Mikor kezd el beszélni a baba?

A beszédfejlődés legalább annyi fejtörést szokott okozni a szülőknek, mint a mozgásfejlődés. Az egyik baba már nagyon hamar szavakat mond, a másik még 2 évesen is inkább csak babanyelven „karattyol”. A sokféle tanács, mások tapasztalatai („az én fiam másfél évesen más körmondatokban beszélt”) pedig még inkább megijeszthetik azt a szülőt, aki úgy érzi, a gyermeke fejlődése nem normális. De mi számít normálisnak? Mi befolyásolja a lassabb vagy éppen a gyorsabb beszédfejlődést? És mikor kell segítséget kérni?

A babák az első szavaikat nagyjából 10-14 hónapos között valamikor mondják ki. Innentől mondhatjuk azt, hogy a baba már „beszél”. Sokan mégis azt gondolják, hogy a gyermekük még nem beszél, mert még nem mond mondatokat, nem mondja utánuk a mondókát, csak néhány szót használ, azokat is inkább csak babanyelven mondja, ezek egyike sem elvárás azonban a kicsi részéről.

Apropó: mit jelent pontosan a babanyelv? A legtöbb baba először nem a teljes szavakat mondja ki, inkább csak a szavak elejét vagy a hangzását utánozza. Tehát lehet, hogy elsőként nem azt mondja, hogy „mama”, hanem azt, hogy „mmm”, vagy a víz helyett azt mondja „veve” vagy pedig „izzzz”. Az első szavakat nem feltétlenül ejti ki a száján tisztán és érthetően, inkább csak próbálja utánozni őket.

A beszédfejlődés hosszú folyamat. A gügyögéssel kezdődik, amely egyre inkább értelmes szavakhoz kezd hasonlítani és ezzel párhuzamosan egyre ügyesebben érteti meg a baba magát kézzel-lábbal és hangokkal is: rámutat a tárgyakra, különféle hangokkal jelzi, ha tetszik neki valami, ha valamit akar, ha valami nem tetszik neki stb. Néhány baba 1-2 éves kor között akár teljesen külön babanyelvet is kialakíthat a szülők számára érthetetlen szavakból, mások inkább kevesebb szóval és több mutogatással, hangadással magyaráznak. Ezekben az egyedi „nyelvekben” kap aztán helyet először csak néhány szó, többnyire azok, amiket nagyon fontosnak talál a kicsi, hogy a szülei megértsék (pl. adj inni, enni, szopizni stb., kedvenc állatka, családtagok nevei), illetve az ezekre hasonlító „babaszavak”. Később ehhez egyre több szó csatlakozik, egyre tisztább kiejtéssel, míg végül teljesen elmarad a babanyelv és egyre hosszabb mondatokban beszél a baba.

Először a főneveket tanulja meg a kicsi és csak azután következnek az igék, ezért is van az, hogy sokáig nem tud mondatokban beszélni, hiszen a magyar ragozó nyelv. Más a helyzet a kétnyelvű babákkal, ha pl. az angol a második anyanyelv, ott sokkal hamarabb kezdenek el rövidebb mondatokban beszélni a gyerekek.

A beszédfejlődésben nagyon fontos szerepe van az utánzási készségnek. A baba szinte mindent utánzáson keresztül sajátít el, ezért nagyon fontos, hogy sokat beszélgessünk vele a hétköznapok során. A különféle mondókák, mozgásos gyakorlatok, utánzós játékok (pl. állatok mozgását utánozni, állathangokat utánozni) is jók lehetnek, de a legjobb ösztönző a mindennapokban használt beszéd.

A beszédfejlődést mindig megelőzi a beszédértés. Jó jel, ha a baba ugyan még nem beszél, de láthatóan már sok mindent megért és reagál is a szavainkra.

Mitől függ a tempó?

1) Öröklés: ha a szülők bármelyike nagyon korán vagy későn kezdett beszélni, ez a gyermeküknél is jelentkezhet.

2) A születési sorrend: az első gyermek általában később kezd el beszélni, hiszen a szülei teljes figyelme rá irányul és félszavakból is megértik egymást. A hamar született második gyermek azonban hamarabb fog beszélni, mert rá kevesebb figyelem jut, meg kell értetnie, amit szeretne.

3) A baba neme: A lányok általában hamarabb mondják ki az első szavukat, mint a fiúk

4) Több nyelv: A kétnyelvű családokban a babák általában később kezdenek el beszélni és az egyik nyelvet általában sokkal többet használják egy darabig, mint a másikat, de aztán a másikon is megszólalnak. Erről a témáról készítettem egy interjút is Fürész-Mayernik Melindával a téma szakértőjével, itt tudjátok megnézni.

5) Változatos környezet: Azok a gyerekek, akiknek több testvére van otthon, vagy családtagokkal lakik együtt, vagy akik bölcsibe járnak, hamarabb beszélnek, mert sokkal több inger éri őket és többféle emberrel kell megértetniük magukat.

Ami még befolyásolhatja a beszédfejlődést:

1. Hipotónia: azok a gyerekek, akik korábban hipotónia miatt lassabban fejlődtek a mozgásban, esetleg fejlesztésre is szorultak emiatt, az arcizmoknál is fejletlenebbek lehetnek, ennek jele lehet az is, ha a kicsi nem vagy csak későn kezdte el elfogadni a darabos ételeket.

2. Ujjszopás, cumizás: ha a kicsi a nap nagy részében cumizik vagy az ujját szopja, az a beszédfejlődésére is kihatással lehet.

3. Mandula, orrmandula-problémák: ha gyakran van megfázva a kicsi vagy volt mandulagyulladása, lehet erre gyanakodni.

4. Hallásproblémák: sokan azt hiszik, ha a kicsi hallja őket, az már elég, de lehet szó halláscsökkenésről is, amit akár egy középfülgyulladás is kiválthat, de lehet veleszületett is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb kisgyermek 3 éves koráig elkezd szavakban és rövidebb 1-2 tagú mondatokban beszélni.

– 1 éves kor előtt mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a korábban (fél éves kora előtt) gügyögő baba már egyáltalán nem használja a hangját, vagy csak visítozik – ez hallásproblémára utalhat.
– Ha az 1 éves kor feletti gyermek egyáltalán nem használ szavakat, hangokat, inkább csak mutogat.
– Ha a baba hirtelen zajokra nem reagál, ha nem fordul oda, amikor a nevén szólítod (6 hónapos kor után).
– Ha a kicsi a beszédet nem használja kommunikációra (tud mondani szavakat, esetleg utánoz is, de nem kommunikál beszéddel).
– Ha a már megtanult szavakat használja mindig, nem kezd el folyamatosan új szavakat is használni a beszédében.
– Ha 3 évesen még egyáltalán nem beszél (nem mond értelmes szavakat vagy szótöredékeket, csak artikulálatlan hangokat ad ki vagy mutogat).

Ha megkésett beszédfejlődésre gyanakszol vagy úgy tűnik a gyermeked bizonyos hangzókat nem tud ejteni, orvosi kivizsgálásra és logopédusra egyaránt szükség lehet, hiszen beszédfejlődési zavarokat okozhat megnagyobbodott orrmandula, izomgyengeség vagy hypotónia is, de akár neurológiai zavar, mandulaprobléma, akut fülgyulladás vagy allergia is állhat a háttérben. Az orvos ilyenkor segíthet a gyógyulásban, a beszéd fejlesztésére azonban továbbra is szükség lehet, ebben logopédus segítségét érdemes kérni.

Sokan nem mernek logopédushoz fordulni attól tartva, hogy 4-5 éves korig úgysem tud segíteni a gyerekeknek, ez azonban egyáltalán nem így van, beszédindító gyakorlatokkal játékokkal, már a 2 évet betöltött gyerekeknek is tudnak segíteni akár a beszédindításban, akár a helyes kiejtésben vagy a szókincs gyarapításában.

Ha bizonytalan vagy benne, hogy jó helyen tart-e a beszédfejlődésben, ha nem tudod, hol kellene tartani és mivel segítheted a fejlődését, tudok segíteni neked. Katt ide a megoldásért >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

36 Comments

  • Szalai Anikó

    2013. november 05. kedd

    Kedves Ági,
    Kislányom a héten lesz 1 éves és nem beszél még. Mond olyanokat, hogy bababa tetetete. Nagyon sokat megért, ha kérek tőle valamit, azt odahozza, megmutatja. Gond az hogy nem beszél még?
    Köszönöm,
    Anikó

    • Vida Agi

      2013. november 06. szerda

      Egyáltalán nem gond. Nem kell még 1 évesen szavakat mondania. Másfél éves korig valamikor szokták elkezdeni a gyerekek az első szavakat mondani.

  • Betti

    2013. október 31. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kisfiam 14 hónapos,Spanyolországban élünk,ő már itt született de az édesapja is magyar.Pár szót már mond,baba nyelven pedig mindenről megvan a véleménye.:)Mi itthon magyarul beszélünk egymás közt de neki így is úgy is szoktunk beszélni,mondókázni,mesélni is mindkét nyelven és bárhová megyünk spanyolul beszélnek hozzá.Kicsit bizonytalan vagyok mi is lenne a leghelyesebb mert ez a felállás nem klasszikus két nyelvű család mivel mindenki magyar de idegen nyelvű környezetben.Tudom,hogy gyerekként könnyedén tanulnak nyelveket és nagyon befogadóak mégis tartok tőle,hogy ha bölcsibe, oviba kezd járni akkor nehogy ne értsék vagy értsen meg ő valamit ezért is próbájuk itthon is használni vele a spanyolt csak azt sem szeretném ha túlterhelném vagy hogy össze zavarodjon a nyelvek közt,olyan kicsi még.Mit javasolsz,mivel tehetnénk könnyebbé számára ezt a helyzetet,hogy mindkét nyelven megtanuljon beszélni?Vagy talán felesleges az aggodalmam és magától ki fog alakulni nála?
    Köszönöm szépen a válaszodat!

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Ne aggódj, a gyerekek simán megtanulnak egyszerre több nyelvet is. El fogja fogadni, hogy otthon magyarul beszéltek, az oviban és máshol meg spanyolul. Nyugodtan használhatjátok otthon is a spanyolt, de ha elkezdtek vele játszótérre, játszóházba járni, megtanulja a spanyolt is.

  • Marosvári Krisztina

    2013. október 05. szombat

    Kedves Ágnes!

    Kisfiam első gyerek, 3,5 éves nem beszélő.
    Vagyis pár szót használ csak.
    Pl baba, mama, nem.
    Autót a hozzá kapcsolható hangok alapján didivu-nak nevezi, vonatot sihuhu, si-nek.
    Első mondatát 3 évesen kishugának alkotta meg : Baba ne!
    Fejlődési felmérésnél figyelemzavart találtak nála.
    Láthatóan nem érdekli a szemkontaktus beszédnél. Ugyanakkor egyértelműen hallgatja mások mit beszélnek. Ha kérünk valamit érti, többnyire megteszi (ha nem ütközik a terveivel)
    Hallása rendben. Zenét nagyon szereti, dalok , mesék érdeklik.
    Jelenleg az Anna és Peti típusu sok kép kevés szöveg mesekönyvekből lehet olvasni neki.
    Elég hangos gyerek nagyon szeret kiabálni ami sokszor ijesztően hat ránk pl mikor hirtelen kiabál valamit. Elég szeleburdi, ami nem érdekli azzal nagyon nem akar foglalkozni.
    Már már mániákusan vonat imádó.
    Most kezdte egy hónapja az ovódát ,azóta észrevehetően már érdekli a beszéd, de nem nagyon erőlteti meg magát.
    Beszédhiánya ellenére nagyon jól megérteti magát.

    Régebben mondta papa, pipi stb de ezeket sem használja.

    Néha előfordul hogy megpróbál egy egy szót utánozni. Többnyire olyat ami kedves neki.
    pl ovis jel nevét.

    Nagyon dacos, ellenkezős, nem tud abbahagyni tevékenységeket pl játékot.

    Mit tehetünk, és mennyire súlyos ez a beszédfejlődési elmaradás?

    • Vida Agi

      2013. december 09. hétfő

      Kicsit valóban le van maradva, érdemes lenne nevelési tanácsadó vagy logopédus segítségét kérni, ahol fel tudják mérni, mennyire van lemaradva, milyen fejlesztésre lenne szüksége.

  • Szbrigi

    2013. augusztus 27. kedd

    Kedves Ági!
    Kislányom 20 hónapos, 10 hónaposan mondta ki az első szavát, majd 1 évsen hirtelen több szót elkezdett használni. Kb. 20-at. Ezt követően hónapokig egyetlen új szót sem tanult és gyakran a korábbiakat sem használta. Egy-két hónapja ismét fellendült a beszédfejlődése, ismét elkezdett szavakat használni, újakat is tanult. Ami kissé aggaszt, hogy a korábban jól kiejtett szavakat egyszercsak elkezdi máshogyan használni. Pl a bibi egy hónapig volt bibi és már napok óta bubu. Ez csak egy példa, nagyon sok szóval előfordul a „visszaesés”. A cica volt az első szava, amit azóta sem mondott ki, csak 10 hósan néhányszor. Normális ez a hullámzó fejlődés? Egyébként akaratos kislány, ha kérjük, nem szívesen mond semmit 🙂 lehet, hogy ebből ered?
    Köszönöm, ha megválaszolod!

    • Vida Agi

      2013. október 03. csütörtök

      Igen, ez normális. Játszik a szavakkal, próbálgatja őket, ez a fejlődés útja 🙂

  • Gróf-Fekete Boglárka

    2013. július 30. kedd

    Kedves Ági,

    Most jöttünk meg az új gyermekorvostól(költöztünk) 21 hónapos a kisebbik lányom és azért voltunk nála, mert belázasodott. A doktornő szerint egyáltalán nem normális, hogy a kislány ennyi idősen nem beszél. Szerinte el kellene vigyem a Korai Fejlesztő Központba illezve be kellene írassam magánbölcsődébe, hogy megnézzük közösségben hogyan viselkedik. Igazából én semmi lényeges eltérést nem látok a gyereken.Eddig úgy voltam vele, hogy majd el kezd beszélni valamikor mostanában. Olyanokat már mond/ott, hogy „nem” „te”(tessék) „adide” „Sá”(Sári) Valóban zárkózottabb, mint a testvére, de nincs két egyforma baba…Most viszont egy kicsit beparáztatott a doktornő 🙁
    Szerinted?

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Nagyon eltérő a gyerekek beszédfejlődése ebben a korban. Ha megérteti magát, mond szavakat, megérti, amit mondasz neki, akkor nincs miért aggódni.

  • Ildi

    2013. július 26. péntek

    Kedves Ági!
    A kisfiam 15 és fél hónapos, és még nem beszél, de ezt úgy értem, hogy még nem volt meg az első szó sem. A mozgásfejlődése rendben van, sőt hamarabb is csinált mindent, mint az átlag. Nagyon okos, értelmes, mindent megért, hozza a tárgyakat, amiket kérek, együtt pakoljuk a játékait, ismeri az állatokat is, szereti a könyveket nagyon, rámutat arra az állatra, mait megnevezek. Van kedvenc zene, kedvenc rajzfilm is. Sokat énekelek, verselek neki, gyakorlatilag állandóan beszélek hozzá. És látszik, hogy már szinte mindent megért. És teljesen meg is érteti magát, mutogatással, hümmögéssel. Ha valamit mutat és visszakérdezek, nagy örömködős hümmögés a válasz, ha arra gondolt ő is. Fogja a kezem, megmutatja, hogy mit akar, hova akar menni. Sokat nevet, nagyon huncut, akaratos és hisztis is. 🙂 Most kezd ügyeskedni az evőeszközökkel, kikapcsolja a tv-t, a dvd-t, kinyitja-elzárja a csapot, stb., szóval ügyeske nagyon. És már nagyon tudja feszegetni a határokat, csakazértis csinálja, amit nem szabad! 🙂 De mint általában ilyenkor a kicsik. Ráncolja az orrát, ha valami nem tetszik, széttárja a kezét és háááá-zik, ha valamit keres, vagy csodálkozik. Úgy gondolom a mimikája is teljesen rendben van. Mindenkinek integet, tudja, hogy ha elmegyünk valahonnan, akkor köszönünk, és integet. Puszit küld, sokszor akkor is, ha akar valamit… kis rafinált már. 🙂 Szóval abszolút nem aggódnék, de most valaki megijesztett az autizmus korai jeleivel, gyanújával… Gagyarászik, gügyög, kiabálni is tud, de nem mondott még egy szót sem, még olyat sem, ami babanyelv ugyan, de már tudni, hogy mire mondja. Igaz, ő régebben sem volt az a tipikusan nagyon gagyarászó baba, viszont nem volt semmi szokatlan sem nála. Pár hónapja bababa, meg mamama, meg papapa volt, de ezeket csak szótagismétléskét, nem tudatosan használta, abba is maradtak mára. 3 napja eljutottunk odáig, hogy háp ( anya kérdésére, hogy hogy mondja a kacsa). Ezt még 3-szor mondta kérdésre, de azóta többet nem.
    Kell-e aggódnom? Az állandó beszéd-mese-mondóka mellett még mással segíthetem-e a beszédfejlődését? Mivel amúgy – mások szerint is – kifejezettem értelmes kisgyerek, így az a gyanúm, hogy egyszerű lustaságból nem beszél: tudja, hogy így is tökéletesen megértjük. Jól gondolom? Ha eljátszom, hogy nem értem, amit mutat és hümmög, az segítheti, hogy el is mondja? Vagy ez nem jó ötlet? Ha legalább egy szó lett volna már…! Vagy ne legyek ennyire türelmetlen?
    Válaszodat nagyon köszönöm!

    • Vida Agi

      2013. augusztus 08. csütörtök

      Nincs miért aggódnod. Ha utánzásra tudja mondani, hogy „háp”, akkor tud beszélni, csak nem akar, mert enélkül is megérteti magát. Majd, ha már bonyolultabb mondanivalója lesz, elkezd szavakat is mondani.

  • Karaji Edit

    2013. július 03. szerda

    Kedves Ági!

    A kisfiam 20 hónapos,és nem beszél.Pár hónapja mondja:ott,így,itt.Azóta semmi változás.Mindent megért,bólogat igent vagy nemet.A könyvei közül is hozza azt,amelyiknek a címét mondom.Hogyan segíthetem a beszédfejlődését?Nincs kicsit lemaradva?
    Köszönöm

    • Vida Agi

      2013. július 21. vasárnap

      A gyerekek beszédfejlődése eltérő lehet ebben a korban. Ha tud néhány szót mondani és a maga módján kifejezi magát, mindent megért, akkor a korának megfelelő, amit tud, ha sokat beszélsz hozzá, mondókáztok, énekeltek, mesét mondtok, akkor idővel egyre többet fog beszélni majd.

  • Sirkó Éva

    2013. május 30. csütörtök

    Kedves Ági! Kisfiam aki első gyerek a családban 2,5 éves és még nem beszél. Aja, ápá, emama ezeket kimondja, továbbá csak pár szó első két betűjét mondja ki. Mit javasolsz? Köszönöm a segítségedet.

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      Ha néhány szót mond és a szavak elejét, akkor beszél. Nincs előírva, hogy 2,5 évesen teljes mondatokban kellene beszélnie. Az első gyerekek és a fiúk egyébként is csak később szoktak beszélni általában, mert enélkül is meg tudják értetni magukat.

  • ildikó

    2013. május 15. szerda

    Kedves Ági!

    Kisfiam a napokban töltötte be második évét. Nagyon energikus, mozgékony, okos kissrác. Első gyerek, nincs testvérkéje, szinte egész héten csak velem van, apuka estig dolgozik. A falu, ahol élünk eléggé sivár, még játszótér sincs, nem tudunk hasonló korú gyerekekkel találkozni. A hétvégéken próbáljuk pótolni az izgalmakat, kirándulunk, látogatóba megyünk mamákhoz, unokatesókhoz…Mégis úgy érzem, hogy nagyon ingerszegény környezetben élünk, hogy nem adok meg mindent, ami a megfelelő személyiségfejlődéséhez szükséges volna. Erre fogtam azt is, hogy még nem beszél /van kb 10-15 szó, amit használ, pl anya, apa, mama, papa, pipi, kacsa…/…de lassan kezdek aggódni, hogy miért nem akar beszélni? Mindent megért, megérteti magát, ha valamit akar odahúz, megmutatja, én mindent megértek, amit akar, de más nem. Nagyon önálló, pl evés után automatikusan egyedül elmegy kezet mosni stb, viszont játszani nem játszik maga…mindenhez én kellek neki, én tologatom az autókat, mutatom neki, hogy kell játszani vele, én homokozom…egy darabig elnézegeti, aztán már megy is tovább. Semmi nem köti le őt huzamosabb ideig. Ééééés, rengeteget unatkozik…amint nem vele foglalkozom, máris unottan rosszalkodik.
    Ez normális? Hogyan tudnék ezen változtatni, ill segíteni neki? Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2013. június 01. szombat

      A kisfiúk, főként az első gyerekek gyakran később kezdnek el beszélni, mert abból a néhány szóból is megértik őket. Idővel ez egyre javulni fog, ahogy nyílik előtte a világ. Olvasgassatok sokat, nézegessetek könyveket, találkozzatok emberekkel. Nem feltétlenül kell neki korabeli társaság, ha néha elmentek valahova vendégségbe, vagy ti vendégeket hívtok, benéztek a boltba, a szomszéd nénihez stb. már az is sokat jelent neki.

  • Dalma

    2013. április 19. péntek

    Kedves Ági,

    20 hónapos kisfiam nem nagyon akar még beszélni, kb. 10 szót tud, annak is vagy az elejét (szótag), vagy a végét mondja. Állathangokat nagyon jól utánoz, s fel is ismeri őket képről, utcán, tv-ből, stb. Amiért aggódom, az nem is a „beszéde” hanem inkább a „viselkedése”. Folyamatosan pörög, nagyon aktív kisgyerek, ha lemegyünk sétálni, akkor mindig előttem/tünk fut (nem sétál, hanem szinte egyfolytában fut, a kezünket sem nagyon akarja megfogni, s persze általában mindig arra „fut” amerre ő akar). Hála az égnek, azért valahol mégis érzi a veszélyt, mert ha erőteljesebben rászólok, hogy „vigyázz, mert úttest jön, állj meg, akkor megáll, s nyújtja a kezét, majd átmegyünk az úttesten, s a járdára lépve újra elengedi, s „rohan a nagyvilágba”. Otthon is furcsa dolgai vannak, a mintakövetés az nagyon mindennapos (főz (mármint úgy tesz :-)), porszívózik, mos, virágot locsol, telefonál, felmos, stb.) Ami aggasztó, hogy minden nap többször elkéri tőlem a vérnyomásmérőt (ezt a nagymamától látta, ő méri minden nap), próbálja mérni a vérnyomását (persze nem tekeri magára szorosan, azt nem is engedném), s nyomogatja. Nos, ezzel elvan fél órát. Ez normális? 15 hónaposan már 10 kockából tornyot épített, ha összedőlt építés közben, akkor mérgelődött, kicsit nyafizott, s újra és újra megpróbálta, addig amíg nem sikerült. Ja, és folyamatosan pakol (de gondolom ebben a korban ez teljesen normális). Azt is megfigyeltem, hogy pl.: levesz valamit a polcról, nézegeti, majd visszateszi, majd ismét leveszi, majd visszateszi…kb. 4-szer 5-ször ugyanazt, aztán jön a többi. Ugyanezt csinálja a dobozban lévő dolgokkal: ki-be, ki-be. Egyébként nagyon kedves, értelmes gyerek, mindent megért, ha kérünk tőle valamit, hogy vidd be a nagyinak a papucsát, aztán dobd ki a szemétbe a szemetet, stb. Rögtön megcsinálja, bár folyamatosan feszegeti a határait, ha rászólunk, hogy nem szabad nyomkodni a sütö, vagy mosógép gombjait, márcsak azért is…pedig tudom, hogy tudja, hogy nem szabad. Néha (bár ezt már nem nagyon csinálja), de „szédíti” magát, körbe-körbe forog, és ez nagyon tetszik neki, még sikongat is hozzá. Néha a fejét is rázza, és attól is elszédül. Egyébként sokat kacag, vidám gyerek, napirendje kialakult már jó rég óta, este fél 8h-kor fürdés, majd 8h-kor megy aludni, s átalussza az éjszakát 6-fél7h-ig. És még egy dolog: boldog boldogtalannak integet: kutyusnak, repülőnek, felnőtteknek, gyerekeknek, stb. No, nem egyfolytában, de sokszor csinálja ezt is. Lehet, hogy túlaggódom a dolgokat, de sajnos van a családban autista gyerek (nővérem idősebbik fia), s félek, hogy Vince esetleg örökölte. A szülés sem ment simán, rajta volt a köldökzsinór, aztán 11 óra után császárral szültem meg. Apgar értéke: 9/10 volt. Mozgásfejlődése teljesen rendben. Elnézést a hosszú levelemért, várom válaszodat. Köszönettel: Dalma

    • Vida Agi

      2013. április 21. vasárnap

      Semmi baja a kisfiadnak, ebben a korban pont ennyit kell tudnia: mondogatja a szavak elejét, ragaszkodik a szabályokhoz, a rendhez, az állandósághoz, érdeklik a világ dolgai (igen, a vérnyomásmérő is :)) Okos, érdeklődő, ügyes kisgyerek – örülj neki 🙂

  • Tilk Viktória

    2013. április 14. vasárnap

    Kedves Ági!
    Kislányom két és fél éves, szeptembertől kezdi az óvodát. Aggódom, mert bár ismer rengeteg szót, használni,kiejteni mégsem szokta. Második gyermek, a 7 éves nővére sokat „tanítja”, minden naposak a dalok, mondókák, mégis inkább mutogat, odahúz, dünnyög. Ha megkérem,hogy mondja ki a szót, amit tudom,hogy ismer,mert már használta, vagy elszégyelli magát és elvonul, vagy kijelenti:nyem! (nem)
    minden étel: nyamnyam, minden szín:kék,minden állat:vaúvaú !nem tesz különbséget.
    Tanácstalan vagyok, előre is köszönöm a válaszát.

    • Vida Agi

      2013. május 05. vasárnap

      Erőltetni nem lehet, hogy használja a szavakat. Ha érti, amit mondtok, ki tudja magát fejezni, és használ szavakat a beszédében, akkor idővel el fog majd kezdeni folyékonyan beszélni. Az normális, ha bizonyos dolgokat ugyanazzal a szóval nevez meg, minden kisgyereknél van ilyen időszak a beszédfejlődés során.

  • Aignr Kitti

    2013. március 18. hétfő

    Kedves Ági! 22 hónapos a lányom, nem akar beszélni mindent megért mutogat, apa, anya, adide, gyere ide, anka (kutyánk neve) ezeket mondja illetve a hinta palinta megy, nem tudom hogy forduljak e szakemberhez mert az ismerettségi körünkbe is van olyan kisgyerek aki 22-23 hónapos és már mondókákat mondd beszélget. Várom válaszod üdvözlettel: Kitti

    • Vida Agi

      2013. április 02. kedd

      Első gyerkeknél gyakori, hogy csak később kezdenek el összefüggő mondatokban beszélni, mert enélkül is jól megértetik magukat a környezetükkel. Ha már mond néhány szót, mindent megért és megérteti magát veletek, akkor nincs semmi gond vele, idővel elkezd majd ő is mondatokban beszélni. Nem szabad más gyerekekkel összehasonlítani, hiszen ebben a korban nagyon nagy eltérések lehetnek a gyerekek beszédfejlődésében.

  • Lilla

    2013. március 05. kedd

    Kedves Ági!
    Az én kisfiam 1 éves, nem beszél még néha hallat némi tátá-t, papapá-t,mamamamm-ot.Nagyon aktív és véleményem szerint igen akaratos.
    A problémám az, -amely talán nem is probléma-, hogy van,hogy szinte egész nap nyöszörögve erőlködik, persze ekkor mindig szeretne valami kifejezni vagy tudatni, de akkor is, ez normális? Néha egészen belevörösödik annyira erőlködik. Pláne az etetőszékben ahonnan minden árón szabadulni akar, minden alkalommal.
    Ez a nyöszörgés a nap végére kiborító.
    Normális ez?
    Ezt leszámítva jó étvágyú, jó kedvű,nem beteges, jól alszik.És egy nagyon kíváncsi felfedező…:-)

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Ez azért van, mert már nagyon akaraos, sok mindent akar, de még nem tud annyi mindent csinálni, mint amit szeretne és ezért állandóan elégedetlenkedik. Ez teljesen normális jelenség, ahogy ügyesedik, kinövi majd.

  • Nettus

    2013. február 28. csütörtök

    Kedves Agi,
    az en lanyom most mult 18 honapos. Ket szot mond eddig az apa es a dudi, neki a ket legfontosabb 🙂 Igazabol engem az erdekelne, hogy sajnos utanozni sem probal, barmit mondunk neki, magyarazunk, kerjük, hogy mondja ö is meg se probalja. A sajat nyelven van hogy percekig karattyol. Ez mennyire lehet gond?
    Köszönöm
    Anett

    • Vida Agi

      2013. március 13. szerda

      Egyáltalán nem gond. Másfél éves korban nagyon nagy különbség lehet a gyerekek beszédfejlődése között. Ha néhány szót tud és babanyelven megérteti magát, akkor az már elég.

  • Tímea

    2013. február 06. szerda

    Kedves Ági!
    Londonban èlek ès a párom litván nemzetisègü.Az ö családjával lakunk egy házban,ahol hatan lakunk együtt,a házban állandoan a litván ès az oroszt keverve beszélik,de inkább az orosz a dominál.Èn abszolut nem beszélem egyiket sem,a párommal angolul beszèlünk.Nagyon aggodom hogy a gyerek hogy fog majd beszèlni.Nekem nagyon fontos hogy magyarul is beszèljen.Hogyan beszéljúnk hozzá?Milyen technikákkal segítsük a nyelvi fejlödèsèt?(Még úton a baba ,most vagyok 5hónapos).

    • Vida Agi

      2013. március 02. szombat

      Nem kell ettől megijedni, többnyelvű környezetben a kisgyerek egyszerre tanulja a nyelveket és gond nélül megtanulja őket használni. Előfordul, hogy ilyenkor lassabban tanul meg beszélni a kisgyerek, és néha keverve beszéli a nyelveket, de azt gyorsan megtanulja, hogy anyával magyarul, apával oroszul lehet beszélni, mindenki mással meg angolul. Ez nem hátrány, hanem előny lesz a számára.

  • Egri Kriszta

    2012. október 08. hétfő

    Kedves Ági, 20 hónapos lányom még nem beszél. Tegnap teljesen elképedtem, amikor olvastam, hogy a 21 honapos babának 50 szót kéne ismernie és kezdeni két szavas mondatokat mondani. A lányom 10 hós kora óta gugyog. Az elso szava az apu volt 11 hónaposan, most 20 hónaposan az apa,mama mellé társult az én, eém, /értsd.enyém/. Ezt a pár szót teljesen jól használja. Mindent megért és mindenre reagál amit mondunk neki. Ha valamit szeretne elmutogatja, odavisz, rámutat. Mindenben nagyon aktív, ugyes, mászókán, csúszdán, létrán, motorkán….koszonom

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Nem kell ezt ennyire komolyan venni, a beszédfejlődés üteme mindenkinél másként alakul. Van, akinél nagyon gyorsan, van akinél lassabban, ez természetes. Ha tud már néhány szót és megérteti magát, az elég, idővel ebben is fejlődik majd.

  • Lili

    2012. október 04. csütörtök

    Szia Ági!

    A másfél éves kisfiam szinte mindent megért már, és látszik hogy jó a hallása is, viszont beszélni nem akar. Eddig még egyetlen szót sem mondott, kizárólag babanyelven. Amúgy kiválóan meg tudja értetni magát, odavezet ahhoz, amit szeretne, és meg is mutatja. Közben persze mondja is babanyelven, és általában a hangsúlyából értem mit szeretne. Én nem akarom siettetni, csak tudni szeretném, hogy ez nem gond-e. Úgy tudom két éves korig ez előfordulhat, főleg fiúknál, de tőled is szeretnék választ kapni ezzel kapcsolatban!

    Köszönöm szépen!!!

    • Vida Agi

      2012. október 17. szerda

      Nem kell aggódnod, ha érti, amit mondtok, ő is megérteti magát és közben babanyelven magyaráz, akkor idővel beszélni is fog. Beszélj hozzá sokat, mondókázzatok, énekeljetek, olvassatok mesét, nézegessetek mesekönyveket, kérdezgesd tőle mi micsoda, ebben a korban már nagyon szeretik ezt, és sokat tanul belőle

  • Bartos Péterné

    2012. szeptember 27. csütörtök

    Az én kisfiam 18 hónapos,és még nem akar beszélni,csak babanyelven.Egyedül a papa szót lehet nagyon ritkán hallani.Az ikerfiaimmal ilyenkor már mondókákat tanítottam.Ez természetes?

    • Vida Agi

      2012. október 02. kedd

      Másfél évesen ez még egyáltalán nem gond, nem szabad a gyerekeket a testvéreikhez hasonlítani, hatalmas különbségek lehetnek.