Beszédfejlődés

Anyáink állítják, hogy mi már másfél évesen beszéltünk, sógornőnk azt mondja az ő gyerekei már 1 évesen szavalták az Anyám tyúkját és akkor hogyan lehet, hogy a miénk 2 évesen még nem hajlandó erre? Mikor kéne elkezdeni a kicsinek beszélni, mikorra kell kimondani az első szót, mikor van lemaradva és mit tegyünk, ha egyáltalán nem beszél? Beszéljünk most kicsit bővebben a beszédfejlődésről…

Sehol sincs kötelezően előírva, milyen szótagokat kellene tudnia mondani egy egészséges félévesnek, ami biztos, hogy 6-8 hetesen a babák többsége már gőgicsél, próbálgatja a hangját, ami a sikongatástól a nyekergésig bármi lehet, nem kell tehát feltétlenül tökéletes kiejtésre számítani.

3 hónapos korra a kicsi felfedezi a saját hangját és lelkesen gyakorol. Néhány baba túl sokat „beszél”, akár egész nap játszhat a hangjával, ez is normális, mint ahogyan az is, ha csak néha gügyörészik. Ebben a korban még „nemzetközi” a beszéde, olyan hangzókat is mond, amik az anyanyelvében nem találhatóak meg, tud tehát norvégul és busmanul is gügyögni, ami gyakran egészen izgalmas hanghatásokhoz vezet. 6 hónapos kortól már csak a saját anyanyelvén „beszélget”, azaz csak a környezetében hallott hangzókat használja gügyörészése során (ha több nyelvet hall maga körül, mindegyik hangzóit próbálgatja).

8-9 hónaposan már próbálja utánozni a környezetéből ellesett hangzókat és hangsúlyokat, ilyenkor van egy korszak, amikor hosszasan képes dádádádázni.

1 éves korra már rengeteg mindent megért, de még csak 1-1 szót mond, azt se feltétlenül tisztán. A lányok közül néhányan már hosszabb szavakat is leutánozhatnak (sőt találkoztam olyan 1 évessel, aki a zsip-zsupot énekelte), de ez nagyon ritka. Az átlagos kisgyerekek ebben a korban néhány két szótagos szót használnak csak.

A beszédfejlődés ütemében nagy szerepet játszik a környezet. A gyerekek ugyanis utánzással tanulnak és minél színesebb, gazdagabb a kicsi körül használt nyelv, minél több inger éri, annál hamarabb fog egyre tisztábban beszélni. A sok vers, mese, ének, mondóka segít a kicsinek hamarabb és tisztábban beszélni.

Különösen fiúknál fordul elő, hogy akár 2 éves korukig nem akarnak igazán beszélni, csak 1-1 szót használnak. Főként első gyerekeknél gyakori ez, illetve, ha a gyerek mindig az anyjával kettesben van, nem jár közösségbe, nem találkozik más gyerekekkel. 1-2 éves kor között nagyjából 20-200 szót használnak a gyerekek, sokszor saját neveket adnak a tárgyaknak, cselekvéseknek és felcserélnek szótagokat. Gyakran kérdezik, hogy „Mi ez?”, szinte csak úgy szívják magukba a szavakat, de még nem használják őket rendszeresen, tehát előfordulhat, hogy egy szót egyszer kimond, de aztán jó darabig nem használja.

2-3 éves kor között már tisztábban beszélnek, hosszabb mondatokat is használnak, és szeretik elismételni, amit mondunk nekik, azonban a beszédfejlődés még 4 éves korig igen intenzíven zajlik.

Beszédjlesztő játékokat itt találhatsz

Miért késhet a beszéd?

    1) Hallásproblémák a gyerek 3 hónapos korától nem élvezi a saját hangját, éppen ezért a gügyögése megritkul és monotonná válik vagy visítozásba megy át. Később is felléphetnek hallásproblémák pl. egy fülgyulladás kapcsán, ami abban nyilvánulhat meg, hogy a kicsi nem hallja, vagy csak többedszerre hallja meg, amit mondunk neki.

    2) Autizmus a gyerek 1-1,5 éves kor után még egyáltalán nem vagy csak néhány szóval beszél, ha valamit szeretne, akkor inkább kézenfog és odavezet, a te kezeddel rámutat a kívánt tárgyra. Az autizmus spektrumzavar korai tüneteiről itt olvashatsz

    3) Izomfejlődési problémák Ha a kicsi korábban hipotón volt vagy oxigénhiányosan született, gyengébb lehet az arcizomzata, ami miatt késhet a beszédfejlődés. Megfelelő fejlesztéssel orvosolható a probléma.

    4) Idegrendszeri fejlődéssel kapcsolatos problémák Ezt a legnehezebb észrevenni, mert nem feltétlenül vannak specifikus tünetei. Kicsit késik a beszéd, kicsit lassabb a fejlődés, esetleg más területen is elmarad a korától a fejlődés. Megfelelő fejlesztő tornával könnyen orvosolható.

Két vagy többnyelvű babáknál kicsit csúszhat a folyékony beszéd megjelenése, de az első szavakat ők is kimondják már 1 éves kor körül és később folyamatosan gyarapszik a szókincsük azonban kezdetben csak kicsit lassabban mondanak ki új szavakat, mint a csak egy nyelvet tanuló kisgyerekek – ezt a lemaradást azonban 4-5 éves korra többnyire behozzák és mindegyik nyelvet használni kezdik.

Ha a baba 1 éves korában még egyáltalán nem szólal meg (nem ad ki hangokat, se babanyelven, se gügyögva), akkor érdemes szakemberhez fordulni. Ezt kell tenni akkor is, ha a gyerek 2,5 évesen egyáltalán nem szólal meg (se babanyelven, se szókezdeményekkel nem próbálja kifejezni magát). Ha úgy látjuk, nem fejlődik, nehézséget okoz számára a hangképzés, furán képzi a hangokat (torokhangok, visítás stb.) vagy hónapok óta nem fejlődik a beszéde nyugodtan fordulhatunk szakemberhez. Szerencsére egyre több helyen lehet elérni beszédindító foglalkozást, ez segíthet megoldani a problémákat. Beszédfejlesztő gyakorlatokat itt is találsz

A beszédhibák a beszédfejlődés velejárói: általában az „r” hangzó okozza a legtöbb gondot a beszédben, ez legkésőbb 5 éves korra ki szokott alakulni. Ha a gyerek dadog, selypít, vagy pösze, 4 éves kortól lehet logopédushoz fordulni vele.

Mozgásfejlődés, beszédfejlődés, értelmi fejlődés – hogyan segítheted, mikor kell szakemberhez fordulnod? Válaszok itt >>

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

77 Comments

Comment navigation

  • Kovács Tímea

    2011. július 08. péntek

    Kedves Ági !

    Kislányom most 10,5 hónapos.Problémám az, hogy még nem mutogat.Ha szomjas, a pohárért nyúl, ha kérdezem hol van apa? ránéz az apjára.Gond, hogy nem mutogat?Kellene már?
    Válaszod köszönöm.

    Tímea

    • Vida Agi

      2011. július 08. péntek

      Ne aggódj, ezt minden baba máskor kezdi el, általában inkább 1 éves kor körül tudnak már mutogatni, de akkor sem mindenre és nem mindig csinálják kérésre.

  • Csilla

    2011. július 07. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiam 20 hónapos múlt, de még nem hajlandó beszélni. Van pár szó, amit megtanult már( apa, anya, mama, baba), de nem használja azokat sem. A hallásával sincs probléma. Sokat beszélek hozzá, mondogatom a mondókákat, amiket szeret, de mostanában a válasz csak dühöngés. Dühösen „morog” és csapkod. Ha előveszek egy könyvet, amit régebben szeretett nézegetni, akkor kiveszi a kezemből, és elhajítja. A dühös viselkedése egyébként akkor kezdődött, amikor néhány hete szülni mentem a kórházba. Amíg nem voltam otthon, addig mindenkit ütött-vert, csapkodott. Most már nyugodtabb, hogy újra itthon vagyok, és a testvére iránt is élénken érdeklődik, mosolyog rá, nézegeti stb. A kérdésem az lenne, mit tehetnék, hogy a dühöngése megszűnjön, hogy újra szeresse a mondókákat, és tudjunk rendesen játszani, mert nem nagyon hajlandó játszani sem, pár perc után eldob mindent, és félre vonul, vagy éppen bújik hozzám. Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. július 16. szombat

      Legyél vele türelmes és igyekezz minél többet foglalkozni vele. A kicsinek most még elég, ha kap enni és aludhat, a nagynak viszont most nagy szüksége van rád. Ültesd az öledbe, játsszatok úgy, dédelgesd minél többet, beszélgess vele stb. Idő kell neki, amíg megszokja, hogy most már nem egyedül van és akkor megszűnik a dühöngés is. Ez most nála erősebb, mert most született testvére, de ha azt látja, hogy sok figyelmet kap, akkor megtanulja kezelni majd az indulatait.
      A beszéddel kapcsolatban az a tapasztalat, hogy az első gyerekek és különösen a fiúk lassabban kezdenek beszélni, mert megértik őket enélkül is. Ha sokat beszélgetsz vele, akkor idővel elkezd majd beszélni.

  • Judit

    2011. július 05. kedd

    Nekem kicsit más jellegű kérdésem lenne.

    Svédországban élünk, párom családja görög, egymással angolul-svédül beszélünk, én főleg magyarul beszélek lányomhoz. Szóval négy nyelvet hall itthon. Most 13 hónapos .

    Kérdésem az lenne, hogy mi a jobb neki: ha én csak magyarul beszélek, apa csak svédul, vagy ha vegyesen, illetve elismétlem amit mondok minél több nyelven?

    • Vida Agi

      2011. július 05. kedd

      Az a jó, ha spontán történik minden, tehát mindenki a saját nyelvét használja a kicsi előtt, illetve azt a nyelvet, amit egyébként is használna. Ha tehát ti otthon angolul és svédül szoktatok beszélni egymással, akkor beszéljetek egymással így, te pedig beszélhetsz a kicsihez magyarul, nem kell mindent más nyelven is elmondani. A kicsi gyorsan meg fogja tanulni mindegyik nyelvet anélkül, hogy megpróbálnád magyarázni neki a szavakat vagy ilyesmi, mert neki természetes lesz mindegyik nyelv.

  • Bacskay Vanda

    2011. július 02. szombat

    Kedves Ági!

    Kezdek aggódni 19 hónapos kisfiam miatt. Sajnos még nem beszél. Igazából egyetlen egy szót sem mond tudatosan. Néha hallani baba, pápá, de ha valamit mondani akar akkor a szemünkbe nézve csak azt mondja ágá ágá. 1éves kora körül, mintha mondta volna inni, nem, de már ebben sem vagyok biztos. Nagyon okos baba, mindent ért, mindent tud mi micsoda, ha kell valami elmutogatja, vagy a kezünket odateszi. Nagyon tud játszani, rengeteget nevet, mindenkit szeret. Sokat beszélünk hozzá, mondókázunk.Első baba, nincs testvére.
    6 hónapos korától hordtuk Dévény tornára, mert feszes volt, viszont heteken belül kúszott, mászott, 10 hónaposan ment,a gyógytornász szerint szinte csoda volt, ahogy fejlődött. Onnantól kezde futott, imád rohanni. Nagyon szeret mozogni. Összefüggésben lehet ezzel, hogy nem beszél? Hallása biztosan jó, figyel a hangokra.Előre is köszönöm a válaszod.

    • Vida Agi

      2011. július 15. péntek

      Nem kell aggódnod, az első gyerekek, különösen a fiúk, lassabban kezdenek beszélni, mert te félszavakból és gesztusokból is megérted őt. Az is igaz, hogy amikor a kicsi mozgása fejlődik, akkor a beszédfejlődés arra az időre megtorpanhat, majd amikor már túllendül az intenzív mozgásfejlődésen, akkor ismét a beszéd kerülhet előtérbe. Beszélgessetek sokat vele, nézegessetek mesekönyvet, mutogassatok képeket, mutass neki vicces arcokat, vagy utánozz állatokat, ösztönözd, hogy utánozzon, illetve mutass neki állathangokat és kérd, hogy utánozza őket, ezekkel tudod fejleszteni az utánzókészségét, amire a legnagyobb szüksége van a beszéd elsajátításához.

  • Renata

    2011. június 21. kedd

    Kedves Agi!

    Kanadaban elo csalad vagyunk, van egy fiunk aki most toltotte be a harom evet es sajnos nem akkar beszelni. Csak par szot hogy „dede, mama”.
    Eroltettuk neki a magyart de a kornyezeteben rajtunk kivul csak angolt hall. Lehetseges hogy a ket nyelv bezavart nala? Talan ez lehet a problema?
    Hallasvizsgalaton voltam vele meg fel eves koraban es minden rendben volt.
    Nem tudjuk mit tegyunk. Minden mas normalisnak tunik nala.
    Elore is koszonjuk valaszodat!
    Renata.

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Nem kell aggódnod, általában a fiúk később kezdenek el beszélni, különösen, ha nincs testvérük. Nála még nehezítheti a helyzetet, hogy kétféle nyelvet hall, de ez nem zavar be, meg fogsz majd lepődni, pár hónap múlva milyen szépen használja majd mindkettőt.

      • Renata

        2011. július 05. kedd

        Kedves Agi!

        Koszonom szepen a valaszodat. Igazan egy nagy ko esett le a szivemrol :0)

        Koszonettel Renata

  • Erzsó

    2011. június 20. hétfő

    Kedves Ági!

    Nagyon, aggódom kislányom 17 hónapos és egyáltalán nem akar beszélni! A mama, baba szavakat mondta de már nem nagyon használja öket!
    Tudatosan semmilyen szót nem mond! Kivéve a tá-tá szótagot! Ha ki akar menni beáll az ajtóba és tá tá mondja! Vagy ha öltözök vagy őt öltöztetem akkor is nem mindig de szokta mondani hogy tá-tá!
    Vagy ha megkérdezem hogy hová megyünk akkor feleli: tá!

    De egyébbként semmilyen szót nem mond!
    Hallásával nincs baj azt már teszteltem!
    Nagyon szeret közössében lenni szeret gyerekkekel játszani de nem hajlandó beszélni!Mozgása nagyon gyorsan fejlődött 6 hónaposan négykézláb ment 11 hónaposan már elindult azóta sem bír megülni állandóan megy!ha kell neki valami mutagat a tárgyra hogy adjam oda vagy mutogat és visít hogy adjam oda vagy ha eléri elveszi magának! Babanyelven sokat halandzsázik szereti hallatni a hangját énekel és sokat nevet nagyon szeret a szabadban játszani és nagyon szert mesét is nézni!

    Nagyon aggódom és kérlek segíts hová milyen szakemberhez vihetném kislányomat?

    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. június 25. szombat

      Az első gyerekek általában később kezdenek el beszélni, mert ti szavak nélkül is megértitek, ezért légy türelemmel, hiszen még csak 17 hónapos. A leírásod alapján semmi gond nincs vele, csak egyelőre elégnek találja a babanyelvet. Beszélgessetek vele sokat, mondókázzatok, olvassatok mesét, nézegessetek könyvet és kérd meg, hogy mutasson meg benne állatokat, tárgyakat (ezzel is a kommunikációs készsége fejlődik), mutass neki állathangokat és kérd, hogy utánozza (ez is a beszédkészséget és az utánzási készséget fejleszti)

  • Kovács Tímea

    2011. június 15. szerda

    Kedves Ági !
    Kislányom most 9,5 hónapos.Mozgásilag is meg volt késve egy kicsit, a konduktornak köszönhetően lassan beéri kortársait.Még nem mászik, de kúszik, önállóan felül,négykézlábon hóchózik, a kiságyban már felállt.Talán túl aggódós anyuka vagyok.Problémám, hogy még nem nagyon akar utánozni.Pl.:néha tapsol, ha kérem a tárgyakat össze ütögeti, de nem int pá-pát.Kérdésem, hogy mikortól kell utánoznia? Kell e aggódnom ?
    Egyébként szépen fejlődik, mosolygós,barátságos baba.Gagyarászik,van olyan, hogy be nem áll a szája.
    Válaszod köszönöm.
    Kovács Tímea

    • Vida Agi

      2011. június 17. péntek

      Az utánzás ennyire direkt módon inkább csak 1 éves kor körül jellemző, emiatt nem kell aggódnod.

  • Emese

    2011. május 23. hétfő

    Szia Ági!
    Kisfiam 2 éves 8 hónapos,eddig folyékonyan beszélt és most dadogni kezdett.Engem borzasztóan zavar.Beszéltem logopédussal,szerinte ez ebben a korban természetes jelenség.
    Mit tehetnék ,hogy segitsek neki ,hogy minél hamarabb elmuljon,nem szeretném ha a napköziben kicsufolnák emiatt.Van egy 5 éves lányom akitől néha nem tud szóhoz jutni.Ettől lehet-e,vagy tényleg csak azért van ez,mert sok gondolat van egyszerre a fejében?
    A versikéket ,énekeket folyékonyan mondja és beszéd közben is csak egy-egy szónál dadog.
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Emese

    • Vida Agi

      2011. június 01. szerda

      Elképzelhető, hogy az áll a háttérben, hogy túl gyorsan akar mondani túl sok mindent – ez ebben a korban előfordul. Ha még az óvodában is megvan a dadogás vagy súlyosbodik, akkor mindenképpen forduljatok majd logopédushoz.

  • Szasza

    2011. május 17. kedd

    Sziasztok!

    Nagyon el vagyok keseredve, mert a 34 hónapos kisfiam még nem beszél. A fejlődése minden tekintetben normálisnak mondható, sőt a mozgásfejlődése kifejezetten átlagon felülinek számít-ott. Egy éves koráig fantasztikus módon fejlődött a beszéde is, 14 hónapos korára viszont kialakított magának egy halandzsnyelvet, amit azóta se nőtt ki. Hozzá szeretném tenni, hogy az apukája ír, így, mivel Mo-n született és ott laktunk, úgy döntöttem, hogy angolul beszélek hozzá-hiszen minden más inger magyarul éri majd. El is kezdett bölcsödébe járni, ahová 2 nap alatt beszokott, hihetetlenül gyorsan alkalmazkodott az ottani rutinhoz, barátságos volt a gyerekekkel, csak jót hallottam róla, én voltam a legbüszkébb anyuka a világon!Azonban a sors úgy hozta,hogy 1.5 éves korában szakítottunk az apukájával, most válunk. Anyagi és személyes okokból visszajöttem Írországba.Magyarul kezdtem el hozzá beszélni. Itt főleg éjszakánként dolgozok, ami miatt gyakran fáradt és ingerlékeny vagyok. Szegénykémnek hirtelen akkora változások történtek az életében, hogy nem is csoda, hogy ‘megtorpant’. Nincs nagyi, keresztanya, unokatestvér, szomszéd kisfiú, bölcsöde stb. Járunk játszóházakba és kisebb csoportba, de többnyire egyedül játszik. Imádja a gyerekek társaságát és érdeklődve, mosolyogva figyeli őket. Kb fél éve elkezdett számára új szavakat mondani, pl ajja(anya), kaka, kuka, poci,autó, szia, stb, de azóta semmi. Akaratát mutogatással, hisztivel, nyávogással fejezi ki.Sikerült egy kellemes rutint kialakítani, magától megy aludni, imád játszani, önnálló, egyedül eszik, nagyon szereti a puzzle-ket, könyveket, reklámokat imádja, ismerős dallamokat gyönyörűen dúdol, elpakolja a játékait. Sőt, most elkezdtük a bilizést és 2 nap alatt magától belepisil, utána beleönti a Wc-be, lehúzza és kimossa a bilit! Nagyon szeret puszilgatni, ölelgetni, csak nem beszél!!! A halandzsanyelve „tökéletes”, mintha beszélne..folyamatos, artikulált, kifejező, a szemembe néz, kérdez, válaszol, nevet a saját viccein, tehát tündéri. Magyarországon elvittük pszichológushoz, aki szerint csak agyon van babusgatva, amit az elmúlt 1.5 év eseményei után beismerem. Nem vagyok vele következetes és szigorú, de képtelen vagyok rá. Tényleg mindent ki tud fejezni, tudom mit akar. és mindent megért. Ha rászólok csak nevet, és mintha azt hinné, az is játék. nagyon erős kisfiú, ha pl nem akar felöltözni fél órámba is bele telik, mire sikerül, mert elszalad, megfeszíti magát, ellenkezik. Szereti a könyveit nézegetni, de csak rámutat valamire, és én mondom mi az. Ha mondom hogy mondja, akkor fújtat, nem akarja. A meséket a tv-ben nem szereti, sőt, kifejezetten ingerlékennyé válik. Thomas mozdonytól pedig retteg..ez olyan furcsa! Pedig vannak thomas-os játékai, amikkel sokat játszik. Tudom, hogy kisregényt írtam, elnézést. Most itt Írországban arra várunk, hogy bekerüljön az orvosi „rendszerbe”, és beszédterápiára szeretném járatni, remélem ez hamarosan megtörténhet. Szeptembertől közösségbe fog járni, az egyetlen feltétele a szobatisztaság. Ezért nem is eröltetem most annyira a beszédet, de örülök, hogy a bilit szereti, így legalább van szegénykémnek 1 kis sikerélménye (ha beszéltetni akarom, nagyon ingerlékennyé válik, vagy csak rázza a fejét.) abban bízok, hogy mindez „csak” pszichológiai, amit türelemmel, szeretettel és idővel majd kinövünk. Már kezdem szégyellni, hogy nem beszél. A hallása rendben van. Nem is tudom miért írtam, csak reménykedek, hogy valaki hátha megnyugtat..vagy felnyítja a szememet…..

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Nem kell aggódnod. Fiúknál egyébként is gyakori, hogy később beszélnek, mert „anya úgyis megérti, mit akarok, ha csak babanyelven mondom”, de az ő helyzetében ez még fokozottabban van jelen. Sok szeretettel (ezt a leveledből is érzem, hogy nincs benne hiány :)) meg fog oldódni ez a probléma.

  • orsi

    2011. május 16. hétfő

    Tisztelt Hölgyem!

    Lassan 2 éves kislányom szókincse a következő
    -anya
    -add ide(didide)
    -baba
    -pa(lámpa)
    -mit mond a :_kutya:vava
    -vonat:Shi(huhu-nélkül)
    -harang: bam
    hogy csinál a farkas: fff(új nélkül)
    hogy csinál a szél : fff
    én úgy látom: nem akar beszélni.
    nem figyeli a számít, nem érdekli, nem köti le.De végigkérdezve egy 40 képes könyv képeit hibátlanul azonosítja. nagyon mozgásorientált.
    sokat olvasnák, mesélnék, de nem ül meg a fenekén 2 percnél tovább.
    Mindent megért, megcsinál, de ha kell vmi, adide, és megmutatja.
    2 héttel idősebb unokatesója már mondókázik, beszélget fél éve.
    Aggódjak?
    3 hónapja hagytuk abba a szopizást.
    köszönöm válaszát!

    • Vida Agi

      2011. május 27. péntek

      Nem kell aggódni, minden gyerek máskor kezd el beszélni, a szókincse teljesen a korának megfelelő. Nem kell erőltetni az olvasást, mesélést, elég annyi, amennyi neki is tetszik, fontosabb az élő beszéd, a beszélgetés egész nap folyamatosan.

  • Enikő

    2011. április 19. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 7 hónapos.A mozgásfejlődésével nincs baj, forog mindkét irányba, és már kúszik.Jókedvű, kiegyensúlyozott baba, gyakran mosolyog. A doktor néni szerint is nagyon szépen figyel, viszont semmilyen gagyogás, gügyögés babanyelv használata nics,nem is volt, inkább csak sikonyál,sikítozik,kiabál.Hallásvizsgálaton minden rendben volt. Kell aggódnom e miatt?
    Köszönöm a válaszodat.

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      A babák „beszéde” nagyon változatos lehet, nem kell minden babának szabályosan gügyögnie, pláne nem 7 hónaposan. Ha a hallásvizsgálaton minden rendben volt és egyébként szépen játszik a hangjával minden nap, akkor nincs gond.

    • anita

      2011. április 28. csütörtök

      Milyen hallásvizsgálatot csináltak nála és hol? Mert nem mindegy!!!

  • Terus

    2011. április 13. szerda

    Szia!
    Nekem egy két éves lányom van.A beszéde miatt aggodom,mert csak halandzsázik és egy pár szót mondd csak:nem,adodide,ana.Sokat olvasok Neki,képeket nézegetünk,én mondom hogy mi micsoda de akkor sem utánozza.Az állatok nevét sem mondja csak a hangját utánozza.A tárgyakra nem mondd semmit.Ha szeretne valamit akkor megfogja a kezem és odahúz,hogy megmutassa.Azt szeretném kérdezni,hogy mit tehetek,hogy fejlődjön a beszéde?Kell aggodnom miatta?Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel:Terus

    • Vida Agi

      2011. április 23. szombat

      Előfordulhat, hogy csak későn érő típus, de mivel a kezedet fogva húz oda a dolgokhoz, és ez az autizmus egyik jele lehet, ezért javaslom, hogy fordulj mihamarabb pszichológushoz vagy neurológushoz vele.

      • Terus

        2011. április 25. hétfő

        Hát most nem nyugtattál meg.Azt,hogy a kezemet fogja és húz azt nem mindig csinálja.Beszél,de halandzsán,szóval nem ugy mondja ki a szavakat ahogy kell,hanem halandzsázik,és a mondatok végén az mondja,hogy „ez”.Milyen más tünetei vannak az autizmusnak?Válaszodat előre is köszönöm.

  • Berindea Petra

    2011. április 04. hétfő

    Szia
    Nagyon aggodom kisfiam beszédfejlődése miatt, 22 hónapos és csak szótagokat mond,pl. Go =gol hi=viz mama csak nagyon ritkán pi, gü =betű ezt rengetegszer, túl sokat a mágneses betű játék miatt, mondja ki, ha ki akar menni, vagy ha azt akarja, hogy kivegyem az etetőböl, még előfordul da da ta ta stb. Nagyon félénk egy ideje, régen nem volt ilyen sokkal barátságosabb volt, nem tudom mit tegyek a családom szerint túl aggodom, szeerintem nem, egyedüli gyerek, csak a javát akarom.
    Válaszod előre is köszönöm

    • Vida Agi

      2011. április 12. kedd

      22 hónaposan a fiúk többsége, különösen az elsőszülöttek, még nem szoktak folyamatosan beszélni, mert tudják, hogy enélkül is megérted őket. Ne aggódj, ha sokat beszélgetsz vele, ebben pár hónapon belül sokat fog fejlődni még.

  • timea

    2011. március 31. csütörtök

    Szia!Aggodom,a kislányom beszéde miatt,ö most 4,5 éves és bizonyos betüket nem mond!legjobban a „t” betüt hanyagolja pl.tojás-kojás,tati-kaki stb.Öszre megy az ovodában és attol félek,hogy ez miatt csufolni fogják!Nem tudom,hogy ezt kinövi vagy szükség lenne a logopédus segitségére!lehetséges,hogy az is közre játszik,hogy az elsö felsö fogai elkoptak a cumitol?elöre is köszönom a választ!

    • Vida Agi

      2011. április 05. kedd

      Nem kell aggódnod, ezeket a dolgokat általában 5-6 éves korra kinövik a gyerekek (a többi gyereknek is lesz valami hasonló az oviban, emiatt nem kell aggódnod, a legtöbb gyerek 4 évesen még az R betűket nem mondja jól és más beszédproblémák is elég gyakoriak). 5 éves kortól a legtöbb oviban kötelező a logopédus, de ha nagyon aggódsz már most elviheted. A cuminak ehhez nem igazán van köze (sok cumis gyereket láttam már szép kiejtéssel beszélni)

  • Kiskrapek

    2011. március 01. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiammal kapcsolatban írok. Lassan 2 és fél éves lesz, ő egy rendkívül barátságos, közvetlen kisfiú, viszont mindent megkésve csinál. A beszédfejlődése rendben indult, de aztán abbamaradt. Születése után derült ki, hogy hypoton, 6 hetes korától jártunk rendszeresen fejlődésneurológiára. Mozgása is megkésett volt, 10 hónaposan kezdett kúszni, 11 hónaposan ült, 14 hónaposan mászott, és 19 hónaposan indult el. Azóta folyamatosan rohan, senki sem mondaná meg, hogy valaha is problémánk volt vele. Mire ezen a téren rendbejött minden, kiderült, hogy egy másik meg teljesen elmaradt, nem mond semmit sem. Teljes neurológia vizsgálaton vettünk részt, ott mindent rendben találtak, még MR vizsgálaton is voltunk. Nagyon szeretnénk ha közösségbe járna, de bölcsibe a kistesó miatt nem mehetünk, óvodába pedig a fránya szobatisztaság mellett, még a beszéddel is meg kell bírkóznunk. Rengeteget beszélünk, van esti meseolvasás, járunk korai fejlesztésre, részt veszünk TSMT tornánk, tehát mondókákból nincs hiány, mégsem akar anya, apa szavak kivételével semmit sem mondani. Mit lehetne tenni, mennyire érdemes elmenni logopédushoz?
    Előre is köszönöm a segítségedet

    • Vida Agi

      2011. március 10. csütörtök

      El lehet menni logopédushoz, hátha tud segíteni, de előfordulhat, hogy tényleg csak arról van szó, hogy ő mindent később csinál, és így a beszédfejlődés is később kezdődik nála.

    • anita

      2011. március 17. csütörtök

      Szia! Nagyon sok olyan kisgyerekről hallok az ismeretségi körömben, aki 2,5, vagy akár 3 éves korában kezd csak el beszélni. Ha minden más eshetőséget kizártatok, akkor csak csináljátok azt, amit eddig. A korai fejlesztő, az tulajdonképpen beszédindító foglalkozás. A logopédus tudtommal csak jóval később lép be a képbe, mikor a már meglevő beszéden kell csiszolgatni.

      • Vida Agi

        2011. március 20. vasárnap

        A logopédus nem csak később tud segíteni, abban is segítsen, hogy felismerje, milyen olyan elváltozás van a szájüregben, vagy a hangképző szervekkel, ami miatt nem kezd el vagy csak nehezen tud beszélni a kicsi. Gyakran erre éppen a beszédképzés módjából jönnek rá – több ilyen esetről hallottam.

  • Országh Erzsébet

    2011. február 24. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 13 hónapos és kezdek aggódni mert még nem nagyon mond semmilyen szót!
    Illetve a nem és a tá szótagot érteni érti amit mondok neki és odahozza a kért játékot valamint a hallása is jó már teszteltem nagyon finom halk mozgásokra hangokra is reagált! 10 hónaposan sokat mondogatta a mama szót, de ezt mostanra teljesen abbahagyta!
    Rendkívül gyorsan fejlődött viszont a mozgása! 10 hetesen átfordult a hasáról a hátára, 6 hónaposan tejjesen egyedül felült, 6.5 hónaposan négykézlább ment 7 hónaposan felállt 8 hónaposan kapaszkodva kézenfogva ment 11 hónaposan teljesen egyedül elindult 12 hónaposan már nagyon stabilan ment most már szalad!
    Lehetséges hogy a mozgásfejlődése miatt szorult háttérbe a beszédfejlődése?
    Vigyem szakemberhez és ha igen kihez forduljak?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. március 04. péntek

      Igen, lehetséges, hogy a mozgásfejlődése miatt fejlődött lassabban a beszéde, de valójában teljesen jó, amit most tud, ebben a korban általában csak néhány szót mondanak még érthetően, a többi inkább babanyelv.

  • Tímea

    2011. január 30. vasárnap

    Kedves Ági!
    21 hónapos a kislányom és kezdek kicsit aggódni, mert csak pár szót (papa,anya,apa,cica..) szavakat használ. Hosszabb szavak esetében csak a szó első két tagját mondja ki pl. bohóc – bo, és nem folytatja. Óvópedagógiát tanultam, sokat beszélek neki, mondókákat, meséket rendszeresen hall tőlem. Ő a harmadik saját gyermekem, de ilyet még nem tapasztaltam, ráadásul két fiam van és ők 21 hónapos korukra már két szóból álló egyszerű mondatokat is tudtak használni. A kislányom aki miatt írom e sorokat, pedig inkább csak a saját nyelvén közli, ha van mondandója. Vagy megfogja a kezem és odavezet ahhoz a tárgyhoz amit kér, de szóval semmiképp nem mondja ki mit akar. Néha sikerül elcsípni ahogy figyeli a számat és artikulál, de ilyenkor hang nem jön ki a torkán. Mivel értelmes és érti amit mondunk, hallásával nincs gond, gyermekek közt is jól érzi magát,egyenlőre talán csak én vélem úgy, hogy késik a beszédfejlődése. Mi erről a véleményed? Válaszod előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. február 05. szombat

      Nem kell aggódnod, mivel a saját nyelvén megpróbálja kifejezni magát és használ már bizonyos szavakat, ezért egyszerűen csak lassabban fejlődik, mint a fiaid. Az első szótag kimondása pl. kifejezetten erre a korra jellemző, ezt ki fogja nőni.

  • Borka

    2010. december 11. szombat

    Kedves Ági!

    Kislányom 3 hónap múlva tölti be az 5. életévét.Tökéletesen hall,értési problémái sincsenek, és az autizmust is kizárnám, mivel próbál kapcsolatot teremteni a világgal, érdeklődő,fegyelmezhető.
    Viszont nem beszél folyamatosan.Visszamondja a hallotakat, megjegyzi, és megfelelő helyzetben használja(mesék szövege, felkiáltások, közmondások, reklámszövegek)Önállóan azonban nem alkot mondatot,Sőt, ha megjegyzett mondatot megpróbálja átalakítani, rosszul ragoz (megjegyzett mondat:Ne ülj rá a kabátomra!–átalakított: Ne ülj rá a pulcsi!)Ha rákérdezek az óvodára,elkezd mesélni, de csak halandzsázik és összefüggéstelen szavakat sorol.pl.:Az ovi és a Bogica,hamiztam,Márkó és a pisiltál,kocsi,alvás,és a sírtál,buta.
    Nem pösze, nem selypít, nem raccsol.tisztán beszél,csak nem egész mondatokban.Voltunk mindenféle felmérésen , amiken kiderült, hogy nagyon intelligens, két évvel meghaladja a társait,de nem tudnak mit tenni a beszédével.
    Vajon lehet ez idegrendszeri zavar?és ennyi idős gyereknekcsinálnak koponya ct-t??

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      Ezt idegrendszeri zavar okozhatja, akár az, hogy a korai mozgásfejlődési időszakban esetleg kimaradtak lépcsőt, érdemes lenne fejlesztőpedagógushoz fordulnotok vele, mert az iskolában ez komoly gondokat okozhat majd. A Gekko játszóházakban is kaphattok segítséget, ott foglalkoznak ilyen speciális esetekkel is (különösen azért, mert itt nem csak beszéd, hanem mozgásfejlesztésre is szükség lehet), de egy logopédus is segíthet a beszédfejlesztés részében.

    • winnie.

      2010. december 21. kedd

      Bocsánat,hogy beleszólok de talán a ct vizsgálat nem is feltétlenül szükséges.Talán csak az a baja,hogy tul gyorsan akar megtanulni beszélni,és igy probál kapcsolatot teremteni a körülötte levőkkel.Talán próbáljon neki meséket felolvasni,majd kérje meg rá,hogy ismételje meg az olvasott mondatot.

      Sok sikert! 🙂
      üdv.

  • Anna

    2010. november 12. péntek

    Kedves Ági! Kétéves kislányom most kezd beszélni, bár kommunikálni már régóta kommunikál. Az első szava az apa volt, az anyát csak jópár hónapra rá sajátította el. Az élet úgy hozta, hogy néhány hónapja a párom családjához kellett költöznünk, akinek van egy fiú és egy lány testvére. A gondunk az, hogy néha őket is anyának, apának szólítja, ami nekünk nagyon bántó, mivel azt gondoltuk, már egy ideje ennek a két szónak a jelentését is megtanulta már. Amúgy sem jó ez a helyzet, amiben vagyunk, de attól tartok, hogy a gyereknek fogalomzavart okoz, hogy ennyien vannak körülötte, pedig sosem hagyjuk másra, mindig velünk van. Én nagyon sokat tanítom, hogy ezt elkerüljük, és amúgy egy nagyon okos gyerekről van szó, viszont szerintem túlontúl barátságos, az idegenekhez is odamegy a boltban. Nagyon szeretném ezt kiküszöbölni, mert emiatt nagyon sok a kellemetlen helyzet. Mit tudok tenni? Várom nagyon válaszát. Üdvözlettel: Anna

    Válasz: Nem kell aggódnod, nem okoz nála fogalomzavart, ha sokan vannak körülötte, sőt ez kifejezetten jót tesz a fejlődésének. Örülj neki, hogy barátságos és odamegy másokhoz a boltban, ezt nem szabad szégyellni, nincs is mit szégyellni rajta, a felnőttek is csak örülnek neki, hogy milyen aranyos kisgyerek, ha visszatartod ettől, akkor gátlásos lesz, félni fog az emberektől.

  • Adrienn

    2010. szeptember 30. csütörtök

    Kedves Ági,
    Három éves kisfiam még nem beszél. A szakemberek autizmusra gyanakodnak, de még várnak a végleges diagnózis felállításával. Kislányom, aki miatt szintén aggódok, most egy éves és nincs egy szava sem. Alig figyel a beszédre, nem élvezi a hangadást, nem próbál meg semmit utánozni. (Hallásával nincs gond.) Nem tudom lekötni képek nézegetésével, mondókázással, mert ez mind nem érdekli. Nyüzsögni szeret, mászkál, pakol, vizsgálgat. Nem tud megülni egy pillanatig sem, rettentő kiváncsi, minden kell neki és rettentő akaratos. Mozgásfejlődése nagyon gyorsnak mondható, rendkívül ügyes ilyen téren. Kisfiam is ilyen volt. Szerettem volna kikérni a véleményed, hogy ilyen előzmények mellett nem kellene-e valamit lépnünk. Esetleg várjunk még? Mikor említettem az orvosnak a dolgot, hogy nem beszél, csodálkozva nézett rám, hogy „Miért, mit kéne tudnia szerintem ebben a korban???”
    Félek, hogy nem teszek meg mindent, hogy nem kellene annyiban hagyni a dolgot…
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A gyors mozgásfejlődésű gyerekek általában később kezdenek el csak beszélni és nem köti le őket hosszú ideig semmi, ami egyhelyben üléssel jár. Beszélgess vele sokat, játszatok mozgásos játékokat mondókával összekötve, séta közben is beszélgessetek, idővel ő is elkezdi majd. Előfordulhat, hogy ez örökletes dolog is nálatok, esetleg nem volt olyan a családban, aki későn kezdett beszélni?

  • anita

    2010. szeptember 29. szerda

    Kedves Marcsi! Nem szeretnélek megijeszteni, kívánom hogy ne így legyen. A mi történetünk teljesen ugyan az volt, mint a tiétek. A kisfiam 4-5 hónapos koráig agu-zott, majd abbahagyta, elmaradt a gagyogás, hümmögött, torokhangokat adott, és fület tépően visítozott. 11 hónaposan mentünk el végül a Heim Pál Kórház audiológiájára egy BERA vizsgálatra és kiderült, hogy a kisfiam súlyos hallássérült. Szerintem sürgősen kérj egy időpontot, mert sokat kell rá várni. Ha nem Budapestiek vagytok, tudok tippeket adni, hová érdemes menni. A mi történetünket megtalálod a http://www.peterke.freeblog.hu -n, ha szükséged van rá, ott felveheted velem a kapcsolatot.

  • Eszti

    2010. szeptember 28. kedd

    Kedves Ági!

    A kislányom 2,5 hónapos, de még egyáltalán nem gügyög, nem ad ki semmilyen képzett hangot. 6 hetes korában voltunk vele műszeres hallásvizsgálaton, ami szerint nincs baj a hallásával.
    Kezdjünk aggódni, hogy mégis van valami probléma, van természetes, hogy még „nem beszél”?

    Előre is köszönöm válaszod:

    Eszti

    Válasz: 2,5 hónaposan még nem igazán szoktak gügyögni, általában 3-4 hónapos kor tájékán fedezik fel a hangjukat és kezdenek el játszani vele, de ez igazán 6 hónapos korra indul be, akkorra már többnyire tudatosan játszanak a hangjukkal a babák.

  • Marcsi

    2010. szeptember 14. kedd

    Szia!

    A kisfiam 9 hónapos. 4 hónaposan még mondogatta az, hogy agü, de azóta teljesen „elfelejtette” és semmi dada, baba, semmi bababnyelv, csak a sikítás, nyögés, hümmögés, visítás megy. Mondókákat tanulunk (vagyis én mondom) és sokat énekelek is.
    A sikítást és visítást elviselhetetlen hangon nyomja, ilyenkor muszáj rászólni. (szomszédok miatt is)
    A nagykönyvek szerint már legalább a dadada -nál kellene tartania. Aggódjak?

    Válasz: Aggódni nem kell, amikor a baba az intenzív mozgásfejlődés időszakában van, a beszéd átmenetileg háttérbe szorulhat. De ha emellett azt tapasztalod, hogy nem figyel oda a hangokra (pl. ha valami leesik a szobában, arra nem rezzen össze vagy vagy nem fordul oda), akkor elvinni egy hallásvizsgálatra, mert a rosszul halló babák szokták „elfelejteni” teljesen a babanyelvet.

  • Leighanne

    2010. augusztus 27. péntek

    s

    Ha egy baba 9-10 hónaposan már jár, előfordulhat, hogy 5 évesen nem lehet érteni teljesen a beszédét? Beszédhibás lesz?
    K helyett t mond, r helyett d, sz helyett s stb.? Az anyukája szerint azért beszél, így mert hamarabb fejlődött mozgásilag! Van köze hozzá? Nekem tesóm már 9 hónaposan járt, de már 4 évesen szépen verselt!

    Válasz: A kettő között nincs összefüggés. Sőt: a mozgásfejlődés és a beszédfejlődés kart karba öltve járnak, a nagymozgásokból alakulnak ki a finommozgások, így a beszéd is.

  • Makkai Enikő

    2010. augusztus 25. szerda

    Kedves Ági!
    Van egy kisfiam,most 35 hónapos.
    Mindent megért amit mondunk neki,de nem használja helyesen a névmásokat,pl második személyben beszél önmagáról is ha csinál vagy szeretne valamit!
    Ha kijavítjuk hogy magadról beszélj akkor tökéletesen mondja de csak akkor ha rászólunk.Ez körülbelül már majdnem fél éve így megy!Már sokféle képen próbáltuk elmagyarázni neki a helyes megoldást,nem váltózott semmi.Még mindig „papagáj módon” beszél!
    Most kezdünk óvodába beszokni és ott az óvónő is megemlítette hogy a mozgásában is lát valami eltérőt!
    Nem tudom,hogy mért van ez,hogy mi okozza,ez egy betegségnek számít vagy idővel kinövi szakember segítségével!
    Válaszát köszönöm előre is!
    Üdvözlettel:
    Enikő

    Válasz: Ez nem betegség, és szépen ki fogja nőni, de meg lehet mutatni logopédusnak és gyógytornásznak is, ha úgy gondolod, nagyon eltér a beszéde az átlagtól (de egyébként 3 évesen még nem beszélnek tisztán a gyerekek és mondanak néha zagyvaságokat, ragozhatnak furcsán stb.)

  • Mariann

    2010. augusztus 18. szerda

    Szia Ági!

    20 hónapos a kislányom.Franciaországban élünk a pici már itt is született.Én is Apa is magyarok vagyunk.Születésekor elhatároztuk csak magyarul beszélünk vele hiszen ez az anyanyelvünk és szeretnénk ha Ő is tökéletesen beszélné.(neki is ez az anyanyelve akárhol is élünk most)
    Másfél évesen kezdett szavakat szókezdeményeket mondani.A nyáron 3 hetet nyaraltunk Magyarországon és hatalmasat fejlődött.Kezdi összerakni a szavakat olyan mondatkezdeményekbe és minden elismétel amit tőlünk hall.1 hete jöttünk vissza és itt most el van veszve szegénykém mert senki nem érti mit mond.Ő meg csak csacsogna mindenkivel.
    Kérdésem hogy segítsek neki úgy hogy megmaradjon a magyar családi nyelvnek de tanulja a franciát is?Meséljek franciául?Mondjak mindent mindkét nyelven?A játszótéren tolmácsoljak vagy hagyjam hogy ő megoldja?Olyan megoldást szeretnék ami nem zavarja össze.Javasolták már a bölcsit is de nem nagyon szeretném ,bár ha ez a megoldás eltöprengünk rajta.
    Válaszodat előre is nagyon köszönöm!
    Üdv Mariann

    Válasz: Javaslom, hogy nézz körül a http://www.ketnyelvugyerek.hu oldalon. Nyugodtan lehet a családi nyelv a magyar, de ha pl. a játszótéren vagytok vagy olyan helyen, ahol franciául is beszélnek, akkor beszélhetsz franciául vele, és otthon is lehet franciául beszélni. A játszótéren hagyd, hogy maga boldoguljon, ilyen kis korban pillanatok alatt megtanulják a másik nyelvet. Az is segíthet, ha közösségbe megy, de emiatt nem kell bölcsődébe adni, elég, ha jártok a játszótérre, játszóházba, esetleg tornára vagy más foglalkozásra.

  • Betti

    2010. augusztus 14. szombat

    Szia Ági!Kislányom 3 hónapos és egy hetes. Eddig olyan szépen gügyögött, hangoskodott, a játékoknak, meg nekünk is, de már három napja hiába beszélünk neki nem akar velünk sem, és a játékoknak sem beszélni.Mi lehet az oka.Állandóan azzal van elfoglalva, hogy rágja a kezét, és nem a hangjával. A hallásával szerintem minden rendben van, vagyis remélem. Odafigyel ha szólok hozzá, reagál a hangos zajokra is. Remélem semmi baja sincs. Előre is köszönöm a válaszod.

    Válasz: Valószínűleg most jön a foga és ezért nem beszélget annyit. A babáknak vannak olyan korszakai, amikor szüntelenül gagyognak, aztán jön egy másik korszak, amikor más érdekli őket, valószínűleg nála is erről van szó. A siker babáknál nem hirtelen, hanem fokozatosan múlik el a gagyogás és nem 3 hónaposan, hanem fél éves kor körül. És ők nem reagálnak a hangokra.

  • Kovács Noémi

    2010. augusztus 04. szerda

    Szia Ági!
    Nem tudom, hogy kell-e aggódnom, vagy ismét csak túlreagálom a dolgokat, de nem vagyok benne biztos, hogy eleget gögicsél, gagyog-e a babám. 6 hónapos lesz egy hét múlva, de nem egy szószátyár kislány. Szokott hö-zni, meg gííí-zni, viszont sikongatni imád, 2 napja rájött a B betűre is de csak úgy mondja, ha töm valamit a szájába és közbe csinálja. A kiskönyvben 6 hónapnál azt olvastam, hogy beszédre hangadással válaszol, hát ez nem igazán jellemző, inkább teleszájjal vigyorog. Tudom, hogy hajlamosak vagyunk túlreagálni dolgokat (főképp én), de itt van ez az autizmus is és ugye annak az előjele a kommunikáció hiánya. Fél éves babáknál nem tudom mennyire lehet megállapítani ezt. A kislányom amúgy mindent rendesen csinál, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Szemkontaktust tart, nem fél az idegenektől, sokat mosolyog, szokott hangosan is röhögni, hallgat a nevére. Meg én úgy vettem észre, hogy amikor kezdte a gagyogást pár hónapja, többet és jobban ment neki. A védőnő erre azt mondta, hogy akkor érdekesebb volt a hangja saját maga számára. A kérdésem az lenne, hogy van-e okom aggódni? És mennyi az ami még elfogadható ilyen korban „beszéd”-ként? Előre is köszönöm a válaszodat! Noémi

    Válasz: Semmi baja nincs a kislányodnak, tökéletes a gagyogása, örülj neki.

  • anita

    2010. július 29. csütörtök

    Sziasztok! Korábban írtam erre a fórumra, nekem derült ki a kisfiamról, hogy súlyos hallássérült. Azóta rengeteg minden történt velünk. Ha valaki nyomon szeretné követni történetünket, illetve ha érdekel valakit egy hallássérült kisfiú beszédértésének alakulása és beszédfejlődése nézze meg blogunkat: http://peterke.freeblog.hu/
    üdv, Anita

    Válasz: Köszönöm, hogy írtál, sokat gondoltam rátok 🙂 Örülök, hogy jól alakulnak a dolgok a nehéz kezdet ellenére.

  • Reni

    2010. július 25. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kislányom 17 hónapos, nagyon eleven gyerek. Szinte meg sem áll, mindig menne valahová, nagyon szépek a finom motoros mozgásai is. Nagyon sokat beszél, kommunikál, de szinte csak a saját nyelvén. Van, hogy egész nap be nem áll a szája. Sokszor áll velem szemben és magyaráz a saját kis halandzsájával. A szókészlete: anya, apa, mama, papa, eper, Hanna, nem, de, bot, csip, nyau, vau. Viszont konkrétan csak a családtagok neveit használja, a többit csak utánozza.
    Valahol azt hallottam, hogy ha valakinek nagyon kifinomult a saját nyelve, akkor később fog beszélni. Mi erről a véleményed?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz:Igen, ez így van, de nem minden gyereknél, a kislányok általában hamarabb beszélnek, és gyorsan kinövik ezt a saját nyelves időszakot.

  • Nászné Ragó Tímea

    2010. június 15. kedd

    Szia!
    Nekem olyan gondom lenne hogy a kisfiam 26 hónapos lesz és mégcsk pár szót mond de azt is ritkán./mama, papa, kaka/. A maga módján mindent megmagyaráz elér mindent és mindent megért. De nem akar beszélni. Mit tegyek?

    Válasz: Beszélgess vele sokat, járjatok társaságba, gyerekek közé. Az első gyerekek, különösen a fiúk csak később kezdenek el összefüggően beszélni.

  • Vida Agi

    2010. május 15. szombat

    Anita, sajnálom, ami történt, remélem sikerül eljutnotok a műtétig.

  • vera

    2010. május 14. péntek

    Kedves Ági!
    Nagyon sokat segítettél már eddig is, mindenféle (főleg alvás) témában, most a beszédfejlődésért aggódom. Szonja lányom most másfél éves, és olyan, mintha az eddig tudott és mondott szavakat egyre kevésbé használná. Már 6 hónaposan elég aktív szókincse volt (baba, mama, apa, hama, dudi)egy évesen ez pedig fejlődött, (egy kettő, kutya, cica, add köszi….) ám mostanra ezekből sem használ túl sokat. Mindent megért, megcsinál ha kérjük és éerti is a szavakat, nevetgél azon ha a hajó képére mutatok és bólogatva húzogatja a haját és mutogatja a hajó képét, közben bólogat, hogy milyen vicces is ez hogy majdnem ugyan olyan. Ha képeskönyvből kérem mindent pontosan megmutat. Ha valamit akar akkor vagy hisztivel próbálja meg elérni, vagy kézenfog és odahúz pl hogy tekerjem le az üveg kupakját..vagy egyszerűen, ha meg tudja oldani (pl kinyitja a hűtőt és kiveszi amit kér)akkor saját maga szó nélkül megcsinálja. De nem beszél. Babanyelven mindenfélét mond, locs töcs,tocs, buka …. 🙁 Ha ideges, akkor viszont egybe kimondja, hogy „adj egy dudót”. Normális ez? Mivel tudnám rávenni /ha rá kell, hogy beszéljen? Köszönöm előre is válaszod!
    Vera

    Válasz: Nem kell rávenned, hogy beszéljen. Tudja ő már ezeket a dolgokat, csak még nem mondja gyakran, mert azt tapasztalta, hogy enélkül is megértitek. Főként első gyerekeknél szokott ez előfordulni, hogy a kicsi azt tapasztalja, megértik babanyelven, mutogatva is, ezért nem akar „rendesen” beszélni. De ez egyáltalán nem gond, minél komplexebb dolgokat akar majd kifejezni, annál jobban ösztönzi majd a beszédre, meglátod 1-2 hónap múlva be sem áll majd a szája 🙂

  • milananyu

    2010. május 10. hétfő

    Anita, mindenképp gondolunk rátok szerintem egy jópáran s feltétlen írd meg mi lett/lesz a kisfiatokkal.
    Sajnos a magyar egészségügy ilyen, meg maga a rendszer is….(Úgy gondolják elég ott egy fül is, csak halljon vmit…de ha lehet teljes élete az implantátummal , akkor miért nem támogatják??!!!
    Szorítok nagyon Nektek.

  • anita

    2010. május 10. hétfő

    Köszönöm az együttérzést, én már túljutottam az örjöngve sírás időszakán. Nem az a baj, hogy nem csinálják meg a hallástesztet a kórházban, hanem hogy a laikus anyukákat nem tájékoztatják róla, hogy menjenek és csináltassák meg maguk. Főleg, mert mint utánaolvastam, 1000 csecsemőből 2-3 hallássérülten születik, tehát ez nem ritka jelenség. Én már minden lehetséges utat kinyomoztam és a lehető leggyorsabban cselekszünk, hogy minél kevesebb legyen a lemaradásunk a beszédfejlődésben.

    Jövő hétre van már időpontunk a szegedi klinikára, hogy egy hosszas, hónapokon át tartó kivizsgálás után megtudjuk, hogy a kisfiam alkalmas-e cochleáris implantátum műtétre vagy sem. Ha igen, akkor lesz egy kisebb agyműtétje és egy beszédprocesszora a fülén (ha minden ok, egy év múlva a másikon is, csak arra még össze kell kalapozni 5,5 millió forintot, mert az állam csak egy fület támogat, a térhallás az már luxus).

    Nagyon nagyon szorítsatok nekünk, hogy ép legyen a kis fülében a csiga és műthető legyen, mert az IC-s gyerekek ugyan úgy megtanulnak beszélni mint az épek, és mindent tisztán hallanak a külvilágból, persze nem úgy ahogy mi.

    Sajnos a kisfiam BERA eredménye azt mutatta, hogy 80Db-ig nincs hallása (értsd semmit sem hall a külvilágból), és bár az ASSR a mély tartományban talált némi maradványhallást, az nem elég a hallókészülék viseléséhez. És mivel minimum nagyfokú, de a további eredmények alapján az is kiderülhet hogy súlyos hallássérült, rajta csak az implantátum segíthet.

  • milananyu

    2010. május 07. péntek

    Komolyan, Barica, én nem tudtam csak azt, h Zsombinak néztek Hallásvizsgálatot, benne is van a kiskönyvében, h hallás-reagál, szem fényre-reagál…gondolom vhogy csak megnézték, de akkor nem az apgar ban azon kívül::))

  • barica

    2010. május 07. péntek

    milananyu a hallásvizsgálat nincs benne az apgar tesztben, nálunk pl hazamenetelkor néznek hallásvizsgálatot, de az nem mindig informatív, mert ilyenkor még magzatmáz lehet a fülben, nálunk is ez volt a helyzet, ezért kellett 1 hónaposan kontrollra menni.
    anita, nagyon sajnálom, remélem létezik valami megoldás!

  • milananyu

    2010. május 07. péntek

    Anita én olvastalak, nagyon sajnálom, de biztosan lehet rajta segíteni, ma már nagyon modern az orvostudomány, az viszont nagyon bosszantó s rettentően elszomorító, h a kórházban rá se néztek s elvileg ez a vizsgálat(a hallás)beletartozik az APGAR tesztbe…:((
    Nem is tudom it írhatnék még, próbálj pozitív lenni s fel a fejjel, kisfiad teljes életet élhet így is bízz ebben.
    Egy 4 hópaos s 3,5 éves kisfiú anyuja:)

  • anita

    2010. május 07. péntek

    köszönöm , de nem kérek választ. Két napja kiderült, hogy siket a kisfiam. Sajnos mint kiderült születéskor senki sem vizsgálta meg, és sema védőnő, sem a gyerekorvos nem gondolta azt, hogy az elmondott tünetek alapján bármi baj lenne. Még ezen a honlapon is leírtam mindent fél éves korában és megnyugtattak, hogy semmi baj sincs. Én pedig hittem, hogy minden rendben van, mert az okos kisfiam, olyan jól kompenzált. Bárcsak valaki figyelt volna jobban ránk. Akkor nem lenne most egy éves lemaradásban.

    Válasz:Sajnálom 🙁 Ismerek olyan gyerekeket, akinél fejlesztéssel szép eredményeket értek el, a szomszédunk kislánya ma már 14 éves és teljes életet él. Alaposan ki kell vizsgáltatni, nem hall-e mégis részlegesen, mert akkor hallókészülékkel sokat lehet rajta segíteni.

  • anita

    2010. május 03. hétfő

    Szia! Kisfiam 11 hónapos múlt. Már nagyon aggódok, mert egyáltalán nem gügyög és korábban is csak két alkalommal egy-egy napig csinálta. Viszont kb 3 hónapos korától fogva megállás nélkül fülsiketítően visítozik. Ezen kívül volt időszak, mikor hörgött ha meglátott valami érdekeset, meg berregett a szájával. Nekem meggyőződésem volt, hogy 4 hónapos korától fogva engem agu-nak hívott, de már nem tudom, nem csak án láttam-e bele. Nem tudom nincs e halláscsökkenése, vagy neagyisten nem süket-e, mert ha valaki új családtag jön be a szobába és a háta mögül szól hozzá egyáltalán nem fordul meg. Ha csörgetek valamit a füle mögött váratlanul, akkor vagy megfordul vagy nem. Elvittük szubjektív hallásvizsgálatra, de annyira örjöngött a gyerek, hogy képtelenség volt megvizsgálni, de ott is figyelt is a zajra, meg nem is. Van már időpontunk objektív, kábításos vizsgálatra, mert a doktornő azt mondta indokolt. A kérdésem a következő: a leírtak alapján lehet hogy tényleg baj van? Ismersz olyan kisgyerekeket, akik ennyi idősen csak visítoznak? Nagyon aggódok, hogy milyen traumát okozok a gyereknek, hogy elviszem erre a vizsgálatra és még jobban félek az eredménytől.

  • Melinda

    2010. március 26. péntek

    Kedves Ági,
    Kisfiunk 15 hónapos múlt, első és eddig egyedüli kisbabánk. Még nem beszél, szótagokból is csak keveset, de ezt nem tartom nagy gondnak, még nincsen elkésve, ráadásul apukám is 3 évesen kezdett csak el beszélni. Sokat beszélünk, éneklünk neki, gyerekközösségbe is járunk hetente, és sok gyerekkel találkozunk a játszótéren.

    A fő problémánk az, hogy akaratát folyamatosan nyafogó stílusban fejezi ki. Én eddig nem foglalkoztam vele, de mostanában már naponta 1x betelik a pohár nálam, és akkor erélyesen rászóltok, hogy inkább mutassa mit szeretne, és ne nyafogjon (részben használ). Más kisgyerekek, akik nem beszélnek, inkább csak ’öö’-znek, miközben hevesen rámutatnak arra, amit akarnak. Kisfiunk zárt szájjal csak nyafogó hangot hallat, és mutatja mit szeretne.

    Hogyan kezeljük ezt? Ne foglalkozzunk vele, és „értsük meg” mit mond, vagy szóljunk rá, hogy ne nyafogjon, mutassa mit szeretne, vagy mi lenne a jó nevelői hozzáállás? Nem szeretném, hogy ez a kommunikációja része maradjon majd később, amikor beszélni kezd.

    Köszönettel,
    Melinda

    Válasz: Semmiképp ne szólj rá. A picik sokféle módon próbálják kifejezni magukat, mielőtt megtanulnának beszélni, és sokféle furcsa hangot hallatnak eközben. Ezeket a próbálkozásokat nem szabad letörni, szabályozni, ugyanis ebben a korban nem így tanulnak a gyerekek, hanem utánzással. Ahogy hallja a beszédet, szépen elhagyja azokat a hangzókat, amik a magyar nyelvben nincsenek meg, elhagyja azokat a kommunikációs megoldásokat, amiket ti nem használtok. Szóval a jó hozzáállás az, ha megérted, mit szeretne. Minél több bátorítást kap ugyanis, minél inkább megértitek, amit szeretne, annál jobb.

  • birsalma

    2010. március 03. szerda

    Szia!A segitségedet szeretném kérni. A fiam most múlt 29 hónapos és sajnos 1-2 szó kivételével egyáltalán nem beszél, pedig mi beszélünk hozzá sokat, sőt elvittem egy mondókázós játszóházba is hátha a közösség hatással lesz rá de nem nagyon érdekelte az egész.
    A doktornővel úgy beszéltük meg hogy miután betölti a két és fél évet beszédbeindító foglalkozásra fogjuk vinni de előtte hallásvizsgálatra visszük.
    Milyen egy ilyen beszédbeindító foglalkozás?
    Tényleg van okom aggódni?Sajnos csupa olyan anyukával találkozom akinek az ilyen korú gyereke már beszél és kezdek félni kicsit.
    Válaszodat előre is köszönöm.

    Válasz: Aggodalomra semmi ok, az első gyerekek, pláne, ha fiúk, általában később kezdenek beszélni, mert anya enélkül is megérti őket 🙂 Öröklött dolog is lehet a háttérben, nem volt valaki a családban, aki később kezdett csak beszélni?
    Egy ilyen játékos foglalkozás tényleg segíthet, és az sem árt, ha megnézik, minden rendben van-e a hallásával, ha pl. volt középfül-gyulladása korábban attól is lehet visszamaradt hallásproblémája, ami gyógyítható

  • Varró Gyöngyi

    2010. február 19. péntek

    Kedves Ági!

    Kisebbik lányom, Gréta, 17 hónapos. Van egy nővére, ő négyéves, óvodás.
    Aggódóm egy kicsit, mert Gréta nem beszél még. Mindössze pár (állat)hangutánzót: vuuvu, brmm, szhi-hu (vonat), hamm, és ajja(talán ez az anya, de nem vagyok biztos benne).S kérdésere válaszként bólogat, vagy csóválja a fejét.Egyébként mindent megért, ha megkérem valamire,megteszi, (visszateszi a játékot, kidob valamit, stb..), jókedélyű, érdeklődő, aranyos, de inkább csak mutat, és nyög…A könyveket is szereti, szoktunk is nézegetni, énekelni is szoktunk, meg mondókázni, eredetileg óvónő a szakmám, tehát sok ilyesmit ismerek, de hát mivel ő második gyerek, nyilván már nem tudok úgy, és annyit foglalkozni vele, mint a nővérével annak idején.. Nekem furcsa ez, mert nővére ennyi idősen már sok szót mondott..Nem tudom, kihez forduljak, logopédushoz, vagy esetleg olyan „alapozó terápiára”? Vagy még sehova?
    Kérlek, írd meg véleményed.
    Üdvözlettel:
    Gyöngyi

    Válasz: Nem szükséges még sehova sem fordulnod, ebben a korban nagyjából ennyi szót kell tudni mondani. A másik lányod volt túl korán érő.

  • Marcsi

    2010. január 04. hétfő

    Szia
    Elolvasva a cikket, most már kezdek egy kicsikét aggódni, a 17 hónapos kisfiam beszédfejlődését illetően. A leggyakrabban használt szavak: anya, apa, mama, és babahalandzsa (követhetetlen). Lehetséges, hogy ingergazdagabb környezet szükséges? Vagy nem mondókázunk eleget? Mindig mindent megmagyarázok, mit miért teszünk, ha vásárolni megyünk akkor mondom, hogy most anya mit vásárol, mit csinálunk. Van egy 5 éves bátya, akinek be nem áll a szája, folyamatosan beszél vele, irányítgatja. Sajnos a munkám miatt egyre többet van a nagymamával napközben, akinek nem mondhatom meg, hogy olvasson mesét neki, vagy többet mondókázzanak. Persze megkértem, hogyha lehetséges akkor a zenés –mondókás CD –t amit tudom, hogy nagyon szeret, hallgassák, vagyis „háttérzajként” menjen. Járunk hetente Fejlesztő játszóházba, szereti nagyon, de ott még nem esett szó a beszédfejlődésről, igaz csak 2 hónapja járunk. Hozzáteszem, hogy nagyon ügyes egyéb téren, amit kérek megteszi, segít asztalt teríteni, kis tányérját ő maga viszi, már önállóan eszik, a levetett ruháit próbálja a maga módján helyre tenni, persze ez mind a bátyusnak köszönhető, mert valószínű őt utánozza.
    De mindezek mellett aggódom, hogy valamit nem jól csinálunk, lehetséges, hogy nem ösztönözzük? Vagyis ha valamit kér akkor odamegy és int, hogy mi kell, és persze ismerve azt hogy ő mit szeretne, „kiszolgáljuk”, vagyis gondolatait kitaláljuk, így nem szükésges neki különösebb erőfeszítést tennie arra tekintettel, hogy megértesse magát. Talán itt rontottuk el?
    Tanácsodat és válaszodat várva előre is köszönöm segítségedet.
    Üdv
    Marcsi

    Válasz: Nincs miért aggódnod. Ez azért van, mert jobban rá tudtok figyelni, a halandzsát is megértitek, ez nem gond. Épp most láttam egy szakcikket, ami arról szólt, hogy a környezet és a közös beszélgetések fontosabbak a beszédfejlődésben, mint a mese és a mondóka, tehát nyugodt lehetsz: ti mindent megtesztek.

  • Juli75

    2010. január 02. szombat

    Szia!

    Segítségedet szeretném kérni! Van egy gyönyörű 17 hónapos kisfiunk! A problámánk a beszédfejlődés! Nagyon pici kora óta énekelek neki, megnyugtatja a ” Bóbita bóbita…”, és a Börtön ablakában(ezen sokan nevetnek..:-)) Korán próbálgatta a hangocskáját, és a védőnő azt tanácsolta, hogy „mennyünk rá a beszédfejlesztésre”, mert nagyon formálgatja a mondani valóját, az ő kicsi nyelvén. Azt mondta, hogy fontosabb a hozzátáplálásnál. Ernőke nagyon mozgékony fiúcska lót-fut, mindig dolga van. Szerel, felmos, a mosógépet próbálja működtettni stb. Mindent megjegyez, könyvet is lapozgatja(kedvence az ablakzsiráf) Korán felált, és 1 éves korára már járt 13-14 hónaposan stabilan. Sajnos a beszédfejlődése miatt aggódunk, mert csak mama, papa, de, ne a szókészletei, és a saját kis nyelve. De ezeket sem akarja mondani túl sűrűn, csak ha ő akarja, evés közben, játék közben….. 2009. áprilisától lakáseladás, építkezés, költözés stb. Most karácsonyra tudttunk beköltözni a házunkba. Lehet, hogy ez kihat a beszédfejlődésére?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Boldog Új Évet kívánok!
    További szép napot!

    Válasz: Nincs miért aggódnod, semmi baja a kisfiadnak. Ebben a korban nem kell ennél többet tudnia, mint az a néhány szó, plusz a babanyelv. Első gyerekek különben is később kezdenek el igazán beszélni, mert több figyelem jut rájuk, szavak nélkül is megértik őket, ez nem gond. Egyre többet fog tudni mondani fokozatosan.

  • anna

    2009. december 01. kedd

    Ismerek olyat, akinek két gyermekéből mindkettő csak négyévesen, segitséggel tanult meg beszélni, de itt az apuka is később kezdett el beszélni, tehát ez valami öröklődő dolog?
    Vagy az anya nemtörődömsége a hiba, hiszen sosem jártak sehova, és a kisebbik gyermekkel úgymond jobban megismerkedtem, csak mutogatott négy évesen, egyetlen szót sem mondott ki, még azt sem, hogy apa, v anya, vagy hogy nem, v igen, semmit!!
    És mivel az elsővel is végigjátszották ezt a kört, szegényt sokan megbélyegezték, hogy hülye a gyerek, pedig nem az, ahogyan a kicsi sem az, az tény, hogy a kicsi nem hajlando leülni evés közben, nem köti le semmi, de nem autista, csak egyszerűen ő ilyen.
    A másik dolog, onnan gondolom, hogy nincs vele foglalkozva, mert a szineket sem ismeri, az állatokat is keveri.Mindenki azt mondja, hogy az anya a hibás, mert csak az udvarra kiengedte őket, és sosem foglakozott velük úgy,mint egy anya a gyermekével. igaz ez?

    Válasz: Azokban a családokban, ahol a gyerekek csak a családban vannak, nem olyan nagy a késztetése a gyereknek a beszédre, mert anya enélkül is megérti, mit akar. Én is ismerek falun olyan kisfiút, aki 4 éves koráig nem beszélt, utána pedig nem beszélt érthetően, mert csak otthon volt mindig, nem jártak sehova, az otthoniak pedig így is megértették, mit akar. A foglalkozás is sokat számít, a színeket, az állatokat és a többit cska így tudja megtanulni a gyerek, magától nem jön rá, honnan is jönne?

  • Viki

    2009. november 12. csütörtök

    A fiam 25 hós és csak pár szót mond amit értünk,(nem, ne, de) a többit még mindig babanyelven.
    Egyébként megérteti magát velünk szavak nélkül is, ha akar valamit azt jelzi.
    Védőnő küldene beszédbeinditó foglalkozásra vele, gyerekdoki szerint ez ráér még.
    Aggódok hogy még nem beszél.
    Érdemes lenne szakemberhez fordulni ezügyben vagy tényleg várjunk még?
    Válaszodat nagyon szépen köszönöm.

    Válasz: Semmi vész, hiszen beszél a gyerek, de csak ti értitek. Ez általában akkor fordul elő, ha ő az első gyerek és ha nem jár gyakran közösségbe. Olvassatok sok mesét neki, mondókázzatok és menjetek közösségbe, gyerekek közé sokat, az is segíthet, ha néha más vigyáz rá, mindez ösztönzi majd arra, hogy mindenki számára érthetően beszéljen. 3 éves korig lehet ezzel várni, utána tényleg érdemes szakemberhez fordulni.

  • Ágica

    2009. október 30. péntek

    Szia!
    Nagyon jó ez a cikk. Nekem lenne egy kérdésem, azt írod, hogy forduljunk orvoshoz, ha nem mond semmilyen szót az egy éves gyermek. Nekem lányom van, most lesz két hét múlva 1 éves. Mégis milyen szóra gondolsz? Mert ő nagyon sokat beszél, de csak babanyelven, értelmes szavakat még nem mond, viszont minden tárgyat felismer és idehozza ha mondom neki. A nevére is hallgat, tudja ki az anya és az apa, de még ezeket sem gyakorolja. Utánoz is, mert amikor virágot látunk szoktam neki ha-ha-hapcizni, és ha meglát egyett már ha-házik.
    Nem aggódom (egyenlőre! :-)), csak érdekel a dolog.
    Köszi

    Válasz: A babanyelv az bőven elég, tele van ám értelmes szavakkal, csak legfeljebb nem érted őket 🙂 Tehát nincs miért aggódnod.

  • butterfly

    2009. október 22. csütörtök

    Szia,
    borzasztó érdekes volt számomra ez a cikk! Köszönöm.
    Lenne is gyorsan egy (több) kérdésem. Kétnyelvű családokban mi a helyzet??? Én magyar vagyok, külfödre mentem férjhez, a férjem országában, Görögországan élünk. Egyértelmű, hogy a gyermekünk (reméljük hamarosan kopogtat) a férjem nyelvét kell, hogy anyanyelvként beszélje, mivel itt élünk, itt fog ovódába-iskolába járni stb. Viszont azt is szeretnénk, hogy a gyermek az én nyelvemet is beszélje. A férjem nem beszél magyarul. Te hogyan javasolod, miként beszéljünk a gyermekhez?
    1. Én csak magyarul, a férjem meg csak görögül?
    2. Otthon én magyarul, a férjem görögül és ha elmegyünk valahova akkor én is görögül?
    3. A férjem csak görögül, én pedig vegyesen magyarul és görögül?
    4. Vagy beszéljünk hozzá 70%-ban görögül, 30%-ban magyarul?
    5. Már a születés pillanatától mindkét nyelven kellene beszélnünk hozzá?
    6. Először beszéljünk csak görögül és 1,5-2 éves kora körül, amikor már igazán kezd szavakat mondani és beszélni akkor kezdjek hozzá magyarul is beszélni?

    Nem szeretnék abba a hibába esni mint az egyik ismerős házaspár ahol szintén a feleség külföldi, az apuka görög és itt élnek Görögországban. Az apuka reggeltől estig dolgozik, sokszor még és már alszik a gyerek amikor hazaér. A kisfiú egész nap az anyukával van, aki otthon a saját nyelvén néz tv-t, csak a saját nyelvén beszél hozzá. Csak az apukától és az itteni rokonoktól, az utcán az emberektől, a barátoktól hallj a görög nyelvet. A kisfiú most a napokban lett 2 éves és még mindig csak a saját halandzsa nyelvén beszél…. Az anyukája szerint még csak nem is próbálkozik a szavakkal se a lengyel, se a görög szavakkal.Gyerekek közé nem nagyon járnak, kivéve a játszótérre, de ott is inkább fél a gyerekektől minthogy játszana vele. Én görögül beszélek hozzás és látom, hogy megérti amit mondok. Pont tegnap mondta, hogy az apukája megkérdezte a gyereket, hogy hol van a cumid (görögül) és láss csodát a gyerek most először mondott valamit,mégpedig azt, hogy ott van, de nem görögül, hanem lengyelül. Szerintem ez nem helyes. A gyermeknek először az itteni nyelvet kellene megtanulnia, hiszen itt él. Az anyuka meg azt vallja, ő csak és kizárólag lengyelül beszél hozzá, mert ha most nem tanul meg lengyelül akkor soha.
    Bocsánat hosszú lett.
    Válaszod előre is köszönöm.

    Válasz: A gyerekek pontosan érzik, ha nem természetes valami, ezért használjátok úgy a nyelveket, ahogy a legtermészetesebben jön. Neki mindegy, ha egyszerre 2-3 nyelven beszéltek vele. Érdemes szétnézned itt is: http://www.ketnyelvugyerek.hu

Comment navigation