónapos koráig, de azóta minden éjjel felkel min. 3 alkalommal. Mostanában nem ritka az 5 alkalom sem és csak cicivel tudom visszaaltatni. 6-7 óra körül kel reggel, aztán 9-10 körül vissza is alszik 1 órácskára, aztán délután is alszik. A délutáni alvása teljesen változó, van amikor csak 45 percet, de olyan is van, hogy 2,5 órát is.. Kiságyban alszik velünk egy szobában. Már 6 fogacskája van, használunk homeo-s készítményt és a borostyán nyakláncot is.. Háát, nem sok sikerrel. Este 8 körül alszik el, magától. 11-éjfél küröl kel először, persze sírva. Ha cumit adok a szájába, kicsapja a kezemből, és nagyon sírni kezd. Csak úgy tudom megnyugtatni, hogy magam mellé veszem és cicit adok neki. Szopizik, utána elfordul és alszik is tovább. Utána viszem vissza a kiságyba. Ezek után szinte óránként kel.. Nem tudom, mit csinálhatnék másképp, picit már kezdek fáradni. Nagyon köszönöm a válaszod!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    Azon mindenképpen gondolkodj el, hogy külön szobába költöztesd, mert ha egy szobában vagytok, akkor a ti zajaitok is felébreszthetik, valamint nagyobb a kísértés, hogy a te ágyadba akarjon átmenni és szopizni.

  • Gy. Veronika

    2010. augusztus 16. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én kislányom most 9 hónapos, és eddig minden rendben ment az alvással nappal 2-szer másfél órát aludt este 7kor fürdés evés és alvás reggel 7ig. Akár nappal akár éjjel egyedül elaludt, leraktam a kiságyba és aludt. Éjjel csak a cumijáért kelt fel max. egyszer kétszer visszaadtam neki és szó nélkül visszaaludt. Nos a probléma egy hete kezdődött (a nappali alvássokkal még mindig semmi pobléma egyedül elalszik), este a szokásos rituálé után próbálom letenni és ahogy látja hogy kijövök a szobából torkaszakadtából hisztizni kezd. Ha bemegyek csöndbe marad, ha lefekszem az ágyra ő is lefekszik a kiságyába, majd elalszik, viszont nem akarom hozzászoktatni hogy ne egyedül aludjon el. Biztos fogzik is, de nappal is fogzik nem csak az esti lefekvésnél 🙂 így nem adok neki semmit erre. Kézbe nem lehet már őt elaltatni vagy elringatni vagy megnyugtatni mert 2 hónapos kora óta egyedül elaludt a kiságyba, egy kis örökmozgó meg sem marad a kezembe folyton pörög… így a félig álomba ringatom módszer nála nem jó. Ja és este 7 kor már nagyon fáradt gyűri a szemét akkor már 5 órája fent van, álmos. Egyebként éjjel nem kel fel most sem csak ez az esti elalvás lett szörnyű… Nemtudom mit kéne tennem, hogy minden visszaálljon a régi kerékvágásba…? Mi lehet a baj?
    Válaszod előre is köszönöm!

    Válasz: Ezt a szeparációs szorongás okozza. Ha következetesen csak megsimized ilyenkor és nem mész vissza hozzá többet, akkor le fog szokni róla.

  • panna

    2010. július 12. hétfő

    Kedves Ági!
    A kisfiam 7 és fél hónapos. Ez idő alatt összevissza 5ször aludta végig az éjszakát. Gondolom véletlenül 🙂 Éjjel most már általában csak egyszer ébred, akkor ha megetetem, rendszerint visszaalszik. (Tápszeres bébi) Utána azonban igen korán kel reggel, fél 6-6 körül. Este a rutin ugyanaz mindig, de lehet, hogy változtatnunk kéne? Apa szokta fürdetni, utána megyünk a szobájába, megeszi a tápszerét és alszik. (vagy elalszik még evés közben vagy utána kinlódva, felvéve-letéve) Kb. egy hónapja eszik este 180-240 tápszert, addig 100-120at csak, akkor nem is csodálkoztam, hogy felkel enni éjjel. Ráadásul akkor 60-70-nel vissza is aludt. Most, hogy nappal és este már többet eszik, éjjel nem elég neki az eddigi adag, megeszi a 160-200at is. Próbáltam már hogy csak vizet kap, de pár korty után rájön, hogy nem tápszer és sír. A fogai is jönnek, kettő kint van alul, egyik fölső félig, a másik már látszik az ínye alatt. A dentinox nem használ, a nurofen sem, homeobigyót csak a chamomillát próbáltuk, mert azon kívül hogy nappal sincs el egyedül és nyűgös, semmi más tünetünk nincs. Ezért nem tudom, hogy melyiket próbálhatnánk meg a fogzásos cikkedben leírtak közül. Tudsz segíteni? Mit csináljunk az éjjeli keléseivel? És a nappali nyügivel? Milyen homeopátiás szert próbáljunk ki? Nagyon köszönöm az ötleteket (az eddigieket is!)!

    Válasz: 7 hónaposan teljesen normális, ha éjjel 1x felkel, ráadásul ilyen melegben még az is normális, ha ez több, mert ilyenkor szomjas is lehet a baba (még én is felkelek ilyen melegben éjjel inni, nem hogy egy pici baba, aki hamarabb kiszárad és gyorsabb az emésztése)
    A korai ébredés oka általában a korai fektetés szokott lenni. Ebben a korban az éjszakai alvásigény kb. 10 óra, ha este 8-kor fekteted, akkor ez azt jelenti, hogy reggel 6-kor fentvan a baba. Emellett ezt is okozhatja a nagy meleg. Az éjszaka végigalvása nem azt jelenti, hogy végigalussza az éjszakát, hanem azt, hogy 5-6 órát alszik egyhuzamban és csak utána kel fel enni, ennyi, amit elvárhatsz tőle ebben a korban maximum.

  • Zseska

    2010. július 04. vasárnap

    Szia Ági. Az én kislányom is 9 hónapos,és nagyon kiborítóan alszik,illetve nem alszik! 🙁 Születésétől fogva másfél két óránként felkelt,nehezen lehetett megnyugtatni,és persze mindig mellettem aludt el… Most már odáig eljutottunk,hogy a kiságyban alszik el,de az utóbbi 2 hétben nem akar ott sem,és mellettem sem elaludni,kb este fél 11-ig! Már lecsökketettem a nappali alvást 2 órára,de így sem változik a helyzet. Most is nyafizik a kiságyban,és 22:10 van!! Az elején hulla voltam,nagyon idegölő volt a két óránkénti kelés,és 2 órai fentlét. Mostanában,ha végre elalszik,éjjel felsír,odaveszem magam mellé,utána jó esetben visszaalszik,de van,hogy hajnali 3-4 körül felkel,és 2-3 órát elnyűgösködik! Valamit rosszul csinálok? A napi ütem többnyire egyforma,az esti „rituálé” viszont szigorúan ugyanaz mindig! Néha azon tépelődöm,hogy teljesen elrontom azzal,hogy éjjel magam mellé cipelem. Jah,és napközben csak úgy alszik,ha mellette vagyok! Kb fél órát elalszik egyedül,de kinyitja a szemét,és nem vagyok ott akkor aztán baj van! 🙂 Persze nem lehet visszaaltani,és így egész délután nyűgös… Ha ott vagyok,meglát,odanyúl,megsimogat,és alszik tovább. 🙂 Erőltessem az egyedül alvást,vagy még ráér? Zseska.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Kriszta

    2010. június 28. hétfő

    Kedves Ági!
    Kislányom 9 hónapos. 2 hónapja átalussza az éjszakákat, napközben igyekszem betartani a „sorrendeket”, mondhatni teljesen kialakult napirendünk van. Hozzátáplálás tökéletesen alakult. Nemrég napközben áttért a 3x-i alvásról a 2x-ire. Pár napja azonban éjszakánként megébred (az elalvással nincs gond) 2-3 óra körül, az ölemben csendben van, el-el szunnyad, de ha leteszem sír, így legtöbbször a mi ágyunkban landol és alszik szép nyugodtan. Foga még nincs. Azért gondolom, h nem fogzás okozza a felkelést, mert nem minden éjszaka ébred és ha fájna, az az ölemben is fájna, nem?! Nem szeretném ha ez rendszeressé válna, h a mi ágyunkban köt ki, de tekintettel a férjemre (aki napközben vezet és fizikai munkát végez és fontos, h kipihent legyen), nem akarom éjszakákon át játszuk a letesz-felvesz módszert, ez eddig sem működött nálunk. Az éjszakák átalvására és az éjszakai szopik elhagyására is teljesen magától állt be a lányom. Szerinted, kedves Ági, van remény, h újra visszaáll a régi rend?
    Válaszodat előre is köszönöm! Eredményes munkát!

    Válasz: Ezt valószínűleg a szeparációs szorongás okozza. Szerintem nem kell erőlteteni mindenáron a saját ágyban visszaalvást ebben az esetben, nyugodtan vedd át közétek, amikor megébred. Ha már nem fog ébredni, akkor nem megy át az ágyatokba, tehát nem fog átszokni teljesen.

  • Andi

    2010. június 25. péntek

    Kedves Ági!
    Először is köszönöm a rendszeres hírlevelet és a sok jó tanácsot!!
    Kislányom szinte születésétől8 hónapos koráig minden gond nélkül átaludta az éjszakát.Azóta (most múlt 9 hónapos=tehát már 1 hónapja) azonban minden éjjel felkel.Hol 1x 2órára, hol 3x csak szopizni.Nem rendszeres időkben, így még készülni sem tudok rá.Azóta alig alszom, és már nagyon kivagyok.Próbálom betartani az esti rituálét:fürdés, szopi, ha kellett tápszer-pótlás, altató-ének, alvás.Ez a szép időkben működött is.Még ha nem volt álmos akkor is elaludt-egyedül, minden hiszti nélkül.Mostanában viszont ahogy vízszintesbe kerül (legyen az a kiságy vagy a mi ágyunk)üvölt.
    Kérlek segíts!!Mit tegyek????
    Szeretném bevezetni a kanalas vacsorát a szopi előtt, de nem tudom az nem számít-e rituálébontásnak?????
    Válaszod és segítséged előre is köszönöm!!!!És várom!!!
    Üdvözlettel:
    Andi

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

    A kanalas vacsorát a fürdés előtt kb. 30 perccel vezesd be, így nem fogja zavarni az esti rituálét.

  • Szabó Enikő

    2010. június 23. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam holnap lesz 7 hós. Kb 1 hónapja kezdtük a hozzátáplálást . A gyümiket nagyon szépen fogadta viszont a zöldségek nem mennek. Répa sütőtök, borsóval próbálkoztam eddig nem nagy sikerrel…ha a sütőtök almás azt megeszi viszont krumpilival már nem:(( Nem akarom erőltetni sem de valahogy csak rá kéne szoktatnom!!??
    -A másik gondom, hogy pár hete sokszor felébred éjszaka néha szinte óránként:( viszont ha köztünk alszik akkor nem kel csak max 1-2x szopizni. Jön a 2 felső foga gondolom emiatt ébred kapott már chaomillát ami egész jó volt de most nem segít viburcul kupot adom neki most már egy dobozzal elment 1 hét alatt és javulást nem nagyon látok. Mit tehetbnék még hogy nyugodtabban aludjon??
    -És a harmadik:) Alig töltötte be a 6 hónapot és felállt a kiságyba azóta folyton próbálkozott mára már mindenütt a lehetőséget keresi és feláll, megy négykézláb ügyesen. Azt szeretném tudni nem baj e hogy ilyen sokat áll??

    Köszi Enikő

    Válasz: A krumplit add almával úgy, hogy 3/4 része legyen az alma 1/4 a krumpli. Ha így megeszi, legközelebb legyen picivel több a krumpli mondjuk fele-fele és így növelgesd a krumpli arányát.
    Utána ugyanezt lehet a répával is – almával kombinálva először.

    Ébredés: A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    Ha magától áll fel, akkor az izomzata már érett az állásra, tehát annyit álldogálhat, amennyit csak akar.

  • Kata

    2010. június 23. szerda

    Sziasztok!
    Csenge lányom 10 hónapos. Sosem aludt jól. Itt arra gondolok, hogy éjjelente 2-3 óránként, de többször inkább 2 óránként kel, addig könyörög, míg le ne veszem cicre. Mostanra eljutott oda a rossz alvásával, hogy napközben egyáltalán nem akar aludni, csak dörzsöli a szemét, nyűgös, de bármit kezdhetek vele, nem alszik. Nagyritkán cicin beájul kb. 30 percre. Este lefekvéskor már félek, minden nap fél ötkor kelek, mert nem tudok tovább vergődni az ágyban.
    De nem is én vagyok a lényeg, hanem az, hogy nem tudom, mit tegyek, hogy legalább éjszaka aludjon, mert így ő is folyton csak nyűgös. Egyébként kiegyensúlyozott baba, rendesen eszik mindenfélét, játszik, már sok szót is tud, nevetgélős, alapvetően nyugodt baba. Csak akkor kezdődnek a gondok, ha alvásról van szó… Mit tegyek? SEGÍTSETEK!!!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • niki

    2010. június 16. szerda

    szia
    Most 9 hónapos a kisfiam, Nappal összesen csak 1 órát alszik az éjjelt szépen átalussza ezzel sose volt gond normális hogy ilyen keveset alszik nappal?
    köszike a válaszod

    Válasz: Önmagában nem gond, ha csak 1 órát alszik, ha egyébként éjjel eleget alszik, jókedvű, kipihenten ébred, nem nyűgös.

  • E1980

    2010. május 12. szerda

    Kedves Ági,
    A következő problémával kapcsolatban érdekelne a tanácsod. Kisfiam 9 hónapos és még mindig sokszor felkel éjjel, ezt szeretném megszüntetni. Tulajdonképpen még csak pár átaludt éjszakánk volt, mióta megszületett. 3 hónaposan kezdett fogzani, 7 hós korára 6 foga jött ki, akkor a fogzás számlájára írtuk a sok felkelést. Most viszont már két hónapja nem fogzik, ennek ellenére minimum 2-3 alkalommal ébred, de egyre gyakoribb az 5-6 felkelés is…:( Pár hete kezdett el mászni, felállni, ülni is, de már ezelőtt is fennállt a probléma.
    Egyébként 3 hós kora óta egyedül alszik el, cumival, van napirendünk. Éjjel nem mindig ugyanabban az időpontban ébred. Ilyenkor, kiveszem az ágyból, vizet adok neki (elég sokat iszik, de nincs melege), aztán cumit és szerencsére hamar vissza is alszik, csak ennyi kell neki.
    Mit tehetnék, hogy 2-3 óránál többet végig tudjon aludni egyhuzamban?
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • katus

    2010. április 24. szombat

    Kedves Ági!

    Minden babakönyvet és írást megrökönyödve 🙂 olvasok, ugyanis az én babám most 6 hós és éjjel 7-8 órát alszik csak, napközben meg 2-3szor 10 perceket(!) és délután vagy estefelé van egy kb egyórás alvás, amit viszont 1-2 órás vígasztalhatatlan hisztis vergődős sírás előz meg, amikor bármit csinálok vele, vagy ha nem csinálok akkor is- megszüntethetetlen, és egyszercsak szó szerint „alvásba ájul”. Kisebb korában se hozta a papírformát, alig aludt, hasfájós volt, most meg rág is mindent,tehát a foga is jön nyilván. Viszont ezt már kezdjük végképp nem bírni (én fél éve nem aludtam egyben 6 órát, mivel mikor végre elalszik akkor tudok mosogatni, fürdeni stb., és van egy másik nagyobb, de még szintén kicsi gyerek, aki 3 éves és dackorszak meg hiszti), a másik gyerek is nyűgös , fáradt miatta hiszen sosem hagyja őt sem aludni(egyszobás lakásban lakunk még sajnos),pedig ő jóalvó révén még most is aludna délután másfél -két órát, és este is hamarabb szeretne mint a kicsi.
    Hogyan lehetne valahogy legalább a délutáni alvást bevezetni, hogy ne ez a fáradtság-hisztizés legyen délután? Vagy hogyan hangolhatnám össze a két -különböző alvásigényű- gyerek alvását?

    Válasz: Egy megoldási javaslat, délutáni alvás előtt, menjetek le sétálni, ettől a nagy elfárad és el tud aludni, a kicsi meg elalszik a babakocsiban és így mindenki egyben alszik egy kicsit.

    Az alvással kapcsolatos nyugtalanságot ebben a korban főként a fogzás okozza. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Krisztina

    2010. április 11. vasárnap

    Kedves Ági!
    Nekem elég nagy gondom van.
    Kisfiam 9 hónapos és csak cicin tud elaludni.Reggel 7-8 körül ébredünk és felkelés után egyből a ciciért nyúl,aztán játszik egy keveset majd 10 körül próbálgatom a reggelit több kevesebb sikerrel,aztán 11-12 körül visszaalszik kb fél órát de csak cicin.Felkelés után fél órával szépen megeszi az ebédjét kanállal majd megint jól elvan kb 3 órát és újra látom hogy álmos,de megint csak cicin tud elaludni máshogy nem.Délután 5 körül gyümölcs vagy joghurt és már itt is az este 7 a fürdés ideje amit vacsora követ szintén kanállal de hiába lakik jól, a vacsora utáni 10 perces játék után azonnal a cici.Ez volt eddig ,most annyi a változás hogy este már nem alszik el a cicin hanem sétálva a szobában miközben énekelek neki, ez kb 10 perc.Anyósomtól azt a tanácsot kaptam hogy reggelire és vacsorára adjak neki tápszert (napközben a kanalas étel okés) de cicit egyáltalán nem.De a fiam még éjjel is felkel 4 szer is mert vagy éhes vagy szomjas de csak cicivel tudom megnyugtatni és visszaaltatni.Sajnos nem tudom hogyan oldjam meg hogy leszoktassam magamról bár nem szeretném csak muszály (vissza kell menjek dolgozni) mikor a cumisüveggel csak játszik, nem iszik belőle egyáltalán.A kicsi poharából még nem tud úgy és annyit inni hogy abból a tápszer elfogyon.A pohara füles csőrös ,de a tetejét már rég levettem mert azt is rágcsának használta mint minden mást és nem ivott vele.Alul 2 foga már kint van és tuti hogy jön felül is.Egyébként elég mozgékony gyerek: körbe sétál az ágyában, mászik meg minden, de mégsem fárad el úgy hogy magától elaludjon.Ha van valami jó tanácsod és miért ne lenne, nagyon várom mert csak 1 hónapom van hogy megoldjam ezt a problémát.Köszönöm szépen előre is.

    Válasz: Az a gond, hogy a fiad most már megszokta a cicin való elalvást és éjjel is csak azon tud visszaaludni. Több mód is van rá, hogy leszoktasd róla, de néhány napig nagyon nehéz dolgod lesz, bármelyiket is választod:
    1. Megteheted, hogy éjjel csak vizet kap szopi helyett, ebből valószínűleg az elején hiszti és nemalvás lesz, de ha kitartasz, akkor néhány nap alatt megszokja
    2. Azt is megteheted, hogy este hozzádbújva alszik el, de szopit nem kap, ilyenkor viszont előfordulhat, hogy éjjel is ezt akarja majd visszaalváshoz
    3. Azt is lehet, hogy szépen nyugodtan megbeszéled vele még napközben, hogy mostantól nincs cici, és megindoklod valamivel (indoklásra többféle verziót hallottam már, pl. „elvitte a nyuszika a tejet a nagyon kicsi babáknak”, „elfogyott a tejecske” stb.). Ha kéri, akkor megint elmondod ugyanezt a történetet. Az altatásnak azonban ugyanúgy kell adni egy keretet, mint addig, tehát ez nem azt jelenti, hogy akkor most szépen el fog ezentúl aludni magától, mert valamilyen mód kell, ahogy elaltathatja magát, pl. bevezetsz valamilyen alvósállatkát, de sokszor az is segít, ha a te párnáddal aludhat el.
    4. 1-2 napig este Apa fekteti le és ő megy be hozzá éjjel, ez általában gyorsan hatni szokott, Apának ugyanis nincs tejszaga és hozzá másként állnak, mint Anyához, rólad tudják, hogy megengedőbb vagy. Az első alkalom lesz nehéz, azt át kell vészelni, addig te tűnj el és Apa is készüljön rá, hogy nem 2 perc lesz elaltatni a gyereket, de onnantól kezdve rohamos javulást fogtok tapasztalni.

  • Barbi

    2010. április 07. szerda

    Üdv!
    Nekünk 8 hónapos lesz a Baba, az elejétől kezdve cumival alszik, 6 hónapos korától éjszaka többször felsír mert kiesik a cumi, nagyjából másfél óránként. Úgy gondolom most nem tudjuk elvenni tőle a cumit mert jönnek a fogacskái. Nem tudom milyen megoldás lehet erre.Nagyon szépen ki van alakítva a napirendje,nyugodt az altatás is, homeopátiás szereket is használunk a fogzásra, de ez a fránya cumikiesés(NAPPAL NINCS CUMI)fárasztó.Ha lehet kérünk valamilyen segítséget. Köszönettel

    Válasz:Nem azért ébred fel, mert kiköpi a cumit, hanem azért ébred fel, mert fogzik és csak úgy nyugszik meg, ha megkapja a cumit. Szóval a fogzási tüneteken kéne enyhíteni és akkor nem riadna fel.
    Ha az alkatának megfelelő fogzásra való homeopátiás alkati szert kapná, akkor nem kelne fel éjszaka (ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • panka0311

    2010. március 19. péntek

    Szia Ági!

    Kisfiam 9 hónapos kb 5 hetes kora óta átalussza az éjszakát, ami 6 hónapos korában már 11 órát jelentett. Nappal nem volt hajlandó aludni, szerencsére ez is megjavult kb 3 hónapja délutánonként alszik 2-3 órát, ezzel párhuzamosan az éjszakai alvása 10 órára csökkent, de gondoltam kipihente magát. Viszont az elmúlt egy hónap során egyre korábban ébred, a reggeli 7- fél 8-as ébredéstől eljutott a reggel fél 6-os ébredésig, pontosan nem tudom mikor ébred mivel nem hangoskodik, csak eljátszik magában, és az utóbbi napokban már délelőtt is látom rajta hogy álmos és szundít kb 1- 1,5 órát, meg délután is kettőt. Eddig azt hallottam, hogy ahogy fejlődik egyre kevesbbet fog aludni, szerinted mitől lehet ez?

    Válasz: Ezt több dolog is okozhatja, az egyik, hogy ebben a korban annyira élénkek a gyerekek, hogy ha felébred hajnalban egyszerűen nem tud visszaaludni. Másrészt az okozza, hogy egyre világosabb van reggel, ilyenkor mindenki korábban kel (az én fiaim is elkezdtek korábban kelni reggelente). Az első problémán segíthet a Rooibos tea, ami egy kellemes gyümölcstea, és pont ezt a túlzott élénkséget, a túlpörgést kezeli, este lefekvés előtt igyon meg egy csészével.

  • Dulainé Zsuzsanna

    2010. február 27. szombat

    szia Ági!!!

    nekem 3as ikreim vannak és problémás az elalvás tudnál nekem ebben segíteni?
    egy szobában alszanak és ha az egyik felébred rövid időn belül a másik 2is megébred
    köszönöm

    Válasz: Ez nem egyszerű dolog. Először is meg kell nézni, miért nem alszanak és ezen az okon segíteni. 1 éves kor előtt leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az alvásra tanítást ikreknél kétféleképpen lehet megoldani:
    1) vagy egyszerre csinálod az összes babánál (de akkor rá kell tudnod, hogy 3-4 éjszaka kevesebbet alszol majd, mert alvásra szoktatsz)
    2) vagy kettőt különköltöztetsz, egy babát megtanítasz aludni, amikor az már megy, akkor visszaköltöztetsz a szobába még egyet, őt is megtanítod, majd a harmadikat, de ez időigényesebb, hiszen itt 3x 3-4 napról van szó.

  • ildikó

    2010. február 11. csütörtök

    Szia kérdésem lenne.Az én lányom 7 hónapos éjjel mindig felkel szopizni éjjfél után.Majd kb 3 órátol mindig fel sír1/2 óra vagy óránként akkor alszik ha köztünk van de nem akarom oda szokatni.Mit csináljak hogy végig aludja az éjjelt.21:00-21:30 körül alszik el 150ml tápszerrel meg szopival.Hiába próbáltuk nagyobb adag tápszerrel nem volt jó adtunk neki tejbepépet ugy se volt jó.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • loréna

    2010. február 04. csütörtök

    Kedves Ági!
    Ismét problémám van és tőled várok tanácsot!Köszönöm az eddigieket is és a sok hasznos információt amit olvastam a lapodon!
    9hónapos a kislányom.Reggel 6.30-7.30 körül ébred.10.30-11.30 körül (álmosság jeleitől függ)viszem az első nappali alvására.Eddig mire felértünk a szobájába már szunyókált a vállamon,letettem az ágyába,fordított egyet a fején és 1.5órát aludt.Mostanság látom hogy álmos,de nincs szunyóka,az ágyába teljesen felébred és játszani kezd.Egy ideig hagyom,majd elringatva elalszik.Délutáni alvása 16.00kor 1-1.5 óra,ugyanígy történik most már.Este 8 tól szopizik a mi szobánkba,majd 9kor megkapja a tápszerpótlást,még szopizik egy kicsit és büfi közben szunyóka,majd leteszem és az ágyába elalszik.Éjszaka 8hós korától apukája kel hozzá és így már nem eszik.Szerencsére elfogadta és most már csak heti 1-2szer ébred meg,de alszik is vissza.Szerinted már egy alvásra lenne szüksége? Ha később tenném le aludni,akkor elcsúszna a délutáni alvása.(Ha nem alszik még egy órácskát 16órától,akkor nem bírja ki még 20óráig sem)Egy 9-10hós babának hogy alakul a napirendje?
    A mozgásfejlődése miatt is nagyon aggódok.Még nem mászik,pedig próbáljuk tanítani is,de ő nem is akarja,inkább gurul,de legjobban ülni szeret.Ha valamit szeretne,tőlünk várja a segítséget hisztivel.A kis lába fejét kifelé tartja,egy hét múlva visszük az ortopédiára.Hogyan tudnám aktiválni a mozgásban?Szerinted el van maradva?
    Várom válaszod!
    Köszönettel:Loréna

    Válasz: Van egy átmeneti korszak az 1x-i és a 2x-i alvás között. Ilyenkor a délelőtti alvás későbbre csúszik, a délutáni meg néha kimarad, néha pedig csak fél óra. Az alvások között ebben a korban minimum 3, de inkább 4 órát tudnak ébrenlenni a babák, az esti lefekvés előtt akár már 5-öt is.
    9 hónaposan még nem kell másznia. A hiszti teljesen normális ebben a korban, hagyjátok, hadd erőlködjön. Nincs lemaradva, csak rájött a gurulásra és ez most elég számára, pár héten belül kúszni is fog. Nem kell tanítgatni, ezzel semmit nem értek el. (a fiam 9 hósan pont ezt csinálta, csak hisztizett és erőlködött egész nap, de nem ment a kúszás, aztán egyik percről a másikra sikerült neki, onnantól a hangját sem hallottuk :))

  • Eszter

    2010. január 29. péntek

    Kedves Ági!
    Sok hozzászólást olvastam és szinte mind ugyanarról szól és mégis más..
    Az én kérdésem a következő lenne. Kisfiam 9 hós, kb 2 hete nagyon rosszul alszik. Kb 1.5 hónapja egyszerre bújt ki a két alsó foga-ezek szinte alig viselték meg, majd kb 2 hete a két felső és most láttam meg, hogy a harmadik is jön felül. Visel borostyánláncot és minden este kap chamomilla vulgarist (azért azt mert semmi tünete nincs,nincs hasmenés,nincs arcpír…stb) Minden este ugyanaz a program. Fürdés a tesóval, vacsi és lefekvés. Kis összebújás a fotelban a csendes szobában, majd lerakom,kijövök és magától elalszik. Ezzel nincs is gond. Éjszaka kb 10 órakor megébred,nagyon sír. Bemegyek,kis hátsimizés és mintha nem is lett volna ébren-valószínű nem is volt,majd ezután kb fél-egy óránként sírás. Néha keserves,de legtöbbször inkább hisztinek tűnik. Egyébként hogyan veszem észre,hogy hiszti-e a mit csinál??? Ha ott vagyok csendben van,ha kijövök és véletlenül megreccsen a padló azonnal kezdődik a sírás. Apuka is próbálta nyugtatni több kevesebb sikerrel,de mivel neki hajnalban kell dolgozni menni,nem várhatom el tőle,hogy egész éjjel óránként bejárogasson. Hagytam már a kiságyban ruhadarabot,hagytam alvós állatkát de nem használt. Hagytam már hisztizni is,volt,hogy 30 percig bírta,de volt,hogy majd egy óráig sírt. (én meg szinte végig sírtam azt az egy órát a másik szobában). A közös ágyba bevitellel is próbálkoztam,de mivel nem szokott ott aludni így éjjel is csak nézelődik és gagyog ha átviszem és nem alszik el ott. Az ő szobájába való odaköltözés sajna nagyon veszélyeztetné az amúgy is ingoványos talajon álló házasságomat…:(
    Kérlek segíts,mert kezdek fáradni és ez sajnos a nagyobb gyermekemmel töltött időt is „veszélyezteti”.

    Várom a válaszod.
    köszönettel Eszter

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Dió

    2010. január 27. szerda

    Szia Ági!

    Az én kislányom 10 hónapos. 4 hónapos koráig mintababa volt, aztán elmentünk nyaralni és minden borult. Azóta rengeteget sír éjjelente és nagyon nehezen alszik el. A fogára is gyanakszom, mert hat hónaposan bújt ki az első két fogacskája. Viszont 5 hónaposan felállt és 9 hónaposan már elindult. Mostmár önállóan közlekedik a lakásban. Tehát a mozgásfejlődése is igen gyors. Az alvással van problémánk. Napközben elalszik az ágyában. Viszont igen keveset alszik. Ébredés után szépen eljátszik, míg be nem megyek hozzá. De ha eljön az este, és letenném őt aludni beindul a gépezet. Szó szerint torkaszakadtából üvölt. Van hogy megnyugszik, cumi a szájába, de két perc múlva újra kezdi. Volt olyan esténk, hogy este 7-től hajnali negyed egyig ment a cirkusz – persze közben már szopizott is, de semmi nem volt jó neki. Max. két és fél órát alszik egyhuzamban. Vettem Viburcolt neki, de attól meg olyan érzésem van, hogy „benyugtatózom” a gyereket. Mit tehetnék? És mi lehet az ok? Köszönöm

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Keller Judit

    2010. január 07. csütörtök

    Szia Ági!

    Kisfiam 9 hónapos és hasonlóan Sára (2009 augusztusi bejegyzés) kisfiához, éjszakánként ugyanabban az időpontban szokott felsírni (általában 12 és 2 között viszonylag gyakrabban, óránként). Ilyenkor addig amíg nem adok neki tejet (ő is tápszeres) nem is alszik vissza hosszabban. Van úgy, hogy ő is hisztis sírásba kezd a tejcsiért. Miután megkapta a tejét általában nyugisan alszik akár 4-5 órát is, de legközelebb 6 felé megint csak tejjel „hajlandó” visszaaludni (akkor viszont 8-ig is). Fogzásra chamomilla vulgarist és Viburcolt szoktam adni neki és ezekkel a „segédanyagokkal” van, hogy át is alussza azt a kritikus időszakot és csak 3-kor kér tejet. Sokszor jogosan is, mert éhes, hallom ahogy korog a pocija, noha lefekvéskor a sűrűbb Milupa tápszert kapja már. A reggel 6 órai tejkérés (mondjuk azután, hogy 2-kor vagy 3-kor már megivott kb. 2 dl-t) viszont szerintem nem az éhségből adódik, bár akkor is megszokott inni 1,5 dl-t. Több helyen írtad már, hogy 1-1,5 éves korig teljesen rendben van, ha éjjel is enni kér a baba (de kétszer is???). Igazából nem is erről akarom leszoktatni, gondolom tényleg szüksége van rá, mert napközben már egyáltalán nem kap/kér tejcsit.
    Mindössze két kérdésem lenne a felébredésekkel kapcsolatban. Az egyik, hogy arról le kell-e, és ha igen, hogyan szoktatni, hogy mindig ugyanabban az időpontban sírjon fel (általában nincs is magánál), vagy majd „kinövi” ezt is azzal együtt, hogy kétszer kérjen tejet éjszakánként? A másik kérdésem pedig az, hogy lehet-e összefüggés az ébredések és aközött, hogy teljesen egyedül nem tud elaludni este. Az ágyában alszik el ugyan a tejivás, esti mese és dúdolás után, de ez nem megy azonnal. Villanyoltás után kimegyek a szobából úgy, hogy ő még fent van és cumizik. Pár perc múlva sírással, vagy mostanában már „mama-szerű” kiáltással jelzi, hogy nem alszik és menjek be hozzá. Ilyenkor, ha bemegyek van, hogy szinte magától hasra vágja magát (így alszik), de van, hogy nekem kell segíteni neki, cumit a szájába adni és picit megsimizni a fejét vagy a hátát, és így alszik el. Ez a”játék” minden este így megy, olyan még nem volt, hogy magától elaludt volna ahogy kijövök a szobájából. Ugye nem az az oka az éjszakai tejivásos ébredéseknek, hogy egy pici simi kell neki az elalváshoz? Éjszaka is van, hogy elég neki a simi, vagy csak, hogy ráteszem a kezem a hátára és már vissza is alszik. A kritikus időszakban azonban ez a módszer nem nagyon működik, mert hiába alszik vissza 1-kor így, 2-kor már megint sír és akkor eldönthetem vagy adok neki tejet vagy még egyszer 1 óra múlva ébreszt majd.
    Nem mellékesen BÚÉK Neked és további jó munkát 2010-ben is! Nekem sokat segített a könyved és a bejegyzéseid olvasása már eddig is! Válaszod előre is köszönöm.
    Üdvözlettel, Judit

    Válasz: Ha csak egy kicsi simi kell az elalváshoz, akkor gyakorlatilag magától alszik el, tehát nem emiatt kel éjjel. A leírásodból egyértelműnek tűnik, hogy éhes, hiszen ha kap enni, utána jó darabig alszik. Éppen ezért én nem kísérleteznék mással, nem akarnám leszoktatni a felkelésről, mert nem rossz szokásról van szó, hanem enni szeretne.

  • Hanna

    2009. szeptember 01. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom 10 hónapos. Korábban rendben voltak az éjszakáink, 2 hónapos koráig kelt fel enni, utána max. 1-1 ébredés volt a foga miatt. Nyár eleje óta, ahogy jöttek a nagy melegek, gyakran felkelt inni, volt, hogy 7-8 alkalommal is. Ezt nem is gondoltam bajnak, mert még 1 felnőtt is megszomjazik a forróságban. Most, h már hüvősebb az idő, is felkel legalább 3-4-szer, és csak ivással nyugszik meg (vizet kap, 1 éjszaka 1,5-2 decit megiszik). Nem kell neki addig se a cumi, se a nyugtatás, amíg nem adok neki inni. Ez leginkább azért rossz, mert általában ezután rögtön vissza is alszik, és nem akarom pelenkázással megzavarni, de így reggelre mindig átázik a pelus, félek, hogy megfázik. Hogy tudnám leszoktatni az éjjeli ivásról?

    Válasz: Szerintem most még ne szoktasd le az éjjeli ivásról, még viszonylag meleg van napközben is, a lakás sem hűlt még vissza teljesen, tehát „jogosan” szomjas még éjjel. Éjjelre nekünk a Huggies pelus vált be, ez volt az egyetlen, amiből nem tudtak kipisilni 🙂

  • Sára

    2009. augusztus 30. vasárnap

    Szia Ági!
    Kisfiam 10 hónapos (tápszeres). Azt hittem, h lassan már majd a hajnali (4-5 órási) evésről kell leszoktatom, mikor elkezdett éjjel 1-2 órakor felébredni. Próbáltam ringatni, itatni vízzel, teával, de semmi sem tudta megnyugtatni, csak a tej, így rászokott az éjjeli evésre is. Ha nem kap tejet, akkor hihetetlen, h milyen hisztis tud lenni, az amúgy nappal angyal kisfiam. Szerintem biztos nem éhes, mert már mindent megeszik, meg nincs is semmi gond ilyen téren. Igaz, a fogacskák most nőnek, meg mozgásfejlődésében is most történtek a legnagyobb „ugrások”. Egyébként esténként gyönyörűen elalszik egyedül, miután megitta az esti tejet.

    Kérdésem az lenne, h szerinted le kell-e szoktatnom az éjjeli evésről? Meddig normális, h a baba éjjel is kapjon tejet? Mit tanácsolsz, h ha éjjel jelentkezik ez a sírás (vagyis inkább már ordítás), akkor meddig próbáljam ringatni? Próbáltam már, h negyedórát – 20 percet is ringattam,, meg sétáltam vele, meg énekelgettem, meséltem neki, de csak sírt, és a tejtől meg szépen elaludt.

    Az a legkényelmesebb megoldás nekem, ha rögtön adom a tejet, de meddig mehet ez így?

    Előre is köszönöm a válaszod!

    Válasz: 1-másfél éves korig a legtöbb baba még szokott legalább 1x enni éjszaka, addig előfordulhat, hogy megéhezik, arról nem is szólva, hogy meg is szomjazhat (és ez utóbbi még felnőttkorában is előfordulhat :))

  • B.Edina

    2009. június 19. péntek

    Kedves Agi !

    Nekem a lanyom a hogy betoltotte a 8 honapot ra 4 napra felult magatol.masnao felallt a terdere es harmadnap felellt teljesen a kisagyba de ezek elott az uj dolgok elott mar tudott naggyabol maszkalni negykez lab.hat akkor kezdodott a gond mikor mar nem volt meg a kisagyban mert o inkabb alldogalni akar az ablak elott (ha az agyra tesszuk mar egy par masodperc es az agy szelen logatja lefele a fejet vagy megkapaszkodik az agy tablajahoz es ott felall) de sajnos meg nem all stabilan es van hogy elcsuszik a kis laba es allandoan oda uti a pofijat,szajat es ha a kisagyban all fel akkor van, hogy nyul a jatek utan es hatra esik es beuti a fejecskejet.egyszeruen nem tudom,hogy ,hogy vedjem ki mar ezt a sok utest a kis hatat is oda szokta utni.egesz nap ordit hisztizik ki fesziti magat ha nem az van amit o akar ami a maszas az allas,meg pelenkazni is alig birom csak siras es kiabalas kozepedte szoktuk .le szoktuk rakni a foldre hogy maszkaljon egybol el halgat meg van az orom de sajnos meg annyira nem stabil es van hogy raesik a pofijara vagy a buksijara es olyankor meg a szivem is megall mikor latom hogy sir es faj neki.Mar ma is jott hogy en is sirjak,egyszeruen nem jo neki semmi csak allni,maszni,menni,de nekem mar egyszeruen nincs erom egesz nap ott allni mellette.a kisagyban nem szeret addig ordit torka szakadtabol mig ki nem veszem,hijaba viszem ki a konyhaba magamhoz nem ul sokat hanem egybol menni akar de ugy felek hogy beuti magat azokba az eles butorokba.Mit tegyek,mit csinalok rosszul ? egyszeruen nem birok vele !!! meg nincs fogacska es nem hiszem hogy a kozel jovoben lesz,nincsennek ra jelek,legalabis ugy hiszem.ejjelente alszik csak nappal nem tudom elaltatni pedig mar ki marja a szemet az almossagtol es csak sir es hisztizik de megsem alszik ha leteszem a kisagyba felall es ordit ha leteszem az agyunkra es megolelem ket percig nyukszik utanna egybol negykezlab es maris az agyszelen van es kezdodik minden elorol. koszonom a segitseget !

    Válasz: Ez teljesen normális, hogy folyton menni akar, hiszen most ez az új neki, gyakorolni szeretne. Az esés is nagyon gyakori ebben a korban (és még mennyi lesz, mire megtanul járni!) Az éles sarkú bútorokat (pl asztal) igyekezz eltüntetni vagy biztonságossá tenni (pl élvédővel). Vehettek gyerekrácsot is a szobára, hogy tudjon mozogni, de ne kelljen mindig a nyomában lenni, egy szobát csináljatok meg úgy, hogy kicsi legyen az esés veszélye. Jól jöhet a habtapi szőnyeg is a padlóra, mert azon nem üti meg magát, ha elesik.

  • Farkasné Demsa Piroska

    2009. május 24. vasárnap

    köszi a választ 🙁

  • Anett

    2009. május 17. vasárnap

    Kedves Ági!

    A párommal az internetet böngésszük,hátha valami megoldást találunk majdnem 11 hónapos kisfiunk éjszakai alvászavarára.Sok oldalt átolvastunk,sok mindent kipróbáltunk,de sajnos eddig még nem volt sikerünk.Születésétől kezdve nem volt jó éjszakai alvó,kezdetben az ébredések oka a etetések voltak(gondoljuk mi),majd 3-4 hónaposan a fogzásra fogtuk rá.(A kis fogai csak 7 hónaposan kezdtek el kijönni)1 hónapja leszoktattam az éjszakai etetésről,mostmár csak teát kap ha felkel.A 2.estétől már a lefektetés után 1-2 órára felkelt,pontosabban felül a kisagyában és csukott szemmel nyöszörög,(nem tud egyedül visszadölni)ekkor bemegyek hozzá visszafektettem,és alszik tovább,majd ezek a felülések most már felállások egyre gyakoribbakká váltak,nem tud hason aludni,az oldalán alszik sokat,viszont ha elzsibbad akkor hasra fordul és automatikusan felül feláll .Hálozsákban aludt,viszont amióta igy felül feáll mindig belecsavarodik és elesik,beveri magát,ezért nem használjuk már.Próbáltam sírni hagyni,(max 20 percet sírdogált)a 3.éjszaka után már álmában is sírt,ekkor abbahagytam,mert nem bírtam .Kipróbáltuk az apás módszert ,de ez sem segített,most beköltöztem hozzá és ha felsír akkor simogatom,vissza is alszik de nagyon nyugtalanul,ha nem alszik akkor magamhoz veszem,de így sem alszik nyugodtan.Már egyre korábban kell fel most már hajnali 4 óránál tartunk.Nappal átlagosan 2-szer alszik.Probáltuk kihagyni a du. alvást de csak még rosszabb lett)
    Az esti elalvásnál nincs probléma fürcsi vacsi és utána szinte azonnal elalszik.Miért kell fel ilyen sokat az éjszaka ?Nagyon várom a válaszod,mert nagyon tanácstalanok és fáradtak vagyunk.

    Válasz: Ebben a korban leggyakrabban 3 ok miatt kelnek fel a babák:

    1. Fogzás: amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.

    2. Mozgásfejlődés: ez több fronton támad, egyrészt az idegrendszer állandó fejlődésben van miatta és ez okoz éjszakai felriadásokat, másrészt az izomzat fejlődik, és gyakran a kicsi a saját izomrángásaira, illetve a mozgására ébred fel (kvázi álmában is „gyakorol”).

    3. A szeparációs szorongás, ami 8 hónapos kor körül kezdődik, a kicsi rájön, hogy anya és ő nem egy személy és felismeri, hogy anya nincs mindig ott, ezért, amikor felriad, akkor anyát hívja, keresi.

    Ehhez hozzájön még az, hogy a gyerkőc megtanulja, hogy amikor éjjel felriad (a fenti 3 ok valamelyike miatt), akkor segítséget kap a visszaalváshoz.

    Mindig azt szoktam tanácsolni, hogy első lépésként szüntessük meg azokat az okokat, amik miatt a baba éjjel felkel. Ha a fogzás jeleit tapasztalod (nyálzik, kezét, játékait rágja), akkor mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz). Ha sokat mocorog éjjel, elmászik az ágyában stb. akkor megpróbálhatod, hogy éjjel hálózsákban altatod. Anyahiány ellen pedig segíthet egy kispárna vagy ruhadarab (póló), amit a tiéd és amit odaadsz neki az ágyban, de erre szolgálhat az alvósállatka is.

    Ha ezen a téren már mindent megtettél, akkor következhet, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Laura

    2009. május 06. szerda

    Kedves Agi!

    Az en kislanyom 6,5 honapos napkozben altalaban 3szor 30 percet alszik este mar 7 kor nagyon faradt furedtes utan cicizik es el is alszik szepen.
    Egyetlen egy problemam az hogy pici kora ota egy agyban alszok vele mert hasfajos baba volt sot meg mindig az igy hat a legkenyelmesebb megoldas volt hogy fekve megszoptattam elaludt es ott is maradt. En meg soha nem aludtam vegig egyetlen egy ejszakat sem.Sajnos nappal is az en agyamban alszik mert akkor nem nagyon tudom berakni az agyaba hiszen nem sokat alszik nappal igy orulok ha alszik valamennyit.
    Szertnem beszoktatni az agyaba es megtanitani egyedul elaludni.
    Probalkoztam azzal hogy cicin elalszik es utanna be szoktam rakni az agyaba, de aztan persze sokszor ebred igy akkorra mar olyan faradt vagyok hogy megint visszakerul az agyamba. Ebredeskor cicin alszik vissza de neha eleg ha csak megsimogatom a hatat vagy hasra forditom. Szoval szeretnem megtanitani elaludni magatol a sajat kis agyaban. A masik kerdesem hogy szerinted hogyan alakitsam ki a kisagyat mert most eleg sok minden van benne zenelo forgo maci, tukor stb.Azon gondolkoztam hogy ezeket elkene tavolitanom hogy ne zarjak ejjel ha megebred.(Nappal van egy jarokank abban szokot jatszani szoval „tudja” hogy a haloszobaban a masik jaroka alvasra valo nem szokatm hagyni sokat jatszani benne.)
    Valszodat elore is koszi.

    Válasz: Először is vegyél ki mindent az ágyából, ami elvonhatja a figyelmét, az ágy csak az alváshoz legyen, játszani sose tedd bele. Ezt köveetheti, hogy megtanítod egyedül elaludni, illetve, ha felébredt, visszaaludni. Erre az a módszer, hogy amikor este leteszed, akkor kicsit megdédelgeted, annyira, hogy ellazuljon, de nem altatod el teljesen. Ha már félig alszik, akkor leteszed a kiságyba, ha sír, kiveszed, megnyugtatod, ha ellazult, megint visszateszed és így tovább, amíg el nem alszik.
    Ha éjjel felkel, ugyanez a teendő.És a nappali alvásoknál is így kell csinálni. Az elején még nehezen fog menni, akár 1-1,5 óra is eltelhet, amíg el nem alszik, de napról napra jobb lesz.

    Sírni semmiképpen se hagyd órákig, de próbáld kifigyelni a határmezsgyét a segítségkérés és a hiszti között (ebben a korban már előfordulhat).

    Az is be szokott válni, ha pár napig este Apa fekteti és ő kel fel hozzá éjjel (tudom, nehéz megoldani), de 1-2 nap alatt teljes változást szokott hozni ez a módszer, ha következetesen alkalmazzátok.

  • Németh Barbara

    2009. április 07. kedd

    Szia Ági!

    Köszönöm a válaszodat. A fogzásra használunk chamomilla vulgarist és viburcol kúpot. Persze nem egyszerre. A fogzással nagyon tud szenvedni, azt észre szoktam venni. Viszont most biztos jön a felső 2 foga, mert megint van hőemelkedése és meglepően nyugodt. Ilyen volt az alsó 2 fogánál is. Ő sajnos nem anyatejes baba, tápszert eszik. Mellette nagyon sok zöldségfélét (répa, burgonya, spenót, sóska, zöldborsó stb) és rengeteg gyümölcsöt is eszik (őszibarack, szilva, alma, banán, meggy). Az étvágyával 1-2-szer volt csak gond. Nagyon szépen eszik általában a 240 ml-es üvegből elfogy minden. Kanállal eszik, cumisüveget nem fogad el, csak a teához. Próbáltam már az étkezések között megkínálni, de nem nagy sikerrel jártam. Ha neki nem kell akkor kiabál. Viszont ha éhes akkor is kiabál. Általában 3-4 óránként eszik és szépen. Este is szépen szokott enni és jelzi, hogy neki mikor elég. Megpróbálkozom újból, hogy hátha elfogadja az ételt. Viszont ma éjjel is 20-30 percenként fent volt. Nagyon ébren alszik.

    Németh Barbara

  • Németh Barbara

    2009. április 06. hétfő

    Szia Ági!

    Az előző levelemből kimaradt, hogy 2 fogacskánk már kint van (alsó), de a fogínye alul is és felül is teljesen be van dagadva. Szoktam rá homeopátiás kúpot, vagy bogyót adni, vagy nurofent vagy panadolt. Egyedül rágókázik és mindent megrág ami kezébe kerül. Mászni még nem mászik. Próbálkozik az egyedüli felüléssel, mászással, tornázik egész nap, ha fent van.
    Napközbeni alvása általában 2-3-szor van. Délelött 1-2 óra, délután ha otthon vagyunk kb 1 óra, és estefelé kb fél-1 óra, ha már nagyon nem bírja. Ha sétálunk akkor délután alszik a levegőn 2-3 órát, ilyenkor estefelé már nem igényli az alvást.

    Köszönettel:

    Barbara

  • Németh Barbara

    2009. április 06. hétfő

    Kedves Ági!

    Az én problémám a következő. Kisfiam 6,5 hónapos és kb 1,5 hónapos kora óta átaludta az éjszakát. Eleinte 8-5-ig aztán már 9-reggel 8-ig, 9-ig. Viszont 1,5-2 hónapja nem alszik éjszaka. Rengetegszer felkel. Van hogy tudom, hogy éhes mert hallom ahogy korog a pocija, de cumisüvegből ételt nem fogad el. Így teáztatni szoktam. Van hogy a foga miatt kel fel. De az utóbbi időben a foga körül minden rendben van és mégis van hogy fél óránként-óránként felkel. Már nem tudok mit kitalálni neki, hogy milyen tápláló ételt tudnék neki adni vacsorára. Tápszereket, tejpépeket nem igazán eszi meg. Úgy szoktam az ételébe 1-2 kanállal belecsempészni. Mit tudok tenni, hogy visszazökkenjen a régi kerékvágásba és úgy aludjon éjjel, ahogy régen is aludt.

    Előre is köszönöm válaszod

    Barbara

    Válasz: Ezeknek a tüneteknek két oka lehet. Az első a fogzás. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5-6 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
    Ha nappal nyálzik és mindent a szájába vesz, az a fogzás jele. Mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

    A másik lehetséges ok, hogy nappal nem lakik jól. Ebben a korban gyakori,hogy annyira érdekli a babát a külvilág, hogy nappal nem eszik eleget és éjszaka pótolja be, ami nappal kimaradt. Próbáld meg estefelé gyakrabban szoptatni, akár fél óránként is megkínálhatod, így biztosan teli pocakkal fekszik le majd (ne csak egyszer próbáld ki, lehetőleg többször, mert elsőre minden próba hatástalan szokott lenni)

    A gyümölcsöket burgonyával vagy gabonapehely (Milupa pl) hozzáadásával tudod laktatóbbá tenni.

  • Farkasné Demsa Piroska

    2009. március 19. csütörtök

    Szia Ági!

    kisfiam 7,5 hónapos ,nekem az a problémám hogy éjjelenként felébred 2 vagy 3 óránként szopizni, általában ugy ébred hogy négy kézláb van és sír mászna kifele aztán cicire teszem eszik majd vissza alszik ,visszateszem s alszik tovább, nappal nem szopik szilárdat eszik ,csak reggel 6 akkor ébred és este 7 óra kor akkor álatlában már el is alszik 11-12ig aztán onnantol fent van 2 szer ,nappal 2szer vagy 3 szor alszik,
    arra gondoltam lehet azért ébred fel sűrűn mert nagyon mozgékony ,főleg most pár napja már mászik is a fog miatt nem volt gond egyszerre jött alul kettő , vagy még az is megfordult a fejemben mivel nappal nem kap cicit éjjel potolja be.
    előre is köszönömm aválaszt!

  • Móni

    2009. március 13. péntek

    Kedves Ági!

    Kislányom 9 hónapos és mostanában nem hajlandó nélkülem elaludni. Eddig magától szépen elaludt a saját ágyában, de most, ha kimegyek a szobából, sírni kezd. Mindig meg kell várnom, hogy teljesen elaludjon, máskülönben sírásba kezd és kezdhetjük elölről az altatást. Éjszaka is többször felébred. Eddig magától visszaaludt éjszaka, de mostanában ehhez is én kellek neki. Éjszaka, amikor már én is szeretnék aludni és felébred, magam mellé fektetem, így könnyebben visszaalszik. Mellettem nyugodtabban alszik, de így is érzékelem, hogy sokszor felébred. Nem teljesen, csak amíg leellenőrzi, ott vagyok-e mellette. Mi lenne hosszú távon a megoldás, hogy ismét önállóan tudjon aludni. Most kéne valamit lépni vagy kicsit később, amikor már nem lesz olyan erős benne ez az szorongás.
    Előre is köszönöm a választ!

    Válasz: Ez a szeparációs szorongás jele. Sokat segíthet, ha pl. egy pólót adsz neki, ami a tiéd, vagy akár a kispárnádat éjszakára – ez általában be szokott válni. A másik megoldás, ha pár napig apa fekteti és ő megy be hozzá éjszaka, ez 1-2 nap alatt javulást szokott hozni.

  • Rita

    2009. március 09. hétfő

    Kedves Ági!

    A kislányom 10 hónapos, sosem volt egy nagy alvó, mindíg kicsi volt az alvásigénye, már újszülött korától. Eddig 2x aludt napközben, délelőtt 1,5 órát és délután 1 órát. Este azonban borzasztó nehéz elaltatni, beszél, játszik, feláll, csak elaludni nem akar. Pedig minden este ugyanaz a rituálé, erre nagyon figyelünk. Arra gondoltunk, hogy hátha „túl sok” neki a napközbeni alvás, kipróbáltuk, hogy csak 1x alszik ebéd után, és estére hátha jól elfárad, pikk-pakk elalszik. Tévedtünk… Viszont azóta (3 napja) nem hajlandó 2x aludni nappal, köszöni, neki egy alvás elég. Lehet, hogy ez már így marad? Nem korai 10 hós korban átállni az 1 alvásra?
    Köszönöm előre is a válaszodat, valamint azt a sok-sok nagyon informatív cikket, amit kapok tőletek!
    Rita

    Válasz: Teljesen jól tettétek, amit tettetek, de alapszabály, hogy egy próba nem próba 🙂 A babák többsége 10-12 hónapos kor között átáll az egy nappali alvásra. Ez úgy szokott történni, hogy egy darabig még néha 1x, néha 2x alszik, viszont ez utóbbi esetben az esti fektetés csúszik, hiszen ennyi idősen már simán 5-6 órát nyüzsög a gyerkőc, mire kifárad (ha sokat van szabad levegőn, akkor talán kicsit hamarabb is :))

    Este segíteni kell neki az elalvás előtti ellazulást: az utolsó fél órában már ne legyen semmi mozgolódós, csiklandozós játék, inkább meseolvasás, énekelgetés, utána csendes fürdő (lehet 1-2 fokkal melegebb is a megszokottnál), meseolvasás félhomályban – olyasmi, ami megnyugtatja. Erre is kell 3-4 nap, mire megszokja az új rendszert. Lehet neki adni valamilyen állatkát, amit ölelgethet, nálunk ez komoly áttörést hozott az önálló elalvásban.

    Van, amelyik babának ez sem segít, mert kipattan a szeme, ahogy ágyat ér, náluk csak drasztikusabb módszerekkel lehet eredményt elérni: pl. az egész család lefekszik vele együtt, így neki sincs választási lehetősége. Az is jó szokott lenni, ha Apa fekteti őket, mert tudják, hogy vele nem lehet alkudozni (már ilyen kicsi korban se :))

  • Andy

    2008. december 11. csütörtök

    Szia!Nekem is problémám van az altatással.Napközben örülök ha 30 percet alszik ithon kb.30perc altatás után.Ha leviszem képes 2 orát is aludni.Este is álomba kell ringatni.Altalába 3-4szer kel mire a végén mellettem köt ki mert nem látok a fáradtságtol.Ha ugy altatom,hogy leteszem a kiságyba stb.kegyetlenül ordit soha nem aludna el.Most 9 honapos de nekem mindig igy aludt sajnos.Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: Az a gond, hogy most már megszokta, hogy amikor éjjel felriad, akkor segítesz neki a visszaalvásban és ugyanez a helyzet nappal is. Csak úgy fog megtanulni egyedül aludni (és nem felébredni éjjel), ha megtanítod egyedül, elaludni és visszaaludni. Este ne altasd el, hanem vacsora utána fürdesd meg, kicsit dédelgesd (énekelhetsz neki stb. ahogy szeretitek) és már ellazult (de nem teljesen alvó) állapotban tedd le a kiságyba. Ha sír, vedd ki, nyugtasd meg, és tedd megint vissza. Ezt játszátok addig, amíg el nem alszik (első alkalommal akár 1 órát is eltarthat, de legközelebb már jobb lesz). Ha éjjel felkel, adhatsz neki egy korty vizet (hátha szomjas), de utána ugyanez a teendő. Az első éjszaka még -készülj fel- nehéz lesz, de a következő éjszaka már sokkal jobb, ha ugyanígy csinálod.
    A másik megoldás, hogy 2-3 napig Apa fekteti le este és ő kel fel hozzá éjszaka. Első alkalommal talán ebből is sírás lesz, de már azonnal érződik a hatása, mert “apa miatt nem érdemes felkelni”:)

  • BorosÁgi

    2008. november 28. péntek

    SZia Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni.
    A féjrem, a 7 és fél hónapos kisfiam és én szüleim felett lakunk egy beépített tetőtérben. A nagyszülőkből (na persze mi is tehetünk róla) a kisfiam nagyon ölbe szokott, ami azt jelenti, hogy ha este nem szopizás közben alszik el akkor el kell ringatni és mostanában kétszer is felkel éjszaka és akkor is csak úgy alszik vissza, hogy ha visszaringatom.
    Le szeretném szoktatni arról, hogy ringatva aludjon el, de ha megpróbálom lefektetni sé úgy elaltatni annyira elkezd sírni, hogy utána ha felveszem, az ölemben is nagyon nehezen nyugszik meg. Mit csináljak? Nincs kedvenc macija, nincs kedvenc rongya amit odaadhatnék neki, hogy azzal aludjon el.

    Elrőre is köszönöm.
    Ági

    Válasz: A probléma az, hogy megszokta, hogy ha megébred, akkor visszaaltatod, és nem tud magától visszaaludni, ezért meg kell tanítanod magától elaludni, mert így ha megébred, akkor gond nélkül vissza tud majd aludni egyedül. Ehhez azt kell tenned, hogy elalvás előtt megdédelgeted, megszeretgeted, segítesz neki ellazulni, de nem altatod el teljesen, hanem félálomban leteszed a kiságyba. Ha sír vedd ki, nyugtasd meg, aztán megint amikor félálomba kerül, tedd vissza és így tovább, amíg el nem alszik. Első alkalommal akár 1 órát is eltarthat mire így elalszik, de ez minden alkalommal egyre csökkenni fog, mert megszokja, hogy ez az elalvás új módja. Este, napközbeni altatásnál és éjszaka is ezt kell tenni. Ha következetesen csinálod, akkor 2-3 nap alatt eredményre szokott vezetni ez a módszer.

    A másik jó megoldás, ha 2-3 napig Apa fekteti le este és ő megy be hozzá éjszaka. Az a helyzet, hogy neked tejszagod van, ezért nem fogadja el tőled a vizet, mert tudja, hogy kaphatna tejet is… Apának viszont nincs, illetve tudja, hogy ővele azért nem lehet akármit megtenni (ez egyébként nem Apa személyes varázsa miatt van, nagymamával is jól szokott működni a dolog :)) Az első alkalommal nehéz dolga lesz Apának, erre készítsd fel lelkileg, lehet, hogy egy órát kínlódnak, mire elalszik majd a kicsi, de általában már első éjjel éreztetni szokta hatását a dolog és ritkábban ébred fel a baba. A legtöbb esetben 2 éjszaka elég volt és megoldódtak a problémák (nálunk már az első éjjel megoldódott minden gond)

  • Andrea

    2008. október 29. szerda

    SZIA ÁGI4
    KÖSZÖNÖM A VÁLASZODAT!
    MIT TEHETEK AKKOR,HA A KICSI SZINTE ÉLLANDÓAN A FOGAIT CSIKORGATJA?FÉLEK HOGY TÖNKRETESZI VELE A KIS FOGAIT.
    MOSTANÁBAN AZ EVÉSSEL IS PROBLÉMÁINK VANNAK.NEM ESZIK, MINDÍG CSAK PÁR FALATOT ,UTÁNA MIKOR MÁR NEM OLYAN ÉHES INKÁBB JÁTSZIK ÉS SZÉTDOBÁLJA AZ ÉTELT.EZ MINDEN EVÉSNÉL ÍGY VAN.
    ÉS EGYÁLTALÁN NEM HAJLANDÓ MÁSZNI.AHÁNYSZOR MEGPRÓBÁLOM,MINDÍG INKÁBB FELÁLL.MIT TEGYEK?

  • Andrea

    2008. október 24. péntek

    MIT TEGYEH HA A 9 HÓNAPOS KISFIAM HA NEM ÚGY TÖRTÉNIK VALAMI AHOGY Ő AKARJA BORZALMAS HISZTIBA KEZD ÉS NEM LEHET MEGNYUGTATNI,ADDIG HISZTIZIK MÉG EL NEM FÁRAD,ÉS EL MEN ALSZIK.EZ A HISZT OLYAN MINT MONDJUK EGY OVODÁS GYEREK,AKI NEM AKAR VALAMIT,VAGY NAGYON AKAR,ÉS KIFESZÍTI MAGÁT,CSAPKOD VEREKSZIK.KÉREM SEGÍTSEN!
    HA LEHET E-MAILBEN SZERETNÉK VÁLASZT

    Válasz: Ez teljesen normális viselkedés, 9 hónaposan már megkezdődhet a dackorszak. Viszont mivel azt írod, hogy a végére elálmosodik, ez azt feltételezi, hogy azért nyűgös, mert álmos, nem pihente ki magát előzőleg, vagy túl sokat volt egyhuzamban ébren, és emiatt könnyebben kezd hisztizni.

  • ynoka

    2008. október 15. szerda

    Szia Agi!
    Az en babamnak a rongyika valt be. Mar egesz pici koraban is ugy szoptattam,hogy egy kis zsebkendonyi pelenka darabot a mellem ala tettem es arra csopogott ki a tej, meg ezzel toroltem meg a szajacskajat is. Lefekveskor ezt a rongyocskat odatettem melleje,hogy erezze az illatomat. Ugy megszokta,hogy most mar 10 honapos,de a rongyi nelkul nincs alvas. Amikor megvan a rongyi semmi egyeb nem kell,mert magatol szepen elalszik ( persze ha almos ) :- )))
    Udv Eni

  • barbara

    2008. szeptember 30. kedd

    és mit tegyek ha én vagyok neki a cumi, a rongyi és minden egyéb egyben?

    .. nem cumizik, nem rongyizik…

    Válasz: Ez szoktatás kérdése. Egy olyan babát sem láttam még, aki kifejezetten kérte volna a rongyit vagy a cumit, amíg nem adták oda neki 🙂 Szóval vagy rászoktatod valamelyikre vagy más módszert választasz az önálló elalvás segítésére (hátsimi, Apa altatja pár napig, esti rutinok kialakítása pl. éneklés, halk zene, alvósállatka stb.) vagy maradsz te a kabalája, amíg le nem szokik róla (2 éves kor körül vagy még később)

  • Viki

    2008. augusztus 28. csütörtök

    Szia, Ági, nekem van egy remek alvásemléletem, ingyen és bérmentve megosztom másokkal 🙂
    Elalvás előtt ugyebár muszáj ellazulnunk, másképp nem tudnánk elaludni.
    Hogyan lehet ellazulni? aki tanult relaxálni, az tudja, hogy kellemes dologra kell gondolni, amikor sem menekülni, sem védekezni nem akarunk. Pl. napos tengerpartra, ahol sütkérezünk boldogan.
    Namármost – szerintem legalábbis- a babucikának a világ legkellemesebb dolga anyucira gondolni. Feltéve, hogy anyuci nem okoz neki szorongást.
    Tehát: én nem szoktam olyasmit csinálni, ami nekem túl megterhelő, de mindig szívesen ledőlök vele a nagyágyra, amíg elalszik.
    Mivel szoptatáskor kifigyeltem, hogy a szabad kis kezével szívesen markolássza a szabad mellbimbómat, egy játszócumit adtam a kezébe. Teljesen boldogan elvan vele. És véleméynem szerint ha hónapokig így segítek az én édes kisfiamnak elaludni, akkor ha már nagyobbacska lesz, lesz mire szívesen visszagondolnia, hogy ellazuljon…
    és egyedül is el tudjon aludni.
    Egyébként, ugyanúgy, mint nekünk, felnőtteknek, van könnyebb és van nehezebb napja. Van, amikor berakom a kiságyába, hogy na, mindjárt jövök, és mire visszamegyk, már alszik. (mert annyira fáradt volt). Vna, amikor nagyon álmos, émgis, nem tud elaludni, és kikéredzkedik. Mindig azonnal kiveszem, sosem erőpltete, hogy maradjon egyedül. És sokszor iylenkor csak ráhajtja a vállamra a fejét, és már alszik is.

  • baráth éva

    2008. július 16. szerda

    nekem sajnos nyitott gyomorszájjal született a lányom,sokáig nem tudtuk mi a baj,egy honapon át visszadobta amit evett és mivel éhes volt,mindig sirt,egy orát át is sokszor,és azért aludt csak el mert elfáradt,én meg a korházhoz szokva 3 oránként keltettem,szerintem emiatt nincs még a mai napig sem tul nagy rendszer az életünkben.mostmár 3 napja nem ringatom,lerakom az ágyba,cumit és a szokott rongyiját megkapja,megsimizem a buksiját,de mindig feláll a kiságyban és engem követel,ha nem sir nagyon nem megyek be hozzá.ez mindaddig játszom vele,mignem szépen elalszik.remélem igy leszokik arrol,hogy segitséget kérjen.mig ringattam felkellt éjjel is3-4-szer,de az este már csak egyszer.tudni kell azt is hogy egy honap alatt kezett mászni,állni,és 6 foga nött ki.

    Válasz: Kedves Éva! ezt már magánban is megkérdezted tőlem, de most idemásolom a válaszomat, hátha más is okul belőle: Az éjszakai ébredésre több ok is lehet. A fogzás mellett a mozgásfejlődés okoz a babánál szorongást, ami általában alvásproblémákban szokott jelentkezni.
    Emellett az is szerepet játszik, hogy megszokta, hogy segítesz neki az elalvásban. Erről csak úgy tudod leszoktatni, ha megtanítod, hogy amikor éjjel felkel, magától aludjon vissza, ne kérjen a visszaalváshoz segítséget.
    Ezt úgy tudod megtenni, hogy amikor este lefekteted, illetve éjjel amikor felkel, nem ringatod, hanem visszaadod a cumit, a rongyit és a többit, ahogy szoktad, ha sír, megnyugtatod, aztán megint megkapja a cumit, a rongyit, és így tovább, addig játszátok ezt, amíg el nem alszik. Az első alkalommal akár 1 óra is eltelhet, mire beadja a derekát (tudom, ez nehéz, de ez az ára), de a következő alkalommal már kevesebb kell és az éjszakai ébredések is fokozatosan el fognak maradni, mert magától vissza fog aludni, amikor felkel.

    Üdv,
    Vida Ági

Comment navigation