A kedvenc közös játékotok (JÁTÉK)

Mit szeretsz a legjobban közösen játszani a gyermekeddel? Írd le a kedvenc közös játékotokat november 23.-án déli 12 óráig ide a hozzászólások közé és nyerd meg Vida Ági legújabb Gyógyító játékok című multimédiás oktatóanyagát 8900 Ft értékben!

A feladat

Írd le a hozzászólások közé azt a játékot, amit a legszívesebben játszol közösen a gyermekeddel! A játék neve mellé írd meg azt is, miért játsszátok ezt szívesen, milyen előnyét látod az adott játéknak.

Ne feledd! a hozzászólásod felett mindenképpen add meg a teljes nevedet és azt az e-mail címedet, amin elérhetünk, ha nyertél.

A nyeremény

Ha válaszolsz a kérdésre, sorsoláson veszel részt, amelyen a 3 legszerencsésebb játékos megnyerheti a Gyógyító játékok című legújabb oktatóanyagomat 8900 Ft értékben. Ebben az anyagban olyan játékokat gyűjtöttem össze születéstől 4 éves korig, amelyeknek segítségével a leggyakrabban előforduló fejlődési és nevelési problémákat tudod játékos módon orvosolni. Többek között olyan problémákra mutatok játékos megoldásokat, mint például: nem szeret hason lenni a baba, nem eszik önállóan, nem tud pohárból inni, válogat, csak szórakoztatva eszik, hisztizik, harap, nem alszik a saját ágyában és még sok minden másra, ami születéstől 4 éves korig felmerülhet!

A határidő

Hozzászólásokat beküldeni legkésőbb november 23.-án kedden déli 12. óráig lehet.

Sorsolás: november 23.-án 14 órakor

A nyerteseket nyereményükről e-mailben értesítjük.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

468 Comments

  • Lukács Anita

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    2 éves kislányommal a legtöbbet építeni szoktunk, de a babát is imádja elringatni. De a legjobban azt szereti, ha együtt mondókázunk és arra tornázunk, táncolunk. A szabadban imád motorozni és a kutyákkal játszani, szereti a természetet és az állatokat.

  • Krizsa Judit

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági,

    nekünk van egy babaházunk, amiben mindenféle bababútorok vannak (ágy, asztal, sütő, stb.). A kislányom 14 hónapos. Sokat együtt játszunk a babákkal és nagyon élvezi a konyhai tevékenységeket. Bár van, amikor még a ruhákat is a sütőbe rakja. Nagyokat nevetünk és egyre ügyesedik a kezecskéje az apró ruhaneműk, edények fogdosása kapcsán. Emellett már azt is megtanulta, hogy hogyan kell ringatni a babáját, mert a babákat énekelve el is altatjuk a játék közben.

  • Ifjú Adrienn

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    Hároméves kislányommal rengeteget játszunk. Én is apa is. Leginkább azzal a játékkal, amelyik neki tetszik. Fontosnak tartom, hogy a játékokat nagyon körültekintően válasszuk meg. Mindig számára elérhető helyen legyenek és bármelyik megtetszik neki, azzal játsszon. Nagyon sokszor orvosos játékot játszunk. Van egy kis orvosi táskája, melyben alapfelszerelés van, például lázmérő, hallgató, szuri …stb. Mikor a nevét tanítottuk neki, soha nem az igazi nevét mondta, hanem, hogy Doktor Dóra. Pedig nem így hívják, csak a Dóra stimmel. Szóval szerintem ez a játék egy gyerek fejlődésében sokat segít. Úgy szoktuk játszani, hogy lefekszem, én vagyok a beteg, ő a doktor néni. Kitaláljuk, hogy mi bajom van, és ő meggyógyít engem. Lázat mér, szurit ad, meghallgatja a szívemet, orvosságot kapok stb… Ez a játék szerintem fejleszti a kislányom képzelőerejét, megtanulja melyik dolog mire való, ha nagyobb lesz, nem ijed meg, ha beteg lesz és orvosságot kell beszedni, megtanulja a testrészeket, óvatosan nyúl az emberhez, türelmre és kitartásra tanít, mert sokszor bizony nem gyógyulok meg olyan hamar (játékból). Sokat nevetgélünk azon, hogy köhögök, vagy remeg a lában stb.
    Persze ezen a játékon kívül még hosszasan sorolhatnám, hogy miket játszunk, mert szeretünk énekelni, táncolni, kergetőzni, a sötét szobában bújócskázni, de azt hiszem, hogy ezt az orvososat a legszívesebben.

    Köszönöm a lehetőséget és a sok segítséget, melyet a Kimamablog olvasásával kaptam tőled.
    Szia!
    Adrienn

  • Éva

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!
    A kisfiam 16 hónapos, minden érdekli. Imádja a labdát gyakran focizunk.Szeret autózni, és építeni is. Sokat szoktam vele könyveket nézegetni, olvasni neki. Én ezt tartom fontosnak, hiszen ez által bővül a szókincse, megismeri a színeket, az ábrákat-állatokat-tárgyakat.Mindent jó vele játszani, mert vidám és nagyon beszédes baba.
    Köszönöm
    Éva

  • Kiss-Papp Hajnalka

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ágnes!

    Kislányunk pénteken volt 3 hónapos, nagyon kíváncsi, érdeklődő baba, mostanában leginkább az arany színű csillár és az édesapja által kivágott, kiságya felett lógó figurák kötik le, amiknek az egyik oldala alufóliával van bevonva, így jól csillog rajtuk a fény és még mozognak is. 🙂 Viszont a nagy kedvenc régóta a vállam fölé a falra ragasztott kép, amin Füles van színes lufikkal. Jó élénkre színeztem, és amikor Fanni a vállamon van, büfiztetéskor (de szopizás közben is látja) hosszú ideig nézegeti, már jó pár hete mosolyog, sőt vigyorog is Fülesre. Nemrég hosszan gagyogott neki, mintha csak mesélne, beszélgetne vele, és a kis kezét is nyújtogatja feléje, mintha meg akarná simogatni, fogni. Azt külön élvezi, hogy folyamatosan kérdezgetem, beszélek neki ilyenkor (is) a képről, Fülesről.
    Üdv, Hajni

  • Tihanyszegi Emőke

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ág
    1 éves kisfiammal a kezdetektől rengeteget mókázunk, játszunk.
    Ebben nagy segítségemre volt az általad összegyűjtött fejlesztő játékanyag is.
    Sok kedves játéka van, mint például a bújócska, az edényösszerakás, a kergetőzés, de mind közül a legeslegkedvesebb az, ha elmutogatható, tapsolható, játszható, táncolható énekeket adok elő neki, melybe ő is bekapcsolódhat. Vannak állatokkal kapcsolatos, ünnepekre szóló, vicces, de református lelkészként vallásos jellegű dalocskák is a tarsolyunkban.
    Köszönöm ez eddigi tanácsaidat.
    Emőke

  • Szilágyiné Kinga

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    Kislányom 2 hónapos lesz, kedvenc játéka, ha a lábamra fektetem és mondókázunk, bolondozunk. Ilyenkor hang nélkül, de teli szájjal kacag. A másik kedvence, ha a karomban hason fekve hintáztatom, illetve ha a sok mesefigurát, amit magam készítettem nézegetjük a falon, és közben mesélek neki róluk.

  • Dibusz Klára

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    Kisfiam decemberben lesz 1 éves. Nagyon ügyesen mászik és most már a járást is próbálgatja. Kedvence a labdázás, maga elé dobja és mászik utánna, vagy nekem dobja és én vissza guritom. Nagyon szereti ha énekelek, vagy mondókákat mondok neki. Építő kockák a másik kedvence, ügyesen tudja egymásba ragosgatni őket és élvezi, ha én felépítem és eldöntheti, ilyenkor nagyokat kacag. De persze egy üres vizes palackkal is szívesen eljátszik.

    Köszönöm a jó ötleteket amiket tőled mindig kapok és további sok sikert a kismamablogodhoz.

  • Balog Ivett

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!
    Kislányom 2 éves múlt augusztusban.Szerencsére nagyon aktív,érdeklődő kislány.Sokat vagyunk a levegőn,sétálunk nagyokat.A jelenlegi legérdekesebb játékunk az,hogy összegyűjtöttem neki különböző faleveleket,gesztenyét és az ő feladata az,hogy a séták alkalmával ezeket felismerje és begyűjtse.Nagyon élvezi!
    A lakásban általában kirakózunk,amit szintén nagyon szeret és imádja ha segíthet a konyhában.Lényegében az a legfontosabb,hogy együtt tölthetjük az időnket,szeretjük egymást és ő ilyenkor a legboldogabb!
    Szép napot mindenkinek!
    Ivett

  • Megyeri Tünde

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!
    2gyermekem van: Norisz 4.5éves, Zorka 6hónapos. Zorka kedvenc játéka a kukucskálás, nagyokat kacag, keres minket, hogy honnan bukkanunk elő. Imádja a különböző anyagú játékok, csörgők tapogatását, a színes kendőket. Szereti, ha hintáztatjuk, így fejlődik az egyensúlyérzéke. Mivel kúszik már, a zenélő, mozgó játékok most a kedvencei. Norisz szerepjátékot játszik talán a legszívesebben, de a logikai játékokat, társasjátékokat, memóriajátékot is kedveli. Már összead, kivon, nagyon választékosan beszél, hatalmas szókincse van. Nagyon büszke vagyok rájuk!

  • Jakab Imola

    2010. november 23. kedd

    Sziasztok
    Az en kisfiam 1 eves, es a legkedvencebb jatekunk az az eneklo meseskonyv micimackoval:) megtanultam a dalokat es o megnyomja amit szeretne hogy enekeljek es tartsa is a mikrofont. aztan forditva csinaljuk es o probal enekelni:) a mikrofont kulonosen ugyesen hasznalja:) tovabba minden ami egyberakhatos jatek azt nagyon szereti.pl. kocka tobb valtozatban.
    sok udvozletem
    Imola
    U.I. mondokak,rebgeteget mondokazunk, mutogatunk……csak gyozem tanulni oket:)

  • Nyirjei Orsolya

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam, Benedek 3 éves múlt júliusban és a kedvenc közös időtöltésünk az építés. Duplo-ból szoktunk készíteni mindenféle építményt (házat, tornyot, repülőt… stb.). Remekül szórakozunk, emellett fejlődik Beni kreativitása, kézügyessége, problémamegoldó gondolkodása, játék közben elmélyítjük a színek, formák ismeretét. Néha még engem is meglep, milyen szerep játékokat játszik a kockák segítségével.
    A másik kedvenc játék az „orvososdi”. Jön a kis táskájával és előszeretettel injekcióz és kötöz engem és az apukáját.

    További szép napot!
    Orsi

  • Kováts Andrea

    2010. november 23. kedd

    Fanni játéka
    (Fanni 2009. december 19én született, most lesz egy éves:-))

    Amivel játszunk: néhány labdát tartunk kis zsákban: a zöld (stressz)labdát – egyébként ez a kedvenc -, DM-ben vásárolt masszázs sárga labdát (kis dudorok vannak a felszínén), fehér ping-ponglabdá(ka)t, kicsivel nagyobb bőrlabdát (olyan mint a focilabda, csak állatok vannak a hatszögű foltokban) és egy, a többinél valamivel nagyobb, élénk színű és mintájú kisebb-fajta strandröplabdát.

    Ahogy játszunk:

    – ledobjuk őket a lépcső tetejéről, és nézzük, ahogy mindegyik másféleképpen pattog lefelé, és gurul tovább. Fanni is hamar megtanulta egyedül lelökni. Nézhetjük lentről is: én ledobom, ő fogadja, vagy én is lent vagyok, nagyot dobok, hogy a falról visszapattanjon és úgy pattogjon le a lépcsőn. Ebbe a játékba be tudjuk vonni édesapát is.

    – van egy kb. 15-20cm átmérőjű flexibilis cső (tkp. a mobilklímának az elvezetője a szobából a fürdőszobába). Két oldalról kukucskálunk bele, belebeszélünk, mert olyan érdekesek így a hangok és átgurítjuk vagy adjuk egymásnak a labdákat, benyúlva megfogjuk egymás kezét. Van, hogy ott hagyom bent az egyiket, és amikor Fanni arra jár, megörül neki, hogy ott találja valamelyik labdát.

    – vendégségben jártunk, ahol játékalagút volt, amin a gyerekek is átfértek. Itt is jó partnerek voltak Fanni labdái.

    – egy átlátszó tetejű dobozba (egykor csomagolóanyag volt) be- és kivesszük a labdákat. A kicsi ping-pong labdák zörögnek a legjobban, de az is érdekes, hogy látja őket, de mégsem lehet egyszerűen benyúlni értük, mert ki kell hozzá nyitni a fedelét.

    – egykor virág volt egy íves falú kosárban, ebben is érdekes, ahogy körbe lehet forgatni a kisebb labdákat.

    – egymásnak gurítjuk a labdákat, amikor apa itthon van, őt is bevesszük a játékba, középcicázhatunk hármasban, de ha nincs otthon, akkor a Maci is „beszállhat” a játékba.

    – a papír- és szennyeskosárba is jó bedobni őket, aztán kitalálni, hogyan tudja őket onnan kihalászni, Fanni.

  • Chalupáné Bognár Veronika

    2010. november 23. kedd

    Kisfiam 6 hónapos és nagyon előre jár a mozgásfejlődésben. Az orvos és a védőnő szerint megvan az eredménye annak, hogy rengeteget játszom vele. Kukucskás játékot ő is nagyon szereti, akár ruhával letakarva, akár a kezeimmel szememet eltakarva, sőt úgy is, hogy a kicsi lábait felemelem, a szemem elé teszem és kinézek köztük. Kedvenc játékunk most, hogy szuperul kúszik és mászni tanul a következő: van egy puha kiskönyvünk, mely zörög is, minden oldalon egy-egy állatka képével. Kiteszem elé megfelelő távolságra. Ő odamászik érte, megdícsérem, megsimogatom, és valamelyik állatka nevét kimondom, elutánzom a hangját, és elénekelünk egy éneket, vagy mondókát, mely az adott állatkáról szól. Ezután megismételgetjük, mindig másik állattal, amíg elfogy a könyv. Nagyon élvezi, szívesen megy a könyvért, s már várja a dalokat, mondókákat. Szerintem nagyon jó a memóriafejlesztésre, mozgásfejlesztésre és együttlétre. A legfontosabb pedig, hogy nagyon élvezi és nagyokat kacag közben.
    Üdv: Vera

  • Méhész Lászlóné Szilvi

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!
    Nekem három gyermekem van, a legkisebb 20 hónapos. Két kislány mellett a legkisebb Öcsike lett, szinte mindenki így hívja (a játszón, az oviban, a suliban is mindenkinek Ő az „Öcsikéje”) Nagyon szerettünk olyat játszani (amíg az időjárás megengedte), hogy hintázás közben labdát adogattunk egymásnak, közben persze ha leesett valakinél jókat nevettünk, és énekeltünk. Most folyton autókkal játszunk, imádja őket.
    Amin viszont jókat nevettem pont tegnap, hogy bekapcsolta a tévét (vele még nem szoktunk tévézni, és amúgy is igyekszünk egyre ritkábban bekapcsolni), épp valami sportcsatornán ment foci. Egyszer csak azt látom, hogy a fiam szépen behelyezkedett a kanapéra, és kényelmesen hátradőlve focit néz. Na ezt nálunk nem láthatta, sportot szinte soha nem nézünk! Belőlem viszont kitört a nevetés. Pár perc múlva kikapcsoltuk a tévét, és mentünk játszani.
    Nagyon szeretünk együtt táncolni és énekelni, és kedvenc még a lányokkal való fogócskázás is. Beszélni még nem beszél, de ha elkezd énekelni, az felismerhető!

  • Kelemen Mária

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!
    A kicsi lányom most 10 hónapos. Öt percnél tovább semmi nem köti le a figyelmét, kivéve a napi séta, a babakocsiban ülve menet közbe elmagyaráz mindent, minden tetszik neki. Újabban lépeget önállóan és ezt annyira élvezi, hogy oda -vissza sétálgat.Játékok közül a kis könyvek a kedvencei, imádja lapozgatni és nagyon tud figyelni ha én olvasok neki.De a legjobban az esti csikizős, összebújós játékot szereti apával, anyával.

  • Hanko Eszter

    2010. november 23. kedd

    Szia kedves Ági!
    Kislányom lassan 10 hónapos. Főként a közös mókázást szereti, bár egyedül is elfoglalja magát. Pici korától imádja a móndókákat, az örök kedvenc az amikor a térdemre ültetem és lovagolunk. Erre a játékra már három különböző mondókánk is van. Az egyik az általad is ismert „Hőc-hőc katona”, másik „A húszárok lovagolnak, lovagolnak. A bakák meg így ballagnak, úgy cammognak.(közben jobra balra dölögetünk), marmadik pedig a ” Gyí lovam Barassóba, csengős csikót a nyakába gyí gyí gyí”. Bármi legyen is ez a játék pillanatok alatt mosolyra deriti. Még nagyon szereti a zenélős játékokat is azon belül is az olyat amely valamelyik állatnak a hangját utánozza. Most már ö is próbálja, hogy hogyan lehet kiejteni azokat a hangokat. Nagyon jó együtt játszani, nem csak neki de nekem is felüdülés egy kis közös játék. Ugyanakkor mindig figyelek arra, hogy az a játék amit játszunk fejlesztő is legyen, igy még nagyobb öröm a játék.
    Jó játékok mindenkinek!

  • Enikő

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    Kislányom 2 hónapos, nagyon szeret a játszószőnyegen nézelődni, az Adamo hintában hintázni, a fényeket, besütő napot szemlélni,de a kedvence, ha a lábamra fektetem szembe velem, és énekelek, mondókázok neki, a kis kezeit pedig ütemesen mozgatom rá.
    Ezen kívül szereti, ha az arcát letakarom kendővel,és kukucskázunk.

  • Beckerné Sabján Ottilia

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!

    A nagyobbik kislányom 25 hónapos, a kisebbik 6 hetes. Mivel nemrég született a kistesó,ezért a babázás most az egyik kedvenc játékunk. Építünk nekik házat /leporelló könyvekből vagy építőkockából/, szobákkal, amiket berendezünk /ágy, fürdőkád, étkező garnitúra…/, garázzsal. Majd ha felépítettük, akkor játszunk benne: főzünk, az általam készített tűzhelyen, megetetjük a babákat /megszoptatja/, megfürdetjük, lefektetjük, ringatjuk. Van hogy elmegyünk vásárolni, előtte építünk boltot, én vagyok az eladó, Ő vásárol. Van mikor utaztatjuk a babákat, építünk vonatot, buszt, hajót, repülőt… Máskor orvoshoz megyünk, a doktor néni megvizsgálja a kisbetegeket. Van amikor gazdaságot építünk a ház mellé, piacra megyünk állatokat venni, megetejük, megitatjuk őket. Máskor elvisszük sétálni a babákat, babakocsiba tologatjuk vagy biciklivel utaztatjuk, meglovagoltatjuk őket. Játék közben beszélgetünk, énekelünk, mondókázunk.
    A kedvenc játékunk még a könyv nézegetés, mesehallgatás, bábozás, saját készítésű ujjbábokkal.
    Az örök kedvenc a hintázás. Nem rég kapott egy lengő létrát is, aminek az első fokára fel tud ülni, s azon is hintázik /a többi fokát addig feljebb kötöttük/ és közben énekel. Ez jól fejleszti az egyensúlyát.
    Szeretünk énekelgetni, mondókázni, zenét hallgatni, táncolni, csiklandózni, s nagyokat kacagni.
    Szeretünk tornázni, állatokat utánzunk, futójátékokat játszunk, labdázunk, mondókákra lépdelünk, de a nagy kedvenc a nagy gumilabda /fitneszlabda/, ami közben mondókázunk, énekelünk, nagymozgását, ritmusérzékét fejlesztve.
    Sokat rajzolunk, festünk, ragasztunk, hangszereket készítünk, gyurmázunk, nyomdázunk, hogy a finommozgása is fejlődjön. Egyszer napokig gyurmázunk, majd napokig inkább festünk, és így tovább.
    Már egyedül is játszik, s jó látni, hogy az eddigi közös játékokból merít,s azokat játsza tovább.
    A kisebbik lányommal az egymás szemébe mélyedés, énekelgetés, ringatás, masszírozás a kedvenc játékunk.
    Boldog játszadozást mindenkinek!

    • Kovácsné Kiss Ágnes

      2010. november 23. kedd

      Kedves Ági!
      Kislányom 19 hónapos, igazi kislány, imádja az ékszereimt felvenni, meg kell mindig csinálni a haját, bekeni magát a krémjével, ilyenkor ha kész, oda kell vinni a tükörhöz, hogy megcsodálhassa magát. Szeret segíteni a konyhában, odaadja a konzerveket, lábosokat, főzöcskézünk együtt. Szeret bújócskát játszani, ő is elbújik, de előtte engem is elbújtat, és amikor megtaláljuk egymást, nagy kacagásban tör ki. Szeret házikót építeni mindenféléből (tornaszőnyeg, matrac) és bele is költözik. Imádja a mondókákat, rengeteget már tud is. Szóval nagyon kreatív kislány.
      Üdv: K.Ági

  • Erdélyi Tímea

    2010. november 23. kedd

    Zsombi fiam jövő hónapban lesz egy éves.2 hete próbálgatja a járást ami meglepően jól megy neki!:)Ehhez kapcsolódik a mostani kedvenc játék is:imádja ha megyek előtte és Ő elkaphat engem:)A másik kedvelt játék ha adok valamit a kis kezébe és mondom neki hogy hová vigye:)Nagyon büszke ám magár ahogy totyogva teljesítette!:)

  • Szijártó Zsuzsanna

    2010. november 23. kedd

    Szia!

    A kisfiam most fél éves. Már a babaszakácskönyv is nagyon sokat segített és a fejlesztő játékokat is szeretjük. Kedvenc játékunk a mondókázás és a labdázás.
    Köszönjük.

  • Pazsint Tunde

    2010. november 23. kedd

    Harom es fel honapos kislanyommal naponta szinte egesz nap jatszunk.Imadja ha hintaztatom,eneklo maciknak kacag,orul nekik.Sokat beszelgetunk.Imadja a tarsasagot.
    Koszonettel:Pazsint Tunde
    Egy szep napot kivanok

  • Kardos Gáborné

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági,
    a kisfiam 13 hónapos. Vannak kedvenc játékai, de azokkal inkább egyedül játszik. Közösen mesét olvasunk, bújócskázunk és ez utóbbit nagyon élvezi, nagyokat kacag, amikor megtalálom vagy ő talál meg engem. Szereti még, ha a kezemben hintáztatom és énekelek neki közben (Hinta-palinta, zsip-zsup), ha utazunk akkor a versekkel nagyon megtudom őt nyugtatni, mert nem szeret gyerekülésben lenni.Szeretünk focizni is, még nem mindig rúgja a labdát, van amikor a kezével löki, de nagyon élvezi.
    Most hogy jön a rossz idő, én is örülnék egy pár játék ötletnek, mert elég nehéz a figyelmét a lakásban lekötni, és néha azt veszem észre, hogy már unja a játékokat.

    Köszönettel: Kardos Gáborné Krisztina

  • Anett

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    Kisfiam 1 éves és kedvenc játéka pelenkázáskor, mikor mondom neki, hogy számoljunk:-) mutatja a kis tenyerét és egyesével óvatosan „megnyomom” az ujjait, hogy egy-kettő-három-négy-öt. Az ötödiknél meg is csikizem a tenyerét. Roppantul élvezi és várja a játékot. A testrészeket szeretnénk rögzíteni ezáltal, számok felfedezése, mondókázás mellett.

  • Timcse

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!
    Lili kislányom 6 hónapos múlt. Számára több igazán kedves játék van. Az egyik, ha anya bolondozva énekelget és táncol neki, közben őt is hasonló ritmusban „mozgatja” (kis lábacsáit himbálja, vagy karjaival táncoltatja:)) A másik az a pokrócos játék…Mivel elmúltunk már hat hónaposok és még mindig nem fordult át teljesen egyik oldalról a másikra, így Nálad olvastam, h próbáljam meg egy pokróccal ide-oda görgetni Őt. Na azóta ez a libling. Hatalmas kacagások közepette visít örömében. Imádunk még hintázni, műanyag könyvet olvasni, zacskóval zörögni, akváriumot tátottszájjal nézni, anya haját tépdesni, apa fülét rágcsálni…és még sorolhatnám.;-)
    köszi és üdv
    Timcse

  • Simon Judy

    2010. november 23. kedd

    Sziasztok! Sophia lányunk másfél éves lesz a hét végén. Imádja ha vele játszom, és igényli is, oly annyira, ha otthon vagyok, egy poharat sem hagy elmosogatni, követeli, hogy játszunk. Most az állatos könyvek a nyerők.Utánozzuk az állatok hangját, ami többé kevésbé sikerül, mert az általa még nem ismert állatok hangja mindig vau-vau először. Nagyon vicces grimaszokat vág eközben… Nagyon szeretünk táncolni együtt. A bölcsiből (5 hónapos kora óta jár, mert külföldön élek, és itt csak 3 hónap a GYES sajnos)ismert dalokat szereti a legjobban, amikből például a testrészeket elmutogatja, persze mindent ismétlek magyarul. Természetesen játszótérre is megyünk, ahol együtt csúszdázunk (bevallom nagyon élvezem még mindig én is), mert a nagy csúszdára nem engedem fel még egyedül. Nagyokat nevet közben. Természetesen rajzolunk, matricákat ragasztunk papírra, néha a ruhánkra stb. Fontosnak tartom ezeket az együtt töltött pillanatokat, úgy érzem növeli az önbizalmát.

  • Gabi

    2010. november 23. kedd

    Benedek fiammal minden napunk a közös játékról szól. Nagyon „sok kedvenc” van, de úgy érzem számára a két legkedvesebb: a hintázás és természetesen nem maradhat el tőle a mondókázás és és éneklés sem….Hinta-palinta(többféle változatban); Zsipp-zsupp kender zsupp; Közben számolgatós mondókákat is mondunk (egy érik a meggy, stb…) és a lovacskás hintázás valamint a falovas hintázás közben pedig a lovaglós mondókák: Trapp, trapp, trapp; Gyere Bencus a térdemre; Gyí te paci, gyí te ló; Gyí te paci paripa; Hóc, hóc katona; Ugráljunk, mint a verebek..
    Nemcsak szereti ezek a gyermekem, de a mondókák fejlesztik a gyerekek nyelvi képességeit, memóriáját, növelik az intelligenciát, bővítik a szókincsét, serkentik az agyműködést. Ráérez a nyelv ritmusára, dallamára. Segítenek abban is, hogy a szülő és gyermek kapcsolata elmélyüljön. A mondókákon keresztül találkozhat először a baba a változatos nyelvi fordulatokkal.
    Amint elkezdünk mondókázni rögtön figyel és tudja, hogy most „játszunk”.

    • Gabi

      2010. november 23. kedd

      Benedek fiam most majdnem 9 hónapos. 🙂

    • Józsa Mónika

      2010. november 23. kedd

      Kisfiammal Márkkal nagyon szívesen hintázunk, miközben gyermekdalokat énekelek neki és mondókákat mondok, amihez mindketten tapsolunk. Szívesen labdázunk még és a párnadobálást is nagyon szeretjük együtt Apával hármasban.

  • Nagyné Erdélyi Eszter

    2010. november 23. kedd

    A kislányom hamarosan 1 éves lesz, már 1 hete elindult és nagyon szereti ha bújócskázunk, szinte szalad a kanapé mögött. A “Csipp-csipp csókát” már 7 hónapos kora óta játszuk, mindig nagy élvezettel mutogatja, s bármit csinál, ha meghallja mindent abbahagy és ő is bekapcsolódik a játékba. Olykor ő kezdi el. A polifom puzzle szőnyegét is szereti szétszedni, mostmár megpróbálkozik az összerakással is; ezeken kívül imádja, ha apa feldobálja. Sokat énekelek, mondókázok neki megszületése óta, ha bánatos is azonnal csöndbe lesz és mosolyogva figyeli, hallgatja.

  • Nagyné Erdélyi Eszer

    2010. november 23. kedd

    A kislányom hamarosan 1 éves lesz, már 1 hete elindult és nagyon szereti ha bújócskázunk, szinte szalad a kanapé mögött. A „Csipp-csipp csókát” már 7 hónapos kora óta játszuk, mindig nagy élvezettel mutogatja, s bármit csinál, ha meghallja mindent abbahagy és ő is bekapcsolódik a játékba. Olykor ő kezdi el. A polifom puzzle szőnyegét is szereti szétszedni, mostmár megpróbálkozik az összerakással is; ezeken kívül imádja, ha apa feldobálja. Sokat énekelek, mondókázok neki megszületése óta, ha bánatos is azonnal csöndbe lesz és mosolyogva figyeli, hallgatja.

  • Andrea

    2010. november 23. kedd

    Szia! Az én lányom még csak 6 hónapo, sokat szoktam neki énekelni, mesélni. Hintázni is szoktunk már, bár csak kézben-nagyon élvezi..Lehet hogy a „Jézuska” hoz egy szobahintát. 🙂
    A kedvenc játéka mégis a kukuccsolás-mikor a nagy ágyon fekszik, én meg itt-ott felbukkanok az ágy körül. Bár egy kicsit fárasztó, de a mosolya-hahotázása minden pénzt megér.

  • Korpicsné Sövényházi Ágnes

    2010. november 23. kedd

    Kisbabám 10 hónapos. Legszívesebben könyvet nézegetek vele és mesélek neki, illetve hagyom, hogy ő lapozgassa, és a másik kedvenc, amikor mondókát mondok neki, miközben el is játszuk, pl.: „Kerekecske dombocska, erre szalad a nyulacska, stb. Ez azért jó, mert amellet, hogy fejleszti a beszédkészségét, teljes mértékben a közelében érez, ami nagyon fontos a kisbabáknak.

  • Vera

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!

    Csaknem 18 hónapos kisfiammal szinte minden tevékenységünk játék (újabban néha még a szopizás is :). Amit a leggyakrabban kezdeményez, az a bújócskázás (kis nyikkanással elárulja rejtekhelyét, akkor nevetve rátalálok és megcsikizem, de már tol is el, hogy kezdjük újra), a polifoam szőnyeg ábráinak kirakása (együtt és önállóan is), és a képeskönyv nézegetés (egy százéves Ablak-zsiráf a kedvence, aminek a képeihez már boldogan mutatja a valóságos megfelelőjét a szobában). Nagyon szeretem, amikor a kádban komoly arccal vizet öntöget a nagy flakonból (nekem kell megtölteni, de gyorsan ám!) a többi edénybe, amikor hancúrozunk, főzünk, táncolunk vagy tornázunk-mondókázunk.
    Szerintem a legfontosabb, hogy mindezek közben azt éli meg, hogy jó vele lenni és jó velünk a családban, a világban lenni (oké vagyok – oké vagy), ami az alapja minden fejlődésnek.
    Egyúttal köszönöm a sok hasznos segítséget, amit tőled kaptam és gratulálok a Kismamabloghoz!
    Vera

  • Vas Zsuzska

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági,

    Kisfiam 7 hónapos.
    Egyik nagy kedvenc a labda nálunk, pláne, ha még zörgős-csörgős is, s ezáltal minél hangosabban gurul, amikor gurítgatjuk egymásnak! 😉
    Nagyon szereti a gumis-műanyag kis lapozós könyvecskéket, amiket egy ideig sikerül érdeklődését fenntartva közösen lapozgatni, aztán persze a szájában köt ki, ugyanis jólesik vele a rágcsálás, hisz most bújt ki a 2. fogacska… (érdekes módon a hűthető rágókák nem aratnak ekkora sikert)
    További nagy kedvencek a nyomogatós, zenélős, világítós, színes kis játékaink, illetve a távirányító és a mobiltelefon -lenne;)-, előbbiből kapott is egy leselejtezett változatot, utóbbit pedig zenélő és világítós játéktelefonnal próbáljuk meg „helyettesíteni”, de persze rögtön kiszúrja amikor az „igaziak” kerülnek be valahová a látóterébe. ;-))))))

    Imádunk pancsizni is, ez akár fél-1 órás napi program is: nemrég a szobából már kénytelenek voltunk kiköltözni a fürdőszobába, ugyanis össze-vissza csapkodtuk mindenfelé a vizet (pláne amikor a hátára fektettük, s ezzel szabad mozgásteret kaptak a kis lábacskái), úszott is az egész szoba tőlünk. A kádban nagy kedvenc a felhúzható fóka, illetve nem is értem mért, de a kacsás vízhőmérő arat osztatlan sikert… :-))))
    Látva a víz iránti nagy szenvedélyét a közelmúltban elkezdtünk járni babaúszásra, azt is nagyon élvezi a kis Manó, oda a kis vízen úszó sárga (fürdő)kacsánk tart mindig velünk. 😉

  • Banka Beáta

    2010. november 23. kedd

    Én a nagyobbik fiammal,aki 4 éves,történet mesélést szeretünk játszani. Vagy én vagy ő kezdi a játékot,egy történetet mesél,aztán abbahagyja és azt mondja,anya Te jössz és onnan én folytatom.Aztán újra ő következik. A játékot ő találta ki,még alig volt két és fél éves,mikor először elmagyarázta nekem,hogy mit,hogyan szeretne. Azóta a játék bonyolódik,színesedik és mindketten nagyon szeretjük. A másik picurom is,aki most két és fél éves,is már szívesen bekapcsolódik ebbe a játékba és új elemmel gazdagítja,ő mér hozza a bábokat is és a történetet el is játsszuk együtt. A játéknak van egy uti változata is,amikor nemcsak folytatni kell a történetet,hanem amit útközben látunk tárgyakat,eseményeket,embereket is be kell építeni az aktuális mesefolyamba. Nagyon szeretjük ezt játszani.

  • Ildikó

    2010. november 23. kedd

    Szia Ági!
    A Kislányom most 16 hónapos. Már 10 hónapos kora óta járunk „Ringató” foglalkozásra. Hallgatunk zenét és természetesen én imádok neki énekelni, szereti az ölelgetős, puszilgatós mondokákat.Ezekkel én mindig meg tudom nyugtatni és kacagtatni. A cini-cini muzsikára már táncol és hegedűt is elmutogatja. Szereti a könyveket is, a lábam közé csücsül és így mesélünk. A könyvekből mostanára felismeri az állatokat és a hangjukat is utánozza. Természetesen a kutya és a cica a kedvence. Bármikor ha zaklatottabb rögtön éneklésbe kezdek, de például úgy, hogy a kicsi testén mutogatom az éneklést vagy mondokát, ilyenkor a hangulata rögtön vidám lesz.Szeret építő jákékokkal is játszani azokat rakosgatni egymásba.

  • Kovács Éva

    2010. november 23. kedd

    Kisfiam épp ma 11 hónapos :).Nagyon sok játékot játszunk vele, és mindet nagyon élvezi. Többet is leírok. Fogom a hóna alatt és elkezdünk szaladni. Ő lépeget a lábával, de én gyorsan megyek vele és annyira megemelem, hogy a lábujja érje a talajt. Közben mondom neki, hogy futunk-futunk. Ő nagyon élvezi a száguldást, végig nevet néha még sikongat is 🙂 . Egymásba-egymásra rakható poharakat imádja. A tornyot ledönti, ha egymásban van szétszedi. Nagyon szereti az ölben való játékokat, az éneket, a ritmust, anya közelségét. Térdemen ül, közben mondom a mondókát és a lábam ritmikusan emelem. Pl.:-Gyí paci paripa nem messze van Kanizsa… . Ha véget ér a mondóka, Ő elkezd ugrálni, hogy folytassam. Tapsolni nem hajlandó, és mikor mutattam neki hogy kell, megfogta az ujjam és Ő tapsolt az én kezemmel. Azóta így tapsolunk együtt. És imádja ha lengetjük, forgatjuk, lógatjuk, élvezi a helyzet változásokat és hogy különböző szögben látja a világot. Ilyenkor hangosan kacarászik. A legújabb kedvenc pedig, hogy állok, a karomban van és mondom neki:-Hogy megy a vonat? Si-hu-hu-hu, si-hu-hu-hu…, minden szótagra „döccen”, és egyre gyorsulva mondom. Kacarászik és ha véget ér akkor ugrál a karomban, hogy folytassam. Minden a kedvence ami játék, és mind fejleszti valamiben a testét, és a lelkét :). Mindenkinek jó játékot kívánok!

  • Kitti

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági,
    Kedves Olvasó!

    Hároméves lányommal legszívesebben „színházasat“ jatszunk: bábozunk vagy ő beöltözik királylánynak, nekem a királyfi szerepe jut. Különböző témákat szoktunk feldolgozni, így bővül a szókincse, táncol, énekel akár idegen nyelvű dalocskákat is.

  • Bártfai Orsolya

    2010. november 23. kedd

    Kislányom 8 hónapos. Születése (sőt várandósságom kezdetétől) óta sokat énekelek, mondókázok, verselek neki. Mindig van 1 kedvence, amit ha meghall, hangosan nevet és ütemre kalimpál. Pár hónaposan a Töröm töröm a mákot kezdetű mondóka volt a kedvenc, aztán a Kutya-tár című Weöres vers. Fél évesen az Icipici mese, jelenleg a Csip csip csóka a sláger. Elalváskor a Nyuszi Gyuszit éneklem és mintha tudná, hogy aludni kell, szépen elalszik. Szerintem a zenének, hangoknak óriási szerepe van a baba fejlődésében, megnyugtatja, felvidítja, biztonságot nyújt számára. Fejlődik a ritmusérzéke, nő a szókincse, segít a beszéd fejlődésében is.

  • Téglás Edit

    2010. november 23. kedd

    Zétény fiammal, aki 21 hónapos, kedvenc játékunk az „itt a piros, hol a piros” játék. 6 db ikeás, színes poharat leborítok az asztalra és valamelyik alá elrejtek egy apró tárgyat. Neki pedig ki kell találnia, hogy melyik pohár alatt van a tárgy. Néha, természetesen kijátszom őt, és egy óvatlan pillanatban megcserélem. Most nagyon élvezi ezt a játékot, akár félórát is leköti a játék, ami nála csúcs, hiszen ő egy örökmozgó kisfiú.
    Üdv, Téglás Edit

  • K. Eszter

    2010. november 23. kedd

    Kicsi fiam 16 hónapos, mosolygós, barátságos baba. Imád elmenni bárhová, főleg, ha emberekkel találkozhat, de otthon is van nehány kedvenc. A porszívó nálunk is nagy szerelem :), de mostanában a dalok és éneklés mellett a könyvek a legnagyobb nyerők.
    Apa kezdte el, könyvekkel és anélkül is jó móka, bárhol vagyunk:”Hol van a…”, és mond valamit (kezdtük a testrészekkel, az ablakkal, stb.-vel), persze a könyvben a képekkel. Vagy a kisfiunk mutogat dolgokat (ha nem tudja a nevét, akkor gyakran sokszor ugyanazt egymás után)…
    Jó móka, és még sokat tanul is belőle. És nem csak a neveket mondjuk, hanem ha tudunk rá jelet (jártunk dalos babajelbeszédre) azt is. Kicsink még sok szót nem mond, de rengeteget ért két nyelven is, és használja a jelbeszédet is. Az előbb szopizás előtt mutatta a szopi jelét. 🙂

  • Lengyel Niki

    2010. november 22. hétfő

    Kedves Ági!
    Luca lányom 10 és fél hónapos kedvenc játékunk most, (hogy egy hónapja jár egyedül), a szaladgálás, bújócskázás, óriási kacagások közepette, ja és a legjobban élvezi, ha mindkét kezében van valami és viszi őket, fel-alá a lakásban. Örökmozgó, minden a világon érdekli. A nap csúcspontja az esti fürdés előtti hancúrozás ami egy fogócskázós, pucérkodós isteni játék Lucának és nekünk szülőknek is. A másik kedvenc játékunk a leporelló könyvek nézegetése, de bármilyen könyvet gyönyörűen lapozgat és nagyon élvezi. Állathangokat előszeretettel utánoz egész nap és maga nyelvén igazi csacsogós csaj nagyon jó játék egész napra. Sorolhatnám még de ezek vannak most porondon…

  • Nagyné Kántor Edina

    2010. november 22. hétfő

    A 14 hónapos kisfiam igazi kis örökmozgó. Imádja a labdákat, legyen az kicsi, nagy, plüss, műanyag stb. Nagyon ügyesen dobja, gurítja, hozza-viszi a lakásban, miközben bújócskázunk, kergetőzünk, ami szinte mindig azzal végződik, hogy nevetgélés közben megpusziljuk és meggyomrozzuk egymást. Nagyon szereti a közelségünket, legfőképp, ha mindketten, apa és anya együtt játszunk vele.

  • Zsófi

    2010. november 22. hétfő

    Babazsák. Ez most a leújabb játékunk. Beledobom, mindig másképp,Andris pedig kikászálódik belőle (nem könnyű felállni egy babzsákfotelből). Az esés is nagy móka, de a „kijövetel” is. Ennél már csak az jobb, ha én is „belevágom” magam a babzsákba, hangos kacagással jutalmazza. Nem lehet abbahagyni. Pedig jól elfáradunk mindketten:)És még csak mindössze 10 hónapos a baba, szóval ezt elég korán el lehet kezdeni.

  • Judit

    2010. november 22. hétfő

    Sziasztok!
    A kisfiam 11 hónapos, és kedvenc játékunk a bújócska-fogócska. Az étkezőasztal körül „kergetem”, kukucskál, hogy merre megyek, aztán gyorsan mászok utána és elkapom. Ekkor nagyot sikít és nevet. Ez azért jó szerintem, mert mivel én is négykézláb vagyok, őt is mászásra ösztönzöm, ami nagyon fontos az idegrendszer, az izomzat fejlődése szempontjából. Én pedig azért szeretem ezt a játékot, mert amikor elkapom, és nevet, mindig hozzámbújik 🙂 Szép napot mindenkinek!

  • Ditta

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 15 hónapos. Mostanában sokat játszunk színes labdákkal (játékboltban lehet kapni 50 vagy több darabot,sátorhoz is szokott lenni). A labdákat külön tálba tesszük színenként, mintha fagyi lenne. Ekkor én kérek tőle pohárba 2 sárgát vagy 1 zöldet stb. Bár kislányom még kicsi, nem köti le hosszú ideig nagyon élvezi. Játék közben tanuljuk a színeket, számokat, fejlesztjük a kézügyességét(pohárba tenni a labdát)és még egy kis szerepjáték is van benne. (Mindig köszönök neki, mintha ő lenne az eladó.) És lehet játszani úgy is hogy mondjuk sátorból vagy épített „várból” adja ki a labdákat, mint egy igazi fagyizóban. 🙂

  • Bugya Kata

    2010. november 22. hétfő

    Kisfiam, Andor másfél éves imádja, ha énekelgetünk és édes, mert ő is próbálja hümmögni a dallamokat. Kedvenc játékunk egy mondóka: Cicuska, macuska (ennél a sornál a kis tenyerével simogatom az arcomat)Mit főztél Andorka? (széttárom a karját és belenézek, mint egy fazékba) Kevertem babocskát, (a kis tenyerében kevergetek) Sütöttem pampuskát. (másik tenyerébe simítok) Ide raktam, oda raktam, (kezét a kezeim közé fogva balra, jobbra rakom) Utoljára jól bekaptam! Hamm! (megkóstolom, majd úgy teszek mintha bekapnám a kezét.).

  • Gabi

    2010. november 22. hétfő

    Szia Ági!
    Kislányom 7 és fél hónapos, nagy „anya-rajongó”. 🙂 Egy ideje abszolút nyerő a kukucsos játék: apa ölében Zsófi baba, és jönnek anya után leskelődni, bármit is csinál. Már néhány kukuccsal fergeteges a hangulat: kacag, visong, fülig ér a szája! Végkimerülésig lehet játszani, vagy amíg apa bírja ölben tartani… Biztos a jókedv, bármi történjék is, és mindenki részt vesz a játékban!
    Üdv, G.

  • Steininger Katinka

    2010. november 22. hétfő

    Szia!
    Nekünk több kedvenc játékunk is van, kisfiam most lesz lassan 14 hónapos és már megy kb 1 hónapja annyira tetszik neki hogy már lassacskán fút is. Ezért ezt kihasználva játékosan szoktunk fogócskázni vagy mi totyogunk utána vagy ő, és mikor elér minkett olyan nagy a kacagás és láttszik rajt hogy örül. Ezzen kivűl még nagyon sokat játszunk bújocskássat és nem csak én szoktam elbújni hanem ő is, mindig letakarja magát egy takaróval vagy a textil pelussal és akkor keresem én : HOVA BÚJT EZ A BABA? MERRE VAN A Dominik? ilyenkor vár és közben kacag, majd lerántja magáról és csak mosolyog ekkor mondom én hogy MEGVAGY! És ettől még jobban nevet és újra elbújik. Ezen kívül még ami nagy kedvenc hogy ha kedve van hozzá akkor kijön hozzám a konyhába és hozza a kis pöttyös labdáját, majd leülök vele a szőnyegre és gurítgatjuk egymásnak én neki ő nekem. Nagyon élvezi és ha kedve van hozzá akkor még dobja is a labdát bár ez még nem mindig sikerül. Nagyon élvezi még azt is hogy ha mesét olvasok neki akkor probálja mondogatni azokat a szavakat amiket már nagyábból tud. DE a kedvenc szavacskája mostanábban a GA és ezt folyamatossan mondogatja Emmiatt elhagyta a mama szót. Imád játszani akármit talál lefoglalja vele magát és általában én is bekapcsolodok a játékba

    Üdv
    Katinka

  • Dosa Reka

    2010. november 22. hétfő

    Az en kisfiam 10 honapos es kedvenc jateka a szines mesekonyvek nezegetese .Imadja, ha olvasok neki, o pedig mindegyik allatra rateszi a kezecskejet amelyikrol epp szo van.A masik kedvenc jateka az, ha csikizem. Olyankor nem lehet leallitani a nevetesbol. Ha valaki kohog vagy tusszent o mar rogton utanoz.

    Udvozlettel Reka

  • Tóthné Nacsa Krisztina

    2010. november 22. hétfő

    Norbival, aki hamarosan egyéves lesz, nagyon szeretünk énekelgetni. Minden plüss figurájához vagy bábjához van énekünk, pl. a nyuszihoz a Hová mész te kisnyulacska, vagy a malac bábhoz az Egy kis malac. Sokat énekelgetem neki a Hinta, palintát is, nemcsak hintázás közben. Ezt már ö is énekelgeti és közben elöre-hátra ringatózik. Ezek az énekek akkor is segítenek, ha nincs türelme pelenkázás közben, vagy az utolsó falatokat már nehezen kapja be ebédnél. A Süti, süti pogácsát pedig a tapsolás megtanulásában segített, de így a családunk tagjait is hamar fel tudja majd sorolni. Szoktunk énekeskönyvet lapozgatva is énekelni, és vannak kis hangszereink, dob, csörgö, ezeket is használjuk. Ez nekem is nagy élvezet, a babát meg ezerféleképpen fejleszti, és ezt a játékot a nagyobbik fiam is nagyon szereti, aki hamarosan iskolába megy. Neki a gyerekdalok megismerésében nagy segítség.