7 Hétköznapi beszédfejlesztési tipp

A szavaknak ereje van – különösen egy kisgyermek életében, aki még csak most tanulja őket. Normális esetben, ha sokat beszélgetsz a kicsivel születésétől fogva, szépen megtanul magától is beszélni, mégis egyre több anyuka szeretne tudatosan is odafigyelni a beszédfejlesztésre. Ehhez adok most néhány a hétköznapokban használható tippet.

TIPP #1 Válaszolj neki!

Ne csak beszélj a babához, hanem hallgasd is meg. Amíg kicsi és gőgicsél, válaszolj neki, ezzel megerősíted benne, hogy ez egy „jó”, elvárt viselkedés, amit érdemes csinálnia. Ha már nagyobb és mond 1-2 szót, vagy próbálja megértetni magát, mindig válaszolj neki, nyugtázd, amit mond, akkor is, ha babanyelven kéri.

Ha nem érted, mit szeretne, akkor kérdezz rá egyértelműen a lehetőségekre, pl. „A vajaskenyeret vagy az innivalót kéred?” (és mutass rá az ujjaddal)

TIPP #2 Mi az?

A gyerekek elsőként a főneveket kezdik kimondani, ezért fontos, hogy bármit csináltok, bárhova mentek, nevezd nevén a tárgyakat, amiket lát. Ezt már egészen kicsi korban el lehet kezdeni. Sétáljatok körbe a lakásban, mutasd meg neki, mi micsoda! Simogasd meg az egyes testrészeit és mutasd meg, hol van a szeme, keze, szája stb. (1 éves kor körül a kezét megfogva a saját arcán mutasd meg a részeit és bátorítsd, hogy mutassa meg őket)

TIPP #3 Hívd a nevén!

Egészen kis korától nevezd rendszeresen a nevén, amikor beszélsz vele, vagy hívod valahová, ez segít az éntudat kialakulásában is.

TIPP #4 Milyen?

A fogalmakat legjobban tapasztalatból tanulja meg a kicsi. Például azt, hogy hideg-meleg, fent és lent, kint és bent, kicsi és nagy. Mutass neki olyan tárgyakat vagy cselekvéseket, amik szemléletesebbé teszik ezeket a fogalmakat. Pl. „a kis kabát a tiéd, a nagy kabát anyáé”, „anya teája meleg, a fagyi hideg”, „ez a pohár üres, ez a pohár tele van”.

TIPP #5 Játssz vele!

A lakás részei, a testrészek, az utcán látott dolgok, az állatkerti állatok, a nem mindennapi cselekvések megtanulása könnyebben megy, ha a játékokba is beiktatjátok ezeket a témákat. Például játszhattok babaszobásat a babákkal, készíthettek kis házat dobozból és elkészíthetitek az egyes szobákat, megbeszélve melyikben mit szoktak csinálni a babák. Rajzolhattok, gyurmázhattok különféle állatokat és megbeszélhetitek, melyik mit csinál és mit mond. A plüssállatokon vagy a babákon is megmutogathatjátok a testrészeket.

TIPP #6 Egyszerű feladatok

1 éves kor körül már adhatsz a kicsinek rövid, egyszerű feladatokat is. Például megkérheted, hogy a kisautót tegye a dobozba, de komplexebb feladatokat még nem tud teljesíteni (pl. rakj rendet a szobában) és még a kéttagú feladatokat sem érti (pl. „Tedd bele a kisautókat a dobozba és a dobozt tedd a helyére!”). Ehelyett több egyszerű utasításban mondd el neki, mit szeretnél, pl. Tedd bele a kisautókat a dobozba! Segíthet a példamutatás is, azaz ha nem érti, akkor mutasd meg neki, mit szeretnél, ha csinálna.

TIPP #7 Mutogatás

Már a 9-10 hónapos kicsik is szívesen nézegetnek mesekönyveket és érdeklik őket a benne látott képek. Először csak mutogasd neki a képeket és meséld a mesét, de 10-12 hónapos kor között már megkérheted, hogy mutasson rá egy-egy képre (pl. hol a cica a képen) Amikor már ismeri az állathangokat, megkérheted, hogy mondja el, mit mond a cica a képen, később pedig megkérheted, hogy mondja el, mi az ott a képen.

Ne erőltesd, hogy mindenáron ő mondjon el mindent, ha valami nem jut az eszébe, nyugodtan segíts neki, idővel úgyis az összes kedvenc mesét kívülről fogja fújni majd 🙂

Vajon miért viselkedik így a kicsi? És vajon miért nem tudok türelmesebb lenni vele? Mit tehetnék? Válaszokért katt ide >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

14 Comments

  • Andrea

    2012. március 30. péntek

    Szia Ági!
    Sokszor segítettél már nekem,most is nagyon nagy szükségem van a tanácsodra.Kisfiam 19 hónapos és még 1 szót sem mond.Mindössze a dádá szót mondogatja,ês ha mi mondjuk neki akkor ismételgeti utánunk de ennyi.Nagyon aggódom hogy mi lehet vel,vagy esetleg ez normális dolog.Van forma rakosgató játéke,azt használja,hall is minket,ezenkívűl a karikákat is sorba tudja rakni a karika toronynak hívott játékon.Nagyon megköszönném ha segítenél nekem.Ezenkívül néha ülőhelyzetben előre hátra dőlöngel mivel utazóágya van es így rugózik,közben pedig nyögdécselő hangokat is ad.Nemtudom mit tehetnék,ezért kérlek hogy segíts nekem.

    Andi

    • Vida Agi

      2012. március 31. szombat

      Mindenképpen mutasd meg szakembernek. Lehet, hogy semmi baja, mert az első gyerekek és különösen a fiúk csak később kezdenek beszélni, de ebben a korban 1-2 szót azért már a kevésbé beszédes gyerekek is szoktak mondani, a „dádázás” az a 8-10 hónapos korra jellemző „beszéd”.
      A dülöngélés az önnyugtatás egy formája, ez nem jelent semmilyen gondot.

  • Gitta

    2012. március 12. hétfő

    Kedves Ági!

    Kislányom 19 hónapos, és még nem beszél. Ha valamit szeretne, akkor csak rámutat, vagy megfogja a kezem, és oda vezet, ahol az a valami van, amit szeretne. Ez amúgy kb. 2-3 hete van, hogy mutogat dolgokra. Szoktunk mesekönyveket lapozgatni, elmondom neki, hogy mi micsoda, és ha azt szeretném, hogy mutassa meg a könyvben, amit mondok neki, akkor megmutatja. Ha valamit kérek tőle, azt megérti. Pl.: hogy hozza ide ezt, vagy azt, vagy hogy rakja bele a dobozba, akkor belerakja stb. De nem beszél. Néha mondja, hogy baba, vagy mama, de nagyon ritkán. Viszont ha valamit nem akar, vagy valami nem tetszik neki, akkor mondja, hogy nene. Egyébként csak gügyőg, vagy annyit mond, hogy me.
    Kétségbe vagyok esve, ugyanis a környezetünkben élő, vele egykorú gyerekek, már mondanak ezt-azt. Az is igaz, hogy másfél hónappal hamarabb született a vártnál. A mozgásfejlődésével nem volt baj, 1 éves korára már járt.
    Sajnos tudom, hogy ez az én hibám is, hiszen az első évében fejeztem be a főiskolát, és sokat kellett tanulnom mellette, így nem foglalkoztam vele annyit, amennyit kellett volna. Szeretnék Öntől tanácsot kérni, hogy hogyan tudnám ösztönözni arra, hogy beszéljen? Egyébként első gyerek.

    Előre is köszönöm a válaszát!!

    Gitta

    • Vida Agi

      2012. március 19. hétfő

      19 hónaposan még nem kell beszélnie, elég, ha egy-egy szót mond és babanyelven megérteti magát. Nincs szükség célzott gyakorolgatásra, ha a mindennapokban sokat beszélsz hozzá, akkor idővel elkezd majd beszélni magától is.

  • Eliz Csoboth

    2011. december 11. vasárnap

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam most novemberben volt 2 éves,és még nem beszél.Mindenre azt mondja hogy „Ez”. El kell még áruljam,hogy külföldön élünk és két nyelven nől fel,de mivel apuka is magyar így legtöbbször magyarul beszélünk hozzá,mert szeretnénk ha megtanulná az anyanyelvét.
    Rengeteget beszélek hozzá,éneklek olvasok,de úgy veszem észre,hogy nem tud igazán koncentrálni. Ha könyvet nézünk akkor 5 perc után már megunja. Mit tegyek hogyan tudnék segíteni neki! Vagy bennem van talán a hiba?
    Előre is köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. december 20. kedd

      Nem kell aggódnod, nagyon változó lehet a gyerekek beszédfejlődése ebben a korban, különösen, ha ő több nyelvet is hall egyszerre. Ha sokat beszélgettek, idővel mindkét nyelvet elkezdi beszélni majd.
      A könyvolvasásnál az 5 perc most még elég, ha rendszeresen nézegetitek, idővel egyre hosszabban nézeget majd.

  • Kiss Ramóna

    2011. augusztus 16. kedd

    Kedves Ági!
    17 hónapos kislányom,még csak a felállásnál tart és éppen sikerül, nem beszél egyedül a kutya hangját utánozza.
    Baj-e ez?
    Mások ennyi idősen sokkal többet tudnak.
    Kicsinek is lassabban fejlődött.
    köszönöm válaszát
    Rami

    • Vida Agi

      2011. augusztus 17. szerda

      Ha eddig is lassabban fejlődött, de folyamatos a fejlődés, akkor egész egyszerűen csak lassabb fejlődésről van szó, mivel azonban már 17 hónapos, ezért mindenképpen orvossal is kéne beszélnetek erről. A beszédfejlődés terén ebben a korban nagyon sokfélék a gyerekek. 1-1 szót már kéne tudnia mondani, és babanyelven beszélni, megértetni magát, ha ezeket még nem tudja, akkor mindenképpen forduljatok orvoshoz.

  • Eniko

    2011. július 18. hétfő

    Szia, Ági!
    Kislányom másfél éves és aggódom a beszédfejlődése miatt. Pár szót (mama, tata, baba) mondogat, és kb. még 10-15 szónak az első szótagját…ennyi. Olvasom, hogy az ő korában már 10-50 szó között kellene lennie az aktiv szókincsében …aggódom. Naponta jattszunk beszédfejlesztő játékokat, de látható eredmény nélkül. Gondolod, hogy logopédushoz kellene fordulnom?Köszi a választ.

    • Vida Agi

      2011. augusztus 07. vasárnap

      Nem kell sehova fordulnod, másfél évesen nagyon változó lehet a beszédfejlődés foka. Általában az első gyerekek kevesebbet beszélnek még, mert szavak nélkül is megértetik magukat, aztán idővel egyre többet beszélnek. Beszélgess vele sokat, mondókázzatok, utánozzatok állathangokat, nézegessetek mesekönyvet, idővel egyre többet beszél majd.

  • kis roza

    2011. július 13. szerda

    kedves agi!
    az en kisfiam 1.5eves de meg csak annyit mond anya mama atya az az apukaja kéremre azt mondja hogy ké
    remelem nincsen lemaradva a tarsaihoz kepest hogyan segitsek neki szeptemberbe megyunk bolcsibe mit tegyek hogyan segitsek neki

    • Vida Agi

      2011. július 30. szombat

      Másfél évesen ez teljesen elég, nem kell még mondatokban beszélnie. Beszélgess sokat vele, mondókázzatok, nézegessetek mesekönyvet, olvassatok mesét, de főként beszélgessetek, ezzel fejlesztheted leginkább.

  • judit

    2011. június 26. vasárnap

    Kedves Ági! Nekem nagyon tetszik ez a cikk! A kislányom július 5.-én lesz 1 éves és örömmel telít el hogy elég sok szót tud már érthetően kimondani. Csak az aggaszt hogy tudja hogy én vagyok az „anya” meg egyszer kétszer mondta is de már nem akarja egy pár hete hanem inkább a nevemet gyakorolja! Szerinted ez természetes? Előre is köszönöm a válaszodat!

    • Vida Agi

      2011. július 04. hétfő

      Ez természetes, a gyerekek minden új szót hosszasan gyakorolnak, gyakran csak azért mondogatják ugyanazt a szót, mert tetszik nekik. A fiam hetekig mindenre azt mondta, hogy „kacsa”, miután megtanulta kimondani 🙂