Babák – Az első év

Lassan egy éve, hogy , hamarosan érkezik a Babies, Thomas Balmés legújabb, 4 baba első évét bemutató dokumentumfilmje. A filmet idén Anyák napján mutatták be, a hazai mozikban november közepétől látható és most végre én is végig tudtam nézni.

Babák – Az első évMár az alaptörténet is zseniális: 4 baba, a világ 4 tájáról. Hattie San Franciscoban, Bayar Mongóliában, Mari Japánban, Ponijao pedig Namíbiában születik, és már a születésük is más. A készítők arra is odafigyeltek, hogy az adott ország körülményei között nagyjából hasonló anyagi helyzetben élő családokat válasszanak.

Hattie átlagos amerikai családban cseperedik, nincsenek testvérei, egy kis lakásban élnek valahol San Franciscoban (ez egyébként csak a filmen látszik San Francisconak, valójában a család Oaklandban lakik), ahol városi körülmények között nevelgetik.
Bayar, a mongol kisfiú egy jurtában él Mongóliában 3 év körüli testvérével és szüleivel csodálatos környezetben, közel a természethez, ahol nem ritkaság, hogy a kakas besétál a szobába és kecske beleiszik a baba fürdetővizébe.
Mari, a japán kislány Japánban egy metropolis közepén található high-tech betontengerben felhőkarcolók között él, míg Ponijao Namíbiában a szavannán egy fakunyhóban él családjával és számos testvérével.

A Babák (Az első év) a babák szempontjából mutatja be az első évet, hogyan cseperednek újszülöttből totyogóvá a csecsemők más-más kultúrákban, más-más körülmények között. Számos hasonlóságot és ellentétet láthatunk a filmben legyen szó akár babatáplálásról, fejlesztésről, tanítgatásról, beszédfejlődésről vagy mozgásfejlődésről.

A film folyamatosan törekszik párhuzamba állítani a kultúrák közti különbségeket. Ez rögtön a babatáplálásnál megkezdődik: míg Hattie szülei hamar a cumisüveghez folyamodnak, addig Mari békésen szopizik, Ponijao pedig még egészen nagy korában is szopizik, testvéreivel szimultán. Egyáltalán nem ritkák a filmben azok a jelenetek, amikor az anyuka szoptatja a másfél éves kor körüli nagyobb gyermekét és a néhány hetes kicsit, de később is számtalanszor előfordul, hogy az éppen sírdogáló kisfiú odatotyog anyukájához egy kis szopizásért.

Minden kultúrában másként játszanak a gyerekek. Hattie Fisher Price farmállatokkal, Ponijao kövekkel és fadarabokkal, Bayar a cicákkal, a wc-papírral vagy éppen a kólásüveggel, Mari pedig a játékok mellett mindenféle hightech kütyüvel, amit a lakásban vagy éppen apa irodájában talál.

A film elején még látszólag kronologikus sorrendben halad előre a babák életében a film, de a végére már kevésbé következetes ebben, néha már-már úgy tűnik, a gyerekek mintha nem is egy évesek, hanem inkább másfél év körüliek lennének, mert annyival több és hosszabb az a része a filmnek, ami fél éves kortól 1 éves korig mutatja a kicsiket. Másznak, megteszik az első lépéseket, felfedezik a világot – mindenki a maga módján.

A filmnek egyébként máris elkészült egy hasonló, indiai változata is, ami több kicsi részből áll majd, amik a neten is megnézhetőek lesznek, íme az első:

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

13 Comments

  • Marianna

    2011. május 28. szombat

    Kedves Ági,
    A következő témákban kérném a segítséged:
    A kislányom 8 hónapos múlt, nagyon szépen fejlődő kiegyensúlyozott baba. A mozgását tekintve hasról hátra hátról hasra simán pörög-forog. Már több mint 1 hónapja a két kis alkarjára támoszkodva húzza is magát, mint a kis hernyó, a fenekét emeli közben és a térdeit is húzza felfelé. A gondom az lenne ami nem biztos hogy gond, de gondolom a mászáshoz az kell, hogy nem az alkarján hanem a tenyerén támaszkodjon. Ezt ha én feltámasztom akkor csinálja rugózik is párat, de utána kitolja jobbra balra a kis térdeit és kúszik a már fent említett módon. Mivel tudom segíteni, hogy rájöjjön, hogyan tudja így megtartani magát? Illetve kell-e neki segítenem?
    A másik a felüléssel kapcsolatos.
    Eddig egyedül csak a babakocsiban illetve a pihenőszékben ült fel, hogy a kis kezeivel felhúzta magát. A földön úgy próbálkozik, hogy teljesen az oldalára fordul és ott egyensúlyozik hosszú-hosszú percekig, hogy a kis feje és a lábai a levegőben vannak. Ez normális így? Rá fog jönni ennek is a nyitjára? Én nem ültettem soha kipárnázva és nem is szeretném a kis gerincét terhelni ezzel ha még nem áll rá készen. Járunk babaúszásra is ott is rendkívül aktív. Tényleg nem szeretnék erőltetni neki semmit, de ha valamivel tudnám segíteni akkor kérlek oszd meg velem azt. Előre is köszönöm.

    • Vida Agi

      2011. június 05. vasárnap

      Türelem, ha már forog, az alkarján kúszik, akkor a korának megfelelő a fejlődése, pár hét és rájön a mászás nyitjára is.

      Felülni 10 hónaposan kell, ha ő már próbálkozik, az jó, hamarosan menni fog ez is.

      • Marianna

        2011. június 05. vasárnap

        Köszönöm. 🙂

  • hórusz

    2011. március 03. csütörtök

    Kedves Ági!

    Ikreim 10 hónaposak. Mozgásfejlődésük jó (másznak, állnak, átkapaszkodnak, állásból leülnek). A probléma az étvággyal van. Éjjel még mindig ébrednek (éhségre). Többször is szoktak, de általában 2* éhesek. Nem tudom, hogy vehetném rá őket a jobb étvágyra.
    Reggel 7-8 körül van reggeli (joghurt és tápszer), ebéd 12 körül (főzelék+ tápszer), lefekvés előtt 14,30 körül gyümölcs, ébredéskor tápszer, vacsora tápszer és tejpép gyümölccsel.

    Egy alkalommal összesen kb 150 g fogy/fő. Sehogy nem tudok többet beléjük „tömni”. Kinövik vagy valamit elrontok? Szeretnénk már aludni.

    A másik problémám az, hogy a fiam csak lázmérő segítségével tud kakálni állagtól függetlenül. Hasfájós volt és szelek ellen orvos tanácsára vetettem be. Azóta csak így van széklet. Nagyon ritka, hogy sikerül egyedül neki. Még most is nagyon gázos egyébként, székletmintában volt baktérium, amit kezelek probiotikummal. A gond az szerintem, hogy miután fáj a hasa, összeszorítja a popsiját, nem tud ellazulni. Álmában illetve figyelemeltereléssel, tornával van szél, de ha elterelem a figyelmét, nem tud tolni, ha tol, akkor meg összeszorítja a popsiját. A gyermekorvosom azt mondta, szerinte végbélzáróizom-szűkülete van, gumiujjat vegyek és tágítsam. Hááát én ettől idegenkedek egy kicsit, elég a lázmérő is szegénynek, másrészt nem értem, hogy akkor néha miért sikerül neki? Hova fordulhatok segítségért?
    Köszönöm a választ!

    • Vida Agi

      2011. március 11. péntek

      Esetleg megpróbálhatod, hogy a délutáni tápszert kicseréled szilárd ételre és utána az esti tápszert is ki lehet cserélni.

      De egyébként másfél éves korig 1-2 éjszakai étkezés megmaradhat, különösen kis súllyal született babáknál.

      A kakilási gonddal kapcsolatban mindenképpen orvosi segítséget kéne kérni, ez semmiképpen nem normális így, első körben talán gasztroenterológiai vizsgálatra lehet szükség, de ezt egyeztesd az orvosotokkal.

  • betti

    2011. január 27. csütörtök

    Kedves Ági!

    Mi a véleményed a rota vírus elleni oltásról? Beadassam? Eddig mellette voltam, de most több helyen is olvstam a mellékhatásokról pl. erős hasmenés, elbizonytalanodtam. Szerinted?

    • Vida Agi

      2011. február 04. péntek

      A rota fertőzés 5 év alatti gyerekeknél nagyon veszélyes, súlyos hasmenést okozhat, ami sajnos halálos is lehet. Ráadásul szinte minden gyerek találkozik a vírussal 5 éves koráig. Mivel az oltást itt szájon át kell beadni, ezért még a szúrás sem lehet ellenérv ellene. Ha a kicsi hamar közösségbe kerül, sokat lesz gyerekek között (játszóház stb.), akkor érdemes beadatni.

  • Reni

    2011. január 02. vasárnap

    Sziasztok!

    Nagyon jó a film, párommal nagyokat nevettünk rajta!

  • szilnelo

    2010. december 29. szerda

    Kedves Ági!

    Igazából nem tudom, hogy jó helyre írok-e. Azt szeretném töled megkérdezni, hogy mi véleményed a baba jeleléssel kapcsolatban!

    Szilvia

    • Vida Agi

      2011. január 04. kedd

      Jópofa dolog, lehet vele foglalkozni, de az a helyzet, hogy kis odafigyeléssel meg lehet érteni enélkül is a babát, 1 éves kor körül (a kislányok még hamarabb) pedig már elég jól meg tudja értetni magát.

  • Másik Viki

    2010. december 16. csütörtök

    Sziasztok!
    Annak aki lemaradt volna a filmről a moziban: Tegnap láttam az egyik multi szórólapjában, hogy megjelent DVD-n 2 mozijegy áráért otthon meg lehet nézni.
    Tényleg cukik.
    Viki

  • katka

    2010. december 14. kedd

    A cikk írójának, Vida Áginak van elérhetősége? A honlapján nem találom. Írt régebben egy cikket a babahintákról,
    http://www.kismamablog.hu/mozgasfejlodes/hasznos-jatek-a-babahinta/comment-page-1?wpc=dlc
    szeretném megkérdezni, hogy a szövet lengőhintát hol lehet beszerezni.

    • Vida Agi

      2010. december 18. szombat

      adamo.hu