Megérti, amit mondok neki? A beszédértés fejlődése

Vajon, mit ért a baba a beszédből? Mit jelent számára a beszéd? Mit ért meg a mesékből? És mit az utasításokból? Mit ért meg a szavaidból 1-2 és 3 évesen?

A baba érzékszervei valamint az érzékeléssel összefüggő agyi folyamatok az élet első néhány hetében sokat finomodnak: 2-3 hónapos korában már bizonyíthatóan felismeri édesanyja hangját, sőt, a közelében élő családtagok hangját is meg tudja különböztetni egymástól. Ha édesanyja beszél hozzá, gyakran már a hangja is elég ahhoz, hogy megnyugtassa. Fél éves korra már a hozzá beszélő felé néz, és mintha arra is reagálna, ha őt a nevén szólítják.

Ez utóbbi azonban csak benyomás: egy vizsgálat bizonyította, hogy 6 hónaposan valójában még csak a helyzetben tájékozódnak kiválóan a babák: egy adott helyzetben, egy adott hanghordozásnál ugyanúgy reagálnak mindig függetlenül attól, hogy mi a „szöveg”, ami elhangzik (pl. az idegennyelvű szövegre is éppen ugyanúgy reagálnak) Tehát a hanglejtés nagyon sokat számít a babának, nem véletlen, hogy a felnőttek ösztönösen gügyögősen, túljátszott hanghordozással beszélnek a kicsihez, mintha tudnák, hogy jobban érti így, amit mondunk neki.

Hasonló módon működik ez, mint a nyelvtanulás, amikor egy idegen országba kerülsz: először még nem értesz pontosan minden szót, de próbálod megérteni, mi történik körülötted, mit mondhattak neked. Ehhez támpontot nyújt a helyzet, amiben hallod az adott szöveget, hogy ki az, aki mondja, mi az a hely, ahol az adott mondat elhangzik és persze, hogy milyen hanglejtéssel hangzik el. Például, amikor az ebédhez leül az asztal köré a család, akkor az elsőként elhangzó rövid mondat, valószínűleg a „Jó étvágyat!” lesz.

Hasonlóképpen, amikor a babát le szeretnéd fektetni, adsz neki egy puszit és azt mondod, hogy „Aludj jól”, akkor pontosan tudni fogja, mi következik most – feltéve, ha az altatás mindig ugyanolyan körülmények között zajlik nálatok (ez is bizonyítja, milyen fontos a baba életében a megszokások szerepe)

Fontos, hogy a kicsivel sokat beszélgessünk, de egyáltalán nem mindegy, hogy a rádiót/tévét, vagy a mi hangunkat hallja: a beszéde és a szövegértése a spontán beszédtől fejlődik leginkább, a készülék által torzított elektronikus hangtól kevésbé. Azonban több vizsgálat is kimutatta, hogy 3 éves kor után a mesenézés, mesehallgatás jó hatással van a szókincs fejlődésére, ez a különbség azonban a korábbi életkorokban nem igaz. És ahogyan kisebb korban, úgy nagyobb korban is igaz, hogy a gyermek nyelvi fejlődésére legjobb hatással a családtagokkal való beszélgetés, a hozzá legközelebb állókkal való kommunikáció van. Ez inspirálja őt arra, hogy figyeljen és válaszoljon.

6-8 hónapos kor között jelentős változás áll be ebben a helyzetben: a baba elkezdi megérteni a szavakat, de elsősorban azokat, amik szorosan kapcsolódnak 1-1 helyzethez. 8 hónaposan már akár egyszerűbb felszólításokra is képes reagálni (pl. Tapsolj!), de a szavak még nagyon kötődnek a hanghordozáshoz (pl. a „tapsolj” szót más hanglejtéssel már nem érti meg) és a helyekhez vagy testhelyzetek is segítenek a kicsinek a beszédértésben, mint ahogyan a mimikánk és gesztusaink is. Ugyanazt a szót vagy kifejezést nem feltétlenül érti még meg más helyzetben, vagy, ha más mondja neki.

A szövegértés ebben a korban jól fejleszthető azáltal, ha az egyes szavakat mindig más-más helyzetekben használunk. Pl. a pohárból néha kiöntjük a vizet, néha megmutatjuk, hogy inni lehet belőle, megmutatjuk a fürdőszobában a fogmosópoharat, a kádban együtt fürödhet vele és öntözgetheti belőle a vizet, és megmutatjuk a konyhában is, ahol a főzéshez is ebből öntjük a vizet az edénybe, néha betesszük a mosogatóba, máskor pedig iszunk belőle. Minél több helyzetben találkozik a kicsi ugyanazzal a szóval, annál jobban megérti az adott szó jelentéstartalmát.

10 hónapos korra a kicsi a szavakat elkezdi a kicsi a környezettől függetlenül is megérteni, 1 éves korra pedig már legalább 80-100 szó jelentését értik pontosan a babák és ez a szám a hónapok előrehaladtával fokozatosan nő.

Ebben az életkorban jelentkezik egy másik jelenség is: a kicsi elkezdi megérteni az érzelmes helyzeteket elsősorban azokat, amikhez nagy, látványos jelenetek fűződnek. Pl. a csúnya szavakat gyorsan megtanulja és megérti, mert ezekhez nagy indulatok társulnak. De hasonlóképpen a szirupos dalocskákra is látványosan szomorú arckifejezéssel reagálhat vagy elsírhatja magát. A finomabb érzelmi árnyalatokra ebben a korban még nem fogékony, ellenben a nagy drámákra, szappanoperai szintű érzelmes jelenetekre igen.

Másfél éves korra már az 1-2 tagú utasításokat (pl. Tedd el a piros autót a dobozba!) is megérti a totyogó, viszont a bonyolultabb mondatokkal még nem tud mit kezdeni.

A 2 tagú utasításokat nagyjából 2 éves korra értik a gyerekek (pl. Tedd el az autókat a dobozba, a babákat pedig a polcra!), a hosszabb vagy komplexebb kifejezéseket tartalmazó mondatokat pedig csak ezt követően kezdik el érteni.

1-2 éves kor között, ha szeretnénk valamire megkérni őket, azt úgy érhetjük el a leghatékonyabban, ha egyszerű, rövid utasításokat adunk (pl. Vigyázz!, Veszélyes!, Óvatosan!) és ebben a korban még kiemelten fontos, hogy ne csak szavakkal, hanem tettekkel is neveljünk, azaz menjünk oda, nézzük a kicsi szemébe, érintsük meg és úgy mondjuk el neki, mit kérünk tőle.

A sok mesélés, beszélgetés, a szókincs fejlesztése másfél éves kortól kezdve kiemelt feladattá válik. Lehetőség szerint ne babanyelven, egyszerűsített szavakkal beszéljünk a kicsivel, hanem teljes szavakat használva, helyesen ejtve a szavakat, viszont a mondataink legyenek rövidek, egyértelműek.

Ha a kicsi nem érti megfelelően a beszédünket, azt több minden okozhatja. Gyakran azt hiszik, csak „szelektív” a gyerek hallása, vagy nem akarja megérteni, amit mondunk neki, pedig számos egyéb ok állhat a háttérben:

– Megnagyobbodott orrmandula vagy más fül-orr-gégészeti probléma,
– Allergia miatt kialakult nátha és emiatt nem megfelelő hallás,
– Középfülgyulladás miatt kialakult hallásproblémák,
– Veleszületett halláscsökkenés (fél éves korban minden baba átesik hallásvizsgálaton, ha nálatok ezt nem tették meg, kérd a gyermekorvosodtól),
– Idegrendszeri problémák,
– Autizmus spektrumzavar,
– Szociális fejlődési vagy kötődési problémák.

Amennyiben úgy látod, a gyermeked nem érti a beszédet, nem reagál, ne várj arra, hogy „hátha kinövi”, érdemes segítséget kérned a gyermekorvosodtól vagy a helyi korai fejlesztőtől.

Rengeteg fejlesztő és a nevelésben segítő játékot találsz itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

16 Comments

  • LIpák Zsuzsanna

    2011. december 10. szombat

    Kislányom 15 hónapos és érdeklödnék hogy lehet szókincsét fejleszteni ? Vagy egy 15 hónapos kiscsajnak ennyit elég tudnia?

    apa
    hinta
    tik tak (óra)
    baba
    pápá
    zsupsz
    Kocsit lát Brűmmög

    Állathangokat utánoz:

    macska,
    kutya,
    rőfi
    kigyó

    bárány
    galamb

    • Vida Agi

      2011. december 18. vasárnap

      A beszédfejlődés nem egységesen zajlik. Van, aki 2 éves korig egy-egy szót mond csak, van, aki 18 hónaposan folyékonyan beszél, egyik sem jelent sem előnyt, sem hátrányt. 15 hónaposan ez tökéletes, amit a kislányod tud, legyél büszke rá 🙂

  • Anita

    2011. november 28. hétfő

    Szia Ági!

    Tanácsot szeretnék kérni, azzal kapcsolatban, hogy 27 hónapos kisfiam még mindig nem beszél. Párszor már mondta, hogy mama, apa, az anya helyett nyanyát mondott, de én annak is örültem. Az orvos szerint és szerintem is nincs halláskárosodása, sem szellemi problémája. 29.hétre született spontán. Minden rendben volt a szülésnél. Egyszerűen csak még nem érdekli a beszéd és legyek türelmes? Vele egykorú gyerekek már beszélnek a környezetünkben sőt valamelyik már verset mond. Kezd aggasztani a dolog.
    Válaszod előre is köszönöm. Anita

    • Vida Agi

      2011. december 10. szombat

      Mivel koraszülött volt, emiatt is lehet egy kis elmaradás, de ha egyébként a hallása rendben van, és már mond pár szót, és a maga módján megérteti magát, akkor egyszerűen arról van szó (mint a legtöbb első gyereknél), hogy csak lusta többet beszélni, hiszen te így is megérted, mit szeretne. Ne aggódj, a legtöbb gyerek 3 éves korig elkezd folyamatosan beszélni.

  • gittus0726

    2011. október 19. szerda

    Szia Ági!

    Egy kicsit kétségbe vagyok esve! 14 hónapos a kislányom. Koraszülött volt, másfél hónappal hamarabb jött a világra, emiatt 3 hétig bennt feküdtünk, majd 2 nap otthonlét után ismét két hetet voltunk kórházban, fertőzés miatt az intenzív osztályon. 3 hét otthonlét után ismét kórház. Debrecenben voltunk 3 hetet agykamra tágulat miatt, amivel meg is műtötték. Shunt beültetésére nem volt szükség, csak endoszkópos műtétre. Azóta is járunk ellenőrzésre, de minden rendben van hál istennek. A mozgás fejlődésével nincs baj, már járni is tud. Emiatt már nem kell aggódnom. Ugyanis születéskor volt egy kisebb agyvérzése is, és az orvosok azt mondták, hogy majd a fejlődése során derül ki az, hogy ez okozott-e valamyilyen kárt.
    Viszont most a beszédfelődés miatt aggódom. 9 hónapos körül volt, amikor néha kimondta, hogy baba, gaga, dada. Azóta csak sikít, gagyog, de ezeket a szavakat azóta s hallottam tőle. Mostanában, mióta meglátta a cicát, azóta mondogatja, hogy cicic. Egyébként érti, amit mondok neki. A tütü, az tudja, hogy víz, ha mondom neki, hogy csicsika, akkor lefekszik, ha mondom neki, hogy nem szabad, akkor szót fogad. A hallásával nincs baj, a hangokra reagál. Ha beszélünk hozzá, akkor figyeli a szánkat, és próbálja alakítgatni a kis száját. Úgy érzem, hogy az én hibám is, hogy nem mond még szavakat, ugyanis még egy évem volt a főiskolából, sokat tanultam, és úgy érzem, emiatt nem foglalkoztam vele eleget, nem beszéltem hozzá sokat. Kérlek adj tanácsot nekem, mit tehetnék. Egyébként első baba, nincs testvére.

    Válaszod előre is köszönöm!

    Gitta

    • Vida Agi

      2011. október 23. vasárnap

      A kislányod beszédfejlődése rendben van, 14 hónaposan pontosan azokat kell tudnia, amiket csinál.

      • gittus0726

        2011. október 24. hétfő

        Köszönöm a válaszod!!!

  • Csizmadiáné Évi

    2011. október 14. péntek

    Kedves Ági!!!
    Lenne számodra egy igen fontos kérdésem!Ugye mivel hamarosan itt a tél sürgősnek tűnik a dolog,mert ugyanis a 8 hónapos drága pici lányom kizárólag babakocsiban az udvaron hajlandó elaludni!!!Ezzel addig nem is volt baj mikor még csak pár hónapos volt és „levegőzés” címszóval kimentünk,és hamarosan el is aludt,aminek örültem is mert nagyon hasfájós volt az időszakban,és igen megkönnyítette a dolgom az altatásban!!! Szeretném leszoktatni erről de egyenlőre sikertelen a dolog.Nagy ritkán elalszik a franciaágyon mellettem,de ritka.Az esti alvásnál ez bevált,de jó volna nappalra is bevezetni.A kiságyban való elalvást már meg sem említem,az csak álom marad!!!Köszi segítséged előre is!!! Üdv:Évi

    • Vida Agi

      2011. október 17. hétfő

      Önmagában csak a hideg miatt nem kell leszoktatni róla, nagy hidegben is aludhat kint a baba jól felöltöztetve. 8 hónaposan erről, ha le szeretnéd szoktatni, már csak nehezen fog menni, mert a kicsi ragaszkodik a szokásaihoz, ezért türelmesnek és kitartónak kell lenned. Ha ő ilyen jól el tud aludni tiszta levegőn, segíthet, ha altatás előtt kiszellőzteted a szobáját és nyitott ablaknál alszik el. Amikor álmos, dédelgesd meg és amikor már ellazult, tedd le a kiságyába, ha sír simogasd, nyugtasd meg, de aztán tedd vissza megint, és ezt csináld ameddig fel nem adja és el nem alszik. Első alkalommal ez akár 1-2 óra is lehet, de ha kitartóan így csinálod és nem teszed be a kocsiba, minden egyes alkalommal egyre könnyebben fog menni. Legalább 1 hét szokott kelleni, mire teljesen megszokja a baba.

  • Zsuzsa

    2011. szeptember 23. péntek

    Szia Ági,

    hol találom meg azt a zárt fórumot, amit itt feljebb említettél, és hogyan lehet oda bekerülni? én még nem találkoztam vele, de érdekelne.

    a Facebookon meg úgy látom, csak kismamák válaszolgatnak egymásnak, ami szintén lehet hasznos, de azért nem az igazi.

    köszi előre is, üdv

    • Vida Agi

      2011. szeptember 26. hétfő

      A zárt oldalt a Babastart csomag vásárlói számára tartjuk fent, itt lehet megrendelni: babastart.kismamablog.hu/babaneveles

  • Valaki

    2011. augusztus 18. csütörtök

    Nagyon jó volt ez a blog, egészen augusztus 7-ig. Így is sokat lehet tanulni, de az égető kérdésekre nem kapunk választ. Persze lesznek az online fogadóórák, de a havi kétszeri időpont nagyon kevés, tekintettel arra, hogy a babákkal kapcsolatos kérdések általában mindig nagyon sürgősek…

    • Vida Ági

      2011. augusztus 19. péntek

      Égető kérdésekben az ügyfeleink számára a zárt fórumon, Facebook rajongóknak pedig a Facebookon továbbra is állok rendelkezésre.

      • Noémi

        2011. augusztus 19. péntek

        Szia Ági!

        A segítségedet szeretném kérni.
        A kislányom pár nap múlva lesz egy éves.
        Amikor a gyerekorvoshoz megyünk mérésre, vagy oltásra, olyan keservesen ordít, hogy semmivel sem lehet megvígasztalni. A hosszát nem is tudják megmérni.
        Alig lehet vizsgálat után felöltöztetni.
        Az a legkellemetlenebb, hogy megvetően és furcsán néz ránk a doktornő és a védőnő, és néha meg is jegyzik, hogy ekkora babák már nem szoktak így hisztizni.
        Amúgy otthon, a megszokott kis közegében nyugodt, kiegyensúlyozott. Napközben éjszaka jól alszik, szépen játszik.
        Szóval mit lehet ilyenkor tenni az orvosi rendelőben?

        A másik kérdésem.
        A kislányom sokszor tépi a ruháját(felsőruházatát). Ha valami nem tetszik neki mindig ezt csinálja. Pl. nem akar az etetőszékben lenni, és enni, vagy nem akar a bébihordóba beülni.
        Ez mitől lehet?

        • Vida Agi

          2011. augusztus 20. szombat

          Ez a fogadóórán már megválaszoltam, ha jól emlékszem, de javíts ki, ha tévedek 🙂 Remélem, megoldódnak a problémáitok.

        • F.Ági

          2011. augusztus 22. hétfő

          Kedves Noémi!

          Én nem vagyok szakértő csak egy anyuka, akinek a gyereke az orvosnál ugyanezen „tüneteket” produkálta. Tiszta stresszben voltam már mikor orvoshoz kellett menni vele,pedig a mi orvosunk rendes, aztán ahogy másfél éves lett és már elkezdett beszélni, akkor játszottunk orvososat,hátha segít, de ugyanúgy ordított, volt, hogy hozzánk jött a doktor néni, és nem tudta megvizsgálni, mert annyira ordított. kb. 2 évesen múlt el nála, addig is sokat játszottunk orvososat mindig megbeszéltük, hogy hogy fogja megvizsgálni a doktornéni,nem fog most szurit adni, csak benéz a torkába, stb. és már „leszartam”, ha ordítani fog, és szerintem ezt is érezte, hogy bennem már nincs feszültség és most már szeret menni. Szerintem ne törődj vele, hogy hogy néz az orvos, neki kellenne a legjobban tudni, hogy a gyerekek félnek egy időben és ezt nem lehet teljesen kordinálni, egyik gyereknél hamarabb elmúlik, másiknál nem. Szóval szerintem ne törődj vele, akkor nem leszel már feszült előre és majd ki fogja nőni.
          F. Ági