A hasfájás okai

Talán nincs más olyan egészségügyi probléma a baba körül, amit akkora homály övezne, mint a hasfájást. Néhány baba 1-2 hét alatt túlesik az egészen, de vannak anyukák, akik még 6-7 hónaposan is a hasfájásra fognak minden nyűgösséget. Mi is az a hasfájás és hogyan szabaduljunk meg tőle?

A csecsemők bélrendszere születéskor még nagyon éretlen, ez a magyarázata annak, hogy a szoptatás utáni emésztés folyamata fájdalmas lehet a számukra. Ráadásul egy csecsemő naponta a testsúlyának 10-20%-ának megfelelő anyatejet fogyaszt, ami nagyon megterhelő a számára.

A hasfájás okaiKisebb az esélye a hasfájásnak, ha
– az anya a terhesség alatt nem dohányzott,
– a baba csak és kizárólag anyatejet kap,
– az anya nem iszik a szoptatás első 6 hetében tejet.

A hasfájás nem betegség, az emésztőrendszer érésével párhuzamosan teljesen megszűnik. A legtöbb babánál ez 2-3 hónapos kor között megtörténik, az esetek 10%-ában azonban csak 4 hónapos korra múlik el teljesen a hasfájás. Ezt követően tehát már nem okoz problémát a babának a kólika, és nem fájdalmas számára az emésztés és a szelek sem zavarják.

A hasfájás előfordulási gyakoriságának érdekes aspektusa, amire egy holland vizsgálat mutatott rá: első gyermekes értelmiségi családokban nagyobb a hasfájás előfordulásának gyakorisága, ami abból adódik, hogy az anyák a sírást a hasfájás jeleként értelmezik, holott valójában nem a baba hasa fáj, hanem pl. csak unatkozik. Az aggódó elsőgyermekes szülők hajlamosak logikus érveket, értelmet keresni az újszülött fiziológiás sírása mögött és elsősorban egészségügyi okokat keresnek.

Mit tehetünk ellene?

A hasfájás egyik típusa nagyjából fél órával étkezés után jelentkezik, ilyenkor indul be ugyanis evés után a baba emésztése, távoznak a szelek stb. Ilyenkor a köldök körül 1 cm-re az óramutató járásával megegyező irányban masszírozhatjuk a hasát, valamint a két térdét a hasához felhúzva kifelé köröztethetjük, ez is segít a szelek távozásában és a kakilásban is. Jótékony hatású az is, ha a meleg vasalóval felmelegített kendőt teszünk a kicsi hasára.

Amennyiben a hasfájás puffadással, gázképződéssel is jár, úgy Infacolt, Espumisant, Sab Complexet, vagy 4 hetes kor után Gripe Watert is adhatunk a babának, valamint az édeskömény-tea is jó hatással lehet.

Amennyiben a baba tápszeres, probiotikumok adásával is segíthetünk a hasfájáson.

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

67 Comments

  • Erisz

    2011. április 28. csütörtök

    Kedves Ági!

    Kislányom 4 hónapos és 3 napja az étkezések nehézkesen mennek, szopizik és kiegészítésnek tápszert is kap. Az elején még szépen eszik aztán kb. az evés közepénél elkezd sírni, nyűgösködni, tekeregni is szokott és száját összezárja, hogy nem kér több kaját. Amikor megnyugszik kicsit akkor próbálom újra megkínálni van hogy elfogadja és mindent megeszik, de az a jellemzőbb, hogy visszautasítja és kb. 100-120 g-nál megállunk. Sűrűn szoktam büfiztetni büfizik is nagyokat. Mostanában nagyon mohó is 6-8 perc alatt kiüríti a cicimet és 15 perc alatt képes megenni 200-230 g anyatejet. Amúgy folyik a nyála, rágja a kezét az evés megszakítása közben is a kezét teszi a szájába,nyöszörög, erőlködik, 2 napig zöldes színű volt a széklete is. Minden nap kakil többször keveseket sokszor evés közben kakil be.
    Naponta 4-5-ször eszik, 750-920 g -ot eszik. Most 3 napja a nyűgök miatt 720-780-nál nem eszik többet és azt is sok részletben eszi meg. A súlya most 6250 g az elmúlt két hét alatt 300 g-ot hízott.
    Amúgy nyugodt és nagyon mosolygós baba. 🙂 Az éjszakát már végig alussza 1 hónapos kora óta. Bár most 3 napja éberebben és néha nyöszörögve alszik éjjel is, de nem ébred fel ennek ellenére csak reggel.
    Nagyon szeretném kérni a segítségedet , mert elvagyok keseredve.
    Remélem ki lehet venni amit írtam, most nem olvastam vissza bocsánat!

    Válaszodat előre köszönöm!

    • Erisz

      2011. április 28. csütörtök

      Azt elfelejtettem leírni, hogy egész nap most nyűgösebb, mint amilyen lenni szokott, de mosolyogni még így is sokat mosolyog. Ja és FŐLEG a cumis üvegből nem szeret enni mostanában.
      Köszönöm válaszod!

    • Vida Agi

      2011. május 07. szombat

      Ennek az egyik oka az lehet, hogy ilyenkor jön rá a kakilás, ettől fájni kezd a hasa, erőlködik. Ezen segíthet, ha ilyenkor a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted, amíg nem távoznak a szelek vagy nem sikerül kakilni.

      A másik ok a kezdődő fogzás lehet.

  • Kovácsné Pénzes Tímea

    2011. április 17. vasárnap

    Szia Ági!
    Már 7 hetesek vagyunk! 🙂
    Miért lehet az, hogy kb. 1-2 hete a szoptatás csupa harc, küzdelem!!! Eddig minden simán ment…
    A kisfiunk nem mondható hasfájósnak, de ahogy a cicimre teszem és most már egyre gyakrabban, elkezd tekeredni, kínlódni, tépdesi a cicit, szó szerint küzd, hisztizik, bármit csinálok, nem jó sehogy!(napi 3-szor espumisant kap ) Ilyenkor leveszem, simizem a pociját, néha pukizik,közben üvölt, mert nagyon éhes. Akkor újra cicire teszem, és folytatja a kapálózást! Ez megy addig, míg el nem vesztem a türelmem! Hallom, hogy morog a hasa, tuti hogy ilyenkor indul be az emésztése! De miért pont akkor, amikor enni kéne?! Nagyon fáj már a cicim, nem tudom meddig megy ez, mert nagyon fárasztó, és nem élvezetes! Sokszor a sírás kerülget! Hogy etessem így nyugodtan?? Mit tegyek, hogy nyugodt legyen szegénykém??
    Köszönöm!

    • Vida Agi

      2011. április 24. vasárnap

      Ezt a hasfájás okozza. Evés előtt mindig adj neki egy kiskanál Gripe Watert és megoldódik.

  • Ildikó

    2011. április 07. csütörtök

    Kedves Ági,
    Kislányom éjszakai hasfájásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Tőled. 6 és fél hónapos, és már 5 hónapos korában elkezdtük a hozzátáplálást. 4 hónapos korára kibújt az alsó két foga. 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát, viszont az elmúlt egy hónapban éjszaka kétszer háromszor is felébred, nagyon tekergeti magát, ki kell vennem a kiságyból annyira sír, aztán nehezen pukizik és visszaalszik. Nappal semmilyen problémája nincs se a kakilással, sem a pukizással. Még a mai napig is kapja az infacolt, próbáltuk a gripe watert is, de nem tudom, hogy ennek van-e még értelme. Mindenféle ételt kipróbáltam már, hátha ahhoz van köze, de mégis minden éjszaka felsír szegény. (van egy kisfiú ikertestvére, akinél semmilyen probléma nincs) összességében sokat alszanak, este 9-től, reggel 8-ig. Az étkezések száma eddig napi 5 alkalom volt, (8, 11, 14, 17, 20óra) viszont pár napja csak 4 óránként eszenek, így az étkezések száma napi 4 alkalomra csökkent. (8, 12, 16, 20) Szépen fejlődnek, már több, mint 8 kg-osak. A kislányom örökmozgó, sokat forog, hintázik a térdén.. stb. Nagyon aggaszt, hogy ennyire megszenvedi az éjszakákat és nem tud pihenni a sok szélgörcs miatt. Olvastam egy másik honlapon, hogy esetleg meg lehet próbálni a Normaflore-t. Neked mi a véleményed? Mitől lehet az utóbbi időben, hogy ilyen fájdalmasan távoznak a szelek és mit tudok tenni ellene?
    Nagyon köszönöm előre is a válaszod!
    ÜDv
    Ildikó

    • Vida Agi

      2011. április 16. szombat

      Ki lehet próbálni a Normaflore-t, de szerintem, ha ennyire zavarja a hasa, akkor forduljatok orvoshoz, lehet, hogy valamelyik étel okozza a gondot, vagy valamire érzékeny, és az is lehet, hogy a foga jön megint.

  • csinzka

    2011. március 24. csütörtök

    Kedves Ági!
    Kisfiammal kapcsolatban kérnék tanácsot tőled. Kende 10hetes 4700, 36.hétre született 2350-el. Eddig viszonylag könnyen vettünk mindent viszont kb. két hete nincs minden nap széklete, csak 3-4 napja. Azóta úgy vettem észre hasfájós lett, mert nyűglődik, lábát húzogatja olykor még sír is, de hamar megvigasztalódik. Anyatejet kap egyenlőre ugyan cumisüvegből mert nem szopizik sajnos, viszont van bőven tejem, úgyhogy lefejem neki. Büfizni viszonylag könnyen szokott 5-10 perccel evés után.Azt hittem már megúsztuk, hogy hasfájós legyen, de mégsem. Mit adjak neki, hogy elmúljon a probléma illetve 3 hónapos korra akkor is kinőheti ha koraszülött volt? A másik amit kérdeznék, hogy 3-4óránként eszik, de főleg levegőn van hogy 5-6 órát is, nem baj ha ennyit alszik? Este kétszer kel éjfél körül illetve 3körül. A hajnali 3-as etetéskor fele annyit eszik mint napközben, vagy csak alig. Lassan leszoktathatom róla vagy még korai? Anyatejen kívül mást nem kap, se teát se vizet. Este adjak neki pár kortyot anyatej helyett? Mit tanácsolsz? válaszodat előre is köszönöm!
    Eszter és Kende!

    • Vida Agi

      2011. április 03. vasárnap

      Ez nem a „klasszikus” újszülöttkori kólika, ennek más az oka. Anyatejes babánál előfordulhat, hogy akár 7-10 napig nincsen széklete, mert az anyatej rosttartalma kicsi és szinte teljesen képes megemészteni a baba, ezért nincs, ami kijöjjön. Ha nem fáj a hasa, nem puffadt és pukizik, akkor nyugodtan lehet akár 7-10 napig is hagyni, de ha erőlködik, fáj a pocakja miatta, akkor amikor erőlködik, segíthetsz neki úgy, hogy a két térdét a pocakjához felhúzva lassan kifelé körözteted. Ha így nem tud kakilni, de még mindig erőlködik, akkor szélcsővel vagy glicerines kúppal segíthetsz neki a kakilásban. Segíthet a Gripe Water vagy az édeskömény tea is. Ha nem tudsz segíteni neki ezekkel, forduljatok orvoshoz.

      Az éjszakai etetésről még nem szabad leszoktatni, ebben a korban még teljesen normális, ha éjjel 3-4 óránként eszik, erre szüksége van, mert éhes, nem szabad leszoktatni róla, mivel ő koraszülött volt, ezért eleve nagyobb szüksége van rá, hogy gyakrabban egyen, leszoktatni semmiképp nem szabad, majd magától elhagyja, ha eljön az ideje.

  • bevi85

    2011. március 07. hétfő

    Előre is köszönöm válaszod!

  • bevi85

    2011. március 07. hétfő

    Kedves Ági!
    Kisfiam 5 és fél hónapos. Egy hete a szokásos szopizáson kívül többször felébred éjszaka, és olyan, mintha a hasa fájna. Tekereg, sírdogál, pukizik, húzogatja a lábát…Néha visszaalszik cumival, de néha csak cicivel (három órán belül nem eszik többször). Csak anyatejes még, két hét múlva kezdek hozzátáplálni. Napközben nem látom, hogy ilyen problémája lenne. Hozzá tenném még, hogy éjszaka nem mindig büfizik, mert elalszik a vállamon. Mi lehet a probléma, mit javasolsz?

    • Vida Agi

      2011. március 13. vasárnap

      Az ébredéseket a fogzás okozza az ő esetében, ebben a korban szoktak ugyanis áttörni a legelső fogacskák. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Kinga

    2011. február 01. kedd

    Kedves Ági!

    Az angol vízzel kapcsolatban kérném a véleményedet. Úgy emlékeztem, hogy korábban az volt az üvegre írva, hogy felbontás után 1 v. 2 hónapig felhasználható (nem tudom pontosan). Most viszont meglepődve olvastam, hogy 14 napig lehet csak felhasználni! Ha ezt betartom, akkor 3/4 üvegnyit kidobhatok…Szerinted van jelentősége ennek a 14 napnak? Meg tud romlani az angol víz?
    Köszönöm a válaszodat!
    Kinga

  • j-ju

    2011. január 15. szombat

    Kedves Ági!
    Én is és a kisfiam is teljesen készen vagyunk. Norbika most 3 hónapos , 63 cm és majdnem 6 kg,de elég sokat küzdünk a hasfájással, vagyis már nem is tudom, hogy az-e. Már csak tápszert eszünk, abból is a negyedik fajtát (Beba HA Sensitivet), de sajnos alig eszi meg a 700 g-ot. Másfél héttel ezelőtt rendeződni látszott az egész, már volt hogy 800 g-ot is megevett, úgy hogy már nem is adtam semmilyen szert hozzá (előtte próbáltuk az Infacolt, Espumisant, Sab Simplexet stb.). Most egy pár napja megint nem eszünk rendesen, mert nekünk az elejétől fogva evés közben volt hasfájása, az alvás szinte teljesen rendben van/volt. Már csak 5x eszik egy nap a védőnő javaslatára. Ő mondta azt is, hogy lehet, hogy tejérzékeny és azért nem eszik rendesen, de semmilyen más tünete nincs (kiütés, hasmenés), csak az hogy eszik 70-100 g-ot, és utána nem hajlandó tovább enni, pedig meg is büfiztetem közben. A maradékot szinte nekem kell belepréselnem, de akkor már sír. Próbáltam azt is, hogy keveset egyen és majd bepótolja, de ez sem vált be.A kérdésem, hogy lehet ez tejérzékenység, vagy ez már fogzás (egy előzőben olvastam, hogy az étvágytalansággal járhat),vagy csak sima hasfájás és még ne vagyunk túl rajta? Hogy érhetném el, hogy egyen eleget? Köszönöm a segítséget!

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Testsúlykilogrammonként 120 grammot kell ennie ebben a korban/nap, tehát az ő esetében 720 grammot, amit tulajdonképpen most meg is eszik (+- 40-50 gramm nem számít) Semmiképpen nem szabad erőltetni az evést, ha már nem kéri, akkor nem éhes. A baba ösztönei jól működnek, pont annyit eszik, amennyire szüksége van, nem lehet és nem szabad többet beleerőltetni, különösen, hogy neki a gyarapodása is megfelelő és a súlyának megfelelő mennyiséget eszik.

  • Mariann

    2011. január 14. péntek

    Kedves Ági!
    Kisfiam 4.5 hónapos és refluxos! Szeretném megkérdezni,hogy milyen ételeket ehet,és vízen kívül mit ihat? Tejérzékenysége még nem lett kivizsgálva,de gluténmentes tápszert kap!
    Előre is köszönöm válaszodat!
    Mariann

    • Vida Agi

      2011. január 15. szombat

      4.5 hónaposan igazából még a tápszeren kívül nem kell semmit kapnia, később majd ugyanúgy el lehet kezdeni a hozzátáplálást 6 hónapos kortól, mint más babáknál, de ha gluténérzékeny vagy esetleg kimutatják a tejérzékenységet, akkor ezeket az ételeket kerülni kell.

  • Torma Beáta

    2011. január 11. kedd

    Kedves Ági!

    Az én kisfiam is hasfájós! Nekünk nem jött be az édeskömény tea.Azt vettem észre,hogy attól még több puki lett és abból még több sírás. a kérdésem az lenne,hogy kamilla teát adhatok neki vagy ánizs teát?

    Köszönettel:
    Bea

    • Mariann

      2011. január 15. szombat

      Szia Bea!
      Nekünk a sab simlex csepp vált be! A Müllerben lehet kapni egy Milupa teát ami még nagyon jó és az íze is jó!
      Mariann

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      Vannak babák, akik érzékenyek az édesköményre. A kamillateát nem javaslom, mert allergizálhat, ánizsteát lehet adni.

  • Eni

    2011. január 06. csütörtök

    Kedves Ági!

    Buék! A kérdésem az lenne,h sokszor véres a babaám széklete,mitől lehet ez ha tejdiétát tartok? mit javasolsz? kérlek mihamarabb válaszolj.köszönettel

    • Vida Agi

      2011. január 16. vasárnap

      A véres széklet komoly dolog, mindenképpen kivizsgálásra szorul. Előfordulhat, hogy csak annyiról van szó, hogy amikor szopizik megsérti a melled és így kerül vér a székletbe, de ha nem sebes a melled, akkor menjetek mihamarabb orvoshoz.

  • Ritu

    2010. december 08. szerda

    Szia Ági!
    Az espumizánt és az édeskömény teát lehet egyszerre adni?Nekem is etetés után fél ,egy órára rá jelentkeznek a feszítő sírásos tünetek 5 másodpercig megnyugszik utána feszíti a lábát és sír.Mit lehet még tenni??????????Kérlek mielőbb válasszoj
    Előre is köszönöm Ritu

    • Vida Agi

      2010. december 16. csütörtök

      Lehet egyszerre adni, de felesleges. Ha az Espumisan nem hat, akkor adjatok Gripe Watert, az a leghatékonyabb. Amikor sír, erőlködik, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít a szelek távozásában, kakilásban.

  • Andrea

    2010. december 07. kedd

    Kedves Ági!
    Tanácsot szeretnék kérni tőled.
    A kislányom most lesz 10 hónapos.
    Születése óta hasfájással küzdünk. Sugár hányással már kórházban is feküdtünk, mivel pyrorus stenosisra gyanakodtak, de „csak” refluxot állapítottak meg nála ami azóta is fenn áll. Gyógyszert nem szedünk.
    A bukás már csak minimális de nagy problémám, hogy nagyon sűrűn büfizik, rendszeresen puffad( akkor is ha nem adok neki olyan ételt)és főleg éjszaka fokozódik a hasfájása és mivel „alszik” nem tud pukizni és büfizni. Csak szenved fél éjszaka, hánykolódik.
    Már minden lehetséges dolgot kipróbáltam, az összes fellelhető babáknak való hasfájás elleni szert,kamillateát édesköményteát, sokáig tartó büfiztetést,stb..
    Tanácsodat szeretném kérni, mit tegyek, mert szerintem már ennyi idős babáknál már nem szabadna hasfájásnak lennie.
    Egyébként inkább székrekedése van, 4.5 hónapos koráig anyatejet kapot majd milumil ar optima tápszert.

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Tényleg nem lehetne már hasfájása ebben a korban, mert a csecsemőkori hasfájás általában közönséges alkalmazkodási zavar: az újszülött kellemetlenségként éli meg a legkisebb fájdalmat és a saját emésztését is, ezért sír, nyűgös, amikor emészt, ez azoban 3 hónapos korra el szokott múlni, innentől nem kel fel a baba a szelekre, megszokja őket, nem zavarja.
      Ha nála mégis ez a baj, akkor forduljatok gasztroentreológushoz. Egyébként a tápszer is okozhat esetleg emésztési nehézségeket, esetleg segíthet ezen, ha tápszert váltotok.

      De. Ebben a korban a fogzással összefüggő nyűgösség, éjszakai éberség is tűnhet úgy, mintha hasfájás lenne, valószínűbb, hogy ez az oka az éjszakai hánykolódásnak.

  • Zsuzsa

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!

    Én egy rettenetesen aggódó jövendő nagymama vagyok, a lányom vár babát. Eddig minden rendben is zajlott, de most a 32 heti UH-on arról tájékoztatták, hogy a baba fejlődése el van maradva 1-2 héttel (?) valamint kevesebb a magzat víz és lehet, hogy be kell feküdnie kórházba. A lányom nem dohányzik, nem iszik, mérsékelten sportol, egészségesen táplálkozik, szedi az Elevitet, minden elképzelhetőt megtett, hogy egészséges babát hozzon a világra, igaz 37 éves.. Tájékoztatna, hogy milyen veszélyekkel kell számolnunk? Nagy a baj? Nagyon megijedtem, és tudom, hogy Ő is…
    Türelmetlenül várom válaszát, és előre is hálás vagyok a rám fordított idejéért!

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      A magzat méretei alapján becsült kora a harmadik harmadban már akár 2-3 héttel is eltérhet a terhességi kortól, mivel a babák fejlődése ebben a korban már nem egyforma, hanem öröklött, tehát nincs miért aggódni. A magzatvizet figyelni kell, hogy csökken-e, ritkán előfordul, hogy kevesebb az átlagosnál, de a legtöbb esetben ez nem okoz gondot.

  • Eni

    2010. december 01. szerda

    Kedves Ági!

    Azért fordulok hozzád,hogy segitégedet kérjem pajzsmirigy betegséggel kapcsolatosan. Túl teng a pajzsmirigyem,nehéz a légzésem fulladok,és hullik a hajam,fogytam 18kg.A kérdésem,h igy szoptathatom e a babaát,ugyanis a gyógyszerszedés amit kapok majd tele van hormonokkal,valószinűleg ahogy az orvos is mondta át kell álnom a tápszerre. Ez szomorú,de te mit javasolsz? rengeteg tejem van,és nemtudom mit tegyek,szörnyű ez a betegség,fogyás,és szivritmus zavarok,állandó szédülés… kibabámat féltem neki lehet e baja? hormonálisan?
    köszönettel

    • Vida Agi

      2010. december 07. kedd

      Nem kell aggódnod, nem lesz baja a babának, de sajnos tényleg vannak olyan gyógyszerek, amik mellett nem lehet szoptatni. Gondolj arra, hogy neki jobb, ha te egészséges vagy, minthogy ne szedd a gyógyszer csak a szoptatás miatt. Ha sok a tejed, akkor egyelőre, amíg nem szeded a gyógyszert, fejj sokat, így lesz tartalék tej még egy ideig.

  • Fungarian

    2010. november 30. kedd

    Kedves Ági!

    4 és 1/2 hónapos kislányunk minden etetés után pontosan 2 órával sírdogál, gyakran pukizik is. Az esti etetés után okozza a legnagyobb gondot, mivel 1/2 órával elalvás után felsír és nem lehet visszaaltatni annak ellenére, hogy fáradt. A Gripe Water nem segített, mit tanácsolnál, mivel próbálkozzunk tovább? Mi lehet a gond, hogy pontosan 2 óra elteltével jelentkezik?

    Előre is köszönöm a válaszodat:
    Ibolya

    • Vida Agi

      2010. december 08. szerda

      Nappal az lehet a gond, hogy olyankorra álmosodik el, és aludnia kéne. Az esti felsírást a kezdődő fogzás okozza ebben a korban. A fogzás nem úgy néz ki, hogy amikor már látszik a kicsi ínyén valami, akkor kezdődnek a tünetek is, hanem általában 3-4 hósan már megkezdődnek a kellemetlen tünetek (nyálzás, rágás, étvágytalanság, ébredések, nyugtalan alvás, enyhe hasmenés) és csak utána kb. 5 hósan törik át az első fog. Amíg nem törik át 6 foga (két metsző alul és 4 felül), addig általában ez problémát szokott okozni, mert feszítik az ínyt.
      Ha nappal látni rajta a fogzás jeleit (nyálzik, mindent megrág stb.), mindenképpen kapjon fogzásra való homeopátiás alkati szert (tehát nem valamilyen homeopátiás szert, hanem az ő tüneteinek és természetének, alkatának megfelelőt – ezekről részletesebb leírást a http://www.kismamablog.hu/fogzas.pdf alatt találhatsz).

  • Péter

    2010. november 26. péntek

    Kedves Ágnes!

    Kislányunk egy hét múlva lesz öt hónapos. Anyatejes baba és szinte a születésétől fogva hasfájós. Szerencsére nem olyan súlyos, mint amit egyes anyukák beszámolóiból olvasni, de azért sokszor nagyon zavarja őt.
    A hasfájás mellett (miatt?) további gond, hogy viszonylag ritkán van széklete, előfordul, hogy csak 3-4 naponta és legtöbbször nem is magától sikerül neki, hanem a hasfájás/szélgörcsök miatt javasolt szélcső használata hozza meg az eredményt.
    Minden javasolt szert kipróbáltunk: köménytea, espumizan, infacol. Egy hónapos korától kapja a Gripe Water-t, ez annyi javulást hozott, hogy könnyebben távoznak a szelek belőle, de 100%-os sikert ezzel sem értünk el. A tornáztatás, has simogatás is csak néha jár részsikerekkel, csakúgy, mint a gyakori hasra fektetés.
    A négyhónapos oltáskor a gyerekorvosunk javasolta a Normaflore alkalmazását, ebből naponta egyet kapott a baba, tíz napon keresztül. Érdekes módon az első pár nap tökéletes volt a hatása: rendszeresen és könnyen kakilt és a hangulata érezhetően sokkal, de sokkal jobb lett. De sajnos nagyjából egy hét után a Normaflore használata mellett visszaállt ugyanabba az állapotba, mint előtte.
    Azt is mondta a gyerekorvos, hogy valószínű véglegesen csak akkor fog megszűnni a probléma, ha elkezd a tejen kívül más, rostos ételeket is enni, így a hasfájás elmulasztására szolgáló bármilyen egyéb tippen kívül leginkább azt szeretném kérdezni, hogy fentiek fényében érdemes 1-2 héten belül megpróbálkozni a hozzátáplálással, és ha igen, mivel kezdjük el?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Vida Agi

      2010. november 30. kedd

      Teljesen jó, amit az orvos mondott, ez nem ritka probléma anyatejes babáknál, valóban a hozzátáplálás megkezdése segíteni fog, mert a gyümölcsökben több a rostanyag, mint az anyatejben.

  • Eni

    2010. november 26. péntek

    Szia Móni!

    Köszönöm ,h irtál és kipróbálom a (szendvicset vaj nélkül) már tényleg semmit sem eszem amiben tojás illetve tej van. Most mintha kicsit jobb lenne,de nem merem elkiabálni mi ma vagyunk 3hónaposak és 8naposak.üdv eni

  • Eni

    2010. november 23. kedd

    Kedves Ági!
    nagyon aggódom,remélem hamarabb kapok választ a kérdésemre.
    Ma voltunk orvosnál,és a dr nő észrevette,h nagyobb a lépe,és szerinte fertőzésről lehetett szó nemrégiben korházban voltunk mikor kiszáradtt és hasmenése volt. Ott nem volt még ilyen probléma. kérdezem,h ez mit jelent ha nagy a lép és nem szükséges e kivizsgáltatni a kisbabát.? 3hónapos és nagyon féltem. Előre is köszönettel

    • Vida Agi

      2010. november 28. vasárnap

      Nem kell aggódnod, a lép fertőzések hatására megnagyobbodhat, de utána vissza is húzódik.

  • Eni

    2010. november 14. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisbabám 10nap múlva lesz 3hónapos. a kérdésem az lenne,hogy mivel nem javul a hasfájása és a tejdiéta sem segit,szerint ed lehet e őt kinálni rosttal? itt gondolok almelére vagy őszilére,esetleg főtt répa vagy nemtudom,de nem e lehet,hogy erre van szüksége? én ugy gondolom elég az anyatej neki,és egy pár korty vizet szoktam neki még adni,de a rokonok nagyon biztatnak,h próbáljam ezt ki,mert az ő korukban már ilyenkor levest ettek,és főtt zöldségeket. Ez számomra ilyesztő én az anyatejet szeretném neki adni amig lehet,de ha esetleg ezzel segitenék a hasfájásán,hogy rostot juttatok neki a pocojába akkor legyen,de tanácsolod e? és mit javasolsz ha már sem az infacol,sem az espumisan és normaflor kezelés sem segitett. köszönöm válaszodat!

    • Vida Agi

      2010. november 16. kedd

      Nem javaslom, hogy 3 hónaposan már etetni kezdd, adj neki csak anyatejet. Ha hasfájós, a hozzátáplálás csak ront a helyzeten.

    • Mónika

      2010. november 22. hétfő

      Kedves Eni!
      ugyanezzel a problémával kűzdöttünk mi is..Kislányom most 3 hónapos és két hetes, kizárólag anyatejes. Én is vágtam a centiket, hogy ha majd eljön a három hónap. Utána még két hetet várni kellett 🙂 Mi is mindent kipróbáltunk és úgy tűnt, hogy mindig csak rosszabb lesz. A székletével nem volt probléma, majdnem minden pelusban volt-van. Aztán egy hete teljesen leálltam mindenről ami tejtermék vagy van benne tej (még a szendvicset is vaj nélkül eszem) Nem tudom ettől-e vagy csupán az idő, de két napja nem töltöm a fél éjszakát hasmaszirozással, hogy távozzanak a szelek és nem indul el minden etetés után egy órával a görcsös összehúzódzkodás, stb.. El nem tudom mondani milyen felemelő érzés látni a lánykámon, hogy nem tekereg és nem kinlódik. És két napja éjszaka, mivel nem ébreszti a pocakja, kibírja a 4-5 órát szopi nélkül. Szóval kitartást!!!

  • KicsiEra

    2010. november 05. péntek

    Kedves Ági!

    Első babám 5 hetes és pár napja kezdődtek a gondjaink. Főként délután és estefelé nagyon feszeng, keservesen sír, sokszor vígasztalhatatlan. Elrohantunk gyerekorvoshoz is, aki hasfájásra hivatkozott, valamint a sok kiütése miatt a tejtermékek minden formájától eltiltott, valamint a szoptatós teától is. Kislányom csak szopizik. Kezdetben 3 óránként evett, most viszont össze-vissza, van, hogy csak 5 percig és közben is feszeng, sír. Szájpenésze nincs. Éjjel kicsit nyugodtabb, akkor megszopiztatom és általában visszaalszik, bár az eddigi 3 órás szopizások helyett 2 óránként vagy még korábban kel.
    A doktornő infacolt javasolt minden evés elött. Mivel panaszkodtam, hogy szerintem a kakilás nem megy tegnap este óta, egy kis csövecskével benyúlt a végbelébe, így legalább 3 adagnyi széklet távozott.
    Pár napja még napi 4-5-ször volt széklete, nem volt vele gond. Ma mióta hazahoztuk az orvostól (kb. délben) nincs széklete és most este 10 van. Infacolt adom neki, de sajnos ugyanaz a jelenség, vígasztalhatatlanul és keservesen sír, miközben teljesen kifeszíti magát.
    Én nagyon aggódok érte, de mindenki azt mondja, hogy 5-6 hetes korban változik az emésztése, lehet kevesebb a széklet is. De mikor ma megpiszkálták, akkor ürült bőven, így attól tartok inkább nem sikerül neki. Javasolták a lázmérős megoldást, az nem hozott eredményt. Tanácstalan vagyok és a babám egyre többet és egyre hosszabban sír.

    A szívem szakad meg érte, mit tanácsolsz?

    Válasz: Az Infacol nagyon gyenge, adjatok neki minden szopi előtt Gripe Watert, ez a hasfájáson és a kakin is segít majd. Ha fáj a hasa és erőlködik, de nem tud kakilni, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé köröztesd.

  • Eni

    2010. október 25. hétfő

    Kedves Ági!!!

    Tegnap jöttünk haza a korházból. 3napot töltöttünk bennt. A hasfájásával,remélem emlékszel ránk. Szóval görcsölt,és nem igazán evett,7órát aludt végig és föl sem ébredt enni,ami a 2hónapos kislányomra sosem volt jellemző. kihivtuk a mentőket bevittek és vizelet,majd ultrahang minden negativ. A vér is. A széklet csak pénteken lesz meg,azzal volt a baj,h túl hig és túl nyákos még most is,és ordit egész nap mikor székel. Állitolag a túl sok étel is okozoja lehet ennek? szerintük a sokszori szopizás az oka,és,h kövér.5700grm. baci és virus kizárva eddig. Szerinted mi lehet a baj? ez a keserves sirás,és hasfájás,ami 4napja teljesen más mint eddig. köszönettel

    Válasz: Válaszoltam a másik helyen, ahol ugyanezt kérdezted.

  • Bernadett

    2010. október 21. csütörtök

    szia Ági! 14 hetes terhes vagyok. napja derült ki hogy asztmás is. 2napja megvizsgált a nőgyógyász is és azt mondta minden rendben van a babával és velem is! De mégis aggódom mert gyakran fáj a hasam lent és a derekam, a lábaim is. Igaz ezt az orvosnak is elmondtam de azt mondta normális mert tágulok. Mégis félek nehogy valami baja legyen a picinek. Nem kifejezetten görcsölős fájdalmat érzek a hasamban de volt már olyan is amikor fekszem ez általában javul de nem midig. Ez tényleg normális dolog? és ha tényleg minden rendben van akkor hogy lehet megszüntetni ezeket a fájdalmakat?

    Válasz: Tényleg normálisak ezek a furcsa fájdalmak, mert ilyenkor átrendeződnek a belső szervek, a méh súlya nyomja a derekat, megterheli a lábakat, az ereket. Nem kell emiatt aggódni. A periodikusan jelentkező derékfájással társuló pocakkeményedés az, ami problémára utalhat.

  • milananyu

    2010. október 15. péntek

    Ágneska az alma hasfogó!Szilvát vagy barackot őszit vagy sárgát adj neki, s kamillatea az nagyon jó.

  • agneska

    2010. október 15. péntek

    7 honapos kisfiamnak szekletrekedese van.Ma viszont nagyon sirt amikor szekletelt,de nem is tudot nagyon csak egy picit es az is nagyon kemeny volt,egy pici ver is jott.Ilyen soha nem tortent nalunk.Adtam neki almat tette kupot es most foztem kamilla teat.Lehete ebbol nagyobb problema???Egy kicsit felek.

  • Eni

    2010. október 15. péntek

    Kedves Ági!!

    Kisbabám,2hónapos és rettentően hasfájós!
    Nem tudom már mit tegyek szopizás közben is üvölt,pedig éhes és enne is,de rögtön jár keze lába és ordit,a dr-nőnk tanácsára espumisant adttam neki,és infacollal is probálkoztunk majd váltogattuk,eggyik sem ér szinte semmit.
    Most a leg roszabb,h bánt,nem tudja élvezni az étkezést mert rögtön kiváltja nála a fájdalmat,és rossz nézni is. Szopizás után mely már lassan 1órás tortúra mivel meg kell szakitanom állandóan és beadni a cseppeket majd próbálom büfiztetni is közben,de minden hiába . Kajcsi után 20perccel ismét üvölt,és sokszor van székrekedése,máskor meg hasmenése,! mit tegyek simogatom körözök a lábával,hason alszik és még sokszor bukik is. Kérlek adj tanácsot,és több mint 5kg,nagyon pufok!
    köszönettel!

    Válasz: Evés előtt adj neki Gripe Watert, közben nem kell. Lehet, hogy az a gond, hogy az elején túl gyorsan jön a tejed, ezért nem tud rendesen szopizni, ezért kicsit fejjél ki szoptatás előtt (nem kell sokat csak pár cseppet)

  • Gabó

    2010. október 14. csütörtök

    Kedves Ági!

    A kisfiam 4 hónapos és két hetes. Születése után 2,5 hétig kórházban volt, nem tudott szopizni (sebészeti beavatkozás miatt a nóziján), így nem volt elég tejem, így akkoriban tápszert is kapott. Miután hazajöttünk, törekedtem arra, hogy szopizzon, illetve csak lefejt anyatejet kapjon. Kb. 1,5 hónapos kora óta ezt sikerült is megvalósítani, most már csak szopizik, tápszer nincs, sem víz, sem tea. A kakilással folyamatosan gondunk volt. Eleinte szépen kakált, naponta többször. Aztán volt, hogy naponta csak egyszer, és volt egy hét, amikor hasmenése volt. Most kialakult nála az, hogy csak 3-5 naponta kakil. Kicsit hasfájós, gyakran bántják a szelek, főleg amikor már az utolsó napok jönnek a kaki előtt. A szelek általában jól távoznak nála, néha azért rásegítünk biciklizéssel, masszírozással. De a kaki gyakran ennek hatására sem jön, és látom, hogy erőlködik. Ilyenkor is csak a puki távozik, és többet bukik. Olyan, mintha nem lenne már bent elég hely :)A széklete mustár-sárga, kicsit krémesebb, néha kisebb csomók vannak benne, de nem mondanám keménynek. Kérdéseim:
    1. A Gripe Water csak a szelet hajtja, vagy a széklet távozását is elősegíti?
    2. Mostmár hogy elmúlt 4 hónapos, Baj-e, hogy nincs naponta kakija?
    3. Nem utalhat-e ez tejfehérje, vagy laktóz allergiára? (néha van egy-két kiütése)
    4. Mivel lágyítható ilyen korban a széklet, illetve mivel segíthetem elő a gyakrabb székletürítést?

    Bocsi, hogy ennyi kérdésem van, de már kezdek aggódni, hogy nem növi ki ezt a poci problémát.

    Köszönöm előre is!

    Válasz:1. A GW segít a kakilásban is, nyugodtan lehet adni.
    2. Anyatejes babánál teljesen normális, ha nincs naponta kaki, akár 7-10 nap is kimaradhat, nem kell erőltetni. Ha 10 napnál hosszabb ideig nincs kaki, akkor lehet segíteni.
    3. Nem, a ritka széklet oka, hogy az anyatejet szinte teljesen megemészti és nem marad olyan rostanyag, ami ingerelné a székelésre a babát.
    4. nem kell lágyítani, ha a ritka székelés kellemetlen neki, akkor a Gripe Water vagy az édeskömény tea segíthet, valamint szélcsövet lehet alkalmazni a kakilás segítésére.

  • Hidvégi alexandra

    2010. október 11. hétfő

    az enyémnek nem mindig csak néha fáj a hasa de masszírozzuk neki meg édes kömény aduk neki egy kis vízzel és cukorral.És kész de ha ez nem használ kamilla teát kap hogy kipucolja a hasát nagyot fingik tőle meg ki kakilj és meg könnyebbül.

  • L.Rita

    2010. október 06. szerda

    Szia Ági!

    Szeretném segítségedet kérni.Kis fiam 15 hetes. Megszületését követő 2 héttől elég hasfájós volt,ami 10 hetes korára elmúlt gripe water és nyálkás széklet miatti 1 hetes normaflore kezelés után teljesen elmult a hasfájás(lehet ,hogy ez csak véletlen egybeesés és már normaf nélkül is kinötte volna)A hasfájos idöszak mellett a délutánjaink voltak nehezek,de az éjszakáink jól teltek fél álmába megszopiztattam visszaaludt.Most viszont kb.2hete szopás kezdetét követö 2óra múlva keservesen sír és huzogatja a lábát.Ha lázmérözöm (csak este próbáltam,mert ez tünt a leggyorsabnak és a leghatékonyabbnak)akkor pukizik és jobb.Mitöl lehet ,hogy ismét hasfájos,mit csináljak.Biztos ,hogy a hasfájosságra ébred fel és sír?

    Várom mielöbbi tanácsodat !

    Válasz: Ez nem hasfájás, hanem csak beindul az emésztése és ez bántja a pocakját. Ne lázmérőzd, inkább húzd fel a térdeit a pocakjához és lassan kifelé köröztesd őket, ez is segít a szelek távozásában.

    Köszönettel Rita és Tomika Baba

  • BARBARA

    2010. szeptember 26. vasárnap

    SZIA ÁGI! NEKEM 2HÓNAPOS KISLÁNYOM VAN TÁPSZERT ESZIK MINDEN NAP ESTE FÉL9-KOR KEZD EL FÁJNI A HASA ISZONYUAN ÜVÖLT,NEM NYUGSZIK SEMMIVEL.SOKGYOGYSZERT KIPROBÁLTAM MÁR DE NEM HASZNÁL .VAN HOGY NAPPAL SEM NYUGSZIK,DE HA ALSZIK IS AKKOR IS FOLYAMATOSAN NYÜSZÖG.ÉS MIÉRT VAN AZ HOGY ESTE NAGYON MOHON ESZIK,NAPPAL MEG NEM,MÁR A KÖLDÖK SÉRVE IS KI JÖTT.NEM TUDOM MIT TEGYEK.

    Válasz: Valószínűleg nem jó a tápszer, ki kéne cserélni.

  • Barbi

    2010. szeptember 23. csütörtök

    Kedves Ági!

    Tanácsodat kérném,kisfiunk szintén hasfájós. 13 hetes most és 3 hetes korától tápszeres.Kb.5 hete már csak a Peptit kapja Nutritonnal (sokszor bukott),kipróbáltuk az Espumisant, Gripe Watert, baba teát, homeopátiás golyókat… ennek ellenére valamikor egyik sem használ. Vannak jobb napok, akkor csak estefelé nyűgös. Rosszabb napokon viszont annyira ordít, hogy sehogy sem tudom megnyugtatni. Nappal nem alszik,10-20 percekre bebódul, aztán keservesen felriad. Sétánál tud elaludni,mikor már nagyon fáradt. Az estéket viszont szinte mindig végigalussza (este 8-reggel 6-ig). Napirendünk van,de nem kötött, kb.3-3,5 óránként eszik 150ml-t 10-15 csepp Espumisant kap még a tápszerbe+a sűrítő. Voltunk gasztroenterológusnál, aki a hozzátáplálást javasolta, a krumplit kezdjük,aztán répa…A doktornőnk viszont azt mondta,hogy még ne adjunk neki semmilyen pépeset.Mit tegyek? Rettentően szeles a Pici és pukik után sír,a görcsök kb.első étkezés után 1,5 órával jelentkeznek először. Kakija 2-3 naponta van. Segítségedet előre köszönöm.

    Válasz: 13 hetesen még tényleg korai lenne a hozzátáplálás, mert az emésztőrendszere még csak részben tudja megemészteni a tejtől eltérő anyagokat, ezért ez túlterheli az emésztőrendszerét. Valószínűleg a tápszerrel van a probléma, mert ebben a korban már el szokott múlni az újszülöttkori hasfájás. Meg kéne találni azt a tápszert, amitől nem fáj a hasa, valamint a gyakoribb székelés is segíthet, tápszeres babánál jobb, ha naponta van kaki, ennek elősegítésében az édeskömény tea vagy a glükóz szirup segíthet.

  • HARGITA

    2010. szeptember 21. kedd

    Kedves Agi!
    Lenne 1 kerdesem!Naponta hanyszor kell a picit szoptatni hogy jol is lakjon,de ne is egye tul magat?
    Koszonom a valaszat elore is!

    Válasz: Ahányszor csak kéri. Anyatejes babát nem lehet túletetni. Ha éhes, akkor meg kell etetni és addig egyen, ameddig jól nem lakik.

  • Moncsa

    2010. szeptember 15. szerda

    Sziasztok!

    Kislányom lassan 4 hónapos lesz, és mi már azt hiszem lassan túl vagyunk a pocakfájós időszakon. Csak egy tippet szeretnék adni, mert tudom, hogy nekem nagyon sokat jelentett minden ötlet, amivel a kétségbe ejtő helyzetből kilábalást reméltem 🙂 Nekünk nagyon bejött a cseresznyemag párna, föl kell melegíteni mikróban, pocakra rakni és lazítani 🙂

    Kitartást mindenkinek!

    Móni

  • Eni

    2010. szeptember 15. szerda

    Kedves Ági!!

    Kisbabám holnap lesz 1hónapos. elég sokat sir a hasfályás miatt. espumisant kapott sajnos nem vált be,most infacollal probálkozunk 3napja,talán enyhültek a dolgok,de nem az igazi. Ugy vettem észre,h nem tud büfizni szopizás közben elalszik 10perc után rögtön,és hiába ébresztem föl nem kel fel. Majd várok és ismét magához tér,kéri a cicit,és igy ujbol szopizik 10percet,tehát az egész ideje 20perc,sok levegőt nyel,és szopizás közben székelési ingere van,és erőlködik,mit tanácsolsz,a büfizésm iért nem megy neki? mindent kiprobáltam már,a védőnő is probálta neki sem sikerült megbüfiztetnie. És ettől nem tud elaludni nyugodttan,van ,h 1órával később jön ki neki. A másik dolog,h szilvát ettem és hasmenése lett a kicsinek,a tojásrántottától teljesen kiütéses lett,ezeket nem lehet enni? nem K betüsek! segits ! válaszodat előre is köszönöm!

    Válasz: A szopizás általában kiváltja az emésztést is, ez így normális. Ilyenkor, ha erőlködik, húzd fel a két térdét a pocakjához és lassan kifelé köröztesd, ez segít neki kakilni. A büfizés nem kötelező, van olyan baba, aki nem nyel levegőt szopi közben, tehát nem gond, ha nem jön mindig levegő.
    Lehetnek olyan ételek az első 3 hónapban, amit jobb kerülni és nem K-betűs, ez egyéni érzékenység kérdése, ezeket az ételeket 3 hónapos koráig ne edd.

  • Andi

    2010. szeptember 14. kedd

    Sziasztok!Kisfiam 3 hónapos tápszeres baba.Kb 2 hetesen eszik annyit és olyan jóétvággyal mint idáig.Rengeteg vízet iszik etetés elött,közben,éjszaka eszik a megszokott étvággyal.Most váltottunk tápszert remélem ez beválik.A doki szerint semmi probléma súlyával,étvágyával ez átmeneti állapot.Szerintetek is?Válaszokat köszönöm előre is

    Válasz: Valószínűleg ez azért van, mert nappal sok minden elvonja a figyelmét, éjjel pedig nem, ezért eszik éjjel ugyanolyan jól, mint eddig. Próbáld nappal nyugodt körülmények között, csendes szobában, csak kettesben félhomályban, esetleg fekve etetni, ez segíthet, hogy nappal is többet egyen, de ha nem változott a hízása, akkor ennek nincs jelentősége.

  • Kertész Henriett

    2010. szeptember 14. kedd

    Szia!

    Több hozzászólást is olvastam a hasfájással kapcsolatban, és mindenkinek a Gripe water-t javasoltad. Megfogadtam tanácsod, és vásároltam ma egy üveggel, és szopizás után 5 ml-t beadtam a kislányomnak, aki 7 hetes. A bevétel után mindent kihányt, amit előzőleg szopizott. Lehet, hogy ettől a víztől, vagy inkább a gyakori szopizások okozták a mostani nagymennyiségű hányást? Általában 2 óránként szopik, és szerintem sokat, bár nem mérem. Ha a mellem feszül is teljesen kiszívja mind egy cseppig.
    Válaszodat előre is köszönöm.
    Heni

    Válasz: Nagy különbség van a bukás és a hányás között. A babáknál a bukás azért van, mert a gyomorszáj még nem zár rendesen, ezért ha mohóbban szopizik, nagyobb mennyiséget eszik, vagy sokat mozog, akkor könnyen visszajön az anyatej. A hányást ezzel szemben erős gyomormozgás kíséri, kellemetlen, zavaró és gyakran gyomorsavat tartalmaz, míg a bukást a baba észre sem veszi. Valószínűleg nálatok bukásról volt szó, ezesetben az lehetett, hogy a kicsi jó étvággyal evett és túlette magát. Ez önmagában nem gond, nem szabad neki emiatt kevesebbet adni enni, őt ez egyáltalán nem zavarja.

  • Németh Annamária

    2010. szeptember 11. szombat

    Kedves Ági.
    köszönöm a válaszodat és a kedvességed. Még van egy problémám, nem ebbe a témakörbe tartozik, de gondoltam megköszönöm a másik levelemre adott gyors választ. Most az éjszakákkal van a gond, már 3 hete 1,5-2 óránként nyöszörögve ébred ilyenkor simizem, vagy cumit adok, de van úgy is hogy magától visszaalszik,egyszer 4 órakor szopizik. Megfigyeltem, hogy az ébreszti hogy próbál hasra, oldalra fordulni, de nem sikerül, 3 és fél hónapos most. Már nagyon kivagyok fáradva, nem tudom mit tehetnék. Esetleg ha lenne valamilyen tanácsod, hogy könnyebbek legyenek az éjszakák, nagyon hálás lennék.
    Tisztelettel Ani

    Válasz: Valószínűleg nem az átfordulás a gond, hanem hamarabb lesz éhes, mint eddig, ez a 3 hónapos növekedési ugrás következménye. Etesd meg az első ébredéskor és kevesebbet fog ébredni.

  • cic89

    2010. szeptember 10. péntek

    Ez kimaradt:sok puki és erőlködés közepette sikerűl kakilnia,ritkán viszont magátol is és eléggé savanyú kellemetlen szagú a kakija.Színre aranysárga vagy mustár kis túró szerű darabokkal.

  • cic89

    2010. szeptember 10. péntek

    Szia Ági.
    Azt szeretném kérdezni lehetnek-e a következők bélelzáródás tünetei.Kisfiam most lesz 6 hetes és délután vagy estefelé gyakran sír éles hangon,rugdos és még szopi közben is erőlködik.Érezni lehet a levegőt a pocijában és elég gyakran hallani is evés közben.Esetleg a nem hipoallergén tápszer miatt lehet ez,mivel 2 hetes kora őta sajnos tápszert kap,most 2 hete pedig nem hipoallergént.Kapott beba ha 1 pro*t de sokat bukott tőle aztán novalac ha 1-t ez sem izlett neki.A hipp 1 sima tápitól sűrű volt a kakija.Most babylove 1-t kap az nagyon izlik neki és 2.napja Gripe Watert amitől mintha enyhülne a sírása.Talán csak hasfájás,mert nincs kiütése csak koszmó.Illetve 1-2 tejkiütés elvétve.Ja,és mikortól jelentkezne tejallergia és mik a tünetek nem hipoallerrgén tápszeres evés után?Nagyon megköszönném a válaszodat,mert már mindenfélére gondolok első babám és aggódom.


    Válasz:
    A tejallergia jele lehet az erős hasfájás minden étkezés után és a kiütések (a koszmó nem kiütés, hanem gyakorlatilag olyan, mint a korpa a felnőtteknél)
    Az esti hasfájás nem bélelzáródás jele, hanem csak arról van szó, hogy olyankor már fáradtabb, ezért türelmetlenebbül eszik, több levegőt nyel, és valószínűleg ilyenkor kell kakilnia is. A megoldás: amikor nyög, erőlködik, a két térdét húzd fel a pocakjához és lassan kifelé körözz velük, ez segít a kakilásban és a szelek távozásában is. Ezenkívül segíthet a Gripe Water is, amit minden étkezés előtt adj neki egy kiskanállal.

  • végh zoltán

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Az előző levelemből kimaradt adatok (hátha szükséges lehet):

    – mint íram 3.37 kg volt a születési súly
    – jelenleg napi 5 alkalommal (éjszaka nem ébred fel) kap 120-180 közötti, összesen kb. 750 ml/nap mennyiségű tápszert,(igénye szerint)
    – 2,5 hónapig Beba HA startot, majd az „alvási problémák” okán tanácsolták az esetleges allergia miatt a Pepti 1-et. Ezt 2 hete eszi, különösebb változást nem vettünk észre, max a napi 2 széklet helyett inkább 2 napra jut 1 🙁
    – súlya 5,8 kg (nem sok?)
    – nappal max. 2-3 alkalommal alszik 25-30 perceket. Este 9 és reggel 8 között egy 20 perces etetés megszakításával végig alszik, illetve nyüglődik 🙁

    Válasz: A súlya tökéletes, és az evésével is minden rendben van.

  • végh zoltán

    2010. szeptember 09. csütörtök

    Kedves Ági!
    Miután nem tudom / tudjuk, hogy az alábbi tünetek hasfájásra utalnak-e vagy csak a gázok „molesztálják” a kislányunkat, ezért kérem, hogy véleményezze a következőket:
    – Kislányunk 3,37 kg-val született (jövő héten lesz 3 hónapos) Sajnos a kevés anyatej miatt elejétől fogva tápszert (is)kap, az első hónap végétől már kizárólag csak azt. Talán a 2. héttől kezdve minden éjszaka(hajnalban)menetrendszerűen elkezd nyöszörögni, vergődni, a fejét forgatni (dobálni) jobbra-balra és közben hol kisebbet hol óriásiakat rug páros lábbal az égbe. Ennek ellenére úgy tűnik hogy nem ébred fel, hiszen a szemei csukva vannak és külső ingrekre sem nagyon reagál. Hosszú távon mind nekünk, mind (gondolom) neki is elég fárasztó minden hajnalban ezzel megküzdeni. Egyébként napközben nem mutatja jelét hasfájásnak. (nem sír, nem ritkán húzkodja a lábát, de azt is csendben nyugodtan)
    Csak a hajanali órákban jelentkezik ekkora „kín”, mely véleményem szerint a gázoktól van.
    Kérdés (akár hasfájásra utal, akár másra) mit lehetne kezdeni a jelenséggel, hogy mindenki megkönnyebbüljön.
    Köszömön.

    Válasz: Ezt okozhatja az, hogy ilyenkor távoznak a gázok, de ez csak téged zavar, őt nem, ugyanis a csecsemők (és a kisgyermekek is) sokkal éberebben alszanak, ezért bármilyen mozgékonyak is álmukban, valójában ők közben nyugodtan alszanak és nem zavarja őket, nem fáradtabbak emiatt stb. Segíthet, ha az éjszakai (vagy ha már éjjel nem kel fel enni, akkor a lefekvés előtti) evésnél egy kiskanál Gripe Watert kap.

  • Bellus

    2010. szeptember 04. szombat

    Kedves Ági!
    Kislányom két hetes, és úgy tűnik, kissé hasfájós. Csak anyatejet kap. Az orvos javasolta, hogy Infacolt adjak neki minden étkezés előtt, attól jobb lesz. Két napja használom, a kislányom valóban kiegyensúlyozottabb lett, jobban is eszik, viszont a széklete sokkal hígabb lett, mint előtte volt. Ez lehet az Infacol hatása, vagy csak a tisztán anyatejes babák széklete ennyire híg?

    Válasz: Az anyatejes babák széklete egyébként is híg, nem kell miatta aggódnod.

  • Kitti

    2010. szeptember 03. péntek

    Szia Agi!azt szeretnem kerdezni hogy a homeopatias bogyokat fogzasra naponta hanyszor lehet adni,es milyen idöközönkent,mennyi idönek kell eltelnie 2 bogyo között???az orvosunk azt mondta 3-4-et lehet adni naponta,mäsok hogy feloränkent…,de en szeretnelek erröl teged is megkerdezni!köszönöm valaszod!

    Válasz: Attól függ, mik a tünetek. Ha napközben is nyűgös a baba, dörzsöli az ínyét, akkor akár óránként-félóránként 1 golyót lehet, ha csak éjjel vannak gondok, akkor késő délután és este, lefekvés előtt 3-5 golyót (ez a szertől és a higítástól is függ)

  • igigig

    2010. augusztus 29. vasárnap

    Kedves Ági!

    Kisfiam 7 hetes lesz hétfőn. 5220 g 120-140-eket eszik egy-egy alkalommal. Régebben sokat fájt a hasa napközben, de elkezdtük a gyerekorvos tanácsára a Pro+Kid probiotikumot szedni és azóta ez teljesen megszűnt. A napirend még nem óramű pontosságú, de elmondható, hogy kel, cicizik (anyatejes babóca), „játszik” és 1-1,5 óra múlva elálmosodik. Problémám, hogy körülbelül 2 hete rendszeressé vált, hogy 5 óra körül vigasztalhatatlanul el kezd sírni. Minden előzmény, vagy tünet nélkül, kb egy órán keresztül sír, majd mindha mi sem történt volna abbahagyja. Próbáltuk már úgy alakítani, hogy ebben az időben aludjon, vagy elterelni a figyelmét énekkel, de ezzel csak későbbre toljuk a sírás idejét. Miután pontban 7-kor vacsorázik és este 8-kor alszik el, így 1 alvás kimarad és az esti fürdés is nehezen oldható meg így. Arról nem beszélve, hogy a szívem szakad meg a keserves sírásától, tehát 5-8ig folyamatosan ringatja valaki, hogy csillapodjon a sírás.

    Mi lehet ennek az oka? Ne hinném, hogy hasfájás, mert tünete nincs.

    Hogy tudnék ezen változtatni?

    Köszönettel

    igigig

    Válasz: Szinte mindegyik csecsemőápolási könyvben bennevan ez a jelenség, amit alkalmazkodási zavarnak hívnak és szinte mindig délután 5-kor jelentkezik. Az okozza, hogy a kicsi elkezd alkalmazkodni a család életritmusához, ami általában a napnak ebben a szakában a legmozgalmasabb. Általában ahogyan jött, el is múlik, addig próbáljatok mindig valamilyen programot szervezni erre az időszakra, sétát, vagy pedig meg is szoptathatod ilyenkor, hátha csak egy kis plusz tejadag segít.

  • szilvia

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági!
    Kér, hogy ezt a cikket nem egy évvel ezelőtt olvastam. Talán, ha nem eszem tejet, tejterméket az első hetekben,gyorsabban segíthettem volna a kisfiamon. Kisfiam most egy éves, és valószínűleg tejfehérje érzékeny. Erre sajnos csak a 6. hónap után jöttünk rá. Mert addig türelmesen vártam, hogy hátha elmúlik 6 hét/3 hónap/6 hónap után a fiúcska hasfájása. De sajnos sem az idő, sem a csodaszerek nem segítetek az állapotán: görcsök kínozták, rendszeresen hosszan és nagyon szívtépően sírt, állandóan nyákos volt a kakija, és egyszer-kétszer vért is találtam benne. Ezután – gasztroenterológussal konzultálva – teljesen kiiktattam a tejtermékeket és tejszármazékokat az étrendemből (hihetetlen, hogy mennyi élelmiszerben van tejpor vagy tejsavó adalékként),mivel végig kizárólag szoptattam a kisfiamat. Gyermekem emésztőrendszere 8 hónapos korára meggyógyult, kiegyensúlyozódott a viselkedése és én megismerhettem a kisfiam igazi személyiségét.
    Már csak abban reménykedem, idővel kinövi ezt a tejfehérje érzékenységet.
    Sajnos van, hogy magától nem múlik el a hasfájás:(
    Üdvözlettel: Szilvia

  • Németh Annamária

    2010. augusztus 23. hétfő

    Kedves Ági
    Segitségedet szeretném kérni kisfiam alvásával kapcsolatban.
    3hónapos és napközben kb 1,5-2 óra ébrenlét után lefektetem és cumival hamar elalszik, de félóra múlva megébred olyankor kakál, pukizik, nyögdécsel, legtöbbször annyira kimegy az álom a szeméből h nem tud visszaaludni,utána nagyon nyűgös de húzom az időt a napirend miatt, van amikor alszik 2 órát gondolom olyankor nem bántja a pocak. Éjszaka még 2szer eszik, de ilyenkor is a második szopi után magam mellé veszem mert sokat kinlodik nyög, nyugtalan, ébred meg,sirni csak ritkán sir. Kap Gripe Watert és tornázunk. Kérdésem tudnék még valamit tenni,hogy segitsek neki vagy mostmár lassan elmúlik?

    Válasz: Most már lassan ki fogja ezt nőni, de mivel már 3 hónapos, egyébként sem kell mindig 1-2 órákat aludnia, ilyenkor már előfordul, hogy némelyik alvás csak 30-40 perces.