7 ok miért beszélgess sokat a babával

A legtöbben azt hiszik, a beszélgetés csak a nyelvi készségek fejlesztésére jó, pedig valójában többféle képességet is fejleszt, ha sokat beszélgetsz a gyermekeddel. Íme:

1. Megnyugtatja a babát Az ismerős hang megnyugtatja az újszülöttet, hiszen anya hangját sokat hallotta már akkor is, amikor odabent volt a pocakban.

2. Segít megérteni a világ történéseit Már az 1-2 hetes baba képes a beszéd hangjait egyes cselekvésekhez társítani, 3 hónapos korra pedig az élet számos területén képes felismerni a beszéd és a cselekvések közti összefüggéseket. Egy kísérletben 3 hónapos babákat figyeltek meg etetési időben. A babák általában már nagyon nyugtalanok, ha éhesek, azonban azokban a családokban, ahol az anyuka ilyenkor beszélt a babához, amíg előkészült az etetéshez, nyugodtabban várt a baba, mint ott, ahol nem beszélgetett a babával az anyuka, amíg készülődött.

3. Beindítja az első reakciókat a világra Hamarabb jön el az első mosoly azoknál a babáknál, akikkel sokat beszélgettek, mert a beszélgetés válaszra ösztönzi a babát.

4. Nevel A hanglejtésed, a beszédtempód és a hangerőd sokat tanít a babának a világról is: mi veszélyes, mi érdekes, mivel értesz egyet és mitől szeretnéd megóvni őt.

5. Fejleszti a szociális készségeket Már a néhány hetes baba kifigyeli a párbeszédek ritmusát, azt, hogy az egyik beszél, a másik válaszol és 3-4 hónapos korra már maga is válaszolni próbál a beszédedre a maga módján.

6. Fejleszti az érzelmi intelligenciát Azzal, hogy megnevezünk érzelmeket, a mimikánkkal és a gesztusainkkal kifejezzük őket, a gyermekünk megtanulja, mit jelent az, hogy szomorú, vidám, megijedt, fél, haragszik stb.
Mondjunk a gyermekünknek minél több és változatosabb érzelmet kifejező szót! Ez sokat segít abban, hogy a saját érzelmeire is képes legyen szavakat találni és feldolgozni azokat.

7. Segít megküzdeni az indulatokkal A dackorszakban a rendszeres beszélgetés, a változatos szókincs különösen sokat segítenek a gyerekeknek az érzelmeik, indulataik kontrollálásában. A Harvard University orvos kutatóinak kutatásából kiderült, hogy kevésbé indulatosak, hisztisek azok a kisgyerekek, akikkel sokat beszélgettek (nem nevelő célzattal, hanem a mindennapi tevékenységekhez kötődően, illetve játék közben). Különösen a kisfiúknál mutatkozott jelentősnek a beszélgetés hatása: minél többet beszélgettek egy kisfiúval, annál kevesebbet hisztizett, még akkor is, amikor ő maga még nem beszélt.

+1 Segít fenntartani a kapcsolatot és a kötődést A beszélgetés a későbbi életkorokban is nagyon fontos. Amikor a gyerekek már iskolásak, a szülők is elfoglaltabbak, hajlamosak vagyunk a hétköznapi „megcsináltad-e a házit”, „mi volt ma az iskolában” és „mit kérsz uzsonnára”-típusú párbeszédeknél többet beszélgetni a gyerekekkel, pedig a jó szülő-gyermek kapcsolat fenntartásának ez a legkönnyebb módja. Beszélgethetünk egy jó családi ebéd közben, reggel az iskolába menet, társasjáték közben, közös séta során, közös házimunka közben is. Felvethetünk érdekes témákat, hogy ne szürküljenek el a beszélgetéseink és megnyíljanak a gyermekeink. Ha lehetőséget kapnak szívesen mesélnek a gyerekek arról, ami aktuálisan foglalkoztatja őket.

Beszélgess sokat velük!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológia és pedagógia szakot végzett, Magyarországon 2006-ban elsőként kezdett el baba alvás szakértőként segíteni a hozzá forduló szülőknek. Gyermeknevelésről szóló könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei pedig szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két tizenéves fiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

Comments are closed.