Mire emlékszik a baba?

Életünk első éveinek élményeire egyáltalán nem emlékszünk, a legkorábbi emlékek általában 3-4 éves korból valóak. de vajon mit jelent ez gyermekeink számára? Ők mire képesek visszaemlékezni az első 3 év során? És miért felejtik el?

2 éves korig a gyermeknek nincsen ún. epizodikus emlékezete, azaz nem emlékszik vissza történésekre, viszont a világgal kapcsolatos benyomásait, élményei megmaradnak. Képes tehát visszaemlékezni helyekre vagy akár egy történésre, de egészen más részére emlékszik az eseményeknek, mint a felnőttek, a kisgyermekben egy-egy részlet vagy egy intenzív élmény marad meg.

A kicsik első tapasztalatai csak látszólag tűnnek el teljesen, mert nem képes tudatosan felidézni az emlékeit, valójában a sokféle élmény, ami éri, folyamatos fejlődésre készteti és jó alapot ad számára a további tanuláshoz. Nagyon fontos, hogy minél több, minél sokoldalúbb élményeket szerezzen a baba az első 3 évben, és különösen fontos a mozgásos élmények szerepe: az első 6 évben végzett rendszeres változatos mozgás révén a kicsi idegrendszere rohamosan fejlődik és ezáltal elkerülhetőek olyan későbbi problémák, mint a diszlexia.

Mire emlékszik?

3 hónaposan Már emlékszik a napi rendszeresen visszatérő eseményekre, mint például a fürdés. Emlékszik néhány közeli hozzátartozóra is, akivel minden nap találkozik, például Apa, vagy a testvér.

6 hónaposan Emlékszik azokra a személyekre és helyekre, amiket rendszeresen, legalább heti egy alkalommal lát. Kezd kialakulni nála a tárgyállandóság fogalma is: ha leesik a játéka, akkor keresni kezdi ott, ahol leesett.

9 hónaposan Ha sok ember veszi körül, felismeri az idegeneket az ismerős arcok között és megrémülhet. Nagyjából 3-4 hétre emlékszik vissza a korábbi hetek történéseiből, így előfordulhat, hogy a múlt hónapban járt valahol és a következő hónapban nem ismeri fel a helyet. Visszaemlékszik olyan helyekre is, ahol kellemetlen élmények érték, például az orvosi rendelőre akkor is, ha 2-3 hónapja járt ott utoljára.

1 évesen Tudja, mi hol van a lakásban, eligazodik a szobák között, néhány szekrénynek a tartalmát is tudja anélkül, hogy előre megnézné. Visszaemlékszik dalokra, mondókákra és a hozzájuk tartozó mozgássorra.

18 hónaposan Már képes 2-3 hónappal ezelőtt történt eseményekre, helyszínekre is visszaemlékezni. Például egy néhány hónapja látott rokon lakásában pontosan el tud igazodni, és felismeri a lakáshoz tartozó személyeket.

2 évesen Vissza tudja idézni a fél évvel ezelőtti eseményeket, emlékszik helyszínekre is.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

18 Comments

  • Zsuzsa

    2011. február 25. péntek

    Kedves Ági,

    én is kapom a hírlevet tőled, amit mindig várunk férjemmel. szeretjük végignézni mi várható kismanónknál a következő hónapban.
    A 4 hónapos levélben írtad, hogy a memóriája már 5-7 másodperc hosszú. Őszinte leszek, ezt nem értem. MErt ha beszélünk arról, hogy már unatkozni tud egy idő után, illetve megjegyzi az arcomat, Apu arcát – melyek tényleg már jó 1 hónapja jelen levő esemény- akkor nem értem, hogyan érted, hogy 5-7 másodperc hosszú már a memóriája. Hisz ha 5 msáodperc múlva újraindulnak a „dolgok” akkor , hogyan unatkozik?

    Ez amúgy is el kezdett érdekelni, mert tényleg mindig mindenhonnan hallani a babák memóriájáról, mikor mire emlékeznek stb… Azt hiszem valamit félreértelmezek , kérlek segíts ebben, miképp is értsem a baba memóriájának a besorolását.

    Köszönettel.

    Zsuzsa

    • Vida Agi

      2011. március 06. vasárnap

      Más a hosszú távú memória, amiben az élethez szükséges dolgokat tároljuk (ismerős arcok, helyek, rutin cselekvéssorok stb.) és a rövid távú emlékezet, az 5-7 másodperc erre vonatkozik: pl. ha megmutatsz neki egy tárgyat és aztán elteszed, akkor nem keresi.

  • Szigeti Krisztina

    2010. december 05. vasárnap

    Kedves Ági!

    Először is köszönöm szépen a hírleveleket, nagyon nagy segítséget nyújtanak nekem. A kislányom most lesz 1 éves, ezt az évet teljes mértékben vele töltöttem, kiegyensúlyozott, nagyon aranyos kisgyerek. Jövőre már el kell kezdenem dolgozni, de a munkám nem a szokásos 8 óra, hanem alapból 12 óra. Felkértek egy munkára, tavasszal kezdődne, és 3 hónapig tartana. Ez azt jelenti, hogy szinte csak vasárnaponként látnám a kislányom. A nagyszülők és az apja vigyázna rá, nem bölcsődébe adnám. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy 16 hónapos kisember ezt hogyan fogadná? Bevallom, hogy én afelé hajlok, hogy lemondjam a munkát, mert nem akarom a kislányom bizalmát elveszíteni. Várom válaszát, és előre is nagyon köszönöm!
    Üdvözlettel: Krisztina

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ha a család vigyáz rá, akkor ez nem okoz majd neki különösebben nagy problémát, főként, ha már most elkezditek, hogy néha a rokonok vannak vele néhány órára, így megszokja a helyzetet és azt, hogy anya nincs ott. Mivel a gyerekeknek nincs még igazán időérzékük, ezért neki az nem jelent különösebben nagy megrázkódtatást, hogy anya nem 8, hanem 12 órát dolgozik. Valójában ezt meg lehet harmonikusan, szépen oldani úgy, hogy senki érdekei ne sérüljenek.

  • Dabizs Mercédesz

    2010. november 28. vasárnap

    Kedves Ágnes!

    Már többször próbálkoztam a korábbiakban is kapcsolatba lépni Veled, de ezidáig nem sikerült. Szerettem volna megköszönni ennek a nagyszerű honlapnak az elindítását és a lehetőséget, h ez mindenki számára elérhető. Rendszeres olvasója vagyok írásaidnak, melyek rengeteg hasznos dolgot tartalmaznak. Sok barátnőmnek ajánlottam már, akik szintén nagy örömmel kapcsolódtak be az olvasói táborba. Sok erőt és kitartás kívánok a folytatáshoz!

    Üdvözlettel:
    Dabizs Mercédesz

    Szeretnék segítséget kérni, mert nem sikerült letöltenem a fejlesztő játékokat. Több számítógépen próbáltam már, de így sem működött.

  • Rena

    2010. november 21. vasárnap

    Kedves Ági!

    Cumigondok miatt fordulok hozzád.
    2 éves ikerfiaim közül az egyik nagyon „rákapott”
    a cumira (őt elég nehezen választottam el kb. 9-10 hónapos korában a cicitől), ugyanis terhes lettem újra és a védőnő azt tanácsolta, hogy ne szoptassak tovább…:( én dili meg belementem…

    Folyton azt keresi, úgy hívja: „hem”.
    Ha elesik, ha lefektetem, ha felkel,
    ha bilire kell ülni, sokszor eszébe jut.
    Megfigyeltem, hogy ha odaadom, amikor csak kéri, egyre többször követeli, volt példa rá, hogy egész délelőtt, vagy órákig a szájában volt. Ha elvettem jött a hiszti. Igyekszem elterelni a figyelmét róla, de néha nem könnyű.

    Beszélni 1-2 szót tud, néha nem is értem
    a cumi miatt, mit mond.
    Mi a megoldás arra, hogy lassanként „elfelejtse” a cumit?
    Vagy legyek drasztikusabb: tegyem el,
    és elő se vegyem többé (volt cumi, nincs
    cumi)? Próbáltam így is, de akkor keservesen sír és mondogatja: „hem, hem”…
    Válaszodat előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2010. november 29. hétfő

      Szerintem ne most akard elválasztani a cumitól. A szopizási ösztön nagyjából 6 éves korig jelen van a gyerekeknél, van, akinél gyengébben, van, akinél erősebben. Nála erős ez az ösztön és ragaszkodik is hozzá, ráadásul hirtelen lett elválasztva, ez tovább nehezíti a helyzetét. Hagyd, hogy cumizzon, ha azt látja, hogy szabad és nem tiltod neki, akkor fel fog oldódni és egyre kevesebbet kéri majd. A legtöbb gyerek magától leszokik róla 3-4 éves kor között.

  • Vámos Melinda

    2010. november 18. csütörtök

    Mit jelent az hogy az első 3 évben a kisbaba minél több mozgásos élményt szerezzen???

    • Vida Agi

      2010. november 19. péntek

      Mozogjon sokat, minél változatosabban.

  • Vén Tünde

    2010. november 18. csütörtök

    Érdekes, hogy mindenhol azt olvasom, hogy az első emlékek 3-4 éves korunkból valók.
    Én speciell 2 éves voltam, sőt csak 23 hónapos, de tisztán emlékszem az első napra a bölcsödében, amikor Anyukám bevitt, otthagyott.

  • Horváth Brigitta

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!
    Először is gratulálok a bloghoz, nagyon sok hasznos dolgot tanultam meg itt tőled:)
    1 nagy kérdésem lenne: 4 hónapos kisfiam, Bálint,szinte mindennap du.5h-6h között elkezd sírni, vigasztalni alig lehet, járkálunk vele, szobáról-szobára, csörgözünk, énekelünk…semmi nem használ:(, néha hányásig bőg, majd beájulva elalszik.1 óra szundi után úgy ébred, mintha mi sem történt volna.Ez a viselkedés vajon mitől lehet, mi a teendő ilyenkor?
    Válaszodat várom, üdvözlettel:H.Brigitta

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Valószínűleg nagyon fáradt már ilyenkor és nem tud mit kezdeni magával. Próbáljatok meg ilyenkor megelőzésképpen már eleve elmenni sétálni egy nagyot.

  • Dorci

    2010. november 16. kedd

    Kedves Ági!

    Annyit szeretnék kérdezni,h mi a véleményed arról,h ha túl sokáig szoptatunk egy gyereket,akkor ez később – felnőttkorban – negatívan fog rá kihatni.Ezt a mai napon mondta nekem a védőnőm,konkrétan :”a pszichológusok tudnának mesélni,mennyi minden vezethető vissza erre”.Előzmény:a 2 éves kisfiamat még ezidáig nem tudtam elválasztani…Konkrétan milyen lelki problémákat okozhatok ezzel a későbbiekben??Mire fog emlékezni a kisfiam?
    Válaszod köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      Egyáltalán nem értek egyet ezzel. A fejlődő országok többségében 3 éves korig szopnak a gyerekek és az ősembereknél is így volt, mivel ez természetes fogamzásgátló is egyben. A szoptatás lelki kötelék, biztonságérzetet nyújt a kicsi számára, kifejezetten pozitív hatása van a gyerekre a hosszan tartó szoptatásnak. Van ideje magától, a saját tempójában leválni az édesanyjáról, nincs akaratlagosan leválasztva, elválasztva, ami szorongást okozhat nála.

      • Rékus

        2010. november 20. szombat

        Hogy lehet a szoptatás fogamzásgátló, amikor sok anyuka első gyereke megszületése után pár hónappal és szoptatási periódus közben lesz terhes? Rengeteg példa van erre, amikor csak úgy véletlenül becsúszott a baba, éppen azért mert nem gondolták, hogy terhesek maradhatnak. Nekem a nőgyógyászom mondta, hogy ez egy tévhit, és teherbe eshet egy nő ha még szoptat, akkor is ha nem jött meg a menszesze, mert nem tudhatod mikor van éppen ovulációd.

        • Vida Agi

          2010. november 23. kedd

          Igen, ez így van, tényleg sok ilyen esetet tudok én is. A szoptatás fogamzásgátló hatása ugyanis csak addig tart, ameddig:
          -két szoptatás között nem marad ki 6 óránál hosszabb idő,
          -a baba nem eszik mást, csak anyatejet kap,
          -és még nincsen 6 hónapos.

          A természeti népeknél egyébként átlagban 3 évenként követik egymást a gyerekek, de ott szopnak is legalább 2 éves korig a gyerekek és nem nagyon kapnak mást, nem kezdenek korán hozzátáplálni, gyakran a testvérek együtt szopiznak. Nálunk ez a fajta természetesség már nincs meg, ezért csak a fenti feltételek megléte esetén érvényesül a szoptatás fogamzásgátló hatása. Sok múlik emellett a hormonokon is, van, aki a szoptatás végéig egyáltalán nem tud teherbeesni.

    • Vida Agi

      2010. november 20. szombat

      A másik helyen, ahol kérdezted, megválaszoltam.