7 ok miért beszélgess sokat a babával

A legtöbben azt hiszik, a beszélgetés csak a nyelvi készségek fejlesztésére jó, pedig valójában többféle képességet is fejleszt, ha sokat beszélgetsz a gyermekeddel. Íme:

1. Megnyugtatja a babát Az ismerős hang megnyugtatja az újszülöttet, hiszen anya hangját sokat hallotta már akkor is, amikor odabent volt a pocakban.

2. Segít megérteni a világ történéseit Már az 1-2 hetes baba képes a beszéd hangjait egyes cselekvésekhez társítani, 3 hónapos korra pedig az élet számos területén képes felismerni a beszéd és a cselekvések közti összefüggéseket. Egy kísérletben 3 hónapos babákat figyeltek meg etetési időben. A babák általában már nagyon nyugtalanok, ha éhesek, azonban azokban a családokban, ahol az anyuka ilyenkor beszélt a babához, amíg előkészült az etetéshez, nyugodtabban várt a baba, mint ott, ahol nem beszélgetett a babával az anyuka, amíg készülődött.

3. Beindítja az első reakciókat a világra Hamarabb jön el az első mosoly azoknál a babáknál, akikkel sokat beszélgettek, mert a beszélgetés válaszra ösztönzi a babát.

4. Nevel A hanglejtésed, a beszédtempód és a hangerőd sokat tanít a babának a világról is: mi veszélyes, mi érdekes, mivel értesz egyet és mitől szeretnéd megóvni őt.

5. Fejleszti a szociális készségeket Már a néhány hetes baba kifigyeli a párbeszédek ritmusát, azt, hogy az egyik beszél, a másik válaszol és 3-4 hónapos korra már maga is válaszolni próbál a beszédedre a maga módján.

6. Fejleszti az érzelmi intelligenciát Azzal, hogy megnevezünk érzelmeket, a mimikánkkal és a gesztusainkkal kifejezzük őket, a gyermekünk megtanulja, mit jelent az, hogy szomorú, vidám, megijedt, fél, haragszik stb.
Mondjunk a gyermekünknek minél több és változatosabb érzelmet kifejező szót! Ez sokat segít abban, hogy a saját érzelmeire is képes legyen szavakat találni és feldolgozni azokat.

7. Segít megküzdeni az indulatokkal A dackorszakban a rendszeres beszélgetés, a változatos szókincs különösen sokat segítenek a gyerekeknek az érzelmeik, indulataik kontrollálásában. A Harvard University orvos kutatóinak kutatásából kiderült, hogy kevésbé indulatosak, hisztisek azok a kisgyerekek, akikkel sokat beszélgettek (nem nevelő célzattal, hanem a mindennapi tevékenységekhez kötődően, illetve játék közben). Különösen a kisfiúknál mutatkozott jelentősnek a beszélgetés hatása: minél többet beszélgettek egy kisfiúval, annál kevesebbet hisztizett, még akkor is, amikor ő maga még nem beszélt.

+1 Segít fenntartani a kapcsolatot és a kötődést A beszélgetés a későbbi életkorokban is nagyon fontos. Amikor a gyerekek már iskolásak, a szülők is elfoglaltabbak, hajlamosak vagyunk a hétköznapi “megcsináltad-e a házit”, “mi volt ma az iskolában” és “mit kérsz uzsonnára”-típusú párbeszédeknél többet beszélgetni a gyerekekkel, pedig a jó szülő-gyermek kapcsolat fenntartásának ez a legkönnyebb módja. Beszélgethetünk egy jó családi ebéd közben, reggel az iskolába menet, társasjáték közben, közös séta során, közös házimunka közben is. Felvethetünk érdekes témákat, hogy ne szürküljenek el a beszélgetéseink és megnyíljanak a gyermekeink. Ha lehetőséget kapnak szívesen mesélnek a gyerekek arról, ami aktuálisan foglalkoztatja őket.

Beszélgess sokat velük!

About The Author

Vida Ágnes

Pszichológus, babapszichológus. 2006 óta foglalkozik csecsemőkori problémákkal, könyvei, tréningjei, tanfolyamai, könyvei szülők tízezreinek segítettek jobban megérteni gyermekük viselkedését és magukat, mint szülőket. Ági nem csak beszél róla, hanem csinálja is: személyesen is segít a hozzá forduló szülőknek és közben még a saját két kisfiát is nevelgeti. Kérdezni szeretnél? Sürgős kérdésekre a Facebook oldalon vagy a blogon tudok válaszolni, ha privátban vagy személyesen szeretnél kérdezni, a beatrix@kismamablog.hu címen tudsz időpontot kérni.

1 Comment

 • Vitanyi Tímea

  Reply Reply 2017. augusztus 18. péntek

  Kedves Ági!

  Kisfiam beszédfejlődése miatt írok, 1 hét múlva lesz 2 éves. Kicsit aggaszt, hogy 3 féle módon beszél.
  A szavak 1/3 részének csak az első szótagját mondja (au,= autó), a másik 1/3, amit visszafele mond (víz=iv, fa=af), a harmadik, amikor tökéletesen kiejti a szavakat (traktor, darázs, tűzoltó).
  Szabályos ez?
  Illetve a “mi ez?” Korszak még nincs, helyette, rámutat, és azt mondja: A
  Ezt minden nap 1000* megteszi, mindent tudni akar, de, csak így kérdez.
  A másik, hogy a szobatisztaság egyáltalán nem érdekli:(((

  Válaszod előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Timi

Leave A Response

* Denotes Required Field